EREGL günlük, kapanışa doğru VİOP30 la beraber kötü bastılar, tesellisi 6 kademe üstten eşleşti olsun! akşama Füze var fiyatlaması yaptı sanki,
TH nin geldiği gün Spotu -%2.5 Ekim Vadelisi -%3.5 yaptı!
https://i.hizliresim.com/7mij2k4.PNG
Printable View
EREGL günlük, kapanışa doğru VİOP30 la beraber kötü bastılar, tesellisi 6 kademe üstten eşleşti olsun! akşama Füze var fiyatlaması yaptı sanki,
TH nin geldiği gün Spotu -%2.5 Ekim Vadelisi -%3.5 yaptı!
https://i.hizliresim.com/7mij2k4.PNG
ABD hane halkının NET toplam SERVETİ 164 trilyon dolarla rekor seviyede. Bu rakama şirketler dahil değil sadece hane halkı. Bu hane halkının elindeki nakit ise yuvarlak 19 trilyon dolar ve bu rakama da şirketler dahil değil. Bu rakamlar trilyon dolar seviyesinde dikkatli okuyun. Bunlar tarihi rekor. Bu adamlar ne kendi ülkelerinde ne de diğer gelişmiş ülkelerde yatırım fırsatı artık bulamıyor, her şey tavan yapmış. Geriye tek bir opsiyon kalıyor.
En azından FROTO ya göre daha avantajlı duruyor. Göreceli potansiyeli yüksek ereğlinin. Gelgelelim 3Ç ve 4Ç bilançoları beni tedirgin ediyor. Diğer yandan bugünkü kurdan yıllık 2.2 milyar TL lik ek bir faiz yükü de var artık. Planın umarım yolunda gider. Ama unutma, nothing goes to plan diye bir atasözü de var.
Planlar değişmek için vardır trend. Şimdilik düşüncem. Dediğim gibi oraya geldiği zaman bakacığızzzzz. Tahtadaki güce genel havaya falan bi koklamak lazım. Zaten ilk alımı da yüzde 10 15 ile yapacağım. Düşerse değerlendiririz yok kı.ına maytap sokulmuş gibi falan yükselirse de ne kar edersek artık.
Froto da geçen mayıs da senle konuşmuş idik. Uyandırma servisi oldun bana bir anda silkindim kendime geldim 33 34 dolardan yeni gelen arkadaşlara tut şunu 2 dk ya geliyoruz dedik . Büyük bir istek ile tuttular. :oleyo:
TH Abi hoş geldin. Abim benim. :cool:
Teşekkürler iyiyim, siz de iyisiniz umarım.
Grafikler ile ilgili kodları kullandığım programdan; epey oldu; kaldırdım.
Piyasa üzüyor; yüklü zarardayım; EREGL hangi seviyede bakmadım son dönemde.
Robot kodları üzerinde çalışıyorum, bir müddet daha bu şekilde devam edeceğim.
Saygılar, selamlar. :)
PHP Code:
// Listedeki son kayıtlı işlem tipi : AL ya da SAT olan clsTradeAlSatİşlemi türünden bir sınıf döndürür
// Listedeki son kayıtlı işlem tipi : BEDELLİ, BEDELSİZ, NAKİT G/Ç, TEMETTÜ ise bu elemanları pas geçip
// AL ya da SAT olan son işlemi döndürür..
// var SonKayıtlıAlışYaDaSatışİşlemi = Enumerable.LastOrDefault(AlSatİşlemleri, x => predicate(x));
Predicate<clsTradeAlSatİşlemi> predicate = x => (x.Tipi == HisseAlSatİşlemiTipi.AL || x.Tipi == HisseAlSatİşlemiTipi.SAT);
public string PozisyonDurumu
{
get
{
try {
var SonKayıtlıAlışYaDaSatışİşlemi = Enumerable.Last(AlSatİşlemleri, x => predicate(x));
if (SonKayıtlıAlışYaDaSatışİşlemi != null)
{
return PortföydeYerAldı ? ( SonKayıtlıAlışYaDaSatışİşlemi.Tipi == HisseAlSatİşlemiTipi.AL ? HissePozisyonu.POZİSYONDA : HissePozisyonu.POZİSYON_YOK ) : HissePozisyonu.POZİSYON_YOK;
}
else
return HissePozisyonu.POZİSYON_YOK;
}
catch { Dosya.RunTimeErrorLog("0057 PozisyonDurumu " + oSembol); return HissePozisyonu.POZİSYON_YOK; }
}
}
INVENTOR kardeşim sağol kısa ve öz yanıt için. Zararda olman önemli değil, borsa toparlar er veya geç. Sağlam hissede isen, ihtiyacın olmayan para ile mal almışsan sorun değil. Ama senin gibi tecrübeli ve intelligent bir borsacının bu durumda olmasına şaşırdım. Borsaya rakip PPF gibi risksiz bir yatırım seçeneği varken ve bu yatırımın aylık net bileşik getirisi %5 ise borsa net olarak OFF demektir yani borsadan uzak duracaksın. Ben aylarca bunu dillendirdim burada. F/K sı 2 nin bile altında olan risksiz bir yatırım seçeneği var ise F/K sı bunun 10 katı olup ayrıca yüksek derecede risk taşıyan hisselere yatırım yapmanın hiç bir mantığı yoktur. Zaten böyle bir ortamda ne teknik ne de temel analiz çalışır. Maalesef sen bu gerçeği görememişsin. Pek çok kişi, özellikle KY lerin tümü bu hataya düştü senin gibi.
Öte yandan bu durum müthiş bir tecrübe kazandırdı siz borsacılara. Borsayı bir yol olarak düşünün, bu yolun girişinde "taşıt giremez" tabelası varsa hiç girmemen gerekir. Nitekim aylık net bileşik getirisi %5 olan risksiz yatırım seçeneğinin var olması borsa yolunun girişindeki "taşıt giremez" tabelasına eşdeğerdir. Ancak ve ancak yola girebilmemiz durumunda teknik ve temel analiz devreye girer.
INVENTOR senin ciddi zararda olduğuna inanasım gelmiyor, senin kalibrende bir borsacı ciddi zararda yakalanmaz. Benimle kafa buluyorsun di mi? Ereğli 38-60.25 atağı yapmış. %6-7 stoploss ile 56 dan çıkılmalıydı. En tepeden alan bile max 4 TL zarardadır hisse başına. Durum o kadar vahim olmamalı.
Araba devrilince yol gösteren çok olurmuş. Taşıt giremezmiş diye metaforlar... Ben zaten nakitteyim ağğğbiii imzaları... Madem bu kadar öngörülüsünüz faiz artışıyla beraber tümden nakite geçmiş olmanız lazımdı. Var mı bununla ilgili paylaşabileğiniz bir ekstre. Borsacının avcının hikayeleri hiç bitmez.
Açığa satış yaptırdıkları icin yine kurumlara ceza kesilmis ne diyelim...
Bizim borsanın ucuz olduğu konusunda hep karşıt görüş sunan tarafta oldum. Bu tehlikeli bir yorum ve şimdi pek çok yatırımcı acı yoldan öğreniyor. Ülkelerin risklerini o ülkelerin içindeki insanların gözünden değil dışarıdan bakanların gözünden değerlendirmek lazım. ABD'de finansal fonlar isterse 100 trilyon$ olsun buraya gelebilecek tutarlar çok çok düşük olacaktır.
ABD borsalarına endeks, teknoloji hisseleri ve bazı önemli şirketlerin hisse performansı açısından bakacak olursak yüksek primli diyebiliriz ama gene pek çok dev şirket bizim borsanın büyüklerinden daha uygun gözüküyor. Örnek olması ve pratik yapılabilmesi bakımından isim vereceğim. Soya piyasasının 100milyar dolar cirolu en önemli oyuncusu ADM'in piyasa değeri 28'e gerilemiş.
Dünyanın 2 uçak üreticisinden biri konumundaki Boing 94 milyar$. Sadece Türkiye ve Romanya fabrikalarına 10 milyar$ değer biçtiğimiz Ford'un 180 milyar$ cirolu tamamı 42 milyar$. Petrol isterseniz dünya devlerinden BP'yi inceleyebilirsiniz, traktörde iki dünya devi CNHI ve AGCO örneklerini verebilirim. İlaç devler Pfizer ve Bristol Meyer hatta Almanya'da Bayer hisseleri, Buffet'ın Heinz ketçapları, hava yolları şirketleri ve risk sevenler için Warner Bross Discovery yada Paramount gibi çok seçenek sayılabilir. Öte yandan eski dünya tekeli İntel'in durumunu teknik açıdan kavrayamadığımdan saymıyorum ama bir işlemci bana göre yazılım(software) niteliğinde olan donanımdır (Hardware). Saydığım şirketlerin toplam günlük işlem hacmi 150 milyon$ civarıdır yani derin piyasalardan söz ediyoruz ve hepsi 3 ayda bir temettü dağıtıyor. Yıllık %3-5 civarı temettü zaten faiz getirisi gibi.
Öte yandan bu karşılaştırmanın parasal ve vergisel yorumunu da yapalım. ABD borsalarından elde edilen kazançlar %30 civarı vergiye tabi olur ancak yatırım USD cinsinden olacağı için TL'nin %30-50'lik değer kayıplarından korunursunuz. Kısacası onların istikrarlılıklarıyla aldıkları vergiyi bizde istkrarsızlıkla sistem kesebiliyor. Buna dikkat! Son olarak ucuzluktan söz etmek yerine emin olunabilecek fırsatlara odaklanmak lazım bence.
Doğru söz.. :ok:
Merhaba TH Abi, kalibreyi tutturamadım bu defa son sifting işinde gauge hatası oldu.. :rules:
Benim EREGL kemik lotların maliyet tarihleri epey eski.
Kendi hesabımda değiller, kuzen mühürledi onları, maliyetleri nominal fiyata yakın.
Totalde zarar seviyesine geçmedim ama son portföydeki KCHOL, ISCTR, GARAN, TOASO, FROTO, OYAKC, BRSAN.. bi kaç tane daha var. Hepsi zararda.
Sorun değil, telafisi mümkün. :ok:
25.70 ortalama ile YKBNK de pozisyon açtım (güniçi dibi 25.56). Tepkiye oynuyorum, kısa vadeli bir pozisyon bu. Beklediğim tepki EREGL dahil tüm hisselere olumlu yansıyacak diye düşünüyorum.
İsdmr toplamaya devam... Fırsat verirse ereğli ile değiş tokuş yaparım arasıra..
EREGL günlük, kapanışa doğru iyi aldılar ve 15 krş da üstten eşleştirdiler! ama VİOP30 un +%2.5 yaptığı gün çok geride kaldı!
https://i.hizliresim.com/c0gxus0.PNG
Lot sayımı arttırmakla meşguldüm yazamadım. 1.2-3 lerden aldıklarımı 1.7-8 dolar arası sattım. 1.4-5 arası aynı lotları geri koydum, üzerine de artanla kardemir aldım. Şans da yardım etti ilk kez zirvede satabildim. Sonra gapli düşüş oldu vs.
Normalde yazmam böyle şeyleri de seni görünce yazasım geldi. 1.4 lerden alırım demişsin. Eh aşağı yukarı oralarda. Bakarsın bu kez 2 dolareslere yürür.
Hoşbulduk Beyefendi selamlar.
Human hesap ortada, 3.2 milyar TL ertelenmiş vergi gideri net kara eklenmiş. 6 aylık bilançoya göre:
Vergi öncesi kar 9.584+ Ertelenmiş vergi gideri 3.223− Dönem vergisi 2.419− Kontrol gücü olmayan paylar 402= 6 aylık net kar 9.986 milyon TL. Net kara artı olarak yansımış 3 2 milyar TL yi düşersek net kar 10 yerine 6.8 milyar TL ye düşüyor ki olması gereken de bu. Sadece 2. Çeyreğe bakarsak net kar 4.4 milyar yerine 1.8 milyar TL oluyor. Net karlarda ciddi düşüş söz konusu..
2023 yılında kapasite kullanım oranı %75 olmuştu, yıllık üretim 7.2 milyon ton idi. 2022 yılında ise KK oranı %83 olmuştu. 2024 yılında KKO yine düşük seyrediyor. Bilançoda UFRS'e uygun makyajlama söz konusu ama hiç kimse bu önemli detayın farkında değil. Hayret doğrusu. İşte bu yüzden 3Ç ve 4Ç bilançoları beni tedirgin ediyor.
Mali gücü ve etkinliği olan bir kaç yerli grup hükümetin beceriksizliğini ve "İsrail TR'yi işgal etmeye hazırlanıyor" gibi saçma sapan söylemleri bahane ederek endeksi %15 e yakın çökertti. Yüksek kaldıraç oranlarıyla şort pozisyon açan bu grup kredili pozisyonda olup çıkışa oynayanları kıstırıp onları batırarak düşüşleri hızlandırdı ve kaldıraç sayesinde çok kısa bir sürede %100 e yakın kazanç elde ettiler. Ama her zaman olduğu gibi bu düşüşler feedback loop etkisiyle (kendi kendini besleyen döngü) abartıldı, bundan sonra süreç tersine işleyecek. Piyasada stabilizör görevi gören yabancıların olmaması bu grubun işini çok kolaylaştırdı maalesef.
İsrailde 7 milyon yahudi yaşıyor. Bunların %10 unu Harediler ile Hasidiler oluşturur yani ultra ortodoks radikal şeriatçi grup. Sanıldığı gibi bu grup siyonist=yayılmacı değildir, antisiyonisttir, onlar Mesihi bekliyor. Öte yandan nüfusun yarısı Sefarad yahudisi (doğulu denilen, İspanyadan 1492 de kovulanlar), diğer yarısı ise Aşkenazlar yani batılı grup (doğu Avrupa ve Rusya dan göç edenler ki ben bu gruptanım). Ama nüfusun yarıdan fazlası siyonisttir. Mali, idari ve kurumsal gücü yüksek olup yönetimde de söz sahibi olan Aşkenazlar ile göreceli yoksul Sefaradlar ülke içinde pek geçinemez.
7 milyon bana abartı geldi. Son osmanlı nüfus sayımında toplam nüfusa orani yüzde 2 'nin altı. Tabi siz daha iyi bilirsiniz de demek düşer. Ben en en fazla 3 milyon diyorum. Belki de Anadoluda çok ilişkiminiz olmadığından. Ha bu arada herkes mehdiyi bekliyor. Evangelist hıristiyanlarda bekliyor. Biz müslümanlarda da bekleyenler var.
Th bankalar diyorsa kirk sefer düşünün.Demir çelik haber akışı canlı.Eregl bu düşüşten neredeyse hic etkilenmedi..Hatta pozitif ayristi.Otomobillerin enerjilerin içinden geçtiler..
60 kadememizi alıp kaçtık,,bugünlük yeter,akşama bakarız.
Kötü gelen bilançolar,,5000-6000 i gösteriyor,,dolduruşa gelmeyin,,yerliler zaten tükenmiş durumda,,Merkez haldır haldır para aramakla meşgul.