anlıyamadım
Printable View
Hayirli ugurlu olsun sn trade shark, ben de sanirim bir kac gune portfoyun yarisini 5 6 ay icinde eurobond yapacak sekilde alima baslicam, teb i tercih etmenizin ozel bir sebebi var mi?paylastiysaniz kusura bakmayin.
Cok tesekkurler
Peki yalnizca Eurobond gelirimiz varsa o zaman 40 bin uzeri vergilendirme nasil oluyor?
Birde GSS primi aylik 850 TL diye yazmissiniz inanin sok oldum
benim bildigim emekliligini bekleyenler yani yasi bekleyenler icin GSS aylik 50 TL idi.
Yaniliyorsam soyleyin lutfen
Sigorta primlerin %10'unu degil. Beyana tabi verginin max. %10'u kadarina kadar olan sigorta primini gelirden düsebiliyorsunuz.
Verdigim örnekte 10.200 TL sigorta primi ödediginiz halde, sadece beyana tabi gelirin %10 olan 7.022 TL'yi gelirden düsebiliyorsunuz.
Acikcasi ben su ana kadar okuduklarimdan böyle anladim.
yok o GSS değil. İsteğe bağlı demek istedi. bende ödüyorum ordan biliyorum.
sadece sağlık için GSS güncel aylık sabit 76,75 TL
Hem sağlık hemde emeklilik primi beraber; İsteğe bağlı sigorta aylık minimum 819,68 TL
--
Ayrıca bu sigorta tutarları vergiden düşülüyormu emin değilim. Özel sağlık sigortası dışındakiler düşülmüyor biliyorum.
Aslinda GSS'den bahsetmistim. Ama dediginiz gibi gelir testine girmeyince istege bagli oluyor herhalde, özel sigorta yaptirilmazsa.
Yoksa siz istege bagli SGK'mi demek istediniz? O zaman icinde ayni zamanda emeklilik primide oluyor. Aslinda daha makul bu sekilde.
gelir testi kalktı artık. herkese fix 76,75. Brüt Asgari ücretin yüzde 3'ü yani. Her sene asgari ücrete göre güncellenir.
ne yazıkki GSS ve İsteğe bağlı sigorta beyannamede indirilemiyormuş.
sayfa 10'a bakabilirsiniz.
https://www.gib.gov.tr/sites/default...kulsermaye.pdf
bahsedilen şahıs sigorta primleri çalışanlar için.
hayat sigortası / sağlık harcama faturaları indirilebilir.
Söyleymis yabancilar icin!
..
TÜRKİYE’DE YAŞAYAN YABANCILARIN GSS si
Türkiye’de bir yıldan uzun süredir yaşayan ancak kendi ülkelerinde sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bulunmayan yabancılar ne yapacaktır?
Türkiye‟de kesintisiz bir yıllık ikamet süresini dolduran yabancılar, ilgili ülke kapsamında genel sağlık sigortası uygulaması yönünden sigortalı değilse bu sürenin dolduğu tarihten itibaren Kanunun (60/d) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır. Dolayısıyla bu kişilerin genel sağlık sigortası kapsamında tescil işleminin yapılması için kesintisiz bir yıllık ikamet süresinin dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde kendilerine en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine başvurmaları gerekmektedir.
Gelirleri brüt asgari ücretin iki katı kabul edilerek bu tutar üzerinden hesaplanacak genel sağlık sigortası primi tahakkuk ettirilecektir.
..
https://www.calismadunyasi.com/turki...cilarin-gss-si
Okudugum kadari ile bu dosyadaki butun bilgiler tam mukellef icin yani turkiye sinirlari icinde yasayan turk vatandaslari icin.
Peki dar mukellef nedir? Benim gibi senenin 10 ayi yurtdisinda yasayan dar mukellef mi oluyor.?Cunku dar mukellef eurobond geliri uzerinden hic vergi vermiyormus.
Cevabi buldum ama inandirici gelmedi
https://www.verginet.net/dtt/4/Eurob...mesi_8035.aspx
Dar Mükellef Gerçek Kişiler Açısından ;
G.V.K’nun 86. maddesi gereğince, dar mükellef gerçek kişiler tarafından elde edilen ve tamamı Türkiye’de stopaj yoluyla vergilendirilmiş olan menkul sermaye iratları için yıllık beyanname verilmeyecek, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyan edilmeyecektir.
Dar mükellef gerçek kişilerce, Eurobondlardan elde edilen faiz gelirleri, stopaj oranı % 0 (sıfır) olmasına rağmen, vergi uygulamalarında stopaj yoluyla vergilendirilmiş kabul edildiğinden, tutarı ne olursa olsun, diğer gelirlerin beyanı halinde de beyannameye dahil edilmeyecektir.
eurobond , temettü , eurobond+temettü gelirlerinin vergisi
eurobond
40.000...........................gv 7.100 TL
temettü
100.000.........................gv 9.800 TL ( 50.000 muaf , 9.800 - 15.000 stpj = 5.200 iade)
40.000 eurobond+100.000 temettü
40+50=90.000................gv 20.600TL (20.600 - 15.000 stpj = 5.600TL nihai vergi)
40eurobond +40 temettü
40+20=60.....................gv 12.500 TL (12.500 - 6000 stpj = 6,500TL nihai vergi)
Neden risk olsun anlamadım. Eurobond al-sat yapmaya pek uygun değil, bankaların alım satım komisyonu yüksek ve itfadan önce bozunca vergi olayı var, aldıktan sonra vade sonuna kadar tutmak lazım (mecbur kalırsanız elbette bozabilirsiniz ama hisse gibi sürekli al-sat işi karışık).
O bahsettiğiniz eurobondu alırsanız vade sonunda elinize 1000 dolar geçecek, on yıllık kağıtsa 762.5 dolar da kupon faizi alacaksınız, hesaba hiç dokunmazsanız 1762.5 dolar kesin para olacak. Aldığınız doları boş tutmayıp yine eurobonda ya da en azından vadeli mevduata koyarsanız bu daha da artacak.
Her durumda cari fiyattaki bahsettiğiniz birkaç dolar düşüş hisse senedi alıp satmış olanlar için devede kulak, riskten bile sayılmaz.
Buradaki riskler şunlar:
1) ABD enflasyonu uzun süredir %2 dolayında, fazla yükselmez diye öngörüyorum, şu anda dolar bazında %5 reel getiri görünüyor. Ancak ABD enflasyonu eurobond faizlerini yani %6-7 leri geçerse o zaman dolar bazında zarar edersiniz, paranız erimiş olur.
2) On yıl içinde doların değerinin çok düşmesi. Mesela TL çok değerlenip on senede dolara yatırım yapanları üzebilir. Onun takdiri de size kalmış.
Hayırlı olsun.
Küçük portföyü olanlar için ziraat ve iş bank bin dolar katları şeklinde satıyor hepsini.
Ev alıp kiraya vermek yerine eurobond daha mantıklı geliyor bana, hesabını da yaptım, buna göre en uzun vade eurobond tercih edilebilir, insanlar evi satmamak üzere, sadece kira geliri için alıyor. Aynı hesap, anaparayı unutup kupon gelirini kullanırsınız. Ben ev alıp kiraya vermeyi düşünüyordum, devlet yardımı için konut hesabı açmıştım. Eurobondu keşfettiğimde bir yıllık mevduat faizini yakıp hesabı bozdum ve dolara, ardından da eurobonda geçirdim.
Yıllık istisna tutarı 40 bin alırsak aylık 3300 lira gibi bir eurobond gelirine vergi çıkmıyor. Ben bu tutara ulaşana kadar eurobond portföyümü büyüteceğim, sonrasına eşimin adına hesap açıp onu da sınıra kadar çıkaracağım. Emekli olduğumuzda emekli maaşlarına ilaveten ikimize de 3300 lira gibi iyi birer emekli maaşı daha gelecek. Planım bu şekilde. Hisseci arkadaşların temettü emekliliği planları gibi. Benim ömrüm yetmezse de çocuklarıma düzenli bir gelir olur. Hisse senedi işini beceremedim, orada da eurobond kadar portföyüm var ama batık durumda, keşke onları da eurobond yapsaydım.
Sn pilavli,mantiginiz dogru fakat tum yumurtalari ayni sepete koymak ne kadar dogru bilemiyorum. Ilerde tl nin asiri degerli oldugu gunleri gorur muyuz acaba? Sonucta 20-30 yillik bir yatirimdan bahsediyoruz. Ben de sizinle ayni ikilemi yasiyorum, ev kirasi getirisi yerine eurobond dusunuyorum fakat hisse senedi ile dengeli dagitacagim muhtemelen.
Ben 5 yıl civarı yatırım yapmayı tercih ediyorum. 10 yıl benim için uzun. Şu anda bu yatırımın en büyük riski vergilendirme sisteminin değişmesidir. Amerikan enflasyonun kısa vadede yükselmesini beklemiyorum ama 10 veya daha uzun sürede ne olabileceğini kestirebileceğimi düşünmüyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
15 senede eurobond ile anaparanı çekiyorsun.
bu müthiş. evde amorti süresi 15 sene imkansız. kiracısı vergisi tahsilatı tadilatı riskleri bitmez. evle uğraşılmaz.
ancak 20-25 senelik yatırım için de alınan riskin karşılığı az gibi geliyor bana ? tamam vadeli mevduatın belki 3-4 katı ancak yine de tatmin etmiyor gibi. sonuçta 2 sene sonramızın garantisi yok. 25 senelik yatırımdan bahsediyoruz.
eurobondu neye göre nasıl seçecegiz hiçbir fikrim yok. henüz daha bu aşamayı çözmüş değilim.
yurtdışı hisse senetlerine yatırım olayı güzel fakat komisyon senelik 1000 dolara yaklaşıyor. ve bu can sıkıcı bir nokta......
Eurobond alirken baska masraflar varmi? Mesela saklama gibi?
Isyatirim ile calisan oldumu? Hangi araci kurumu tavsiye edersiniz?
Temettüsü fix olan ve vade sonu olan bir hisse senedi gibi düsünün. Tek farki vade sonu yaklastikca veya faizler yükseldikce degeri azalabiliyor.
Tabiiki Türkiye Cumhuriyeti'nin iflas durumunda 1000 yatirdiysak 300-500 geri alabilirsek seviniriz, ayri konu.
Kisaca bir hisse senedinde aldiginiz risklerin aynisini var kabul ederek almak lazim.
Garanti hic bir seyde yok. Garanti olan tek sey ölüm.
Benim düsüncem dünya devletlerinin önümüzdeki 10-15 yil icerisinde mevduatlardaki ve hesaplardaki giral parayi bir sekilde ic edecekleridir. O yüzden mevduattan cok sirket hisselerine yatirim yapmanin daha mantikli oldugunu düsünüyorum ve nakit ve mevduatta %25'in altinda kalmayi tercih ediyorum. Sadece kendim ve esimi düsünsem %95 hisse senetlerine girerdim, ama baska yükümlülükler ve sorumluluklardan dolayi biraz nakitte kalmam lazim.
Fiyatlari oynak olmasi, alip satma durumunda kalirsaniz cok risk olarak belirtmek istedim. 1030 iken iyi idi ama bir anda 1015 olabiliyor ve o an size para lazim olursa buyuk bir zarar mumkun.. Ornegin elinizde yuzde
getiri olan bir kagit yuzde 6 durumuna gelince cok guzel kar etmis olabilir siniz ancak bu kagit bir anda yuzde 11 durumuna gelip siz de satma durumunda oldugunuz da belki ilk aldiginiz fiyattan oldukca dusuk fiyata satma halinde olabilirsiniz bunlari demek istedim
uzun vadelilerde oynaklik daha fazla olabiliyor
Vade sonuna kadar beklemezseniz riskli ama beklerseniz avantaj olabiliyor. Bizim gibi süprizi bol ülkede cdslerdeki ani yükselişler yeni alım fırsatı olabiliyor. Sizin tek yapacağınız sizin sabitlemek istediğiniz getiri oranını belirlemeniz. Kendi adıma yatırım uzun vadeli olacağı için gerilimin zirve yaptığı değil yumuşamaya başladığı dönemi tercih ediyorum.
Yatırım tavsiyesi değildir
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://resmim.net/f/PexrDb.png
Umarım eurobondları kapsamıyordur.
eski ihraç edilmiş olanlara olmaz
Haberdeki özet haliyle geçen yıl yurtiçinde çıkardıkları döviz cinsinden tahvilleri kastediyor gibi duruyor. Yanlış hatırlamıyorsam %10 stopaj ile vergilendiriliyor. Eğer öyle olursa eurobondlara faydalı bile olabilir. Döviz tevdiattan eurobondlara kayma olacaktır. Bu durumda bankalar döviz tevdiatları azalacağı için daha fazla eurobond ihracına yönelebilirler. Böylece döviz borçlanmanın vadesi de uzar. Amaç bu mu acaba?
Saygılar.
Eurobond dış borçlanma aracıdır. İlgili vergi tasarısında yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetler deniyor.yurtdışına ihraç edilen tahvillerden bahsedilmiyor. Burada kastedilen menkul kıymetler benim anladığım kadarıyla ;
- hazinenin Türkiye içine çıkardığı yabancı para cinsinden devlet iç borçlanma tahvilleri. Örnek Euro ve altın cinsinden 2% faizli ve dolar cinsinden 4% faizli hazine bonoları.
- tacirler yatırım serbest döviz fonu Veya Akbank özel bankacılığın nitelikli yatırımcıya sunduğu 10% stopajlı Eurobond fonu gibi döviz ile girilip döviz ile çıkılan ve normalde 10% stopaja tabi döviz cinsinden yatırım fonları.
Mevcut durumda Eurobond gelir vergisine tabi. Örneğin çok Yüklü geliri olan %45 lik vergiye tabi olacak. Eğer 20% stopaj İle Eurobondlar sabit şekilde vergilendirilirse bu bir avantaj olur yüksek gelire sahip olanlar için.
Ama bu da mantıklı değil. Çünkü Eurobond dış borçlanma aracıdır yani Dubaili yatırımcıya Eurobond satıp adamdan 20% stopaj alırsanız kim o Eurobondu alır. Herkes kendi ülkesinin kanuna göre beyan edip ödüyor Eurobond vergisini zaten. Ha sadece Türk bankasında tutulan Türk Eurobondlarından vergi alınacaksa o kıymetler yurtdışına virmanlanır anında.
Burada “yurtdışına ihraç edilen” ifadesi olmadığından ben bu taslakta Eurobond kastedildiğini sanmıyorum.
stopaj oranı artırılacak demiş. eurbondları vurmaz
Sayın forumdaşlar bir kaç konuya açıklık getirmek isterim:
1-) Hem hazine, hem şirket eurobondlarında stopaj var ama %0, yani stopaj oranı artırılabilir.
2-) %20'lik stopaj alınırsa %45 vergi dilimine giren kişiler için avantaj olmaz, çünkü stopaj nihai vergi olmayabilir(halihazırdaki durumda da nihai vergi değil), temettü ya da işyeri kira gelirindeki gibi, ancak çok büyük dezavantajda olmaz %20 kısmı bir sonraki yılın mart ayında ödeyeceğine kupon günü öder.
3-) Stopajları saklamacı ya da aracı kurum kesiyormuş, bu durumda virmanlamak (nereye virmanladığınıza bağlı olarak) çözüm olabilir, stopaj alınacaksa Dubai'li yatırımcı daha fazla faiz talep edebilir, almaktan vazgeçebilir ya da yurtdışında tutabilir.
önemsiz bir detay ama stopajı saklayıcı değil, ihraç eden kurum kesiyor yazıyor vergi rehberinde. dolayısı ile virmanlamak çözüm değil. yurtdışına da virmanlansa ihraç eden kurum stopajı ödeme sırasında keser. ancak yabancı yatırımcıdan stopaj kesilirse , eurobondumuzu alacak yatırımcı bulamayız gibi geliyor banaAlıntı:
3-) Stopajları saklamacı ya da aracı kurum kesiyormuş, bu durumda virmanlamak (nereye virmanladığınıza bağlı olarak) çözüm olabilir, stopaj alınacaksa Dubai'li yatırımcı daha fazla faiz talep edebilir, almaktan vazgeçebilir ya da yurtdışında tutabilir.
https://www.privia.com.tr/ContentMan...ehberi2019.pdfAlıntı:
) İhraç edilerek yurt dışında satılan tahviller;
• Tam mükellef kurumlar tarafından ihraç
edilerek yurt dışında satılan** tahvillerin
vadesi 1 yıla kadar olanlardan elde edilen
faizler %10, vadesi 1 yıl (1 yıl dahil) ile 3 yıl
arası olanlardan elde edilen faizler %7, vadesi
3 yıl (3 yıl dahil) ile 5 yıl arası olanlardan
elde edilen faizler %3, vadesi 5 yıl (5 yıl dahil)
ve daha uzun olanlardan elde edilen faizler
%0 oranında stopaja tabidir.
• Söz konusu stopaj, faiz ödemesini yapan
ihraççı kurum tarafından yapılır.
DİBS'lerde (TL cinsi) , %10 stopajı bankam kesip , adıma maliyeye yatırıyor.
Ben de önce öyle yazmıştım ama 257 nolu genel tebliğde farklı yazıyor diye değiştirdim. Tabi doğrusu sizin yazdığınız ancak yurtdışına virman çözüm olsaydı bile bir çok ülke CRS denilen bilgi paylaşımına başladı, kurtulmak zor olurdu.
Enseyi karartmamak lazım stopaj direkt artırılmıyor, artırma yetkisi CB'ye veriliyor, belki de yurtdışı borçlanması olduğu için eurobond'a dokunmayalım derler.
Bir de vergi rehberinde hazine tarafından ihraç edilen Eurobond lar stopaja tabi değildir yazıyor. Stopaj 0 ibaresi sadece özel sektör tarafından ihraç edilen Eurobondlarda var. Dolayısı İle hasine Eurobond larına stopaj getirilemez gibi bir sonuç çıkarıyorum buradan.