Benim çok merak ettiğim bir konu var;
BAGFS zaten yıllardır Kimyevi ithalat ve ihracatını kendi başına sorunsuzca yapabiliyordu- en azından öyle olmuş olması gerektiğini düşünüyorum.
Bayram değil, seyran değil..T GÜBRE DIŞ TİCARET A.Ş. diye bir iştirak kuruldu; Kimyevi ithalat ve ihracatı faaliyetinde bulunan ve % 100.. BAGFS'ın.. Bunun amacı sizce ne olabilir?
Benim tahminim Bagfas'ın bilançosunda gözükmesi istenmeyen masrafları (çok yüksek maaş ödenecek personel - yönetim kurulu bonusu vb- saklayabilecekleri paravan bir şirket mi? Dikkat çekmemesi için 100% BAGFS iştiraki yapılmış olabilir. Bu şirketin de bilançosunu almak mümkün müdür? En azından SPK bunun gibi sonradan kurulan iştiraklerin de bilançosunu KAP'a koydurtmalı.
Örnek senaryo: Bu şirketin YK üyelerine(aynı zamanda patron) bu şirketten 10 milyon TL bonus dağıtsalar BAGFAS'a etkisi 1 milyon TL, patrona 50% hisse onda olsa 5 milyon TL.. ama patron neticede (+10 -5) 5 milyon karda... KY 5 milyon zararda..
Devletten alınan -bilançoda gözüken- vergi teşvik'i sadece BAGFS'ı mı yoksa iştiraklerini de kapsıyor mu?
Bunu üzülerek soruyorum çünkü şirket bence yeteri kadar şeffaf değil, aklıma maalesef şüpheci sorular getiriyor. Bu soruların akla gelmesi BAGFS yönetiminin ayıbı.. Mesela hiçbir KOÇ grubu hissesinde aklıma böyle bir soru gelmez..