Saba fason üretim için deva'ya 107 milyon öderken bu üretimin deva'ya maliyeti 156 milyon yani bu işten 49 milyon zarar etmişler deniliyor aslı varmıdır doğruysa Sabaya doğru kayış mı başladı dersiniz?
Printable View
Saba fason üretim için deva'ya 107 milyon öderken bu üretimin deva'ya maliyeti 156 milyon yani bu işten 49 milyon zarar etmişler deniliyor aslı varmıdır doğruysa Sabaya doğru kayış mı başladı dersiniz?
Bkz dipnot no 23..
Hem vergi kanunları (transfer fiyatlaması), hem de SPK mevzuatı açısından ileri derecede sorunlu bir görüntü var. Bakalım nasıl açıklayacaklar... makul bir açıklama yoksa, Saba'ya ek fatura kesilip mali tablonun düzeltilmesi gerekir.. hadi diyelim; biz ortaklara açıkladılar da vergi dairesine nasıl açıklayacaklar!!!..
Önemli konudur.. Geçen yıl %30 marjla yapılan bu mal ve hizmet satışı bu yıl negatife dönmüştür.. cevabı merak ediyorum doğrusu..
geçen seneki aynı marjı tutmak için kesilmesi gereken para oldukça külliyatlı olur.. "material değil" diyecek durumları yok ki mesele binlerce yatırımcının hakkı olduğu zaman her kuruş değerlidir.
şirkete önerim; makul bir açıklamanız yoksa; durumu bir KAP bildirimi ile açıklayıp, mali tabloyu düzeltiniz.. yanlış ve zorlama argümanlarla tevil etmeye kalkmayınız...
önce cevabı bekleyelim; bakalım ne diyecekler..
Sn maslak1 yazdıkların iddiayı doğrular nitelikte,bu 5 li çete devamnın içini yavaş yavaş boşaltarak Saba ya aktaracak deva yı küçülterek Saba yı büyütecekler anlaşılan yol haritaları bu olsa gerek bir fırıldak dönüyor şirkette,bakacağız yaşayıp görecegiz,cevabınız için saol eksik olma teşekkür ederim.ytd
değerli ortak,
yargısız infaz yapmamak için yarın şirketi de dinleyelim. ortaklara önerim şirketi arayıp, sormalarıdır. çok uzak ihtimal de olsa makul bir açıklamaları olabilir. makul bir açıklama yoksa ve mali tabloyu düzeltmezlerse bunun adı, haksız kar transferi olur.. hukukun işlediği yerde de yaptırımsız kalmaz..
işin ilginç tarafı; ortada kasıt varsa, dipnota neden yazdınız? dipnota yazdıysanız, bir iki cümle de emsal bedel, makul fiyatlama vbye ilişkin bilgi yazınız..
bize, mesela; şöyle bir açıklama yapabilirler: "Saba ile aramızda olan hizmet sözleşmesi fiyatı yıllık enflasyon oranına göre şekillenmektedir. oysa 2022 yılı içinde başta asgari ücret artışları ve enerji fiyatı artışları dolaysıyla, maliyetlerimiz enflasyonun çok üzerinde arttığı için, marjlarımız negatife dönmüştür. şirketimiz 2023 yılı içinde, marjın düzletilmesi için saba ilaç yönetimi ile görüşmelere başlayacaktır... vs vs vs...."
bu açıklama gülünç taraf şu olur; her iki tarafın yöneticisi de aynı kişilerdir.
kendilerin tavsiyem şudur: hata varsa, bir kap ile beyanda bulunun, yatırımcıdan özür dileyin ve fatura keserek mali tbaloyu düzeltin.
genel olarak; vergi kanunları ki oecd kısıtlamalarına da uygun bir yapımız var, hiç değilse; "ebit + %3-5" gibi bir marjla bu işlemlere alt sınır koyar.. kesin bir sınır yoktur, emsal işlemlerde marj aralığı geniştir. ve ayrıca transfer fiyatlamasında birden çok model vardır. her halükarda halka açık şirkete, işlemden zarar yazdırılması açıklama gerektiren bir konudur... önce şirketi dinleyelim.. sonra gerekirse hep birlikte pataklarız..
Eyvallah ortak,nihayi olarak bir hainlik art niyet söz konusu işin içinde bilinçli verilmiş bir hasar ve zarar var,ülkede hukukun ve kurumların güven kaybı had safhada kimi kime durumu yani ayrıca bir bilen dostum dediki bak bunlar iktidarın adamı bir kere adları çıktı şimdi kıvırmaya başlayacaklar olası değişecek hükümet için o yan şirketi allayıp pullayıp yeni iktidara gelin verecekler der bilmem olabilirmi bu senaryo.....sayğı ve sevgiler
Boş verin, bu kadar senaryo yazmaya gerek yok. Bakın doğuş 3 gün önce, gyo şirketini kar eden çok daha yüksek halka açıklığı olan şirkete sattı, üstelik doğru sürüst bir değerleme ve raporlama olmadan...şipşak...milyarlarca liralık işlem...mesela o işlem iktidar değişimi olursa iptal edilebilir. ama bunların öyle bir yandaşlığı olduğunu sanmıyorum.
Hem sen ne güzel kurtulmuştun bu şirketten, yine mi aldın, twitter da da geçmişte almış satmış, ama hala imtiyazlı paya laf edenler görüyorum...nedense satıp çıkılsa bile, unutulmuyor deva:)
Sayın Maslak1 e yorumları için teşekkür ederiz 4-2022 performansını değerlendirecek olur isek şahsen ilaç krizinin yaşandığı bu dönemde daha pozitif bir ciro bekliyordum ciro artışı beklentimi pek karşılamadı bence bu şirketin en problemli yeri pazarlama kısmı gibi görünüyor. 2022 yılında yurt dışı pazarlama birimine epey iş ilanı vardı yurt dışında tanınan bir pazarlamacının göreve başladığı da epey konuşmuştu fakat pek bir katkı göremedik maalesef. Daha öncede burada çokça bahsettiğimiz gibi dünyada ekonomilerin yavaşlama sürecine girdiği bir ortamda ki son çeyrek bilançolar 2023 yılında yaşanacakların fragmanını görmüş gibi olduk çoğu sanayi şirketinde cirolarda kar marjlarında ve faaliyet karlarında trajik düşüşler oldu devanın etken madde üretebilme becerisinin de sayesinde kar marjlarının koruduğunu ve konjöktürel olarak ta aratan ilaç satışları ile birlikte onunda bir tık üzerinde satışlarını arttırdığını gördük 2023 yılının bu şekilde devam edeceğini beklenebilir. imtiyaz olayı için bir iki şey söyleyelim zaten bilinen bir şeydi anlamıyorum her yıl insanlar sanki yeni ilan edilmiş gibi anons yapıyorlar zaten bu durumu aşırı iskontoluyor piyasa piyasada kıyas edilebilecek tek bir ilaç şirket var ve o şirket bu yıl yeniden değerleme yaptı yeniden değerleme dahil 14 fk dan fiyatlanıyor yeniden değerleme olmasa 20 fk dan işlem görecekti % 12 imtiyaz farkı için diğer şirketin 3 katı ucuz bir fk dan işlem görüyor.
Saba konusu: mali tabloda yazıldığı gibi değilmiş.. merak edenlerin firmayı aramasını öneririm.. hatta, doğrusunun kamuya resmi olarak firmaca açıklanması işin doğru ve makul olanıdır... firmanın resmi açıklama yapması ve işin doğrusunu açıklaması doğru aksiyon olur.
eğer bu sabahki aşırı satışı sebeplerinden biir de bu (saba) ise; firma, bu ifade hatası ile buna sebep olmuş durumdadır.. sağlıklı ve doğru olan yöntem, bir açıklama ile konuyu yatırımcıya bildirmektir.
Depores konusu: fiyat düşmüş (sgk iskonto artışı).. Durumu telafi etmek için daha küçük bir formu Temmuz ayında lanse etmişler..
Deva'ın uzun vade (sürdürülerbilir) iş performansı için ana konu değişmiyor:
1-iç piyasa lansmaları (2022de 22 tane molekülde ruhsat alımı.. tick listsinden; inceleyerek raakiplere görece olarak 22 rakamını büyük mü, küçük mü olduğu anlaşılabilir),
2-uluslararası pazar performansı: 2022de %16 büyüme..
3-beklenen biyoteknoloji işi...
diğer konuların bir çoğu konjonktüreldir (dönemsel)..
Değerli ortaklar ,
2022 yıl sonu finansallarla baktığımda çok iç açıcı olmayan göstergeleri burada belirtmek isterim.
Firmanın cari dönemde faaliyetlerin finansmanında kabaca %34 banka kredileri (%28 kv banka kredileri ) %46 da öz kaynaklardan yararlanıyor. Aktifi ise %20 si bankalar , % 20 alacaklar , %23 stoklar , %19 da mdv dan oluşuyor.
2021 yıl sonu finansalları ile karşılaştırıldığında , firmanın bilançoda alacaklar kaleminin artışı göze çarpıyor . (971 mio tl den 1.8 mia tl gelen bir alacak . ) . Yine stoklar kalemi göze çarpıyor . (975 mio tl den 2 mia tl gelen bir stok .)
Peki bu alacak ve stok finansmanı için k.v banka kredilerinde muazzam bir artış var. (784 mio tl den 2,5 mi tl gelen k.v banka kredisi . ) Bu kredilerin vadesi 1 yıldan kısa spot ve rotatif krediler. Umarım spot kredilerdir , faizleri fikslenmiştir. Peki bu kredilerinde hepsi 1 yıl içinde kapanır mı ? Roll eder mi ? Firma faaliyet elde ettiği getiri ile 2,5 mia tl kapama yapabilecek bir potansiyele sahip mi ?
Firmanın öz kaynağı nette artıyor gibi gözüksede , özkaynakların aktife oranı 2021 yıl sonunda % 54 iken , 2022 yıl sonunda %45 e düşmüş oldu . Yani özkaynakların aktif içindeki payı azalıyor . Bunun sebebi net bir şekilde firmanın kar üretememesi enflasyon karşında feci şekilde dumura uğramasıdır. Üstelik bu kar üretemezken alacaklardaki artış , ve bunun finansmanı için kısa vadeli banka kredisinden artış çok net gözükmektedir.
Gelir tablosunda neden kar üretemediği çok net şekilde görülmektedir. Firma , 2021 yılında 2.330 bin tl ciro üretirken , %58 brüt kar marjı , %50 vergi öncesi kar , kur geliri (494 mio tl ) düşürülmesiyle %28,49 marjla çalıştığı görülürken , 2022 yılında ciro 4.477 bin tl ( neredeyse %100 ciro artışı ) olmasına rağmen , %52 brüt kar marjı , %29 vergi öncesi kar , kur geliri ( 424 mio tl ) düşürülmesiyle %19,5 marjla çalıştığı görülmektedir. Yani netde marjlarda bir önceki yıla göre %9 puanlık bir azalış , ciro %100 artışa rağmen 2021 yılı karına yakın bir kar , enflasyonist ortama yenildiğini açıkça göstermiştir . Bu kardaki keskin düşüş firmanın bilançosuna da yansımış , alacakların artmasına , ve bunun finansmanı için de roll etmek zorunda kalacağı kısa vade banka kredillerinde firmanın likidite yapısını bozacak şekilde artışa neden olmuştur.
Umarım bu yıl rüzgar devadan yana eser .
Sevgilerimle
Güzel bir toparlama olmuş...eline sağlık...bunlar bildiğimiz, az çok tahmin ettiğimiz, 2022 ile geride kalan rakamlar...özellikle stok rakamının yüksek olması çok daha iyi(normalde iyi bir şey olmasa da). Ocak ayında gördüğümüz üzere sektörde %160 ciro büyümesi,(yerli tarafta %180 ciro büyümesi), %20 kutu büyümesi var. Yüksek gibi görülen stok miktarı bu satış hacmiyle hızla eriyecektir.
2021 de karın önemli bir kısmı netkar dan geliyorken, 2022 de makul kur seviyesi nedeniyle döviz pozisyonunun kara katkısı çok azaldı(oransal olarak). Bu nedenle esas faaliyete odaklanmak gerekir diyoruz. orada da artan işçilik ve enerji gibi maliyetleri, satış fiyatına yeterince yansıtılamadığından marjlar daralmıştı.
Şimdi önümüzde 2023 var..geçen yıl da çok kez söyledik, 2023 en gözde sektör olma şansı var ilaç işinin...cironun %100 üzeri büyümesi garanti gibi, maliyetler %50 civarı büyürse, faaliyet karında şaşırtıcı yükselişler görebiliriz. seçime kadar finansman gideri tarafında da çok sürpriz olmaz, faizlerde ciddi bir hareket beklemem...seçim sonrası senaryolara göre, tekrar durumu değerlendirmek gerekir, özellikle finansman maliyeti açısından.
sayın value investor, değerlendirme için teşekkürler.
2022 nakit akım ve 2023 nakit akım:
1-2022 yüklü bir yatırım yılıydı; 2023te yeni bir fabrika yatırımı vb olmaz ise; makina ve fabrika yatırımı kaynaklı olarak nakit durumuna bir baskı gelmeyecek,
2-Sektör açısından 2022 karlıllık açısından "zor" yıldı.. Gidişata göre, 2023 bu açıdan avantajlı bir yıl olacak..
eğer eldeki temel parametreleri değiştiren yeni konu olmazsa (her sektörde olabilir); 2023 nakit yaratma kabiliyetinin yüksek olduğu bir yıl olacak. çünkü; daha yüksek bir kar ve daha az bir yatırımın olduğu bir yıl olacak..
cauti ortağın da belirttiği gibi; yüksek stok sevilen bir şey değildir ama "inflation hedge" için de iyi bir araçtır.. yani, 2022de daha ucuza alınan malları, 2023te daha yüksek bir fiyata satmış olacak..
kısa vadeli borçlara değinmişsiniz 2,5 milyar olduğunu belirtmişsiniz buradan yola çıkarak şirketin elde ettiği yada edeceği kar ile borç ödenebirliğine de atıfta bulunmuşsunuz. kısa vadeli borca bakarken şirketin elinde bulunan nakit para eurbond ve kur korumalı olarak toplamda 1,76 milyar nakiti bulunmaktadır yani kısa vadeli borç ile elindeki nakit arasındaki fark 740 milyondur bir senede ödeyebilirmiyi düşünürken bu şekilde düşünmek daha doğru olacaktır ayrıca faaliyet karı 1,7 milyara çıkmıştır faaliyet karı bir yılda kabaca 3 kat artmıştır 2023 karını değerlendirirken bunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Hangi açıdan baktığınıza bağlı tabi piyasanın nasıl değerlendireceği nasıl fiyatlayacağını göreceğiz ilk gördüğümüz fiyatlama çok sert oldu bunun ne kadarı imtiyazla ilgili bilemiyouruz oda artık her yıl dejavu gibi sanki yeni açıklanmış gibi bir etki yapıyor ayrı bir konu. örnekleyecek olursak bistte zaten sadece bir firma var örnekleyebileceğimiz o firmayla kıyasladığımızda firma bu dönem değerleme yaptı değerlemeli güncel fk sı 14 değerleme yapmasa fk sı 20 olacaktı deva fk 7 % 12 imtiyaz için bu kadar iskonto yiyor piyasada.
Değerli ortak ,
Firmanın nakit dönüşüm süresi : 388 gün ( 122 gün alacak tahsil süresi +270 gün stok tutma süresi -4 gün borç ödeme süresi )
Kendi finansal dipnotlarında mal satış vadesinin 102 gün olduğu yazılmış yani benim bilançodan çıkarıdığım nakit dönüşüm süremle uyumludur.
31 Aralık 2022 ve 31 Aralık 2021 tarihleri itibarıyla Grup vadesi geçmiş ticari ve diğer alacakların tahsil kabiliyeti kalmayan kısmına karşılık ayırmıştır. Geri kalan tutarın tamamı vadesi henüz gelmemiş, tahsil kabiliyeti yüksek alacaklardan oluşmaktadır. Mal satışı ile ilgili ortalama vade 102 gündür (31 Aralık 2021: 98 gün)
Yani firmanın nakit dönüşüm süresi 1 yıldan uzun . Krediler 1 yıldan kısa !!!
Firmanın karı , tahsil edilmiş bir kar değildir. Firmanın cirosuda karı da alacaklardır.. Yani bu karın nakde dönme süresi 1 yıldan uzundur.
Firmanın tuttuğu kmh da , usdbond da firmanın alacaklarının kur riskine korumasına yönelik hedge amaçlıdır. Hepsini de hedge edememekte , 647 mio tl çekli alacağı bankalara vererek ve faize katlanarak hedge yapmaya çalışmaktadır. Kredi kullanım da alacak bakiyesi ile birlikte artmaya devam etmektedir.
Grup, 31 Aralık 2022 itibarıyla, kullanmış olduğu krediler için satışlarına karşılık almış olduğu toplam 647.491.050 TL tutarındaki çeki teminata vermiştir (31 Aralık 2021: 292.364.486 TL).
Sevgilerimle
Philipp Haas Göteller 1202 lot daha ekledim..:kmk:
Sayın ortak ses geldi fakat açıklama 49 milyon zararı kapatmıyor bu dengesiz tüccar ph ve avaneleri ile işimiz çok zor ben şahsen 2023 de kayıp yıl olarak kabul ediyorum bana göre 2024 sanırım beklediğimiz yıl olacak tabiki göçmez ve yıkılmazsak.Bilgilendirmelerin için teşekkür ediyorum.ytd
Garantinin takası patronun malları ise geriye takasta söz sahibi işyatırımı takip edelim..486k hüpletmiş bugün..
sabada dahil diğer firmalara fason üretilen malın toplamı 150 milyonmuş bunun 100 milyonu saba olsa bir yılda 100 milyon üretim yapmış saba için 4,5 milyar cirosu olan firma için yok sabaya mı kayıyor yok içini boşaltıyor tamam eleştir bende eleştiriyorumda nedir bu abartma 4,5 milyar cirosu olan firma 100 milyon fason üretirse içimi boşaltılmış olur nedir amacın anlamadın ikide bir şirketi eleştiriyorsun bir türlü satıp girmiyorsun sattım diyorsun yine gitmiyorsun şirketin performansını beğenmiyorsan satıp gidersin zaten insanların canı burnunda amacın nedir neyin peşindesin.
Sayın Ortak, durum belirttiğiniz (düşündüğünüz gibi değildir). Şöyledir (tefsiri): yanlışlıkla dedik ki:
"Saba İlaç'a 107 milyon TLlik mal ve hizmet satışı yaptık. Bunun maliyeti ise, 156 milyon TLdir. Yani; 49 milyon TL zarar ettik"
Oysa, sonra gelen düzeltme yazısında diyor ki:
"Pardon; yanlış söylemişiz. Demek istedik ki çeşitli müşterilere (Örneğin; Reckitt Benchiser'e Gaviscon üretiyoruz) yapmış olduğumuz fason hizmetlerin maliyeti 156 milyon TLdir. Buna, Saba'ya yaptığımız hizmetler de dahildir. Saba'dan elde ettiğimis gelir ise 107 milyon TLdir"
özeti budur.. Biz burdan, Saba ile yapılan ticaretten net kar veya zararı görebiliyor muyuz?
cevap : hayır; göremiyoruz.
2023 için görüşüm: yeni bir kur krizi olmaz ve faiz de %100-200 gibi çılgın bir seviyeye çıkmazsa; 2023 Deva için iyi bir iş performansının olduğu yıl olacak.
Deva'nın fiyat seviyesini yöneten birileri ("tahtacımız") var mı; bilmiyorum ama hissenin fiyatının özellikle baskıda tutan birileri varsa, fiyatın artmasına engel olamadığı nokta şu olur (tahminim):
1-Biyoteknolojik lansmanların çıktığı ayı takip eden engeç 3. çeyrek bilanço (min 3 tane hacimli biyobenzer lansmanı yaptıktan sonra.. 1 tane değil..).. sebebi: finansal performansta sıçrama yaptıracak konulardandır. Benzerini gördük..
2-İhracatta Amerika pazarına Depores, Rivelime gibi çok pahalı ve rakibi henüz az ürünlerin lansmanı.. Deportesi ABDde lanse etmeye çalıştıklarını biliyoruz.. ABD GMP sertifikası 2 yıl beklemenin ardından yenilendi 3-4 ay evvel, geçen yıl ABDde 2 fuara katıldılar (bkz faaliyet raporu).. ABD pazarı küresel ilaç pazarının %40ıdır ve ilaç ortlama fiyatları TRnin 7.5 katı civarıdır. hem ciro ehm de kar potansiyeli çok büyük..
3-Şirketin satışının gündeme gelmesi...
4-Şirket bir başka ilaç firmasını satınalmazsa ve/veya 5. bir fabrika yatırımı (4 tane ilaç fabrikamız var) yapmazsa 2024 mali yılı sonrasında (Nisan 2025) temettü dağıtımı yapacağını tahmin ediyorum. Şimdi yaptıkları, PH ve A grubuna ödenen "yalandan temettü"yü demiyorum.. Gerçek temettü.. Şimdi yapılan iş, imtiyazdan kaynaklanan %12lik "ücret"i alıp kenara çekilmektir. eski yazılarımda temettü aritmetiğini anlatmıştım. 100 TLlik kardan 15.1 tl kar dağıtılırsa, temettüyü 10 kuruş üzerinden alırız. 100 Tllik kardan 90 TLlik kar dağıtılırsa, 75 TLden alırız.. özeti budur.. her 2 senaryoda da paranın 3 TLsi şirkete iade olur. Tarih konusundaki bu tahminim hata aralığı +1 yıl olur..
5-Tabi bir de hiç denklemde olmayan (bilmediğimiz) sebeplerle KYnin veya başka büyük kapitalin (örneğin; cautinin de işaret ettiği bir spek... şirketin zengin ticari hikayesi de var) hisseye gelmiş olması..
son 3-4 yıldır olan şey, KY ile PH arasında sinir harbi ve sabır sınanmasıdır. onların da zamanı daralıyor.. zira, büyük ortağın aldığı nakdi geri dönüş de şirketteki potansiyle göre her gün daha da küçülmektedir. fırsat maliyeti artmaktadır. devadaki yatırımın onlar için de fırsat maliyeti vardır.. kuruşluk temettü bizim için nasıl ki sadaka niteliğinde ise; 150-200 milyon TLlik temettü de devanın bist dışı satışındaki fiyatının yanında belki "çerez parası"dır.. ya adam gibi temettü almak ister yada satıp, parayı cebe koymak isterler.. çok uzun süre beklediler.. adil değeri milyar dolarlar olan bir firmadan söz ediyoruz.. abd faizi %5e geldi.. tr eurobond %9-10u görmüştü.. fırsat maliyetleri artıyor..
Topiğin sahibi değilsiniz hiç kimseye akıl verme hürriyetinede sahip değilsiniz ben yazmadaydım mevzudan haberin yoktu ama döktürmüşün yine,hersoygun küçük başlar büyük biter bunu bile düşünemiyorsumuz,düşünceye saygı insanın erdemindendir bunu yapamıyorsanız lütfen okumayız seninle aynı düşüek zorunda değiliz değilmi,?Lütfen haddimizi bilelim eleştiri hak hakaret suçtur...
aslında uzatıp buradaki insanların vaktini çalmak istemem fakat senin özelinde diğerlerinde yazmak istiyorum 4,5 milyon cirosu olan firmanın 100 milyon fason üretim bilgisine bakıp içini boşaltılıyor diyorsun iç boşaltma öyle olmaz ticari bilgin yok. İçini boşaltma nasıl yapılır git doğuş otonun iştirak alımına bak iç boşaltma öyle olur. Diyorsun ki soyuyorlar eğer soyduklarına inanıyorsan neden hala ortak olmaya devam ediyorsun yok ortak değilsen sattıysan neden sabah akşam yazıyorsun bir bilgin varsa yaz bence soyuyorlar ben öyle hissediyorum bu başlık insanların kişisel hislerini yazmak için içini dökmeleri için açılmadı mali verilerle ilgili gelecek satış ve ciro karlıkla ilgili mantıklı tek bir yorumun açıklaman yok hissediyorum soyacaklar tek argümanın bu.
Siz ya yönetimin görevlendirdiği yada buradaki bir başka kişinin ikinci karakteriniz artık öyle algılıyorum topiği takı ediyorsan bilanço hakkında olumsuz olan tek kişiydim dediğim gibi oldumu? Oldu sen metiyeler döktürüyorsun daha diyecek sözüm çoktaneyse senin okuduğun kadar benim yazmışlığım var cancazım benim oğlum geldi 34 yaşına,hadi git işine beni alıntılayarak bir daha yazma!
merak etmeyin size bir daha size yazmayacağım ne kadar yazarsam yasayım zaten bir tane cevap yada mantıklı gerekçe yok elinizde hisse olmadığı halde neden bu kadar burada vakit harcadığınızı bir türlü anlamlandıramıyordum yaş konusunu yazınca taşlar yerine oturdu emekli boş vakti olan birisiniz galiba size sorular sorarak topiği meşgul ettiğim için tüm ortaklardan özür dilerim
Bilanço kötü gelmedi. Tam da beklentiler dahilinde geldi.
Ayrıca burada herkes fikirlerini yazabilir bu doğrudur ancak sizinki fikirlerinizi yazmaktan öteye geçmiş durumda. Somut bir yorumunuz varsa yazarsınız ancak spekülatif şekilde devamlı kötülerseniz orda duracaksınız. Durmuyorsanız da gereken cevabı alırsınız buna da katlanacaksınız.
Burada hiç bir zaman insanların birbirine sataşması olmamıştı .. Burada çok değerli insanlar yazıyor. Şirket, faaliyetleri hakkında bilgi vermekte düşmanca bir tavır sergilediği bir tane bile bir aracı kurumun araştırma bölümü şirket hakkında bilgi alamadığı için malesef hep yeni şeyleri burada görebiliyoruz .
Bence fikirleriniz de sorularınız da çok değerli , lütfen devam edin ,herkes istediğini yazsın boş verin , burada yazılanların gram fiyata etkisi yok ve buradan yazılanlardan etkilenip alım satım kararları verenler bence sermaye piyasalarından uzak dursun .
Elimizde hisse var diye ne Pollyanna cılık yapacağız nede kötümser insanlardan etkileneceğiz ..Biz burada uzun vadeciyiz , bir yıl sonu finansallara göre karar vermiyoruz , ki yıl sonu finansalların üzerinden 3 ay geçti ve bu zaten fiyatların içinde .
Sevgilerimle .
değerli ortak yazmayacağım derken bu arakdaşa bir daha cevap yazmayacağım anlamında söylemiştim gerçekten buraya bilgi edinebilirmiyim diye girip vakit harcayan insanların vaktini çalmamak için yazdım onu yoksa dediğiniz gibi hiç bir aracı kurum rapor düzenleyemiyor şirket deseniz yeterli açıklama yapmıyor burada yazan bir kaç değerli ortağın yazdıkları bilgiler ile şirketin faliyetleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz bu arada o arkadaşlara da tekrar teşekkür ederiz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20230314-1.pdf
aşağıdaki listede görülen fiyatlar, raf fiyatlarıdır. Yukarıdaki linkteki mevzuatta belirtilen zam baremine konu fiyatlarsa, ilaç firmasından satış fiyatıdır.
https://www.ilacabak.com/firmagoster.php?Id=7581
Gerçekten hap bilgiler. Teşekkürler Sn. Maslak.
yeni bir kur krizi olmaz ve faiz de %100-200 gibi çılgın bir seviyeye çıkmazsa; 2023 Deva için iyi bir iş performansının olduğu yıl olacak.
Sadece buna katılmıyorum , Deva bilanço pozisyonu yeni kur krizine karşı konumlandırmış konumda . Bence başlangıçta yeni bir kur krizi akabinde faizlerin artışı , sonrasında tl oluşacak bir ralli Devayı çok olumlu etkileyebilir. Tuttuğu fonların kur kriziyle tl olarak değerlenmesi oluşabilecek faiz baskısıyla bu değerlenen fonların kredileri kapatması , yüksek stok tutmasını da dikakte alarak akabinde ilaca gelecek kur krizinden dolayı gelecek zam ..Bence en iyi senaryo Deva için bu olabilir diye düşünüyorum.
Sevgilerimle .
İyi diyorsun da..Twitter'da zaten takmıyoruz..zaten bilgi düzeyi çok düşük..her yıl imtiyazlı temettü geyiği...yahu zaten bu belli sürpri bir durum yok...eğer, bu yıl benim de önerdiğim gibi, finansal zorluklar nedneiyle temttü vermiyoruz deselerdi, 1-2 tavan yapardı...ama tercih etmedi, kendine "yakışanı" yaptı ve aynı şekilde devam dedi.
Ancak sürekli aynı şeyleri, bozuk plak gibi çalan olursa, burada art niyet aranır. Bu topikte bu hisse ile alakalı zaman zaman yüksek beklentilerle alım yapıp sonra hayal kırıklığına uğrayan arkadaşlar...sonra bu hırsla gelip gelip fırsat buldukça nefretini kusuyor...belki de hissesi de kalmamış..zaten bu kadar nefret ettiğin hissenin topiğine bile girmek saçma iş.
Bakın bu başlıkta bilanço ilgili, ciro konusunda beklentimin altında kaldığını yazdım...yarımada olsun, sen ol; olumsuz bulduğumuz şeyleri zaten yazıyoruz...ama kimse kusura bakmasın, bir hisseye yatırımın yoksa, hatta fırsat buldukça lanet okuyorsan o başlıktakiler, o hisseye yatırım yapanlar sana tepki gösterir...hatta bazı başlıklarda, çok daha ağır laflar edilir...bakma bu hissede takılan ve yazan arkadaşlar genelde kaliteli insanlar olduğu için tartışmada fazla ağır konuşulmuyor.
, Hisseleri ucuza toplamak için kötü niyetli yönetim marifetleri sergileniyor şuphesi nedeniyle hisse gena tribulans yaptı..
Düşünüldüğü gibi borsa şirketinden borsa dılı saba ya kat aktarımı söz konusu mu acaba?
Ayrıca faliyetlerinden milyar üstü kar eden deva mın bir yılda finans borç nasıl oluyor 1.4 milardan 4 milyara çıkmış?
Son 5 yıl yönetimdekiler ve imtiyazlı hisse sahiplerine toplam ne kadar kar payı verilmiş? Diğer %80 üstü oranda hisselere sahip hissedarlara ne kadar verilmiş?
Cironun %50 sini oluşturan 13 ilacın çoğui 55 tl lik fiyatın altında kalıyor gözüküyor. Rivelime dışındakilerin pek çok formu bu eşik değer altında yani. Bu durumda buradan ortalama %10 civarı ilave bir zam etkisi gelse, toplam ciroya etkisi %5 civarında artı olur diyebiliriz. Çok yaklaşık bir hesapla.