@_lecturer hocamızdan. Takip edip bütün yazılarını okumanızı şiddetle tavsiye ederim. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e1825bdaff.jpg
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
@_lecturer hocamızdan. Takip edip bütün yazılarını okumanızı şiddetle tavsiye ederim. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e1825bdaff.jpg
:) katılıyorum bende düşündüm. Ama her insan farklıdır nihayetinde.
Alkim ve orge deneme amaçlı yaptığım düşük marketcap hisse portföyümde yer alıyordu...başarılı firmalar, karları vs iyi..ancak u-100 dışına çıkarken dikkatli olmak lazım...sert satış geldiğinde bu tür hisselerin altlarının boş olduğunu görüyorum...ser düşüşler, sert çıkışlar...volatilite hiç sevmediğim şeydir uzun vade yatırımlarda.
özetle...hisseler iyi olsa da, u-100 dışı hisselerde dikkatli olmak lazım (alkim u-100 de bildiğim kadarıyla, ama orge değil)
İlgilenip cevap yazdığınız icin cok Teşekkür ederim . Uyarılarınız çok kıymetli uzun vade için katılım 50 endeksi içerisinde siz neyi tavsiye edersiniz peki dudu hocam da yazdı onun yazdıklarının 3 u katilim 50 endeksindeydi. Siz ne düşünüyorsunuz Ustadim
GT-I9500 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2009’u anlatayım
Malda yakalandım. Hem de ne mal. Babamın Bağkur borcu için kardeşim kredi çekmişti. Bana ver hem borcu çıkarayım hem de üste paramız kalsın dedim.
Sonra Amerika emlak krizi dediler. Zaten zarardaydım satamadım. Kriz gelince büyülenmiş gibi kalıyorsun. Sabah bir dip açıyor. Öğleden sonra bir dip daha. Arada yeşilleniyor. Umutlanıyorsun. Sonra yine hüsran.
Sürekli ufak tefek bankalar batıyordu
Ama ağzımıza tam sıçan Lehman Brothers oldu.
8 bin liram 2 bin liraya düştü.
Sattım çıktım.
O zaman anladım ki?
Elin parasıyla gerdeğe girme
Kısa zamanda lazım olan parayla macera arama
Bir hisse “Burdan daha düşmez” deme. Valla öyle düşer ki şaşar kalırsın.
Bu arada o yıl bana gübre fabrika ile ilgili sağlam duyum gelmişti. 8 bin liraya alıp bekleseydim 62 liraya çıkacaktı hisse.
Ondan ona ondan ona zıplarken sermayeyi yedik çıktık. Borsaya ancak 3 yıl sonra cesaret edip girebildim. Kriz atın ürkmesi gibidir. Bir şaha kalktım mı at önünde duramazsın artık
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Cesar hocam 3 yıl sonra başlangıçta ve devamında ne yaptınız şimdi nasıl portföy durumunuz.
Değişik portföy denemelerim oluyor...hala ısınma turlarındayım.
Düşük mcap portföyü: uluse, orge, alkim ve jants tan oluşuyordu...hepsi de güzel temeli olan, karlı hisseler, bilanço beklentileri de iyiydi..zaten uzun vade için önerilen hisselerden...ancak şunu gördüm...piyasa kötü iken sert düşebiliyor bu hisseler..mesela orge temel olarak ucuz olmasına rağmen, bir hafta %10 düşüp, obur hafta %10 çıkabiliyor...bu volatilite hoşuma gitmiyor.
Mid cap hisse portföy: Petkim, tavhl, aksa
Hedged(korumalı) defansın portföy: tcell
Bu üç portföy denemesinde en karlı 3, sonra 2 oldu...1 de özelikle bilanço döneminde anlık güzel karlar olsa da 1-2 hafta sonunda pek bir şey kalmadı elde.
Şu an hiç hissem yok...dediğim gibi hala ısınma turlarindayim...uzun vadeli portföyde u-100 dışında hisse bulundurmama ilkemin haklılığını yaşayarak test ettim...belki çok beğendiğim 1-2 hisseyi toplam portföyün %5 ini geçmemek üzere portföye dahil ederim.
Kriz atın ürkmesi gibidir. Bir şaha kalktım mı at önünde duramazsın artık..
Kulaklara küpe olsun...
Maaşımdan artan para ile hektaş, ford, Tofaş , soda, aselsan gibi hisselerden her ay aldım.
İyi yerlere gelince kendime göre Pahalı bulduğumda sattım.
ASELSAN maliyet 9 satış 26
Hektaş maliyet 2.49 satış 7,60 gibi
Şimdi yatırım tarzımı değiştirdim. Bilançoya göre üç ay vadeli alıp satıyorum.
Ayrıca uzun vadeli soda, poltk gibi hisseler topluyorum her ay belli miktarda.
Bir de karşıt yatırım için ayırdığım bir miktar para var. Alcatel, uluun ve Vestel i zirveden yüzde elli düşsünler diye bekliyorum.
Anele
Banvit
Çelebi
Ereğli
Jantsa
Klgyo
Sasa
Silver
Tekfen
Tüpraş
Uluse
Üç aylık vade için kademeli alım yaptığım hisseler de bunlar. Kendi formülüme göre 9 Aylık bilançolarda öne çıkan hisseler.
Ana paramı 12 ye böldüm.
Tek hisseye ayırdığım parayı da 10’a böldüm. Uygun gördüğüm yerlerden alım giriyorum. Zarrab işi bitince hepsiyle girip yol sonu bilançosuna kadar tutup bilanço gelmeden satacağım hepsini ;)
Düşük piyasa değeri olan şirketleri sahibi ve temeli güvenilirse alıp gerçekten unutmak gerekiyor, anlık takipte sinir bozucu olur gerçekten. Ama bu iki kriterden geçen ve piyasa değeri düşük olan kaç şirket vardır inceleme fırsatı bulamadım.
Ben de şu anda sahibi güvenilir ve temeli sağlam şirketler ile ana portföyü oluşturuyorum ve ilk kez borsada olduğum için ben de tam anlamıyla ısınma dönemindeyim. Ana portföy oluştuktan sonra bahsettiğiniz hedge işlemleri ve küçük bir miktar ile de büyüme fırsatı olan şirketlere bakabilirim. Ancak ilk etapta şu ısınma dönemini güvenilir şirketlere zamana yayılmış alımlarla geçirmem lazım. :)
Dudu hocam sizin bir ara favoriniz poltk ti. 1-2 yıl için POLTK beklentiniz ve hedefleriniz nedir
Topik babamın malı değil...Yaklaşımınız da hoş değil.
Başlık, beyaz yaka genç arkadaşlara yönelik, tasarruf bilinci ve uzun vade yatırımın önemine işaret ediyor..bunun için de hisse senedi yatırımı enstrümanlardan biri...olmazsa olmaz değil yani...ülkemizde %99 hisse yatırımı tercih etmiyor, napacaz, bu %99 uzun vade yatırım yapmasın mı? altın uzun vade yatırım değil mi, BES uzun vade yatırım olması için illa ki hisseye mi yatırım yapması lazım...tarla diyoruz, arsa diyoruz...emlak uzun vade yatırım değil mi?
Uzun vade hisse yatırımı aceleye gelmez, biz burada trader cılık oynamıyoruz...fırsat kolluyorum, zamanı geldiğini düşünürsem uzun vadeli hisse portföyüme hisse alımı yapacağım. Şimdilik pusuda ve beklemedeyim.
:)) yok be dudu abi ,cautoniry iyi biri ..garantici .haklıda garantici olmakta .bende 42 yaşındayım borsayı hep bize kumar diye lanse ettiler.kimse her ay 50 lot ak kenara at demedi .bu başlıktan sonra biraz bakayım dedim de 10 senede 5-6 kat artmayan senet yok nerdeyse .güzel getiri .bir de temettü üzerine .
Tekrar ediyorum. Bu başlığın odağı salt uzun vade hisse yatırımcılığı ya da temettü yatırımcılığı değil. Reel getirimizi arttırmak hedefindeyiz, bunun için de hisse yatırımı önemli kaldıraçlardan biri...Ancak olmazsa olmaz değil tabii ki.
Lütfen başlığın ana odağını kaybetmeyelim, bundan sonra da, bundan önce olduğu gibi sadece hisse konuşulmayacak bu başlıkta.
selamlar,
borsa takibi icin hangi siteleri onerirsiniz? sirketlerin bilancolarina nerden bakiyorsunuz? kendi sitelerindenmi kaptanmi? haberleri hangi sitelerden takip ediyorsunuz?
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...r/default.aspx
https://yatirim.akbank.com/tr-tr/his...r/default.aspx
bu iki site yeterli olur sanırım.
iş yatırım daha kullanışlı.
Dudu abi merhaba Tüpraşın son zamanlardaki hareketleri hakkında yorumunuz olabilir mi?
E6633 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Dudu ve Sn Cautionary;
Brisa'yı incelediğimde F/K ve PD/DD oranları sektör ortalamasının üstünde, sizce faaliyete geçecek yatırımın çoktan fiyatlanmış olma ihtimali nedir?
Teşekkürler.
Yatırım tavsiyesi içermemektedir.
E5603 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Onlara sordunuz ama ben cevaplayayım. Brisa nın finansal giderleri çok ağır ve net karı düşürüyor. Şu borçlar olmasın f/k 7-8 e iner. Yeni fabrikanın etkisi hariç. Tüm borçların bitmesi uzun zaman alacak tabi.
Kısaca fiyat gayet uygun ve henüz hiçbir şey fiyatlanmış değil.
SM-J700F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hisse senedi sorulari cok geliyor..
Allah'dan baska kimse gelecegi bilemez.
Yatirimimizi yapip beklemekten baska bir sey elimizden gelmez.
Poltk ve Brisa'dan buyume hikayeleri oldugu icin umutluyum.
Hedef fiyat vermemeyim.
Bir gun yapilan yatirimlarin meyveleri mutlaka alinir.
Syg,
Brisa için kötü polisi oynayan çıkmamış. Olumsuz gördüklerimi paylaşayım.
Brüt kar marjı son 10 çeyrek dönem incelendiğinde %33 seviyesinden (2016-06) %25,47'ye düşmüş (2016-06). Son veri ise %26,56. Aynı düşüş favök marjında da var.
Alacak tahsilat süresinin uzaması nedeniyle net işletme sermayesi negatif oluyor ve şirkette nakit açığı oluşuyor. Bu durum daha yüksek sermaye ile satış yapmasına neden oluyor. Bunun kötüleşmesi faaliyet anlamında gördüğümüz bir diğer olumsuzluk.
Finansal borçlardan söz edilmiş ancak gördüğüm bir diğer olumsuzluk net borç / favök 5'in üstünde son veri: 5.22
Bu oran 2014 yıl sonunda 1,84 idi. Yatırım yapıldı denilebilir fakat serbest nakitin sürekli eksi çıkması düşündürücü...
Birikim ile ilgili önemli birkaç tavsiye..
http://www.businessht.com.tr/ekonomi...yecegi-tek-sey
"CNBC'ye konuşan O'Leary, 20 sent maliyetli bir kahveye 2,50 dolar vermenin saçmalık olduğunu söyleyerek "Asla frappe, latte, bilmem ne, bilmem neye 2,50 dolar vermem. Sadece boşa para kaybı" dedi.
O'Leary, "Her gün bir fincan kahve içerim ve yalnızca 18 sente mâl oluyor. Geri kalanıyla yatırım yapıyorum" diye konuştu.
Dışarıdaki kahvelerin çok büyük kısmı kömür derecesinde kavrulmuş bayat çekirdeklerden demlendiği için kahveden tasarruf etmek bence de çok mantıklı :)
E5603 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şunu anlamadim. Emekli olununca mi gerekli para miktarı yoksa 25yasinda biri nde diyelim 2 milyon parası var ve bu 300 kuralını uyguladi erken emekli olabilir mi ..
SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kriz anlarında yatırım gördüğüm kadarıyla en çok merak edilen konulardan biri, şu başlık faydalı olabilir.
--- What's it like investing in an economic downturn? ---
Tabi tam finansal bağımsızlığı kazandım, artık temettü emeklisiyim denilen noktada bir kriz olursa neler yaşanır bilemiyorum. :wave:
herkesin yaşamı veya hayattan beklentisi farklıdır. kimisinin günlük yaptığı şeyler kimisine lüks gelir. en baştan bunu belirlemek lazım.
standart bir 4 kişilik türk ailesinin yoksulluk sınırı 5 bin tl civarı imiş. https://www.ntv.com.tr/ekonomi/yoksu...BUWV3JxR0dEwcw
eğer bunu referanı kabul edersek, bu çıtayı geçebilmek için:
1- ortalama bir eve sahip olup, ayda şehrine göre 600-1000 arası kira ödememek,
2- 20-30 bin tl civarı likit veya vadeli fonu her ihtimale karşı bulundurmak,
3- 20-30 bin tl civarı değerlenebilecek bir arsayı çok uzun vade düşünerek almak,
4- 200 bin tl civarı ve yılda hisse fiyatı başına (örnek vereyim ama çok örnek var) en az %30 temettü vererek büyüyebilen şirketlere yatırım yapmak uygun olabilir.
5- hisseye ağırlık verilmesi riskli olarak düşünülebilir. ama zaten uç kriz dönemlerinde emlak sahibiyseniz şansa göre kiracıdan da esnaftan da o kira gelirini alma ihtimaliniz zayıflar. hisse iyi kötü temettü verir.
burada duruma göre emeklilik maaşı veya bes de ek olabilir.
tabii ki bu senaryoda kriz dönemi öngörülmemiştir. daha önce kriz dönemleri yazılmıştı burada. 2008 krizini duble yaşamıştım. onu da yazacağım.
iyi akşamlar.