Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 43/91 ÝlkÝlk ... 33414243444553 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 337 - 344 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

1. BU sefer ben konuyu kapatma pesindeyken siz alevlendiriyorsunuz.

1-ben hesaplayan çýksýn diye can atýyorum 5 kelimemden 3 ünde matematik diyorum. Nerden çýkardýnýz hesaplayacak çýkmayacaðýný tam tersi keþke tüm okuyucular o exceli indirse.

Senin lotun biter senin lotun biter Hocam þimdi sýrayla gidelim. ben yaptýðým hesaplama teorýik olarak doðrumu bir yanlýþ var mý ?

Yok deðilmi bunda hem fikiriz ama diyorsunki teorýde doðru gerçek hayatta böyle olmaz. Tamam peki kabul ediyorum haklsýýn teoride doðru.

PEKÝ sorum þu bu teorik hesaplama sana neyi gösterdi neyi ýspatlýyor bu teorik hesaplama Temettünün lot satmayla eþ deðer oldugunu aslýnda temettü istememize gerek olmadýðýný istediðimiz kadar temettüyü lot satarakta yaratabileceðimizi vesaireyi gösterdimi. Temettü almanýn bir alternatifininde lot satmak olduðunu gösterdimi o teori. Þimdi o matematiðe hayýr hiçbirþey göstermedi dersen kusura bakma hocam objektif deðilsin derim. Ha dersenki evet erhan teoride dediklerine aynen katýlýyorum yanlýz gerçek hayatta küsüratlý lotlar ve kayma maliyetleri yüzünden o tablonun aynýsýný elde etmen zor yakýnýndan geçersin ama aynýsýný elde edemezsin dersen derimki tamam olaya objektif bir gözle bakýyor.

Buralarda anlaþtý isek geliyorum. REElde öyle deðil hesabýnýza Gerçekçi olmanýz lazým dýþardan bir gözle bakmanýz lazým

Temettü veren ancak temettü parasý ile gerisin geri lot alan yatýrýmcýda ise temettü alan ayný duruma düþüyor. küsüratlý lot almadýðýn için lotlarýný tam olarka gerisin geri ekleyemiyorsun üstelik hem vergi hemde lot almak için komýsyon hemde kayma maliyeti yaþýyorsun. üstelik vergi daha pahalý iken komýsyon daha düþük.

Bu durumda 35 yýl sonunda temettü vermeyne hissede olanýn lot sayýsý ayný kalýyor para miktarý atýyorum 50 bin TL oluyor. temettü daðýtan ve bu parayla lot alan yatýrýmcýda ise 35 yýl sonunda atýyorum 30 bin TL oluyor. Neden çünkü kusuratlý lot alamadýgý için yatan temettü ile lotlarýný hepsini tam olarka içeri gerisin geri sokamýyor + komýsyon ödüyor + vergi kesiliyor + kayma maliyeti yaþýyor.

ÞÝMDÝ GELELÝM OBJEKTÝF DUSUNCEYE VE SONUCA:

Haaa ne anladýk ulan bu taraftan bakýnca evet teoride lot satmakla ayný sey aslýnda teoride cunku kusuratlý lotlar sorun cýkartýyor erhanýn hesaplamada. hýmmm ama erhanda demiþki temettü ile gerisin geri ayný hissseyi alan adam da kusuratlý lotlar var doðru üstelik bununlada bitmeyip birde vergi iþi extra olarak var. Buda doðru þimdi gelelim yatýrýmcý davranýþýna.

Bir yatýrýmcý "temettü isteyen" bir yatýrýmcý 4,05 daðýtýyormuþ 4,50 daðýtýversin 4,05 daðýtýyormuþ 3,75 daðýtýversini çok önemsemez. Ýllede bana 4,05 temettü ver demez ama sunu der 4 ün üzerinde bir temettü verimlilik oraný istiyorum hatta 5 7 9 ise yemede yanýnda yat 10 un üzerindeyse harika gözüyle bakar deðilmi temettü yatýrýmcýsý böyledir.

Peki yukarýdaki tüm hesaplamalar neyi gösteriyor REEL HAYATTA yatýrýmcý kendi temettüsünü kendisi yarattýðýnda bundan memnun olacaktýr. Çünkü;

1-Vergi ödemeyecek

2-istediði temettü verimlilik oranýný kendisi belirleyebilecek

3-Temettü verimlilik oranýný kendisi belirlediði için gerisin geri hisseye sokacak bir paraya ihtiyacý kalmayacak çünkü zaten kendisi istiyor o temettüyü gerisin geri hisseye sokacaksa lot satmasýnýn anlamsýzlýðýný herhalde yukardaki tüm matematik açýklamýþtýr. O halde bu adamýn küsüratlý lotlar alamýyorum gibi kayma maliyeti var gibi bir derdi kalmayacak.

4-Temettü isteyen adam o parayý alýp yemek için ister lot arttýrmak için deðil yukarýdaki o matematiðin hepsi lot arttýrmanýn bir avantaj yaratmadýðýný gösteriyor.

5-Daha ne denilebilir bimiyorum en basit halýyle bile harika görünüyor çunku burada %20 temettü verimlilik oraný olan hisse arayacaðýna aslýnda %30 temettü verimlilik oranýný kendisininde yaratabileceðini gördü boþ yere hisse aramasýnada gerek yok üstelik bunu istediði her hissede yapabileceðinide gördü.

6-Daha þu konuya girmedim bile %30 temettü verimlilik oraný isteyen bir yatýrýmcý ASELSANDA lot satara (buffetin elden cýkarma dediði þey) bu temettü verimlilik oranýný alsa ne güzel deðilmi çunku aselsanýn cebindeki kar kasada kalýyor cok düþük temettü dagýttýgý için bu kasadaki parayý yatýrýmlarla büyütecek þirkete hiçbir maliyet yok kaasýndaki para çok az bir tutarda eksiliyor yani daha kolay yatýrým yapabilen bankadan kredi çekmeden büyüyebilen bir hissesi olacak bu adamýn hemde her yýl %30 %30,05 %30,50 istediði oranda temettüyü kendi kendine yaratacak üstelik daha az maliyetle (vergi ödemeden) yaratacak.

Reel dediniz reel olarak doðru um deðil mi ?

Þimdi gelelim temettü hisselerinin daha cok yukarý gýttýgý hesabýna. Videoda anlattým. ve bununla ilgili spknýn sitesindeki yazýlarýda gösterdim. açýn videonun açýklama bölümündeki linklere bir göz gezdirin. ne anlatýlmýþ MM'in ön görüsünün mükemmel olmayan piyasalar da da ayný durumu yarattýðýný destekleyenler temettü daðýtmanýn hisseyi daha yukarý götürdüðünü savunanlarda var.

Belki okumaya üþenirsiniz diye o spk nýn yazýsýndaki son paragrafý yapýþtýrýyorum benimde cevabým olsun.

VI. GENEL DEÐERLENDÝRME VE SONUÇ
    Tasarruf sahiplerinin anonim ortaklýklarda pay sahibi olmalarý sonucunda
    elde ettikleri en önemli haklardan bir tanesi, ortaklýðýn elde ettiði safi kardan pay
    alma hakkýdýr.
    Pay sahiplerinin bu haklarýna istinaden elde edecekleri karpayý tutarý,
    þirketlerin oluþturduklarý temettü politikalarý çerçevesinde belirlenmektedir. Teoride,
    þirketlerin izledikleri temettü politikalarýnýn þirket deðeri üzerindeki etkisine iliþkin
    birçok çalýþma yapýlmýþ olmasýna raðmen, bu konuda bir görüþ birliði
    saðlanamamýþtýr.
    Yüksek tutarlý yapýlan temettü ödemelerinin þirket deðerini olumlu
    etkileyeceðini savunan taraflar olduðu gibi, olumsuz etkileyeceðini veya temettü
    politikalarýnýn þirket deðeri üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaðýný savunan
    taraflar da bulunmaktadýr.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Bizim tartýþmamýz gereken þey temettüyü lot satarakta elde etmenin daha az maliyetli oluþu filan deðil.

BUNU ZATEN TÜM DUNYA KABUL EDÝYOR TEMETTÜ LOT SATMAKLA EÞ DEGER HATTA DAHA AVANTAJLI oldugunu tüm dünya kabul ediyor.

TÜM DÜNYANIN ANLAÞAMADIÐI ÞEY ÝSE TEMETTÜ POLÝTÝKASI HÝSSE FÝYATINI YUKARI VEYA AÞAÐI VEYA HÝÇBÝRÞEYKÝLDE ETKÝLEYÝP ETKÝLEMEDÝÐÝ KONUSU.

BÝZÝM BUNU TARTISIYOR OLMAMIZ LAZIM IKEN TÜM DUNYANIN BÝLDÝÐÝ TEMETTÜNÜN LOT SATMAYLADA YARATILABÝLECEÐÝ KONUSUNU TARTISIYORUZ.

YANÝ SAÇMA SAPAN BÝRÞEYÝ ANLATMAYA DÝDÝNÝYORUM. DAHA MALESEF O KONUYU BÝLE KABULLENEMEKTE ZORLANIYORSUNUZ.

ÞÝRKET DEÐERÝ ÜZERÝNDEKÝ ETKÝSÝNÝ HÝÇ TARTISAMAYIZ. ZATEN BENIM AMACIMDA ÞÝRKET DEÐERÝ ÜZERÝNE ETKÝSÝNÝ TARTISMAK DEÐÝL. ÖNCE TUm dunyanýnda kabul ettiði matematikle acýklanabýlen lot satmak = temettü almak kabullenmeliyiz.

Daha fazla yazmayacaðým bu konuyla ilgili excele odaklanýyorum.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

3. excelde sorun yasýyorum veri çekmeyle alakalý bu problemý nasýl çözeceðiz hiçbir fikrim yok.

Bu arada temettü daðýtýmýnýda eklememiz gerkiyor tabloya cunku dagýtýlan temettü öz sermayeden düþülüyor. yani þirket öz sermayesini %5 büyümüþ olsun býraz temettü daðýttý ise %5 büyümemiþte %2 büyümüþ görünecek.

Bu durumda temettü veripte yüksek büyüyen hisseleri görmemiþ olacaðýz.

Yani öz sermaye + Daðýtýlan temettü seklýnde hespalatmamýz veya baska bir yöntemle hesaplatmamýz gerekecek.

ama veri iþinde problem var

4. 5/2 si bitti excelin birþekilde verileri hallettim gibi.

çallýsmaya devam. PDF olarak vereyým ýncelemek ýsteyen ýndýrsýn

UYARI:PD/DD ler kendi içinde kýyaslanmýþ ona göre renklendirmiþtir ornegýn acsel hissesinin su anký pd/dd si sektorun su anký pd/ddsi geçmiþ 4 dönemin pd/dd ortalamasý ve geçmiþ 4 dönemin sektor pd/dd ortalmasý arasýnda en düþük olaný yeþillendirir. yani þirketin herþeyi pozitif ve su anký pd/dd side yeþil renkteyse incelemeye tabi tutulabilir.

Diðer renklendirmeler ise anlayacaðýnýz üzere büyümenin boyutuna gore renkli.

Listeye göre benim ilgilimi çekenler

AKSEN ASUZU ALCTL BTCIM akenr

https://drive.google.com/file/d/1nDS...ew?usp=sharing

SPK'nýn 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayýmlanan tebliði uyarýnca yayýmlanmasý istenen uyarý:
    "Burada yer alan yatýrým bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatýrým danýþmanlýðý kapsamýnda deðildir. Yatýrým danýþmanlýðý hizmeti, aracý kurumlar, portföy yönetim þirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müþteri arasýnda imzalanacak yatýrým danýþmanlýðý sözleþmesi çerçevesinde sunulmaktadýr. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarýn kiþisel görüþlerine dayanmaktadýr. Bu görüþler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir."
    Son düzenleme : erhanacikgoz1; 23-04-2018 saat: 03:10.

5. PUAN sistemide hazýrladým. (gelitþrilecek)

Asels listeye eklememiþsiz onuda ekleyecme kacýrmýsým arada demek

6. eline aklýna saðlýk erhan baþarýlý ve verimli bir þey olacaða benziyor. Ýnþallah denediðimiz programlardan daha verimli noktalara ulaþabiliriz

7.  Alýntý Originally Posted by th3sicilian Yazýyý Oku
    eline aklýna saðlýk erhan baþarýlý ve verimli bir þey olacaða benziyor. Ýnþallah denediðimiz programlardan daha verimli noktalara ulaþabiliriz
    BÝRAZ ÖNCE PUANLAMAYLA BÝRAZ DAHA MEASÝ HARCADIM. BAYA ÝÞE YARAR HALE GETÝRDÝM

RESMEN KÖTÜ HÝSSELERÝ DÝBE VURUYOR ÝYÝLER YUKARI PUANDA YER ALIYOR iyilerden kestim þu an için en uygun olanlar.

yoksa istikrarlý büyüyenler genelde orta sýralarda

yani bugun hisse almak istedi caným hangini alsama cevap veriyor.

DÝÐER LÝSTELERÝDE EKLEMEYE GEÇEYÝM SÝZDE BU SIRA LÝSTENÝN TAMAMINI PDF OLARAK INCELEYIN.

https://drive.google.com/file/d/1xKi...ew?usp=sharing

8. puanlamayý sadece son gelen bilancoya göre yaptým onceký 3 doneme gorede puan verirsem istikrarlý büyüme trendýnde devam edenler ust sýralara dogru cýkacaktýr gelýstýreceðiz iþte devasa bir puanlama yapmayý planlýyorum kafamda

Sayfa 43/91 ÝlkÝlk ... 33414243444553 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •