Originally Posted by
Emirhan06
Hocam istersen ilk cümleni bir daha oku ve mantıklı mı diye bak. Bunun kanıtlanması çok kolay. Açarsın her yerden bakabilirsin --İndeks , arena , dgate , despec , penta ve ingramın FK oranlarına. Ne demek bu sektöre kimse 7-8 FK vermez. Şu andaki fiyatlar ne öyleyse. En ucuz olan İndeksin bile FK oranı 7-8 arası diğerleri çok daha fazla hatta zararda olanlar var arena gibi. Üstelik arena 2021 yılında 30 FK değerini gördü. Ortalaması da sürekli 10-15 arası gezindi çoğunlukla. Bence bazı iddiaları ortaya atarken tutarlı olmak lazım , rakamla veri ile konuşmak lazım.
Sektörün bu sene çok iyi olmadığına katılıyorum. Geçen sene 900 milyon USD olan 9 aylık satış bu sene 730 milyon USD'da kaldı. Ama her halukarda seneyi 1 milyar USD'ın üstünde kapatacaktır.. Ama bu geçici bir durum. 2024 senesinde zaten her sektörün ve şirketin işleri kötüydü. Bu kadar yüksek enflasyon ve faiz ortamında kimse tüketimi arttırmaz o yüzden çoğu sektörün işleri kötüydü bu sene. Bilişim sektörüne has bir durum değil bu.
Bu sene enflasyon ve faizler düşerse tüketim biraz canlanır. 2026 ise çok daha iyi olur. Bir de teknoloji gida ve sağlık sektörü gibidir. Kriz anında bile çok fazla tüketimin düşmediği sektördür. Çünkü her geçen gün bazı şeylerin modası geçiyor ama teknoloji her daim kendini yenilediği için talebi artarak devam edecektir orta ve uzun vadede. Ama arada 1 sene falan durgunluk olabilir. O da 2024'deydi.
Paynet parasını ne yapacak bilmiyoruz demişssin ama şirket her KAP haberinde bunu yazdı. Aşağıya kopyalıyorum.
Varsa Satış Karının Ne Şekilde Değerlendirileceği
Nakden elde edilme tarihinden itibaren otuz gün içinde Şirket'in muaccel hale gelen nakdi banka kredilerinin ödenmesinde kullanılacaktır.
Yani şirket 3 milyarlık banka borcunu kapatacağını defalarca söyledi gelecek olan para ile. Bu yüzden sıfır borçlu hatta net nakit ve döviz fazlası olan şirket haline gelecek diyoruz.
Şirket 2025 yılını 3,5 milyar liranın üzerinde bir kar ile kapatacak paynet satışından elde edilecek iştirak satış karının etkisi ile. Bu da zaten şirketin şu andaki değeri. Yani FK anlık 1.
Bundan sonraki senelerde de finansal gider sıfıra yakın olduğu için , bugünün parası ile 1 milyar liranın üzerinde operasyonel kar yapacak. Bu rakama bundan sonra açıklayacağı işler dahil değil , yapay zeka işinin ne boyuta evrileceğini de bilmiyoruz. Bu dediğim 1 milyar kar gayet muhafazakar bir rakamdır. 1,5 milyar olması da muhtemeldir.
Bu durumda 10 FK bile deseniz 100-150 lira arsında bir değer yapar 1 sene içinde. Olur mu olmaz mı hep beraber görelim. Burası borsa nice olmaz denen şeyler olur , olur dedikleriniz de olmaz ama türk borsası USD bazında çok ucuz. Dünya biraz stabil hale gelirse borsanın da artışı ile arena da çok daha yukarılara gidecektir diye ümit ediyorum.