Dogecoin de bir tercih dostum.
Kazancını 20'ye katlayan var.
Sadece anaparayı zamanında çekmek lazım sistemden.
Printable View
Kıbrıs ta kumar oynayıp zengin olan da var. Yani benim için kazananların ağırlıklı ortalaması önemli. İhtimal olarak kazanma ihtimalim yüzde kaç Ponzi sistemlerinde? Dayanak varlık nedir? Sistemin sigortası nedir?
Erkan Öz size Thodex öneriyordu. Hesap açsaydınız ve köpek parası aldaydınız paranız 20 kat artmıştı, ama kağıt üzerinde tabi.
OSD mevduat karşılığı 22.4% gelmiş.
Açıkta ufak bir param var.
Buraya park etmek iyi olur mu ki?
Son aylarda getiri stabil.
Sadece satışta bir gün valör var.
Mevduat faizlerini de bilmiyoruz ki.
Var mı %20 mevduat faizi?
Gümüş bu haftalarda Bakır grafiğini taklit edebilir. Gümüşü soran Bakır grafiğine baksın ne olacağı orada yazıyor.
https://pbs.twimg.com/media/E1AUPlMWQAMqWHN.png
Bugün hsyf satışı versek para çarşamba(t+2) hesaba geçer mi? Malum çarşamba yarım gün, bilgisi olan var mı?
Bayram öncesi bir değerlendirme daha yapalım. 1470'ler artık çok zor demiştik ancak yanıldık. Sanırım 100 günlük ortalama olan 1480leri göreceğiz, üst destek ve aynı zamanda psikolojik bir rakam olan 1500'ler çok ciddi direnç olarak çalışacaktır. Buralardan tekrar aşağıya dönmesini bekliyorum. Eğer bu öngörümüz gerçekleşirse, düşüş trendi de tescillenmiş olacak ve kırmızı ile çizdiğim doğru direnç olacak ve düşüş trendinde önümüzdeki dönemler için belirleyici olacaktır.
Aşağıda belirleyici rakamlar yine 1380-1400'ler olarak görünüyor. Becerilebilirse, 1500'lerde HSYF'ler azaltılıp, 1400'lerde tekrar eklenebilir. Fonlar her ne kadar uzun vadeli yatırım araçları olsa da, düşen trend içerisindeki piyalarda çok uzun süre beklemek gerekebilir, o yüzden ağır hareketlerle de olsa ağırlıklı ortalamayı düşürmek gerektiğini düşünüyorum nacizane.
Şimdiden herkese iyi bayramlar, umarım ailelerimizden, sevdiklerimizden uzak geçirdiğimiz son bayram olur.
https://www.linkpicture.com/q/Bist_1.png
Elimdeki hsyfler bugün tam anlamı ile çökmüş. Bendekilerin ortalaması 0.05, endeks 0.95 Dün tuhaf bir gün olmuş. Bankalarda ayrışma olmaya başladığında umarım ayak uydururlar , aksi halde endekse nazaran ağır dayak yerler.
Osd mevzu'nda da nacizane şunu söyleyebilirim. Eğer uzun vade taşınacaksa, osd+ppz'den oluşan bir sepetin mevduatı sürekli geçebileceğini düşünüyorum ben şahsen taşıdıkları enstrümanlar açısından.
ppz'nin başarısı daha çok cok cüzi ve uygun yönetim ucretinden kaynaklanıyor, o yüzden sürdürülebilri olma ihtimali çok yüksek.
Ama osd'yi tek başına taşımak, olası ödenmeyen özel sektör tahvilleri olduğunda kısa vadeli can sıkabilir, portföy stabilitesine zarar verebilir.
Ama ben bu ikisinin ortalamasının günlükten gelen bileşik etkisi ve, piyasa faizi üstünde özel sektör tahvilleri ile mevduatı yıllık 2-3 puan geçebileceğini düşünüyorum.
Benim portföyümde %40'lık ağırlık faiz bazlı defansiflerden oluşuyor. Bu faiz bazlı daha defansif dörtlü sepetimde bu ikisini taşıyorum ben. Diğer ikisi bir miktar daha sert.
Bayram sonrası GBC ve KUB fonlarını araştıracağım.
TGE artık kabak tadı vermeye başladı.
KUB gayet iyi gidiyor gibi.
Biraz portföyü dağıtmak gerek.
arkadaşlar, portföy yönetim şirketlerinden danışmanlık hizmeti alan var mı aramızda? yoksa herkes kendi bilgileriyle kendi kafasına göre mi takılıyor? böyle bir hizmet alıp kenara çekilen var mı? varsa bu hizmet karşılığı ne kadar para ödeniyor? bilgilendirirseniz sevinirim....
MarketSoul evet ama çok büyük miktar gerekiyor o fonlardan almak için ve yumurtayı tek sepete koymak oluyor sanki... atıyorum portföyünün yüzde 50'si hisse, yüzde 20'si fon, yüzde 10'u altın, yüzde 10'u dolar vs vs dağıtmış olan birini yönlendirmesi, onu azalt bunu artır, fonlar arasında şöyle bir dengeleme yap falan gibi profesyonel önerilerde bulunma hizmetinden söz ettim ben...
herkese fazla kaza yapmadan yatırımlarından fayda görmesini dileyelim o halde.:)
Yani can sıkmak istemem ama bununla ilgili dostlarımın deneyimi hep kötü oldu. Bir kamu bankasının portföy şirketine 23 milyon civarındaki portföyünü devreden arkadaşım, 2 sene sonrasında maalesef mevduat getirisinin dahi altında kalmıştı.
Kağıt üstünde finansal okuryazarlığı , derinliği çok insanlara portföyü devretmek çok anlamlı ve doğru görünebiliyor ancak pratikte, bizim ülkede bu birikimde portföy kuruluşlarının olduğundan çok emin değilim. Bir çok yurtdışı şirkette, burada çalışan kişiler 50'sini 60'ını geçmiş insanalrdan oluşurken , ben bir çok portföy departmanında yeni mezun çalışanlar gördüm.
Bu elbette ölçü değil ama, bizde genelde istihdam yaratan bir taraf gibi görünüyor sadece. Bir önceki görevi şube müdürü olan adam portföy yöneticisi oluyor vs.
Bunda başarılı olabilecek daha küçük ve aktif olabilecek kurumlara da parayı teslim etmek içerdiği riskler açısından bana çok uygun gelmiyor pek. Bunların bir çoğu leventte 3 oda bir salon evden bozma ofislerde. Belki ben fazla temkinliyim bilmiyorum. Zaten o kurumun fonlarını da portföy müşterilerini de aynı kişiler yönetiyor ve bunlar arasında çok büyük farklar beklemiyorum pek.
Bu anlamda hem fonları hem portföy yönetimi ile gerçekten anlamlı fark yaratan 3-4 kurum var: onlar da benim risk algıma göre çok küçük cirolu şirketler. ( zaten 2-3 m'den düşük hesap yönetmiyorlar)
Finansal bilgi derinliği ile piyasalarda para kazanabilme/yön okuyabilme yetisinin ilişkisi çok şüpheli hem bizde hem dünyada. Hatta bazılarının iddia ettiği gibi bu işin sanatsal , saf yeteneğe dayalı bir yanı da olabilir. Hangi kuruma gitse o kurumun fonlarını coşturan adamlar var.
Sayın Hellistheothers yanıtınız için teşekkürler... evet ben mesela azimut'u aradım, böyle bir hizmetimiz var dediler... hatta siteye de koymuşlar portföy yönetimi başlığı altında... ben bunun ücretini merak ettim esasen... çünkü parayı elbette onlara teslim edip naparsanız yapın diyecek değilim... bu hizmeti alıp fikirlerini alır yine kendi bildiğimi okurum... ama tabii ücretin ne olduğuna bağlı... selamlar...
Portföy yönetimi demek koyuyla yazdığım kısım tam olarak. Ancak önce sizin risk profilinizi belirlerler, beklentinizi öğrenirler, sınırlarınızı tespit edip portföyü onlar yönetir. Siz sadece hesabınızı izleyebilirsiniz ama müdahale etme kontrolü sözleşme süresince onlarda olur. Onlar yönetim gideri ve performans primi alırlar.
Yoksa bana tavsiye verin ben uygulayacağım gibi bir portföy yönetim şekli yok.
İletişime geçmişken ücretini de sorsaydınız keşke. :) Yazmadan edemedim, kusura bakmayın. :)
Osmanlı Portföy'ün teknik bültenlerine abone olurken telefonumu vermişim, düzenli olarak ararlar sağolsunlar. Portföyümü onlara kaydırmaya çalıştılar, arada size özel portföy bile kurabiliriz lafı geçti, çok değil, 6 haneli portföylere bile yapıyorlar. Muhtemelen sizin yatırımcı profilinizi çıkartıp, çok büyük ihtimal standart fonlara yönlendiriyorlardır diye düşünüyorum. Hatta bunun basit programını bile yapmışlardır, muhtemelen de fon ücretiyle aynıdır, yılda %1-2 ama özel portföy hizmeti alayım derseniz, muhtemelen bu kadar düşük rakamlarla yapmayacaklardır. Özel olunca sözleşmesi de özel oluyor malum, muhtemelen kar üzerinden de belli bir yüzde almak isteyecekler, zarara ise ortak olmayacaklardır. Ayrıca bu tarz portföylerde bildiğim kadarıyla takas koruması da yok, ihtimal düşük olsa da, firmanın batma riskini de üstlenmeniz gerekecek.
evet sayın Pit, bana geri dönüş yaptılar, aynen sizin dediğiniz gibi, kendi fonlarından alıyorlar, serbest fon da alabiliyorlarmış... ancak yıllık getiri üzerinden yüzde 1 komisyon alıyorlarmış... örneğin 100 bin lira bağladınız, 50 bin lira kar etti yıl sonunda... 5 bin lirasını yönetim alıyormuş... onun dışında sizin de dediğiniz gibi, dolardan çıkın, altına dönün ya da hisseyi azaltın şu fonu alın gibi tavsiye şeklinde danışmanlıkları yokmuş... anlaşılan hiç birinde böyle bisey yok... ben öğreneceğimi öğrenmiş oldum... serbest fon konusunu ise düşüneceğim. getirilerine bakarak... selamlar...
sayın Meesut, ilk telefon santraldı ve hizmetimiz var ve sizi aratacağız dedikleri için ilk yazdığım anda ücreti sorma şansım olmamıştı... sonradan aradılar ve meseleyi anladık... herkesin finansal okuryazarlığı artırıp kendi başına karar vermesi en sağlıklısı gibi geldi bana son noktada... selamlar...
Aynen, en doğru kararı verdiniz. Eskilerin de dediği gibi, kelin ilacı olsa başına sürermiş. :) Adamlar tamam profesyonel falan ama sonuçta onlar da maaşlı, beyaz yakalı arkadaşlar, zaten formülünü bulsalar, burada maaşlı çalışmazlar, evi-barkı satar, kendilerine kazandırırlardı. :)
Yanlış bilinen bir bilgiyi düzelteyim. Tefaşta işlem gören Serbest fonlar için (herkese açık serbest fon) tüm paranızı oraya yatırmanız gerekmiyor. Önemli olan Nitelikli Yatırımcı sertifikası alabilmeniz. Banka veya aracı kuruma tüm yatırımlarınızın toplamının >=1M TL olduğunu kanıtlayıp sözleşme imzaladıktan ve sertifika aldıktan sonra Serbest Fondan istediğiniz tutarda alabiliyorsunuz. Sertifika almadan zaten Serbest fonlar seçenekler arasında görülemiyor. Ben şu anda toplam yatırımının %28'ini serbest fonda tutuyorum.
Bir milyon sartiyla ilgili bir yazı var mı bana biraz şehir efsanesi geliyorRedmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
TEFAS ana sayfasının altında İşlem gören fonlar link'i var.
https://www.takasbank.com.tr/tr/kayn...atirim-fonlari
Buradan Excel'e indirip Serbest fonları filtreleyebilirsiniz.
Ne yazık ki var. Ben kişisel sebeplerden dolayı 2 bankayla çalışıyorum. Her bankadaki tutarlar tek başına 1M TL sağlamadığı için MKK'dan aldığım toplam yatırım tutarını gösterir ekstre ile (bazen bankalar diğer bankadaki hesap özetinin antetli kaşeli imzalı halini de isteyebiliyorlar) her bankaya ayrı ayrı başvurup her iki bankayla da sözleşme imzalayıp sertifikalandırdım. Her banka/aracı kurum kendisi Nitelikli Yatırımcı yetkilendirmesini kendisi düzenliyor. Yani genel geçer bir sertifikasyon değil. Birine tanımlanınca diğerinden işlem yapılamıyor. Akbank'tan e-mail aracılığı ile sözleşmeyi alıp imzalayıp geriye tekrar mail ile gönderdim ve kabul edildi ancak İş Bankasında bizzat şubeden yapılabiliyor.
İstanbul Portföy kendi serbest fonlarından oluşan bir fon sepeti fonu kuruyormuş.
Tefaşta işlem görecekmiş
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IZB
Faizsiz bankacılık işlemleri, bankaların repo ve ters repo
işlemlerine ilişkin esasları düzenleyen yönetmelik kapsamına şubat ayında dahil edilmişti.
Faizsiz ilk para piyasası fonu olan, KLU - Kt portföy para piyasasi fonu da geçtiğimiz ay tefasta işleme açıldı.
Bugünde ilk portföy dağılım raporu yayınlandı, %99 hazine kira sertifikaları ile günlük vaad işlemleri yapıyorlar. Yani bir bakıma faizli ters repo/gecelik repo işlemlerinin faizsiz versiyonu.
Yatırımcı bilgi formuna göre risk ve getiri profili "1"
İş günlerinde saat 9-12:30 arası alım/satımlarda Valör süresi 0, yani aynı gün saat 14-16 arasında işlem gerçekleşmiş oluyor.
Yönetim ücreti %1 (yıllık azami gider % 1.65). Bu yönü ve günlük vaad işlemeleri yapması sebebi ile mevcut kısa vade kira sertifikası fonları(yıllık azami gider %2.5 civarı) ile kıyas edilirse, faiz yükseliş veya yatay gittiği dönemlerde kısa vade kira fonlarından daha iyi getirmesi beklenir.
Faiz düşüşe geçtiği zamanlarda ise teorik olarak bir müddet kısa vade kira ve normal kira sertifikası fonları daha yüksek getirebilir. KLU Fonu, kategorisinde ilk olduğu için, performansı izleyip göreceğiz.
Faizsiz para piyasası fonu olarak tefastan işleme ilk açılan fon olması sebebiyle izlenimlerimi aktarmak istedim.
Faizli tarafta daha düşük yönetim giderli fonlar olması sebebiyle, şimdilik genel olarak para piyasası fonları arasında KLU'nun performansının para piyasası fonları arasında orta sıralarda olacağını düşünüyorum.
Fonun tefas sayfası : https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=KLU
Saygılar.