Originally Posted by
haykýrýs
puanlamada bazý rasyolara daha afazla aðýrlýk verebilirsin. örneðin özsermaye karlýlýðý. Kafanda illaki bir plan oluþmuþtur.
Sana tavsiyem bir anda yüksek karlýlýða ulaþan hisselerden ziyade istikrarlý bilanço açýklayan þirketlere öncelik vermen. Bunu puanlamada standart sapma formülü ile halledebilirsin. Diðer türlü düþündüðümüzde iki-üç bilançosu iyi geldikten sonra zarar açýklayan þirkette oyalanmak mantýklý deðil.
özsermaye karlýlýðýna gelince yaþar erdinç hocanýn formülünü uygula. Nedir o formül. 2017 yýlý karýný 2016 özsermayesine böleceksin. Böylece þirket 2016 yýlýndaki özsermayeyi kullanarak 2017 yýlýnda ne kadar kar etmiþ görürsün. Tam anlamýyla özsermaye karlýlýðý budur. Fakat finans sitelerinin hepsinde özsermaye karlýlýðýný bulurken, 2017 yýlý karýný yine 2017 yýlý özsermayesine bölüyorlar.
Son olarak sana tavsiye edeceðim ise bu excel tablosu ne kadar sade olursa o kadar baþarýlý olursun. Bir sürü rasyo yerine 3-4 tane olsun. Karýþýklýktan uzak dur. Diðer türlü hoþuna gitmeyen hisselerin illaki bazý rasyolarý çok iyi çýkacak. Böylece karar vermekte zorlanacaksýn. Sadelik sana çok þey kazandýrýr. Japonlarýn bir sözü var. Az çoktan fazladýr.
Kolay gelsin.
tavsiyelerin için teþekkürler dediðin gibi kafamda bir plan var video çekerek anlatmayý planlýyorum neyi neye göre puanlýyor kýme neye göre puan veriyor elýmýzdeki veri seti ne göre birþeyler düzenlemeye calýsýyorum.
Ortalýgý karýstýramamak için sadece en önemlileri koyup buna göre sýralama yapmaya calýsýyorum.
Öz sermaye karlýlýðýna gerek duymadým çünkü o kalem öz sermayeye giremedikten sonra bir anlamý kalmýyor. O yüzden öz sermaye büyümesini baz alýyorum. Bu büyümede hesaplanýrken her bir önceki çeyrek kendi bir önceki dönemi arasýnda % sel farklarýn ortalamasý alýnýyor daha sonra son çeyreðin bir öncekine göre yüzdesi hesaplandýktan sonra geçmiþ ortalamalarýn üzerindemi altýndamý buna göre puanlama veriliyor. bu puan yetmez gibi bu % nin büyüklüðüde puanlamda etki yaratýyor.
Puan filitrelemesinde þuna dikkat edildi. örnegýn %9999999 arttýran þirkete bir sürü puan vermiyor sistem.
%9999999 arttýranlar %101 arttýran ayný puaný alýyor. genel agýrlýklý ortalamaya göre puanlamalar hesaplandý.
tüm puanlamalarý yapmasýna raðmen baska bir puanlama sistemide pd/dd üzerinden calýsýyor hisse ne kadar iyi kar acýklamýs olursa olsun pd/dd deðeri verimli görünmüyorsa listede geri plana itiliyor.
TÜm bu rasyolarýn hepsine agýrlýk vererek liste puanlamasý yapýlýyor.
Þu noktada kararsýz kaldým;
önceki 3 dönem ortalama rasyolarýnda herhangibir puanlamaya gitmedim orada yapacagým puanlama listeyi tamamen deðiþtirip daha istikrarlý hisseleri bulmamýzý saglayacaktýr.
Fakat daha istikrarlý hisseleri bulmak demek kazanacagýmýz parayý daha orta-uzun vadede kazanacagýmýz anlamýna gelecek. evet daha az riskli ama daha fazla zamana yaymýþ olacak.
Acaba daha riskli ama daha orta ve kýsa vadeli tercih olan þu anký formullerýmý baz almalýyým yoksa orta uzun vade olarak 3 dönem ortalamasýnada puanlama eklemelýmýyým kararsýzým.
Zarardan kara geçen þirketler genellýkle yuksek yukarý degerleme yasýyor
videoda herþeyi acýklamaya calýsýrým bos zamanýmda listenin son hali su sekýlde puanlama geliþtirilecek daha
ayrýca E harfinden sonraký hýsseler listede yok daha eklemedim.
Bu listenin amacý 3 er aylýk perýyotlarla verimli þirketleri bulmak o bakýmdan orta-uzun vadeden ziyade kýsa-orta vade hisselerini bulmasý gerekiyor.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri