Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 44/91 ÝlkÝlk ... 34424344454654 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 345 - 352 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    puanlamayý sadece son gelen bilancoya göre yaptým onceký 3 doneme gorede puan verirsem istikrarlý büyüme trendýnde devam edenler ust sýralara dogru cýkacaktýr gelýstýreceðiz iþte devasa bir puanlama yapmayý planlýyorum kafamda
    Puanlamada bazý rasyolara daha afazla aðýrlýk verebilirsin. Örneðin özsermaye karlýlýðý. Kafanda illaki bir plan oluþmuþtur.
    Sana tavsiyem bir anda yüksek karlýlýða ulaþan hisselerden ziyade istikrarlý bilanço açýklayan þirketlere öncelik vermen. Bunu puanlamada standart sapma formülü ile halledebilirsin. Diðer türlü düþündüðümüzde iki-üç bilançosu iyi geldikten sonra zarar açýklayan þirkette oyalanmak mantýklý deðil.
    Özsermaye karlýlýðýna gelince Yaþar Erdinç hocanýn formülünü uygula. Nedir o formül. 2017 yýlý karýný 2016 özsermayesine böleceksin. Böylece þirket 2016 yýlýndaki özsermayeyi kullanarak 2017 yýlýnda ne kadar kar etmiþ görürsün. Tam anlamýyla özsermaye karlýlýðý budur. Fakat finans sitelerinin hepsinde özsermaye karlýlýðýný bulurken, 2017 yýlý karýný yine 2017 yýlý özsermayesine bölüyorlar.
    Son olarak sana tavsiye edeceðim ise bu excel tablosu ne kadar sade olursa o kadar baþarýlý olursun. Bir sürü rasyo yerine 3-4 tane olsun. Karýþýklýktan uzak dur. Diðer türlü hoþuna gitmeyen hisselerin illaki bazý rasyolarý çok iyi çýkacak. Böylece karar vermekte zorlanacaksýn. Sadelik sana çok þey kazandýrýr. Japonlarýn bir sözü var. Az çoktan fazladýr.
    Kolay gelsin.
    Bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle baþlar. (Necmettin ERBAKAN)
    Paylaþýmlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.

2.  Alýntý Originally Posted by haykýrýs Yazýyý Oku
    puanlamada bazý rasyolara daha afazla aðýrlýk verebilirsin. örneðin özsermaye karlýlýðý. Kafanda illaki bir plan oluþmuþtur.
    Sana tavsiyem bir anda yüksek karlýlýða ulaþan hisselerden ziyade istikrarlý bilanço açýklayan þirketlere öncelik vermen. Bunu puanlamada standart sapma formülü ile halledebilirsin. Diðer türlü düþündüðümüzde iki-üç bilançosu iyi geldikten sonra zarar açýklayan þirkette oyalanmak mantýklý deðil.
    özsermaye karlýlýðýna gelince yaþar erdinç hocanýn formülünü uygula. Nedir o formül. 2017 yýlý karýný 2016 özsermayesine böleceksin. Böylece þirket 2016 yýlýndaki özsermayeyi kullanarak 2017 yýlýnda ne kadar kar etmiþ görürsün. Tam anlamýyla özsermaye karlýlýðý budur. Fakat finans sitelerinin hepsinde özsermaye karlýlýðýný bulurken, 2017 yýlý karýný yine 2017 yýlý özsermayesine bölüyorlar.
    Son olarak sana tavsiye edeceðim ise bu excel tablosu ne kadar sade olursa o kadar baþarýlý olursun. Bir sürü rasyo yerine 3-4 tane olsun. Karýþýklýktan uzak dur. Diðer türlü hoþuna gitmeyen hisselerin illaki bazý rasyolarý çok iyi çýkacak. Böylece karar vermekte zorlanacaksýn. Sadelik sana çok þey kazandýrýr. Japonlarýn bir sözü var. Az çoktan fazladýr.
    Kolay gelsin.
    tavsiyelerin için teþekkürler dediðin gibi kafamda bir plan var video çekerek anlatmayý planlýyorum neyi neye göre puanlýyor kýme neye göre puan veriyor elýmýzdeki veri seti ne göre birþeyler düzenlemeye calýsýyorum.

Ortalýgý karýstýramamak için sadece en önemlileri koyup buna göre sýralama yapmaya calýsýyorum.

Öz sermaye karlýlýðýna gerek duymadým çünkü o kalem öz sermayeye giremedikten sonra bir anlamý kalmýyor. O yüzden öz sermaye büyümesini baz alýyorum. Bu büyümede hesaplanýrken her bir önceki çeyrek kendi bir önceki dönemi arasýnda % sel farklarýn ortalamasý alýnýyor daha sonra son çeyreðin bir öncekine göre yüzdesi hesaplandýktan sonra geçmiþ ortalamalarýn üzerindemi altýndamý buna göre puanlama veriliyor. bu puan yetmez gibi bu % nin büyüklüðüde puanlamda etki yaratýyor.

Puan filitrelemesinde þuna dikkat edildi. örnegýn %9999999 arttýran þirkete bir sürü puan vermiyor sistem.

%9999999 arttýranlar %101 arttýran ayný puaný alýyor. genel agýrlýklý ortalamaya göre puanlamalar hesaplandý.

tüm puanlamalarý yapmasýna raðmen baska bir puanlama sistemide pd/dd üzerinden calýsýyor hisse ne kadar iyi kar acýklamýs olursa olsun pd/dd deðeri verimli görünmüyorsa listede geri plana itiliyor.

TÜm bu rasyolarýn hepsine agýrlýk vererek liste puanlamasý yapýlýyor.

Þu noktada kararsýz kaldým;

önceki 3 dönem ortalama rasyolarýnda herhangibir puanlamaya gitmedim orada yapacagým puanlama listeyi tamamen deðiþtirip daha istikrarlý hisseleri bulmamýzý saglayacaktýr.

Fakat daha istikrarlý hisseleri bulmak demek kazanacagýmýz parayý daha orta-uzun vadede kazanacagýmýz anlamýna gelecek. evet daha az riskli ama daha fazla zamana yaymýþ olacak.

Acaba daha riskli ama daha orta ve kýsa vadeli tercih olan þu anký formullerýmý baz almalýyým yoksa orta uzun vade olarak 3 dönem ortalamasýnada puanlama eklemelýmýyým kararsýzým.

Zarardan kara geçen þirketler genellýkle yuksek yukarý degerleme yasýyor

videoda herþeyi acýklamaya calýsýrým bos zamanýmda listenin son hali su sekýlde puanlama geliþtirilecek daha

ayrýca E harfinden sonraký hýsseler listede yok daha eklemedim.

Bu listenin amacý 3 er aylýk perýyotlarla verimli þirketleri bulmak o bakýmdan orta-uzun vadeden ziyade kýsa-orta vade hisselerini bulmasý gerekiyor.

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

-Bence istikrar konusunu yeniden gözden geçirin. Evet orta uzun vadede ihtiyaç olacaktýr ama stressiz bir yatýrým olur. Kýsa vadede sürekli hisse deðiþecek, þirketin karý fiyata yansýmadan diðer bilançoda zarar yazacak vs. boþa kürek çekme de olabilir. Malum bizim borsamýz da bir çok þirket defter deðerinin altýnda iþlem görüyor. Ya da kar açýklamasýna raðmen fiyata geç yansýyabiliyor.
    -Puanlamada pd/dd olduðu iyi olmuþ. pd/dd olmadan yapýlan puanlama bir anlam ifade etmez. Aselsaný zirveden aldýrýr. Zaman kaybettirir.
    -Özsermaye karlýlýðý konusunda ayný þeyleri düþünmüyorum. Sadece özsermaye büyümesi göze alýnýrsa hiç temettü vermeyen þirketler bir adým önde baþlar. Hem temettü verimi iyi olan hem de büyüyen þirketler puanlamada zirveyi zor görür. Ayrýca istikrara dikkat edilmezse küçük sermayeli þirketler zirveyi zapt eder.
    Hem özsermaye karlýlýðý hem de büyümesine beraber bakýlabilir. Böylece büyüyen ayný zamanda temetttü de veren þirketler kendini gösterme þansý bulur.
    Ayrýca özsermaye büyümesi pd/dd oranýný aþaðý çekeceði için ve bu kriteride zaten puanlamada deðerlendireceðinden özsermaye karlýlýðýna da bakman gerektiðini düþünüyorum. Buffet amcanýn da bu rasyoya önem verdiðini unutmamak gerekir.
    Bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle baþlar. (Necmettin ERBAKAN)
    Paylaþýmlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Dünyanýn merkezi Ýstanbul
    Gönderi
    1,837
    Erhan Selamlar. Bu konu baþlýðýndaki yazýlarý geriden okuyup bitirdim.

Temettü konusunda benzer fikirlere sahip olmayan "bazý" katý temettü fanatiði insanlarý neredeyse yýllarca hiç býkýp usanmadan elinden geldiðince aydýnlatma çabaný takdirle karþýlýyorum.

Ancak burada konunun sayfalarca uzamasý bence gereksiz yere olmuþ. Sen adam illa da temettü hissesi iyidir temettü vermiyorsa kötüdür diyorsa bu adamý ikna edemezsin ki..

Ki böyle biri þirketinin esas faaliyet karýnýn dönemden döneme artýþ trendinde olmasýna özsermaye karlýlýðýnýn,büyümesinin yükselmesine bakmaz onun için varsýn olsun temettü verimliliðinin yüksek olmasýdýr.

mardin çimento örneðin harika mesela.. aradan geçen yýllarda yatýrýlan para ne alýnan para ne olmuþ son 3-4 yýla bakmak kafi..temettüye bakanlar özkaynak karlýlýðýný fiyat- performasýný unutursa ne olura güzel bir örnek.

aselsan ise hem az da olsa temettü hem de büyümesi ile gözkamaþtýran bir örnektir. demek ki portföy deðer artýþý için illa
    (orta-yüksek) temettü vermesi gerekmiyormuþ. bir þirketin özkaynaklarýný verimli kullanmasý onun zorunlu olarak karpayý daðýtmasýný gerektirmez.

Daðýtýlmayýp bünyede tutulan para yeni yatýrýmlara kanalize edilebilir, edilmeyip kasada tutulabilir yeni yatýrým fýrsatlarý beklenebilir.

Yüksek temettü daðýtan þirketin ahlaki yönünün kuvvetli olabileceði daðýtmayanýn yada az verenin ise zayýf olabileceðine ise asla katýlmýyorum. Temettü sadece özellikle 2-3 yýldan uzun vadeli yatýrýmlarda yatýrým motivasyonu aracý olabilir. Hisse yatýrýmcýsýnýn toplam Portföy deðer artýþýnda vermeyene bir üstünlüðü yoktur. (vergiye, komisyona girmiyorum bile)

Kasada duran para þirketin piyasa deðerine olumlu etki eder. Olumsuz etki asla yapmaz. Borsadaki olasý türbülanslý dönemlerdeki aþaðý-yukarý sert fiyat hareketlerinde kasasýnda yüksek döviz/nakitle duran bir þirket her zaman daðýtana göre avantajlý olur.Bir yatýrým kararý alacaksa en basitinden bankalara kredi faizi ödemez..karýnýn büyük kýsmýný yatýrýmcýna daðýtan þirkete kötü diyemeyiz saygý duyarým ancak bunun için olasý fýrsatlardan ve veya büyümeden fedakarlýk yaptýðýný da bilirim.

Diðer yandan bir arkadaþýnda belirttiði gibi özsermaye büyümesinin yanýnda (bence) onun kadar önemli bir oran olan özsermaye karlýlýðý rasyosunu kullanman gerektiðini düþünüyorum. Çünkü bu da bir yönetim becerisini gösterir. benim þirketimin 1.000 TL sý var ve bunu 350TL kar yaptýrarak %35 özkaynak karlýlýðýna dönüþtürmüþüm.

Piyasa %15 ken ben % 35 oran yaptýysam bu yönetim baþarýsýdýr. Þirket yöneticilerinin parayý ne kadar verimli kullandýklarýnýn bilinmesi açýsýndan bu önemli bir göstergedir. Tabi programý hazýrlayan sen olduðun için ekleyip eklememe konusu senin bileceðin iþ.

5. Tüm hisseleri ekledým bankalar gyolar giriþmler yatýrým ortaklýgý finans kur. hariç

tüm sanayiler listede diyim. gozum basým patladý ben yatar

puanlamalar düzenlenecek lýstenýn býr kýsmýný paylasayým dedým.

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6. Yorumlar icin tesekkurler oz sermaye karlikigina takilmissiniz ancak oz sermaye buyumesi aslinda oz sermaye karliliginida icermekte bunu buradan anlatmayayim excel otursun video ile askinda oz sermaye karliligini benim urettigim tabloda nasil goreceginizi aktaracagim

Puan hatasi yuzunden vking ustte cikmis hehe gecmis pd dd ile bugunku pd dd dusuk gorununce fazla puan vermis

7. Standart sapma okayibida videoda anlatcam

Video sonrasi gorus bildirin

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Körfez/Kocaeli
    Gönderi
    1,385
    yorumlarýnýzda ve ortaya koyduðunuz tabloda çok büyük bir tezat var.. diyorsunuz ki temettü vermek yetmez.. büyüme olmalý.. doðrudur.. ben kaðýt alýrken temettü verip vermemesine bakmam.. gayet de iyi gidiyor.. son alýp sattýðým 6-7 kaðýttan iyi para kazandým.. beni zarara uðratan ise batý grubu oldu. 2007de girip 2016 sonuna kadar taþýdýðým grup.. ne temettü verdi.. ne de büyüdü.. 2007de kasasýnda tonla para vardý.. þimdi borç bataðýnda.. çimentolar içinde açýk ara en kötü yönetileni.. desa da borç bataðýnda.. faizler yükseliyor.. batýçim ve desa büyümemiþ.. temettünün de yanýndan bile geçmemiþ. ikisinin de ortak özelliði ikiþer adet saðlam beklentiye sahip olmasý.. birisi varlýk satýþý.. diðeri komple þirketin satýlmasý.. diðer kýsýmlarda risk var.. temettü + büyüme deyip bu ikisini tabloda en üste koymak geleceðin farklý olacaðýnýn iþaretiyse güzel.. ama psdtc ve sumaþ çok daha tutarlý olurdu.. psdtcden iyi para kazandýk.. en yüksek temettüyü veren þirketlerden biriydi bu yýl.. sumaþ ise piyasa öncesi iþlem platfromunda olduðu için istediðmiiz kadar almamýz pek mümkün deðil..
    Vakitsiz öten horozun baþýný keserler...

Sayfa 44/91 ÝlkÝlk ... 34424344454654 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •