Sayfa 43/90 İlkİlk ... 33414243444553 ... SonSon
Arama sonucu : 717 madde; 337 - 344 arası.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız

1. BU sefer ben konuyu kapatma pesindeyken siz alevlendiriyorsunuz.

1-ben hesaplayan çıksın diye can atıyorum 5 kelimemden 3 ünde matematik diyorum. Nerden çıkardınız hesaplayacak çıkmayacağını tam tersi keşke tüm okuyucular o exceli indirse.

Senin lotun biter senin lotun biter Hocam şimdi sırayla gidelim. ben yaptığım hesaplama teorıik olarak doğrumu bir yanlış var mı ?

Yok değilmi bunda hem fikiriz ama diyorsunki teorıde doğru gerçek hayatta böyle olmaz. Tamam peki kabul ediyorum haklsıın teoride doğru.

PEKİ sorum şu bu teorik hesaplama sana neyi gösterdi neyi ıspatlıyor bu teorik hesaplama Temettünün lot satmayla eş değer oldugunu aslında temettü istememize gerek olmadığını istediğimiz kadar temettüyü lot satarakta yaratabileceğimizi vesaireyi gösterdimi. Temettü almanın bir alternatifininde lot satmak olduğunu gösterdimi o teori. Şimdi o matematiğe hayır hiçbirşey göstermedi dersen kusura bakma hocam objektif değilsin derim. Ha dersenki evet erhan teoride dediklerine aynen katılıyorum yanlız gerçek hayatta küsüratlı lotlar ve kayma maliyetleri yüzünden o tablonun aynısını elde etmen zor yakınından geçersin ama aynısını elde edemezsin dersen derimki tamam olaya objektif bir gözle bakıyor.

Buralarda anlaştı isek geliyorum. REElde öyle değil hesabınıza Gerçekçi olmanız lazım dışardan bir gözle bakmanız lazım

Temettü veren ancak temettü parası ile gerisin geri lot alan yatırımcıda ise temettü alan aynı duruma düşüyor. küsüratlı lot almadığın için lotlarını tam olarka gerisin geri ekleyemiyorsun üstelik hem vergi hemde lot almak için komısyon hemde kayma maliyeti yaşıyorsun. üstelik vergi daha pahalı iken komısyon daha düşük.

Bu durumda 35 yıl sonunda temettü vermeyne hissede olanın lot sayısı aynı kalıyor para miktarı atıyorum 50 bin TL oluyor. temettü dağıtan ve bu parayla lot alan yatırımcıda ise 35 yıl sonunda atıyorum 30 bin TL oluyor. Neden çünkü kusuratlı lot alamadıgı için yatan temettü ile lotlarını hepsini tam olarka içeri gerisin geri sokamıyor + komısyon ödüyor + vergi kesiliyor + kayma maliyeti yaşıyor.

ŞİMDİ GELELİM OBJEKTİF DUSUNCEYE VE SONUCA:

Haaa ne anladık ulan bu taraftan bakınca evet teoride lot satmakla aynı sey aslında teoride cunku kusuratlı lotlar sorun cıkartıyor erhanın hesaplamada. hımmm ama erhanda demişki temettü ile gerisin geri aynı hissseyi alan adam da kusuratlı lotlar var doğru üstelik bununlada bitmeyip birde vergi işi extra olarak var. Buda doğru şimdi gelelim yatırımcı davranışına.

Bir yatırımcı "temettü isteyen" bir yatırımcı 4,05 dağıtıyormuş 4,50 dağıtıversin 4,05 dağıtıyormuş 3,75 dağıtıversini çok önemsemez. İllede bana 4,05 temettü ver demez ama sunu der 4 ün üzerinde bir temettü verimlilik oranı istiyorum hatta 5 7 9 ise yemede yanında yat 10 un üzerindeyse harika gözüyle bakar değilmi temettü yatırımcısı böyledir.

Peki yukarıdaki tüm hesaplamalar neyi gösteriyor REEL HAYATTA yatırımcı kendi temettüsünü kendisi yarattığında bundan memnun olacaktır. Çünkü;

1-Vergi ödemeyecek

2-istediği temettü verimlilik oranını kendisi belirleyebilecek

3-Temettü verimlilik oranını kendisi belirlediği için gerisin geri hisseye sokacak bir paraya ihtiyacı kalmayacak çünkü zaten kendisi istiyor o temettüyü gerisin geri hisseye sokacaksa lot satmasının anlamsızlığını herhalde yukardaki tüm matematik açıklamıştır. O halde bu adamın küsüratlı lotlar alamıyorum gibi kayma maliyeti var gibi bir derdi kalmayacak.

4-Temettü isteyen adam o parayı alıp yemek için ister lot arttırmak için değil yukarıdaki o matematiğin hepsi lot arttırmanın bir avantaj yaratmadığını gösteriyor.

5-Daha ne denilebilir bimiyorum en basit halıyle bile harika görünüyor çunku burada %20 temettü verimlilik oranı olan hisse arayacağına aslında %30 temettü verimlilik oranını kendisininde yaratabileceğini gördü boş yere hisse aramasınada gerek yok üstelik bunu istediği her hissede yapabileceğinide gördü.

6-Daha şu konuya girmedim bile %30 temettü verimlilik oranı isteyen bir yatırımcı ASELSANDA lot satara (buffetin elden cıkarma dediği şey) bu temettü verimlilik oranını alsa ne güzel değilmi çunku aselsanın cebindeki kar kasada kalıyor cok düşük temettü dagıttıgı için bu kasadaki parayı yatırımlarla büyütecek şirkete hiçbir maliyet yok kaasındaki para çok az bir tutarda eksiliyor yani daha kolay yatırım yapabilen bankadan kredi çekmeden büyüyebilen bir hissesi olacak bu adamın hemde her yıl %30 %30,05 %30,50 istediği oranda temettüyü kendi kendine yaratacak üstelik daha az maliyetle (vergi ödemeden) yaratacak.

Reel dediniz reel olarak doğru um değil mi ?

Şimdi gelelim temettü hisselerinin daha cok yukarı gıttıgı hesabına. Videoda anlattım. ve bununla ilgili spknın sitesindeki yazılarıda gösterdim. açın videonun açıklama bölümündeki linklere bir göz gezdirin. ne anlatılmış MM'in ön görüsünün mükemmel olmayan piyasalar da da aynı durumu yarattığını destekleyenler temettü dağıtmanın hisseyi daha yukarı götürdüğünü savunanlarda var.

Belki okumaya üşenirsiniz diye o spk nın yazısındaki son paragrafı yapıştırıyorum benimde cevabım olsun.

VI. GENEL DEĞERLENDİRME VE SONUÇ
    Tasarruf sahiplerinin anonim ortaklıklarda pay sahibi olmaları sonucunda
    elde ettikleri en önemli haklardan bir tanesi, ortaklığın elde ettiği safi kardan pay
    alma hakkıdır.
    Pay sahiplerinin bu haklarına istinaden elde edecekleri karpayı tutarı,
    şirketlerin oluşturdukları temettü politikaları çerçevesinde belirlenmektedir. Teoride,
    şirketlerin izledikleri temettü politikalarının şirket değeri üzerindeki etkisine ilişkin
    birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu konuda bir görüş birliği
    sağlanamamıştır.
    Yüksek tutarlı yapılan temettü ödemelerinin şirket değerini olumlu
    etkileyeceğini savunan taraflar olduğu gibi, olumsuz etkileyeceğini veya temettü
    politikalarının şirket değeri üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağını savunan
    taraflar da bulunmaktadır.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Bizim tartışmamız gereken şey temettüyü lot satarakta elde etmenin daha az maliyetli oluşu filan değil.

BUNU ZATEN TÜM DUNYA KABUL EDİYOR TEMETTÜ LOT SATMAKLA EŞ DEGER HATTA DAHA AVANTAJLI oldugunu tüm dünya kabul ediyor.

TÜM DÜNYANIN ANLAŞAMADIĞI ŞEY İSE TEMETTÜ POLİTİKASI HİSSE FİYATINI YUKARI VEYA AŞAĞI VEYA HİÇBİRŞEYKİLDE ETKİLEYİP ETKİLEMEDİĞİ KONUSU.

BİZİM BUNU TARTISIYOR OLMAMIZ LAZIM IKEN TÜM DUNYANIN BİLDİĞİ TEMETTÜNÜN LOT SATMAYLADA YARATILABİLECEĞİ KONUSUNU TARTISIYORUZ.

YANİ SAÇMA SAPAN BİRŞEYİ ANLATMAYA DİDİNİYORUM. DAHA MALESEF O KONUYU BİLE KABULLENEMEKTE ZORLANIYORSUNUZ.

ŞİRKET DEĞERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ HİÇ TARTISAMAYIZ. ZATEN BENIM AMACIMDA ŞİRKET DEĞERİ ÜZERİNE ETKİSİNİ TARTISMAK DEĞİL. ÖNCE TUm dunyanında kabul ettiği matematikle acıklanabılen lot satmak = temettü almak kabullenmeliyiz.

Daha fazla yazmayacağım bu konuyla ilgili excele odaklanıyorum.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

3. excelde sorun yasıyorum veri çekmeyle alakalı bu problemı nasıl çözeceğiz hiçbir fikrim yok.

Bu arada temettü dağıtımınıda eklememiz gerkiyor tabloya cunku dagıtılan temettü öz sermayeden düşülüyor. yani şirket öz sermayesini %5 büyümüş olsun bıraz temettü dağıttı ise %5 büyümemişte %2 büyümüş görünecek.

Bu durumda temettü veripte yüksek büyüyen hisseleri görmemiş olacağız.

Yani öz sermaye + Dağıtılan temettü seklınde hespalatmamız veya baska bir yöntemle hesaplatmamız gerekecek.

ama veri işinde problem var

4. 5/2 si bitti excelin birşekilde verileri hallettim gibi.

çallısmaya devam. PDF olarak vereyım ıncelemek ısteyen ındırsın

UYARI:PD/DD ler kendi içinde kıyaslanmış ona göre renklendirmiştir ornegın acsel hissesinin su ankı pd/dd si sektorun su ankı pd/ddsi geçmiş 4 dönemin pd/dd ortalaması ve geçmiş 4 dönemin sektor pd/dd ortalması arasında en düşük olanı yeşillendirir. yani şirketin herşeyi pozitif ve su ankı pd/dd side yeşil renkteyse incelemeye tabi tutulabilir.

Diğer renklendirmeler ise anlayacağınız üzere büyümenin boyutuna gore renkli.

Listeye göre benim ilgilimi çekenler

AKSEN ASUZU ALCTL BTCIM akenr

https://drive.google.com/file/d/1nDS...ew?usp=sharing

SPK'nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı:
    "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."
    Son düzenleme : erhanacikgoz1; 23-04-2018 saat: 03:10.

5. PUAN sistemide hazırladım. (gelitşrilecek)

Asels listeye eklememişsiz onuda ekleyecme kacırmısım arada demek

6. eline aklına sağlık erhan başarılı ve verimli bir şey olacağa benziyor. İnşallah denediğimiz programlardan daha verimli noktalara ulaşabiliriz

7.  Alıntı Originally Posted by th3sicilian Yazıyı Oku
    eline aklına sağlık erhan başarılı ve verimli bir şey olacağa benziyor. İnşallah denediğimiz programlardan daha verimli noktalara ulaşabiliriz
    BİRAZ ÖNCE PUANLAMAYLA BİRAZ DAHA MEASİ HARCADIM. BAYA İŞE YARAR HALE GETİRDİM

RESMEN KÖTÜ HİSSELERİ DİBE VURUYOR İYİLER YUKARI PUANDA YER ALIYOR iyilerden kestim şu an için en uygun olanlar.

yoksa istikrarlı büyüyenler genelde orta sıralarda

yani bugun hisse almak istedi canım hangini alsama cevap veriyor.

DİĞER LİSTELERİDE EKLEMEYE GEÇEYİM SİZDE BU SIRA LİSTENİN TAMAMINI PDF OLARAK INCELEYIN.

https://drive.google.com/file/d/1xKi...ew?usp=sharing

8. puanlamayı sadece son gelen bilancoya göre yaptım oncekı 3 doneme gorede puan verirsem istikrarlı büyüme trendınde devam edenler ust sıralara dogru cıkacaktır gelıstıreceğiz işte devasa bir puanlama yapmayı planlıyorum kafamda

Sayfa 43/90 İlkİlk ... 33414243444553 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •