Borsa dediğimiz psikoloji değil mi.....bir sert düşüş ertesi gün sert yükseliş ...hatta aynı günde her iki yöne....onun için duygu eğitimi ve disiplin şart.....
Printable View
Adam ekmek yiyorsa bu şekilde konuşur ben de ona kızmam karakemal de böyle bence akıllı adamlar ama işine o şekil geliyor. Siyasetten para kazaniyorsa kazandığı siyaseti savunsun helal olsun. Ben yemem yiyene afiyet olsun taze terkettim ülkemi.
Aynen öyle. Çalışana vur abaliya. 1 sene erken doğan 17 sene erken emekli oluyor onu geçtim aynı yaşta arada 17 sene fark oluyor neden çünkü eşeğin şeyinden dolayı. Kafayı yersin. Vallahi kafayı yersin.
Çok farklı bir dünya oldu, viopta..
PGS veya tuprs olsun. Örnek
80 TL den sert düşüşte, 2 tabanda bile
Hasarı kaldırabiliyorduk..
O kağıtlar 400 TL nin üzerinde..
Bu piyasada 2 tabanda neler neler.. Olur..
Sen, Benin dışında..
Aracı kurum kalmaz.. (Bankalar hariç..)
O günleri de özledik yahu [emoji846]
SM-A315F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sasada kaç taban ve kaç tavan yedim sayamadım. TR en pahalı hissesi, onda bile bişey olmadı. derinlik olursa, bişey olmaz.
Risk, fiyat yüksek iken derinliğin kaybolması.
Bu bence DÜŞÜK bir risk, ama gerçekleştiği takdirde KORKUNÇ bir risk. En tehlikeli risk çeşidi.
sultangazi'de, 300bin dolara daire satılan (kredi muslukları kapalı olmasına rağmen) veya 1000 dolara daire kiralanan bir ekonomide bütün fiyatlamalar yanlıştır. enflasyon, fiyat artacak kaçırma al kenara koy illüzyonlarına kanmayıp çıkışa yakın oturmak gerekiyor. millete kafayı yedirdiler. gelen şey hakikaten öyle böyle bir şey değil. palanın yerinde olsam 99-2000 tarzı bir ralliyle finali yapardım. olan şey de ona benziyor. bakarsın şubat mart gibi 5 cent deriz inşallah.
Piyasa şu an artık bana göre ucuz değil.
Daha önce ucuz kağıtlar var pahalı olanlar var yazmıştım.
1 FK kağıtlar alıyorum demiştim.
en az giden 3 e katladı. Artık alacak bedava ucuz kağıt dediğim bi pozisyon pek kalmadı. Tek tek bakıyorum.
Olan pozisyonlarımı bozmuyorum teknik bozulmadığı sürece. Yeni pozisyon de eklemiyorum.
varsa yoksa ALTINS1 -> her gün limite kadar almaya gayret ediyorum :D
Bist100 2007-2010-2013 yıllrında 5.0 dolar üsütünü 3 defa denemiş......Bu tarihten beri yanilmiyorsam belki 100 den fazla yeni şirket Biste kote edildi..Birde son 10 yıllık doların reel devaulasyonunuda hesaba kattığımızda yuvarlak bir hesapla zirve 8.0 civarı bir şey olmalı.....2023 yılında da yüksek karılıklar muhtemeln devaam eder....Yeniden değerlendirmelerle birlikte Bilnçolarda göstergelerin şişmesini bir miktar aşağı çeker......mevcut koşullar devam ederse, dunya ve Türkiye de beklenmedik büyük hadiseler yaşanmazsa 2023 de Bist100 için 5.0 dolar hedef oldukça mümkün bir hedef haline gelir benim açımdan...
Eski dönemlerin yarış atları Bankalar ve ana holdingler hala primsiz durumdlar.....Kamular, GYOlar hala uygun fiyatlarda....Masada daha dağıtılacak daha çok yeni kartlar var.....
2022 de Dünya borsaları düzeltmelerini yaptı sayılır....2023 de dünya genelinde bütün borsalarda bir boğa piyasassı....2024-2025 de 2008-2009 benzeri bir piyasa....
Tabi bunlar sadece benim şahsi öngörü ve beklentilerimdir....Yatırım Tavsiyesi Değildir...
5 doları ocak, 8 doları mart ayında görür isterse. Hava, zemin müsait ise mal kendinde ise. Keyfi bilir karşısında güç yok rakip yok. Normalde Aralık ortası sert ve kısa bir düzeltme için çok uygun ama onj bile vermedi.
Demek ki aşağıda aç kurtlar gibi ahali mal bekliyor.
Benim bildiğim pala
O malı çok iyi yerde devreder...
Mahfi hoca vs.. Pahalı diye konuşmuş gene. Hisse senetlerine tuvalet kağıdı dediği zaman 2020 rallisi olmuştu.
Pahalı olması ayrı bir şey.
Gidip gitmemesi ayrı bir şey.
Gitmesi momentum ile olur. Şunu bu kadar kapasiteli beyinli adam bunca senede anlamadı mi, kasten mi kendiyle dalga geçtiriyor, çözemedim.
Sevgim saygım büyük ama böyle öngörülerini artık ciddiye almıyorum şahsen.
tamda işin en kritik noktasına parmak bastınız.....
Şu anda Batı ve Türkiye tamamen bir birine zıt ekonomik politikalar ile yönetiliyor....
Batı dünyası küçülme, işssizlik ve şirket iflasları pahasına faiz artırıp enflasyonu düşürme hedefli politikalar devreye sokmuş durumdalar.........Hükümet ise hiper enflasyon, kolay kredi dağıtımı ve yüksek devaulasyon pahasına büyüme, istihdam ve yatırım modelini devreye sokmuş durumdadır....
Bir diğer belirgin fark ise Batı dünyası ekonomik krizin faturasını mümkün mertebe şirketlerin üzerine yığıyor...Hükümet ise tersi bir anlayışla krizin faturasını halka dayatmış durumda......
İki farklı politikanın olası olumlu ve olumsuz sonuçları şöyle olabilir.. Avrupa ülkelerinde düşük enflasyon ama yüksek şirket iflasları, fabrikaların kapanması, yeni yatırımların azalması ve bunların doğal sonucu olarak yüksek işssizlik....Türkiyede ki olası sonuçları ise: şirketlerin iflaslarını ve fabrikaların kapanmalarını önelmek..... artan karlarla birlikte güçlenen öz kaynakları ile şirkeleri yeni yatırımlara yönlendirmekle yüksek enflasyon pahasına istihdam ve büyümeyi devam ettirmek...
Borsalar için kısa ve orta vadede Türk modeli daha olumlu....Uzun vadede ise başarılı modeli zaman gösterecek...
Hükümetin yeni ekonomi modelininin başarısı tamamen kur dalgalanmalarına bağlıdır...Döviz darboğazı giderilip Kur hareketleri kalıcı olarak kontrol altına alınabilirse enflasyon başta olmak üzere diğer ana makro hedeflerin tutturma şansı epey yükselmiş olur......
Çok uğraştınız gağri....günlerce ...tl mevduatlarınızı benjamine çevirmek için....!!!!!!
Bir gece sabaha garşı....Gümmmmmm.....!!!!!!!!!!....
Nerde döviz borçlusu varsa....gümmmmm......!!!!!!!!!!!!
Şu an çok güçlüsünüz....devlettende güçlüsünüz.....bir gün gelecek....devlet sizden güçlü olacak....!!!!!!!!!!
İşte...o zaman.....gümmmmmmm.....!!!!!!!!!!!
Her şey sahibine.....Yüce TÜRK halkına....!!!!!!!!!!!!
YÜCE TÜRK DEVLETİNE.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Piyasadan haberiniz yok belli ki. Bankalar kredi musluklarını inanılmaz kıstı, bu dönemde kredi bulabilen şirketler şanslı. Ciddi bir likidite krizinin ve buna bağlı şirket iflaslarının arifesindeyiz.
Bu uyduruk programın başarı gösterme ihtimali yok. Çok kısa süre yürüyebilirdi ve o süre bitmek üzere.
Ekonomist Şenol Babuşcudan alıntıdır..
BDDK'dan bankaların döviz tutma sınırına yeni düzenleme
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca yapılan düzenlemeyle, bankaların net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payına ilişkin üst sınır yüzde 20'den yüzde 5'e çekildi.
BDDK’nın son döviz pozisyonuna ilişkin değişikliğin amacı:
1-Bankaların döviz cinsinden fazla pozisyonlarını sınırlayarak, döviz satışı yapmalarını ve MB rezervlerine katkı sağlamalarını gerçekleştirmek.
2-Bankaların uzun ya da kısa pozisyonlarını sınırlayarak,risklerini azaltmak.
Ülkeyi patlatacaklar kararlılar. Sermaye kontrolüne tam gaz devam şirketlerin vatandaşın dövizine el koyacaklar. Filmin sonu nasıl bitecek acaba?
Yüksek enflasyonla uzun vadeli plan yapmanız zor. Bu nedenle enflasyonla mücadele eden para birimlerini tercih etmek zorunda kalabilirsiniz. Sonuç olarak ege cansenin sürekli belirttiği iki para birimi ile iş yapmak zorunda kalabilirsiniz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yeni bir döneme girdi insanlık!
Eşyadan yana zengin ,insandan yana fakir...
İyi güzel sen beni yanlış anladın.....viop da kazanan bir elin parmağinı geçmez totalde.....çünkü forex olsun viop olsun algıları darmadağın edip köreltiyorlar.....Tecrübesi olmayan ve yeni duruma kendini adepte etmeyen kazanması mümkün değil....gün içi sürekli şort ve long tarafa açık olacan.....ara ara ara verip bakmazsan kazanabilirsin....
Çarşamba abd nin faiz artırımı var ....faiz artırımı 0,50 olacak.....eğer fazla olursa viop da bir daha işlem yapmayacam 6 ay boyunca.....
İşim gereği bazı aracı kurumlarla işimiz oluyordu. Bir tanesinde bir hanımefendiye denk geldik. O dönem TV'lere falan çıkıp yorum yapıyor falan. Düzgün biriydi ama.
Neyse, ben de acemiyim borsada o zamanlar, sağdan soldan tüyolar geliyor. Ne yapsam karar veremiyorum. Bu hanımefendiye sordum bir gün. Dedim böyle böyle bir hisse için şöyle olacak diyorlar, ne dersiniz? Dedi ki, yanlış anlamayın ama o dedikodu size kadar geldiyse, ne kadar güvenilir düşünün.
Bir bozuldum. Ne demek size kadar?
Sonra sonra borsada tecrübe kazandıkça ne demek istediğini anladım. Kurtlar, çakallarla dolu borsada onlarca katman var. En dipteki katmanda kimsenin bilmediği bir tüyoyu aldığını sanmak büyük salaklıkmış.
Ha zaten hiçbir zaman öyle kazanılan paradan hayır geleceğine inanmadım. Gelmez de zaten.
Kendi bilgimle kazanabilirsem kazanırım. Olmazsa da sağlık olsun. Hayatta her şey para kazanmaktan ibaret değil. Zaten para da sadece bir araç, amaç değil.
BDDK haftalık raporuna göre Genel Bankacılık Sektörü ve Genel Mevduat bankaları döviz fazlası %5 altında ancak, Mevduat bankalarında grup bazında Yabancı ve Özel Mevduat bankaları biraz döviz fazlasını zalatmak durumunda olabilir. Kamularda açık pozisyon gözüküyor.
Bence döviz bozdurmalarından ziyade ilave döviz almamaları ve liralaşmaları için şimdiden önlem alınmış.
Grup özelinde limiti çok aşan banka da olabilir, rakamlar grup bazında toplamı ifade ediyor,
https://i.hizliresim.com/p6cda1k.jpg
Kimin doğru kimin yanlış yaptığından bağımsız, verimsiz işletmelerin, şirketlerin batması ekonominin sağlıklı ve verimli işlemesi açısından gerekli bir şey.
Too big to fail ayrı bir konu. Ama her şirketi bir şekilde kurtarmaya kalkarsanız, verimlilik, kapasite artışı, rekabet vs. yalan olur.
TOGG ile ilgili Ege Cansen'in yazısı..var
İşin sonunda ne olacağını da çıtlatmış..
SM-A315F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim çevremde konut ve altın alıp batan insan yok ama borsadan batan çok insan var.....Bu neden hep böyle....?
Bir zamanlar kaddafi de petrolü altınla satacağım dedi sonra ipi çekildi ......Şimdi bunu PUTİN söyledi......Bana göre Putin kısa sürede ipini çekecekler.....zamanlama çok önemli.....ölüme adım adım yaklaştı bu sefer......Çomağı sisteme soktu yine......
MB 30 bin kw emiş gücü olan süpürge gibi, piyasadaki tüm $ emiyor. Peki emiyorda ne oluyor?
Bakın daha geçen ay rusyada dgaz borç ertelemesi talep ettiğimiz dedikoduları vardı. Dünyanın en yüksek $ faiziyle $ bulmakta zorlanıyorsun, iç piyasadaki $ da bitirdiğinde ne olacak?
Sistem eğer putin ide yerse, kimse $ yokolacak safsatası yapmasın! Küreğin sapıyla ağzına vurirem
Yüksek enflasyon yada bizdeki gibi hiper enflasyon şirket sermayelerini sıfırlar, düşük gösterilen enflasyon ile bedelli de yapamazsın, gelir düzeyi enflasyon kdr artmadığı için iç piyasa ölür, $ ı baskıladığın için ihracat ölür. Neresinden baksan elinde kalır. Borsa balonuda patlıycak, olaki eykipi seçimi ksybederse ülkenin nasıl patladığını hep beraber göreceğiz, gerçek enkaz ortaya çıktığında.
Son 3/4 yıla bakmamak lazım.Enflasyondan dolayı 6.500 bile mümkün...
Ama geçmişte böyle değildi.Aldigin hisse yıllarca gitmez ve bedelli yapardı.. Kochol,garanti bile 6 dolardan 1/2 dolara indi..
Neyse 3.3 dolar olsun (6.000 uzeri) sonra düşüş konuşuruz.😀
Belki Dow Jones gibi 20 yıl aralıksız yükseliriz...
Neyimiz eksik..
Düşün bir
Vaiz ler eksi
Enfila düşüyor
Su kendine yol arıyor...
Yolunu arayan para..
Halk parasını ne yapacak..
Merdiven altı mı patlayacak...
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Endeks yükselirken çoğu hisse 1 ay da diyelim % 10 primlendi,
düşerken 1 günde yine çoğu hisse devre kesiyor yerine göre
2 günde % 10-11 düşüşler oluyor.Endeks tekrar yükselişe geçiyor
son gördüğü tepeye ulaşıyor ama eski portföy değerine ulaşamıyorsun,
çünkü birkaç hisseyle yükseltiyorlar,şayet yükseliş devam ederse
ulaşıyorsun veya geçiyorsun.
Doğru hisse de olmak vs. önemli ama hangi zamanda hangi hisse
bulmak mesele.
Bir kişi 500 bin kar etmişse,kar ın 100 bini düşüşte bir-iki günde gidebiliyor,
ama kâr da olsa 100 bin kaybetmişsin yerine göre 50 tl ye bişey alırken
düşünen insanlar bir günde 100 bin gidince rahat olabiliyor mu,rahatım
diyenler de bakıyorsun yine de kafaya takıyor.
Kimi % 100 kar etmiş mutlu ama sattığı hisse hâla yükseliyor mutsuz
olmaya başlıyor dayanamayıp yine giriyor biraz gerilese hata yaptım diye
satıyor alıyor satıyor vs..ç ettiği kar ı da veriyor yerine göre.
Kısaca hefeflediğin karlılığı elde ettikten sonra dönüp bakmamak üzere
paranı çekmek en güzeli çoğu enstrüman için böyle.
üstad, bu konularda yetkin olduğun belli, benim bi sorum var- bahsettiğin kaçınılmaz gelişmeler için niye seçimin kaybedilmesi bekleniyor.. yani şirket sermayelerinin sıfırlanması, bedelliler, iç piyasanın ölmesi, ihracatın ölmesi ve borsa balonunun patlaması için niye seçimlere kadar bekleniyor ?? bu işler seçimlerden önce olsa, hiç olmazsa bi kısmı gerçekleşse de eykipi seçimleri kaybetmesi garantilenmiş olsun.. bu konuda bi şeyler yapılamaz mı ?
Carmen M. Reinhart (Finans,Profesör,Dünya Bankası BaşEkonomisti)
MALİ krizlerin Ön belirtilerini şöyle sıralamış...
1- Ülkeye büyük oranda sıcak para girmesi..
2- Hisse fiyatlarında keskin yükseliş..
3- Gayrimenkul fiyatlarında büyük artışlar..
4- Olması gerekenden çok yüksek büyümelerin gerçekleşmesi..
5- İç ve Dış borçluluğun artması..
(Sh.114- Ekonomiyi Bir de benden dinleyin.Yaman Törüner/SCALA Yayıncılık)
Bizde bunlardan hiç biri yok,şükür..:)
Cuma günkü VİOP30 takası, şimdi bu günlük takas lamı yukarı sürdüler ve sürecekler! bu bu takasta %3 yükseliş göremiyorum!
https://i.hizliresim.com/m9gmebx.PNG
Ya anlamıyorum. Bu enflasyonun baz etkisi ile nasıl düştüğüne daha ilk taksitini 15 gün sonra ödeyeceğim çamaşır makinesi 6990 tl den en düşük 8279 olmuş.