Cari açık versek bile mi.
Printable View
Bir ülke rezerv para sahibi olan Amerika veya Japonya değilse, en ideal kur cari açığın sıfırlandığı kur değeridir.
Ancak Türkiye ekonomisinin güncel üretim çıktısı ve yapısı düşünüldüğünde sıfır cari açık aynı zamanda kuvvetli ve uzun süreli bir resesyon (ekonomik daralma) demektir.
Politikacı bu ikilem içinde gidip gelir. Resesyona uzun süre izin verip cari açığı sıfırlasa seçim kaybetme riski vardır. Dış borç bulup kuru baskılarsa da hem yüksek faize razı gelmelidir hem de gelecekten çalacaktır. Bu döngüyü çok sık tekrar ederse de yine uzun vadeli bir başarı kazanamayacaktır. Köşeye sıkışacaktır.
O nedenle ideal kur değeri politikacının bu git gellerinin ve kararsızlıklarının bir bileşkesi olan kur değeridir.
Anladım 5.05 5.80 arasında cari fazla veririz, net olarak borcumuzu öderiz o kurlarla, o nedenle 4 falan dolarda yanlış kurdu yüzde 30 devaülasyon yememiz 2018 için doğru oldu diyorsunuz.Eh katılmadığım yönleri olsa da bir fikirdir doğru mu yanlış mı 2019 da anlarız.Ama 2018 başında dolarda 4 kuru düşük yüzde 30 devaülasyon lazım diye bir entry nizi ben hatırlamıyorum.Aslında forumu sıkı takip ederim ama yaşlanıyorum tabi hatırlıyamamış olabilirm tabi.
Dengelenecek..ekonomik onlemlerle..ıthalat muslugunu kısıp..ıhracat agırlık.. Faızlerın kademeli dususu..ıssızlıge cesıtlı onlemlerle cozume ulasması..mali disiplın...Reis ve Bahcelının sorun yok Cumhur ıttıfakının devamı mesajı toplumsal uzlası enflasyonun hızla asagıya ınmesi..
Gencler birakin trolluguda AB dolarla odemeyi birakacagini acikladi bu konuda dolar uzun vadede ne olur yorumlari alalim,siz dolardasiniz diye illa yukselecekmi yani :)
y.t.degildir..
Dolar öyle 7-8 fıyatlar akıllara zıyandı.. O fıyat denıldıgı gıbı ıngıltere ayaklı bır op du..bitti o iş.. ülke hepımızın...hayırlısı inş...
Tabi ******** pyd..sorunun kesin hallederlerken ki halledecegiz..önümüz iyice açılacak...
TL ye ortalama 15 yılda yüzde 12 faiz alıcağız. Dünya'da faizler yüzde 1-2 iken.. Dünya halklarını enayi yerine koyup . Bedava oturduğumuz yerde USD bazlı yüzde 10 faizi cebimize koyacağız. Bu şekilde bir denklemin gerçekleşmeyeceği çok Açıktır . Boşuna denge falan Kafayı yoruyorsunuz kendinizi kandırıyorsunuz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Toplumsal uzlaşı olmadığından mı enflasyon artıyordu sn ünsal.Valla emin olun toplumun en büyük konsensusu enflasyon düşsün konusundadır.O konuda topluma hiç laf etmiyelim.İhracat dolar artınca artıyo,r e dolar düşsün istersek o iş yatar.Aksine ithalat artar.Mali disiplin hükümetin işi, o konuda baya çuvallıyorlar ,seçim öncesi malum ,memlekette seçim de bitmiyor ki :))))))Faizler düştü mü tüm forum ahalisi dövize koşar o lafın en son yazılacağı yer bu forum ,malum.Hükümet ithal arabalarda vergi düşüşünü yeni yapmadı mı ben mi yanlış hatırlıyorum,o konu da sıkıntılı valla.
AB nin.dolari birakacagini yorumlayiniz birakin.beni...
y.t.degildir..
White Hoca anlat bakalım bılgılenelim...Buhara afrıkayada hakaret etmıssın afrıkayada gıtde gör teknolıjısını..afrıkayı istersen bi araştır ögren..
gercekleri göz göre göre carpıtıp aksini bilinçli savunanlara troll diyoruz
sanki bu ülke üretiyor ihraç ediyor cari fazlalık almış başını gidiyor cds ler yerlerde sürünüyor enflasyon YÜZDE 7
faizler almayanı dövüyorlar ama ne hikmetse dolar aşırı derece yüksek
senin gercek ler dedigin bu mu yok degil ise sende izan ve zeka eksikligi var
troll lügünü yahut zeka eksikligini farklı görüş diye savunamassın gercek tektir
Sen dünyanın en baba faizini veren 2nci ülkesin farkındasın di mi ,[emoji6]
SM-C7000 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar sanılıyor ki burdaki dolarcılar dolar artsın tl pul olsun falan istiyor.Valla 2000 2011 arasında dolarla hiç işim olmadı.Sonra baktım bu dolar işi biraz sıkıntılı ,emlak falan nereye kadar.Hafiften dolara yön çevirdim,bernanke sonrası ise 2014 de rüzgarın yönü belli oldu.E olay bu kadar aşikarken delimiyim artacağı kesin gibi bişi olan bir enstrumana yatırım yapmayayım.Ne yapalım yani bu hayat pahalılığında yatırımlarımızı yanlış yönlendirip zarar mı edelim.Sayfa sayfa ilanı verilen nerdeyse vatanseverlik gibi pazarlanan uçuk fiyatlı evlerden mi alalım ,nedir bizden istenen anlamadık ki.Tamam reisi akp yi seviyor olabilirsiniz ama ekonomi işi bambaşka bir iş,herkes evine para götürmek zorunda fatura ödemek zorunda,çoluğuna çocuğuna bakmak zorunda.Gözgöre göre para mı kaybedelim anlıyamadım ki.
benjamin bugün son kursunumu sıktım..ortalama 5.55 oldu...daha fazla düşmeye niyetin olmasın,donumu sattirip aldırma bana,gerçi 2002 önce donsuz geziyordum...yine yapraklı yılları hatırladım..
ooo Abd borsalarında ırza tasaddi var yarın kolbastı oynatırlar artık Tl 'ye, [emoji849]
Açılış kafadan -1000 puan
Cuma dahil 5.50 potada gibi ,[emoji3]
Düzelecek...dolardan kazanmak zor riskli...2019 felaket senaryolarına aldanmayın...Reis bu işi cözecek..yeterki Ittıfak bozulmasın..Dedıgım gıbı sabır..hayırlısı..sımdılık eyvallah..suçlayıcı asagıyılıcı her türlü yazı vs..sahibine misli ile ıade..saygılarımla...
ABD kapalı busch ölümünden dolayı...
Şimdi ellemeyin bunları önümüz kuban, adakta olur..
[emoji3]thanks .
Emme topikte trol bereketi var, 60 kisi dikeliyor.:he:
% 50-100 kıçınıza giren tüketim zamlarını nasıl hallettiniz ? :he: elektrikli ünsal beyler ? :he:
Bolomberg'de Işığı dinliyodum alt köşede kırmızı görünce[emoji3]
Bilgim yoktu [emoji850]
Bozmayın el kadar cocuguu,[emoji28]