Originally Posted by
WellsFargo
Metrolopollerde fiyatlar dehşet uçmuş durumda. Londra da merkezde ingiliz kalmadı neredeyse hepsi araplara hintlililer çinlilere ruslara sattı şehir dışına çıktı. Paris Londra NewYork fiyatlar uçuk orada da kira çarpanı çalışmıyor. Dünyanın kolay kazanılan kara parası akıyor oraya. Amerikada batı yakası San Fransisco bu silikon vadisi etkisiyle çok yükseldi. Geçen bir haber okumuştum. Karı koca beraber yılda bir milyon dolar kazanan çiftler San fransisco da güzel bir yerde mortgage ile zar zor ev alabilir hale gemişler diye.
İstanbul da bu metropollerdeki ev fiyatları şişmesi sebebiyle şişmiş durumda diye düşünüyorum. Tahranda bana bir daireler gösterdiler bir şeye benzemyor ama hepsi milyon dolarmış... Mumbai Tahran İstanbul hep aynı damardan besleniyor... merkez bankalarının karşılıksız bastığı paralar.. Bütün merkez bankalarının toplam bastığı paralar 20 trilyon doları geçti diye duydum.
Almanyada emeklilik fonları faizler eksiye düştü diye deli devamlı gayrımenkul almaya başladılar. Emeklilik fonu tahvl alır ne işi olur ev ile. Zaten kendileri de diyor biz gayrımenkulu nasıl yöneteceğiz bu apayrı bir uzmanlık diye ama almak zorundalar çünkü faize yatırsa parası azalacak ama ev alıp kirasını toplasa gene %3-4 bir getiri kazanıyor.. zaten emlak fiyatlarını her yerde uçuran bu getirisizlik... para su gibi yolunu bulup getiriye akıyor.
Bir de bu kira çarapnı üzerinden geri dönüş olayı her düşen piyasada düşmüyor. Mesela ispanyayı iyi bilirim. Ailevi bağlantılarım var ispanyada sahip olduğumuz evi ispanyada satmak zorunda kaldım. Evler çok yükselmişti çok düştü. Ama işssizlik %25 olduğu için evler kiralanamadı da dolayısyla kiralar da çakıldı. Evi kiralayacak iş sahibi çalışan insan yoktu. Millet işsiz evsiz kalınca ana babasının yanına taşındı. 10 sene önce 250.000 Euro teklif edilen evimizin değeri iki sene önce 70-80.000 Euro ya düştü. İspanya çok daha fena vuruldu ve kira çarpanları 15 ve üstü gibi idi. O hesabı yapıp daha fazla düşmesine rağmen, doğal olarak ispanyada her türlü vatandaş hakkına sahip olarak yaşayabilme imkanıma rağmen ispanyada değil amerikada iş tuttum.
Benim gördüğüm Amerika hala daha fırsatlar ülkesi yeter ki Türkiyedekinin tam tersini yapın yani çalmayın çırpmayın zekanızı kullanarak eşşek gibi çalışın. Eğer çalışmazsanız Türkiyedeki kimse bakmaz size tabiri caizse acınızdan ölürsünüz.