Çok güzel bilgiler paylaşılmış...bu sunumda merak edilen herşeyin cevabı aslında var...arz gelirlerinin çok büyük bir bölümünü finansal giderlere ayirmislar..umarım gereğini yapmışlardır..geçmişte bazı kötü tecrübeleri olmuş..
Printable View
var bir sıkıntısı sektörün ve endeksin gerisinden geliyor
cwene sattığı ürünlerin %74 ü paneldir (ilk çeyrek itibari ile ) bunların tahsilatını da ürün fabrikadan çıkar çıkmaz alıyor....diğer işlerin ödemesinde acaba bir sıkıntı mı olacak ?? veya döviz bazlı yüklü borçların riskini yeterince düşüremedi mi ?? bunlar şu anda kafalarda soru işareti bırakıyor...bence bu yönde teredütleri olanlar satış yapıyor ve riske girmek istemiyorlar...
Tabiki. Çoşkulu bir endekste bu kadar kayıtsız kalması normalde iyi değil. Ama satış olunca da sert düşmüyor... Bana el değiştiriyor gibi geliyor.
Ama daha önce de yazdığımız gibi dolar açık pozisyonu bende hala sıkıntı... Bilanço görene kadar beklerim.. Sonra hep beraber değerlendirme yaparız...
Çünkü 1.önceliğim şirketin arz parasını ne yaptığı...
fırsatlar şirketin eline geçmiştir...ama bunun ne kadarını doğru kullanmışlar ?? bunu yatırımcı bilmiyor...o yüzden de riskten kaçmak istiyor...kim bilir belki de doğru adımlar atmışlardır...önümüzdeki çeyrekte her şey bilançoda netleşir...döviz kurunun çok sert arttığı bu çeyreği kazasız belasız atlatabilirse ?? sonrasında önünde kimse duramaz...
Son 5 işlem günü 6.50 dolar desteğinden alıyorlar hisseyi...Daha önce de destek olarak çalışmıştı..
Bu seviye bence artık kısa vade için önemli bir destektir. Altına inerse satıcı artabilir.Ytd.
biraz önce şirketten özge hanım ile görüştüm...kendisine arzdan gelen nakiti nerede kullandınız diye sordum...kendisi izahnamede belirtilen şekilde kullanıldığını ve kullanılmaya da devam edildiğini söylediler...ben şirketin 1,7 milyarlık döviz açığının dövizin %40 çıktığı bir ortamda korkutucu olduğunu söyledim...geçmişte yaşanan konkortado riskinin olup olmadığını sordum..bana geçmişte konkortado yaşanırken iş modelinin farklı olduğunu o vakitler daha düşük bir avans aldıklarını (miktarını söyleyemediler büyük ihtimalle geçmiş konulara hakim değildiler ) oysa bu gün bambaşka bir iş modelini uyguladıklarını siparişin %30-40 ını avans aldıklarını söylediler...
neden bir sürü depolama alanı tutuyorsunuz ,acaba satışınız mı olmuyor diye sordum...bana siparişlerden kaynaklı depo tuttuklarını söylediler...
sormayı düşündüğüm bir kaç konu ise görüşme sırasında aklıma gelmedi...bir daha ki görüşmede onları da sormak istiyorum...şimdilik bu kadar arkadaşlar...
bu arada hisseyi alırken nasıl şefaf davrandı isem bu gün de şefaf davranmak istiyorum...hissenin bir türlü gitmemesi beni iyicene panikletti...her ne kadar şirketin döviz açıklarına bir çare üretmiş olması gerektiğini mantığım bana söylüyorsa da hissenin hareketlerinden dolayı ben de elimdeki hisseleri verdim arkadaşlar....ben ikinci çeyreği de görmek istiyorum...
şirketi önümüzdeki günlerde tekrardan arayacağım...eğer bu görüşmelerden ikna olursam tekrardan hisseyi alabilirim...şu anda tamamen hissenin görünüşünden kaynaklı hisseden çıkıyorum...şimdilik nasibimiz bu kadarmış diyorum...normal şartlarda buralardan satmayı düşünmüyordum ki 186 ları gördüğünde de satmamıştım...ama by ların bir bildiği var düşüncesi ile bu gün satış kararı verdim...sektörü çok iyi...cwene de iyi olması gerekiyor..yalnız döviz açığı konusu benim de kafamı kurcaladı...
paylaşımlarıma devam edeyim mi etmeyeyim mi ben de teredütteyim...acaba sadece şirketi aradığımda mı aldığım bilgileri paylaşayım ?? bilemiyorum...ben şimdilik !!! kalan yatırımcı arkadaşlara başarılar diliyorum...
aynen öyle dostum...en çok da borsa ralli yaparken cwenenin yerinde sayması zoruma gidiyordu...en son bu gün artık ben de dayanamadım..aklıma acaba birileri şirketin içinden haber mi aldı düşüncesi oluştu..bu kadar büyük bir baskıyı ancak çok güçlü birileri yapabilir diye düşünmeye başladım...bu güçlü kişi veya kişiler de sağlam bir bilgi elde etmeden bunu yapmazlar diye düşündüm...ne kadar doğru düşünüyorum bilmiyorum...ben de duygularımın dediklerine uydum...gerisi de nasiptir diyorum...
Sn. Keko cwene yi sattığınızı yazdınız, mahsuru yoksa kaçtan ne aldığınızı söyleyebilir misiniz?
seçimden hemen önce cwene 103 leri görecek kadar düşerken ben 109,60 ortalama ile 12,800 adet almıştım...bu gün kabaca 171 ortalama ile verdim...bu gün sattıklarım ile döviz fazlası olan ve ihracatı yüksek bir hisseyi almayı düşünüyorum...hatta bir miktar almaya başladım bile...biliyorum en son alanlar yüksekten almış oluyor ama benim için sorun değil...malum cweneden kazandım..
ne yazık ki pek de tatmin edici bir prim yapamadı...aslında döviz sert çıkmasaydı cwene de gerekli fiyatlamayı yapacaktı...sert çıkınca bu sefer de döviz açığı sorun olarak görülmeye başlandı...bir de diğer projelerden yaptığı işlerden kazandığını tahsil sorunu olabilir mi ?? diye bir konu söz konusu olabilir...
bu arada cwene de dövizden kaynaklı darbe yiyince bu sefer de döviz fazlası olan ve cirosunun büyük bir kısmını ihracattan sağlayan kcaer hissesini 17,40-50 aralığından topladım arkadaşlar...benim aracı kurumum deniz yatırımdır....derinlik bakabilenler görebilecektir...pek sabırlı davranamadım...kademelerde ne kadar lot olduğunu görmeden 10,000 lotları döşedim...gerisi de nasiptir diyorum...kcaer hissesini biraz geri kalmış olarak gördüm...beğendiğim bir hisseydi...bu güne nasip oldu...geçmişte sanırım 25,88 leri görmüş...bu günün en yüksek fiyatlarından aldım...bakalım nasipte neler olacak...bunda bilançoyu görmek istiyorum..umutluyum..
Tesekkürler keko.goody inceler misin
bunu geçen haftalarda incelemiştim dostum...oda çok iyidir...ihracatçı bir şirkettir...petrol fiyatları düşünce lastik hammadde fiyatları da düştü buda onun karlılığını artırdı...seçimden bir kaç gün önce dostlarıma 17,80 civarlarından aldırdım...şu anda 23 civarlarına ulaşmış...o vakitler cwene yi satayım mı yerine kocaer ,goodyear, derim ,doas, gibi hisseleri mi alayım diye düşünüyordum...cweneye o vakit kıyamadım...çok umutluydum cweneden...ama olmadı...
saydığım alternatif hisseler çok iyi prim yapınca ben de tercihimi artık kcaerden yana kullandım..
elimde şu anda vbtyz ....toaso....kcaer hisselerim var...doas almamamın bir nedeni de elimde zaten otomotiv hissesi olarak toasonun olması idi bir de doas son günlerde sert çıkması idi...vbtyz ise döviz fazlası olan bir şirkettir.. geçmişte yaklaşık 8 ay önce fiyatı 57 tl iken almıştım...onda zarardayım...ama buna rağmen çok beğendiğim bir hisseydi...onda beklemeyi tercih ediyorum..ondaki hedefim ilk etapta 100 -120 tl...gelen bilançoya göre süpriz bilançolar ??? ve bedelsiz açıklarsa ??? hedefim daha yüksekler de olabilir...sermayesi ve halka açıklığı düşük buna karşılık karlılığı yüksek olan ve aldığı işlerin büyük çoğunluğu döviz bazlı olan bir şirkettir..onda traderlik sökmez...kazanmak için yatırımcı olmak lazım..
bunları merak eden dostlarım için yazıyorum....bundan sonrası için bu tür yorumlarım olmayacak...bu sayfada sadece cwene konuşulacak...bir kusur işlediysek de af ola...biraz da laf lafı açınca bu tür konulara giriyoruz..
Teşekkürler keko cevapların için.o gün o döviz açığı konusu aklımı kurcalamıştı ne kadar pozitif baksakta bilemiyoruz şirketin ne yaptığını
inan başka hisselere sık sık bakıyordum ama bizim şirketin döviz açığı gözümden kaçmıştı...demek ki aşkın gözü körmüş...aşık olmaya başlamıştım...tabi şu anda biz böyle düşünüyoruz...gerçekte de böyle midir bilemiyoruz...şirket tedbirini almış olması lazım diyoruz ama sonuçta yine de kafamızın bir köşesinde bir teredüt oluyor...özelikle de endeks ve hisseler ralli yaparken bizim hiç çıkmamamız bu teredütlerimizi güçlendirdi...
ben cwenenin hem de kocaerin ikinci çeyrek bilançolarını görmek istiyorum...gördükten sonra da verdiğim kararı gözden geçirebilirim...elimde yeotk de vardı ama çok az...1500 adet sadece...o yüzden de onu hesaba katmıyorum...şu anda kendimi sudan çıkmış balığa benzetiyorum...çünkü elimde doğru dürüst enerji hissesi yok..çok sevdiğim bir sektördür...kısmet olmayınca olmuyor...bakalım ileride neler olacak..
ileride şirketi biraz daha irdelemek istiyorum..yanlız yatırımcı ilişkilerindeki bayan gesanın hüseyin benin çeyreği etmiyor...konulara pek hakim göremedim onu..çok yüzeysel cevaplar veriyor...bu cevaplar da beni tatmin etmiyor....oysa patron twiteerda scuterdan inmiyor...tanıtım üzerine tanıtım yaparken yatırımcı ilişkilerin bu kadar yetersiz kalması üzücü...buna rağmen yine de ara sıra ayayıp bilgi toplamaya çalışacağım...
Dolar 21 iken artis trendine girdiginde,bu döviz riski durumu benim de kafamı kurcaladigi için Yatırımcı iliskileri birimine sormuştum ama tatmin edici bir yanıt alamamistim.
Geçtiğimiz gün paylaşılan yatırımcı sunumunda,halk arzdan edinilen gelirin nasıl kullanılacağını acik açık yazmislar.1.ve 6. maddelerinde kur riskine değinmisler.Bunlari belirtip hala bir aksiyon almadilarsa zaten kapatsinlar sirketi:)
Bu sunum açıkçası beni rahatlatmisti ama döviz pozisyonuyla ilgili net cevabı bilancoda görebilecegiz..https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...bedc1bb745.jpg
Kişisel görüsümdür.Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.Alan da satan da kendi bilir..
===Cevap:Biz yaptığımız anlaşmalarda kuru anlaşma yaptığımız zamanki kur ile sabitleyerek bu riskin daha da büyümesine engel olmaya çalışıyoruz===
kur 21 tl den işi almışlar, kur bu yıl Kasım ortası 42 tl oldu diyelim
külüyen iş/ihale büyük zarar yazacak, böyle bakın birde :ok:
biraz önce özge hanımda tekrardan görüştüm...kendisine son alınan 116 dönümlük fabrika arazisinde ne üreteceksiniz diye sordum...bana henüz çalışmaların devam ettiğini kesinleşen bir şeyin olmadığını ,kesinleştiğinde bunu kap olarak duyuracaklarını söyledi...acaba hücre üretimi orada olur mu diye sordum...bana aynı şekilde kesinleşen bir şeyin olmadığını çalışmaların devam ettiğini söylediler..
kendisine tarık benin çok enerjik olduğunu ve scuterdan inmediğini benden bir yaş küçük olmasına rağmen benden çok daha atik olduğunu kendim 200 metre yürüyemediğimi bu açıdan tarık beyi kıskandığımı söyledim...:kahkah: kendisi de bu iltifatları tarık beye ileteceğini söyledi ve karşılıklı olarak gülüştük...
umarım bu enerjisini şirkete de yansıtır ve şirket büyür dedim...hükümetin de yenilenebilir enerji sektörüne güzel teşvikler verdiğini umuyorum ki güzel gelişmeler olur dedim...kendisi de inşALLAH dedi...
görüşmemiz bu şekilde bitti...bu görüşmeden de ekstra bilgi koparamadım...yani anlayacağınız bir gelişme olacaksa bunu kaptan öğreneceğiz..:) tabi o vakte kadar da kodamanlar bizden önce pozisyon almış olacaklar...
bu bilgiyi de size iletmek istedim arkadaşlar...ben tüm yatırımcı arkadaşlara başarılar diliyorum...dün geçtiğim kocaer hissem ile henüz pek ilgilenemedim...:kahkah: buraya da bir kaç aydır emek veriyoruz....yabancı değiliz...bakalım nasipte neler olacak ??
ekstra olumlu bir haber görmeyinceye kadar !!! hem cwene de hem de kocaer de ikinci çeyrek bilançolarını görmek istiyorum...tekrardan başarılar diliyorum...
selam keko bende bayadır yazmıyorum :) bayram tatil derken ama cw üzdü bakalım ne kadar daha sıkacaklar sabır bizim işimiz.
hücre üretimi yatırım maliyetini çok geç çıkarıyormuş bunu daha önce gesan da hüseyin beyle bende konuşmuştum. cw de hücreye gireceğini sanmıyorum o yüzden :)
kalyon enerjinin var ama onlar çok büyük yaparlar..
daha karlı bir üretim hattı yapacaklarını düşünüyorum.
Bugün özge hanımla bende görüştüm.Almanya fuarında alınan yeni siparişlerle alakalı bilgilendirme rica ettim.Çok tatmin edici bir cevap alamadım.En azından fuar masrafı çıktımı dedim.Biraz gülüştük.Tarık bey çok enerjikti.Bu aralar sanırım istirahate çekildi.
bence gelecek bilançolardan sonra kimse tutamayacak onu...modernize ettiği ve kapasitesini artırdığı fabrika 23 mayısta faaliyete geçmiş...geçer geçmez da 40 milyon dolarlık ihracat bağlantısı yaptı...bu fabrikanın olumlu etkileri özelikle üçüncü çeyrekte görülecektir...onun dışında zaten cirosunun %70 i ihracat kaynaklı...bir de 984 milyonluk döviz fazlası var...ayrıca 1,531 milyarlık da stoğu vardı....dövizin yükselmesi ile bu üç kalemden ciddi karlar yapacak..
başka bir konu da şirket yenilenebilir enerjiye yatırımlar yaptı bunun için de ayrıca şirket kurdu...termal su kaynaklarından ve gesten enerjisini temin edecek ,fazlasını da şebekeye satacak....
enerjisini yenilenebilir enerjiden sağladığı için ürettiği ürün yeşil çelik olacak bu şekilde ihracat kapıları ona sonuna kadar açılacak...şirket güzel yönetiliyor ...çok yerinde adımlar atıyor...güzel bir gelecek görünüyor..tabi sabır edebilene...
şirket aynı zamanda temettü de veriyor....geçmişte ereğli için emeklilik hissesi diye düşünmüştüm ama kocaer ondan çok daha iyi....çelik sektörünün zarar ederek gerilediği bir dönemde ciro ve karlılığını artırarak yoluna devam ediyor...üstelik de büyümek için yatırımlarını da yapıyor...
ben şirketi çok dinamik gördüm...bu yüzden de tutma kararı verdim..bakalım kısmetimizde neler olacak...???
Grafik çok sıkıştı. Cumaya kadar yukarı yada aşağı sert bir hareket yapması olası. Ytd.