BU sefer ben konuyu kapatma pesindeyken siz alevlendiriyorsunuz.
1-ben hesaplayan çıksın diye can atıyorum 5 kelimemden 3 ünde matematik diyorum. Nerden çıkardınız hesaplayacak çıkmayacağını tam tersi keşke tüm okuyucular o exceli indirse.
Senin lotun biter senin lotun biter :) Hocam şimdi sırayla gidelim. ben yaptığım hesaplama teorıik olarak doğrumu bir yanlış var mı ?
Yok değilmi bunda hem fikiriz ama diyorsunki teorıde doğru gerçek hayatta böyle olmaz. Tamam peki kabul ediyorum haklsıın teoride doğru.
PEKİ sorum şu bu teorik hesaplama sana neyi gösterdi neyi ıspatlıyor bu teorik hesaplama Temettünün lot satmayla eş değer oldugunu aslında temettü istememize gerek olmadığını istediğimiz kadar temettüyü lot satarakta yaratabileceğimizi vesaireyi gösterdimi. Temettü almanın bir alternatifininde lot satmak olduğunu gösterdimi o teori. Şimdi o matematiğe hayır hiçbirşey göstermedi dersen kusura bakma hocam objektif değilsin derim. Ha dersenki evet erhan teoride dediklerine aynen katılıyorum yanlız gerçek hayatta küsüratlı lotlar ve kayma maliyetleri yüzünden o tablonun aynısını elde etmen zor yakınından geçersin ama aynısını elde edemezsin dersen derimki tamam olaya objektif bir gözle bakıyor.
Buralarda anlaştı isek geliyorum. REElde öyle değil hesabınıza Gerçekçi olmanız lazım dışardan bir gözle bakmanız lazım
Temettü veren ancak temettü parası ile gerisin geri lot alan yatırımcıda ise temettü alan aynı duruma düşüyor. küsüratlı lot almadığın için lotlarını tam olarka gerisin geri ekleyemiyorsun üstelik hem vergi hemde lot almak için komısyon hemde kayma maliyeti yaşıyorsun. üstelik vergi daha pahalı iken komısyon daha düşük.
Bu durumda 35 yıl sonunda temettü vermeyne hissede olanın lot sayısı aynı kalıyor para miktarı atıyorum 50 bin TL oluyor. temettü dağıtan ve bu parayla lot alan yatırımcıda ise 35 yıl sonunda atıyorum 30 bin TL oluyor. Neden çünkü kusuratlı lot alamadıgı için yatan temettü ile lotlarını hepsini tam olarka içeri gerisin geri sokamıyor + komısyon ödüyor + vergi kesiliyor + kayma maliyeti yaşıyor.
ŞİMDİ GELELİM OBJEKTİF DUSUNCEYE VE SONUCA:
Haaa ne anladık ulan bu taraftan bakınca evet teoride lot satmakla aynı sey aslında teoride cunku kusuratlı lotlar sorun cıkartıyor erhanın hesaplamada. hımmm ama erhanda demişki temettü ile gerisin geri aynı hissseyi alan adam da kusuratlı lotlar var doğru üstelik bununlada bitmeyip birde vergi işi extra olarak var. Buda doğru şimdi gelelim yatırımcı davranışına.
Bir yatırımcı "temettü isteyen" bir yatırımcı 4,05 dağıtıyormuş 4,50 dağıtıversin 4,05 dağıtıyormuş 3,75 dağıtıversini çok önemsemez. İllede bana 4,05 temettü ver demez ama sunu der 4 ün üzerinde bir temettü verimlilik oranı istiyorum hatta 5 7 9 ise yemede yanında yat 10 un üzerindeyse harika gözüyle bakar değilmi temettü yatırımcısı böyledir.
Peki yukarıdaki tüm hesaplamalar neyi gösteriyor REEL HAYATTA yatırımcı kendi temettüsünü kendisi yarattığında bundan memnun olacaktır. Çünkü;
1-Vergi ödemeyecek
2-istediği temettü verimlilik oranını kendisi belirleyebilecek
3-Temettü verimlilik oranını kendisi belirlediği için gerisin geri hisseye sokacak bir paraya ihtiyacı kalmayacak çünkü zaten kendisi istiyor o temettüyü gerisin geri hisseye sokacaksa lot satmasının anlamsızlığını herhalde yukardaki tüm matematik açıklamıştır. O halde bu adamın küsüratlı lotlar alamıyorum gibi kayma maliyeti var gibi bir derdi kalmayacak.
4-Temettü isteyen adam o parayı alıp yemek için ister lot arttırmak için değil yukarıdaki o matematiğin hepsi lot arttırmanın bir avantaj yaratmadığını gösteriyor.
5-Daha ne denilebilir bimiyorum en basit halıyle bile harika görünüyor çunku burada %20 temettü verimlilik oranı olan hisse arayacağına aslında %30 temettü verimlilik oranını kendisininde yaratabileceğini gördü boş yere hisse aramasınada gerek yok üstelik bunu istediği her hissede yapabileceğinide gördü.
6-Daha şu konuya girmedim bile %30 temettü verimlilik oranı isteyen bir yatırımcı ASELSANDA lot satara (buffetin elden cıkarma dediği şey) bu temettü verimlilik oranını alsa ne güzel değilmi çunku aselsanın cebindeki kar kasada kalıyor cok düşük temettü dagıttıgı için bu kasadaki parayı yatırımlarla büyütecek şirkete hiçbir maliyet yok kaasındaki para çok az bir tutarda eksiliyor yani daha kolay yatırım yapabilen bankadan kredi çekmeden büyüyebilen bir hissesi olacak bu adamın hemde her yıl %30 %30,05 %30,50 istediği oranda temettüyü kendi kendine yaratacak üstelik daha az maliyetle (vergi ödemeden) yaratacak.
Reel dediniz reel olarak doğru um değil mi ?
Şimdi gelelim temettü hisselerinin daha cok yukarı gıttıgı hesabına. Videoda anlattım. ve bununla ilgili spknın sitesindeki yazılarıda gösterdim. açın videonun açıklama bölümündeki linklere bir göz gezdirin. ne anlatılmış MM'in ön görüsünün mükemmel olmayan piyasalar da da aynı durumu yarattığını destekleyenler temettü dağıtmanın hisseyi daha yukarı götürdüğünü savunanlarda var.
Belki okumaya üşenirsiniz diye o spk nın yazısındaki son paragrafı yapıştırıyorum benimde cevabım olsun.
VI. GENEL DEĞERLENDİRME VE SONUÇ
Tasarruf sahiplerinin anonim ortaklıklarda pay sahibi olmaları sonucunda
elde ettikleri en önemli haklardan bir tanesi, ortaklığın elde ettiği safi kardan pay
alma hakkıdır.
Pay sahiplerinin bu haklarına istinaden elde edecekleri karpayı tutarı,
şirketlerin oluşturdukları temettü politikaları çerçevesinde belirlenmektedir. Teoride,
şirketlerin izledikleri temettü politikalarının şirket değeri üzerindeki etkisine ilişkin
birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu konuda bir görüş birliği
sağlanamamıştır. Yüksek tutarlı yapılan temettü ödemelerinin şirket değerini olumlu
etkileyeceğini savunan taraflar olduğu gibi, olumsuz etkileyeceğini veya temettü
politikalarının şirket değeri üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağını savunan
taraflar da bulunmaktadır.