tabi yaşadığınız yere göre değişir durum haklısın. ama ankara pek pahalı yer değil evler gayet uygun.
Printable View
Benimde tek maaş 50 ye kadar zor ev edinecegim orası doğru. 50 den sonra da ev almam. Allah ömür verirse yaptigim birikimi artı emekli ikramiyesini hanımla beraber yerim.
Biraz pesinat var üzerine kredi çekip ev alabilirim ama bu seferde zorlanirim.
Mesele her yaz tatile gidemem. Çocuğu jimnastik kursuna gonderemem. İlerde yüzme kursuna gonderemem falan.
O yüzden 600 TL kira 50 aidatı paşa paşa günü gününe öder gecerim.
Fakat büyük sehirlerde olup tek maaş olan ve de kirada olanlarin Allah yardımcısı olsun.
G008 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kaç yaşındasınız bilmiyorum, siz genede 50'ye geldiğinizde ev alabilecek durumda iseniz evinizi alın, beden yaşlanıyor, beyin yaşlanmıyor hep 18 yaşında buna inan.
''yaşımla başımı edemedim eş, biri 80 yaşında biri 25'' mealinde bir şiir okumuştum, müellifi aklımda değil.
Gayet uygun sizin yorumunuz, bence fiyatlar çok yüksek.
Ankara,iklim olarak biraz farklı, kışları hem ödersiniz hem donarsınız.
Eğer alt katınızda kombi yanmıyorsa, ısınmak için, ödemeniz gerekenin 3 katını ödersiniz.
Buna çözüm diye mantolama zorunluluğu getirdiler,bu da gösteriyorki, Ankara ikliminde bu kombi zırvalığı tutmuyor.
Yaşam kalitesi ile inşaat kalitesini karıştırmamak lazım.
Nasip kısmet. O yaşlara kadar aylık kazancın yüzde 20 sini kenara atmaya çalışacağım.
Sonra bakarız duruma.
Şuan kiraya aylık kazancımin onda birini veriyorum. Bu ikiye üçe çıkarsa o zaman kredi işine girilir.
G008 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İyi de şu an zaten 5 yıl içerisinde satılan evlerden alış satış fiyatı arasındaki net farktan yüzde 35 gelir vergisi alınıyor.2020 den sonra bu 5 yıl kaldırılıyorsa o ayrı.O zaman ev satışlarını ciddi anlamda etkiler.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ev bakıyorum adliye yakın evlerde sıfır binalar 1-1.5 arasında milyon civarında .
Tüm ilanlar 6000-7000 tl avukat kiracısı var diyor .
Bu kiralar bana çok uçuk geldi gel gel amaçlı sanki
Evlerin hepside normal apartman dairesi ve dubleks
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
evler gayet uygun derken gelire göre uygun demek istedim. asgari ücretlisi işçisi vs zaten sittin sene alamaz özelikle bekarsa.
gaya abi tutupta gölbaşındaki villalardan bahsetmiyoruz :)
keçiörende benim tanıdıklar mesela . ayrıca mubarek 40 yaşına kadar hiç mi birikim yapmadı bunlar. tutup 2 tane evi birden almaktanda bahsetmiyorum. mümkün olabileceğini söylüyorum
yeşilyurtta apartman dairesi dubleks sordum yeni bina 140 m2 net
6.800 milyon istiyordu .
havalimanı gitti diye iki kat daha izin gelmiş 5 kat yerine artık 7 kat olacakmış bu bölge diye duydum bu arada .
Ama net bir bilgim yok kulaktan dolma bilgi şu anda
Yeni vergi kanununda 5 yıllık süre ile ilgili bir değişiklik yok. Tasarıdaki değişiklik daha çok tapu harcına ilişkin anladığım kadarıyla.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/me...apacak/1647711 (Komisyonlar başlığının üstündeki paragraf)
Devam edecek veya artacak sorunlar:
1-) 5 yıl içinde satılırsa değer artış kazancı vergisinin üfe endekslemesi ile hesaplanması
2-) Gayrimenkul alım tarihi olarak sözleşmenin ya da ödeme gününün değil tapu ya da teslim tarihinin esas alınması
Kentsel dönüşüm için kararı İbb onaylarsa .
Yılsonunda evler bedava yenilenir 40-50 yıllık binalar .
Bende depremde sonra nasıl olurda ev fiyatları bu kadar yaşlı binalarda arttı diyordum
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
faizler 0,99 a düştüğünde müteahİT 499 a ilana koymuştu. geçen gün gördüm 625 yazmış. yorumunuzu alıyım sizlerin dedim.
Burdan 625 yazan adama 500 diyebilirim de diye düşünüyorum. hiç öyle laf maf bana söyleyememeli.
Süre kalkarsa ev satışları artar.
Yeni yasada sanki 5 yıllık sürenin de kalkıp her satılan evin alış satış fiyatı arasındaki farktan yüzde 35 vergi alınacak gibi anladım ben.
5 milyon tl lik evlerden alınacak olan emlak vergisi o ayrı.
Ev satışları falan artmaz,ekpertiz firması kuranlardan bazıları hile yoluna başvurur,ileride bunların denetlenmediğini ve ceza almadığını gören diğerleri de aynı yola girer,500 bin tl ye alınan ev 2 yıl sonra yine 500 bin tl olarak gösterilir,firmaya da bir kaç bin tl rüşvet verilir,devletin 5 kuruş gelir fazlalığı oluşmazken,vatandaşın üzerine yük olarak yeni bir asalak kurum oluşur,geçmişteki örneklere bakacak olursak başımıza gelecek olan budur bence.
Sizin bir eviniz var ve satmayı düşünüyorsunuz diyelim.
6 yıl önce 200 bine aldınız, şimdi 500 bine satacaksınız. Vergi yok. Elinize temiz 500 bin geçecek.
Ama bir bakıyorsunuz ki süre kalkmış ve siz aradaki 300 bin liralık farktan dolayı 105 bin lira gelir vergisi ödemek zorundasınız, yani elinize net 395 bin lira geçecek.
Bu durumda süre kalkarsa satış cazibesini yitirir. Satışlar artmaz, aksine azalır.
Adam der ki "500'e fittim ama 395'e razı değilim, kiraya veririm daha iyi".
Evet, ama geçen gün de yazdığım üzere 5 yılın kalkması gibi bir durum yok :
https://www.sabah.com.tr/apara/haber...afiyet-onerisi
Burada yazdığı üzere 5 yıl içinde satanlara bile muafiyet isteniyor ki, haklıdır, çünkü son 5 yıl içinde tapu rakamı ucuz gösterilerek alınan konutlara ciddi vergi çıkar bu da konut piyasası olumsuz etkiler.
Değer artış kazancı hesaplaması ÜFE endeks değerine göre yapılır ancak bu değer çok düşük kalıyor, çünkü ev fiyatlarının arttığı dönemler genelde TL'nin de değer kazandığı dönemler. TL değer kazanırken ÜFE çok düşük çıkıyor bu sebeple endeksleme uygulaması ciddi bir etki yaratmayabiliyor. Diğer bir unutulmaması gereken nokta ÜFE endekslemesi yapılabilmesi için alış-satış dönemi arasındaki ÜFE farkının %10'dan fazla olması gerekiyor. Mesela 2014 başında aldınız 2016 başında sattınız 2 sene geçmiş olmasına rağmen ÜFE endekslemesi uygulayamıyorsunuz çünkü fark %10'un altında.
Kavranıp duruyorlar...bir şey yapacaklar ama, tabandan aşırı tepki alacaklarını biliyorlar...şu ortamda adam niye ev satar, büyük ihtimal sıkışmıştır..tek varlığı olan evini satacak...gelen parayla ya daha ucuz ev alacak,,,ya da borçlarını kapayacak, klanı da yiyecek.( yakın bşr akrabam evini 400 e satıp, 300 lük bir eve geçmeyi düşünüyor, finansal açıdan biraz rahatlamak İçin)
Sen adama 200 e aldın, 300 e sattın...enflasyonu düş, 60 binin üçte biri 20 bini bana vereceksin de..önce memuru, sonra kendini yakar...isyan çıkar.
Olması gereken...yasa çıktıktan sonra ileride yapılacak satışlardan, enflasyon hariç %5 civarı bir bedel almaktır...bunu dersen, mecburen ev alacak adam bedeli rayiçten gösterir...çünkü satacağı zaman fazla vergi çıksın istemez.
Bugün evler gerçek değer üzerinden alım satıma konu olursa, tapu harcı geliri en az %50 artar...ileride de değerleme farkından %1-2_gelir..iyi bir kazanç kapısı olur.
Yoksa, alım satımlar bıçak gibi kesilir..en büyük darbryi de arsa sahipleri yer...eskiden yapılan konutun yarısını alan arsa sahibi, şimdİlerde üçte bir önerilince burun kıvırıyor...böyle bir yasa geçerse 4 te bir ancak önerilir. Bilin bakalım arsa stoku en fazla hangi görüştekilerin elindedir.
Birinci konuda iddialıyım, ikincisini de başkası yapsın :) yalnız vergiden kaçmak ile kaçınma farkı önemli...bilinçli olarak kaçınma dediğini düşünüyorum...sonuçta yasal mevzuat dahilinde kalıp, en az vergiyi vermeye çalışmak gayri yasal olmadığı gibi, gayri etik de değil,,gayet normal bir şey.
Evet " kaçınma " kelimesini bilinçli kullandım, aile olarak mevcut gider kalemlerimizi farklı bir ülkede yapsak, matrahtan indirecek o kadar çok kalem var ki ! Sadece bu reform yapılsa sıradan bir beyaz yakalı, ekonomi profesörlerine rahmet okutur:)
Not: Meslek hayatımı net maaş üzerinden anlaşarak devam ettiriyorum halada böyle, fakat tam tersi olmasını arzu ederdim, toplumsal gelişme adına vergi konusu çok çok önemli kanımca.
Benim şu an gayrimenkullerim satılık, gözünün yaşına bakmam, tabi satıldıkça diğerleri için daha yüksek fiyat isterim.
Paraya ihtiyacım yok. Sebeplerim şöyle:
1-) Ev fiyatları ucuz ama altın ve Türk hisse senetleri de ucuz, onlara yatırım yapmayı tercih edebilirim. Türkiye gibi stok sorunu olan ülkelerde gayrimenkul fiyatları arttığında diğer her şeyin fiyatı artmış oluyor, alternatif yatırım potansiyeli düşük oluyor.
2-) Sadece Türkiye'de değil dünyada da bir servet vergisi furyası almış başını gidiyor. Bunun en kolay uygulaması ev ve araba, şimdi ufak ufak başladılar gerisi gelir. Bu dönemde daha likit yatırımlar daha uygun olacaktır kanısındayım.
3-) Siz de bu forumda okuyorsunuz kiradan kazanılan parayı rantiye olarak nitelendirip bu kazancı elde edenleri toplumun diğer fertlerinin emekleri üzerinden geçinen insanlar olarak gösterme çabası var. Ne zaman vergi artırılacak olsa akla ilk gelen konular arasında kira. Benim de ülkeye bir faydam olsun onları bir rantiyeciden kurtarayım istiyorum.
4-) https://www.globalpropertyguide.com/landlord-and-tenant Ülkede hukuk kiracıdan yana, bu durumun kötüleşerek sürmesini bekliyorum.
Vergiden kaçınma konusunu bana bırakın o zaman. Bu konuda danışmanlık yapacak kadar bilgi edindim. Kaçınma konusunda söyleceğim; verginin meşruiyeti önemli, birilerinin vergisini artırırken diğerlerininkini siliyorsan ve/veya toplanan verginin nereye harcandığının hesabını vermiyorsan, daha az vergi vermek için çaba göstermek vatandaşın hakkıdır. Araba, telefon vb. değiştirme zamanım gelmiş olmasına rağmen değiştirmiyorum, alırken ödeyeceğim vergilerin nereye gideceği konusu beni düşündürüyor.
Ben şu an uygulanan 5 yıllık sürenin tamamen ortadan kalkmasından (yani verginin) bahsediyordum.watcher46 böyle demişti.Bu olumlu olur dedim.Ama o da 5 yıllık süre kaldırılacak derken vergi her sene uygulanacak demek istemiş.Yani aynı şeyi demişiz.Bu ev satışlarını bitme noktasına getirir.Özellikle eski evler satılmaz.Çünkü ev alıpta normal fiyattan gösteren yok.Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu arada beyler yakın arkadaşımın 4 sıfır evi vardı.1 seneden fazladır satamıyordu.Yakın zamanda hepsini sattı.Bir diğer arkadaşım ev arıyor.Çevremde de üzerinde satılık yazan ve 2 yıldır bekleyen evlerin hemen hepsi satıldı.Yalnız fiyatlar da ciddi bir artış yok.Fiyatı pahalı bulunan evler krediler de düşünce artık pahalı görünmemeye başladı vatandaşın gözünde.
Forumda çöküş bekleniyordu.Forumdaki arkadaşlar kesin olarak yanıldı.Bu tespiti de yapalım.Zaten dikkat ediyorum sürekli yazan birkaç arkadaş arazi olmuş[emoji3]Ben hep burda idim.Bilen bilir.[emoji3]