ayrıca TEFAS tan karşılaştırma yaptım , son 6 ay, 1 yıl ,3 yıl ve 5 senelik dönemde tüm eurobond fonları usd den daha az kazandırmış yani usd alıp boşta tutmak eurobond yatırım fonu almaktan daha karlı imiş.
Printable View
ayrıca TEFAS tan karşılaştırma yaptım , son 6 ay, 1 yıl ,3 yıl ve 5 senelik dönemde tüm eurobond fonları usd den daha az kazandırmış yani usd alıp boşta tutmak eurobond yatırım fonu almaktan daha karlı imiş.
Fonlar aynı anda pek çok eurobond tutarlar. Kupon ödemeleri de havuza yapılır. Fon alanlar hepsinin ortalama sonucunu getiri olarak görürler. Ancak performans fondan fona değişir. Kimi fon yanlış zamanda uzundan kısa tahvillere geçerek zarar eder. Kimisi iyi tahminle ucuzken alıp pahalıyken satar.
Ancak Türk tahvillerinin ciddi satış yediği son 1 yıl gibi spesifik dönemlerde her fon doğal olarak zarar eder. Kazanc ancak kur tarafındaki yükselişle dengelenebilir.
Eurobond da gelir vergisinden nasıl kurtulabiliriz ? Türk Euro Bond’unu başka bir ülke bankasında hesap açıp oradan alabilir miyiz ? Örneğin vergilendirme olmayan Dubaide veya offshore Karayip adalarından birinde yada vergilendirmenin daha düşük olduğu KKTC de bir bankadan hesap açıp oradan Türk Eurobondu alsak olmaz mı ? 35% gelir vergisi çok ağır.
Sayın JonDowes,
Öncelikle bayramınızı kutlarım. Sağlıklı bir gelecek dilerim.
20 haziranda usd mevduatın vadesi doluyor.
CDS lerin artması ile eurobondlar cazip görünüyor.
Takibimdeki eurobond XS0994815016
Vade 03.12.2018
Kupon oranı %5,25
Fiyatı 99 usd.
Bu eurobondu bankadan 100 usd den alabilirsem getirim son kupon ödemesi kadar olacak.
03.12.2018 tarihinde son kupon ödemesi ile itfa oluyor.
20 Haziranda alırsam vadeye kadar 166 gün faiz kazanacağım.
Faiz getirisi 200.000 usd X %5,25 /365 X 166 = 4775 usd. brüt ( 4775 X 4,75 = 22.144 TL 30.000 TL lik beyan sınırı aşmadığından vergiye tabi değil)
Eurobond almaz isem YKB % 3 brüt faiz oranıyla 166 gün faiz getirisi net = 2.128 usd
Eurobond faizi 2.646 usd fazla faiz getiriyor.
Hesaplamamda gözden kaçırdığım bir unsur yoksa eurobond rasyonel görünüyor ne dersiniz?
Benim yerimde olsanız ne yapardınız?
Çok teşekkürler iyi akşamlar dilerim.
samadhi arkadas
Bu TC Devletinin degil Yapi Kredi bankasina ait bir bond bunun farkindasiniz degilmi?
Ikincisi maturity e bu kadar yakin olan bir bond alim satim cok azalir ben internette baktim kotasyon bile yok
Getiri icin hesap yaptim yillik bazda %13 diyor ve boyle bir sey mumkun degil yani bu bond un fiyatinin 100 usd den daha yuksek olmasi lazim. 99 usd den satis gosteren bir link verirseniz memnun olurum.
%13 dogru cunku 5 ayda %5.25 veriyor yani hesapta hata yok, hata 99 dolarlik alim fiyatinda
https://resmim.net/f/69WBPY.png
Sayın AhmetG,
Evet istediğim eurobond Yapı Kredinin.
Parayı YKB' de mevduat yapmak ile vadesine 5.5 ay kalmış aynı bankanın eurobondunu almayı risk olarak çok farklı görmüyorum, sizin düşünceniz nedir, banka eurobondlarına karşı risk algınız nedir?
Fiyat bilgi linki:
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...12300907_1.pdf
Burada 14 haziran fiyatı 98,875 gözüküyor.
Ancak sanırım bu bankanın alış fiyatı, satış fiyatı genelde 1 puan daha yüksek oluyor, 100 den alınabilir.
Pazartesi bankacıma soracağım bu eurobond bulunabilir mi diye, dediğiniz doğru olabilir belkide 2.el de satıcı olmayabilir.
Getiri hesabına gelirsek, sizin hesabınız hatalı, bu eurobondu eğer 100 den alırsam itfa tarihinde 100 usd' ye alınan kağıt 100 usd olarak geri döneceğinden alım satım kazancınız olmayacak. Son kupon ödemesini alacağım onun da faizi yıllık %5,25
Sizin hatanız %5,25 i yıllık hesaplamamanız. 5,5 ayda
20 haziran 2018 de 200k usd nominal aldığınızı varsayalım.
03.12.2018 de banka size 200k usd yi geri ödeyecek.
Faiz olarak da son kupon ödemesi olarak yıllık %5,25 ödeyecek.
Elinize itfada şu faiz geçer.
200.000k usd X %5,25 / 365 gün X 166 gün = 4.775 usd
İyi akşamlar dilerim.
Yılda 2 defa 5.25 faiz veren bir eurobondun fiyatı 100 civarında ise; getirisi çift basamaklı olur. (Kupon oranı yıllık değil 6 aylık). YKB şubesine satımı var mı diye sormanız daha iyi olur.
valla ne desemki ben su anda sok oldum
Yapi Kredi Bankasinin 6 ay icinde batma ihtimali sifira yakin. Kredi notu BBB- tahmin ettigimden cok dusuk inanamadim. Ama yinede o kredi notu onumuzdeki 6 ay icin degil baska bir sure icindi simdi tam hatirlamiyorum 1 sene olabilir. Bir baska degisle kredi notu bir sirketin onumuzdeki x sene icindeki batma ihtimaline gore hesaplaniyor.
Neden getiri 7.78 demis onuda anlamadim benim XIRR hesap formulu her zaman tutar bu adamlarinkinde hata var.
Bakin tekrar yaziyorum 6 ayda %5.25 getiri kabaca 2 kat yillik getiri demek e adamlarin maturity 6 aydan once onuda hesaba katarsaniz %13 normal (burada %13 ten kasit yillik bazdadir)
Eger yanlis dusunuyorsam lutfen uyarin bende ogreneyim
Sorunuza cevap olarak ben bunu bonoyu alirdim. %7.78 bile inanilmaz yuksek bir getiri.
JonDowes rica etsem bu bonoyu bugun alacakmis gibi getiri hesabi yapabilirmisin. Sence benim hesabim dogrumu yani %13?
Yüklü yatırımda 35% devlete gidiyor:(
Sayın DonJowes,
Aşağıdaki bilgilerimi teyit edermisiniz?
Eurobondlarda belirtilen kupon oranları yıllık oranlardır.
%5 kupon oranı olan ve yılda 2 defa ödeme yapan eurobondun her ödemede faizi 6 aylık döneme ait olan yıllık faizin yarısıdır.
Her 6 ayda %2,5 faiz alıp senelik %5 faiz getirisi elde edilir.
Sayılarımla,
Hesabınız şu açıdan yanlış: kuponlar her bir seferlik ödenecek oran olarak belirtilir. 5.25 kupon sanki 2'ye bölünecek gibi hesap yapıyorsunuz halbuki bu kupondan 2 tane var: 2 x 5.25 ödenecek her yıl bu yüzden getiri de çift basamaklı. Bu tahvil ilk ihraç edildiğinde MTN statüsünde idi, özel bir banka zaten 5.25 gibi bir orana para bulamazdı. (4 defa kupon ödeyen bir tahvil olsa bu sefer 4 tane 5.25 ödenir ve 20'li getiri olurdu yani)
Ahmetg, tatilden dönünce yazarım havuz kenarından bu kadar:)
Sayın DowJones,
Sanırım yanlış anladınız, sizin dediğiniz gibi olsa eurobondların tümümün getirisinin yanlış olduğunu söylememiz gerekir.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...12300907_1.pdf
Sarı ile işaretlediğim eurobonda bakın, fiyatı 101 usd, kupon oranı %8,1
Sizin dediğiniz gibi senede 2 kere 8,1 den kupon ödemesi alırsanız yıllık faiz getiriniz %16,02 olur, ancak eurobondun getirisi %7,66
Buradaki getiri oranı mı yanlış?
Ek 19113
YKB Eurobond Sayfası (matriks)
03.12.2018
Coupon 5.25
Bid Price 98.825
Bid Yield 7.83
Ask Price 100.175
Ask Yield 4.86
Duration 0,47
evet haklısınız sn samadhi. Yazılanlardan her bir kuponu 5.25 ödeyecek diye anlamıştım hata oradan çıktı, bakacak fırsatım da olmayınca ona dayanarak getiri hesabını yazdım. Ancak şimdi baktığımda gördüm ki bu eurobond'un her bir kuponu 5.25 değil, yıllık kuponu 5.25. Iki defa kupon ödeneceği için nakit akışı sizin dediğiniz gibi hesaplanıyor.
Eger yil sonunda faiz getirisi %5.25x 166/365 = %2.47 ise o zaman yillik getiri ki onemli olan budur %7.88 cikiyor
Isyatirim sayfasindaki getiriyi simdi anladim
https://resmim.net/f/41a0v5.jpg
https://resmim.net/f/Ymdd2v.jpg
XS0994815016 icin bugun Fidelity ile konustum bana 99.17 fiyati verdi bond basina 1 dolar aliyorlar 100 bin dolarda 100 dolar komisyon oluyor
o zaman yillik getiride %7.02
dusunuyorum
XS1069383856 yi sormustunuz mesaj silinmis ama bence uzak durun
Halkbankasina cok buyuk ceza kesilirse pek ayakta kalacagini zannetmiyorum kimse bilmiyor
istesem hemen alirim maliyeti 100 dolar
2. el piyasasina kisiler erisemez broker lar uzerinden alinmak zorunda ve minimum 100 bin dolar
bu arada simdi gordum bana 99.17 dolar verilen bond Isyatirimda bugun 99.50
demekki bir iki broker i daha arayim belki daha ucuza bulurum
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...14016923_1.pdf
XIRR kullanımı bileşik getiri vermez; "iç verim oranı" denen finansta pek de kullanılmayan bir sonuç verir ki sadece proje finansmanında kullanılır. Belli şartlarda (NPV'yi sıfıra değil yatırım değerine / bono alım fiyatına eşitlerseniz) XIRR ile bileşik getiri eşit olur ama XIRR kolay bulunuyor diye her yerde kullanılırsa, sonuç tutmayabilir.
Bir tahvil bir yıl içinde toplam 6 puan faiz ödüyorsa ve 100'den satın alınmış ise, bileşik getirisi de 6'ya çok yakın olur. Kupon sayısı sadece ara bileşiklendirme nedeniyle ufak farklar yaratır. Sonucu 6'dan 12'ye taşımaz kesinlikle. "Sonsuz bileşiklendirme" yapsanız bile bileşik getirisi ( e^faiz -1 ) 'dir (yani bu örnekte e^0.06 = 6.18)
Ben yukarıda 5.25'i kupon oranı değil de, 6 ayda bir ödenen nakit akışı olarak algılamıştım. Araştırmadan böyle hatalara düşülür. Doğrusu, 5.25 'in kupon oranı olması nedeniyle 2 parçada ödenmesidir.
bunun farkindayim ama excel de baska function bulamadim XIRR hep cok yakin sonuc verdi
financial calculator sanirim tam sonuc veriyor ama bunun icinde almak istemedim
excel de YIELD denedim IRR denedim ve daha bir suru function denedim hicbirisi XIRR kadar yakin vermedi
internette de baya aradim bulamadim esasinda vardir belkide ben bulamadim
Çok kuponlu tahvillerin bileşik getirisi tek bir formül ile bulunamaz. Makro kullanmak veya finansal hesap makinesi gerekir.
internette financial calculator buldum bi bakayim ayni sonuclari verecekmi?
http://www.calculator.net/finance-calculator.html
ASagida Isyatirimin gunluk raporu var
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...13046029_1.pdf
BBB rated sirketler var dolar cinsinden yillik getiri %6-7 lerde
hemde maturity 2018 icinde
neden bu kadar yuksek anlamadim. Mesela Turk coca cola sirketine BBB rating verilmis
Simdi bu sirketin 1 Ekim 2018 de mature olacak bond u yillik getiri % in ustunde
yahu bu ne kadar yuksek. Birseyler sacma burada ama anlayamadim
BU sirketin 5 ay icinde batma ihtimali sifir degilmi? Yada sifira yakin ee %5 getiri nasil oluyor?
Ben secımden sonra bu rakamların bulunabılecegını sanmıyorum. Su an gercekten cok cazip. Tum turk varliklari uzun vade icin uygun fiyatlardalar.
YKB nin rating BBB-
Vakiflar BB+
ve YKB nin getirisi cok daha yuksek ve buda bana cok sacma geliyor
Ben birde BDDK nin raporunu okumak isterdim zannediyorum onlarin bankalari inceledikleri ve 3 ayda bir yayinladiklari bir rapor var
ama simdilik YKB diyorum bende kararsizim hic yapmadim boyle bir sey daha once
Ekonomi cok kotu ama Venezuela olmaktan uzaktayiz ve vade zaten 3 Aralik. 5 ayda ne olbilirki diyorum
bugun yarin karar vericem
EDIT: Dolar 5-6TL olsa YKB ye ne olur diye dusunmek gerekiyor. Bugun hanim Izmir Alsancakta bankadaki 2-3 bin dolari cek demistim onun icin gitmis bankaci kiz herkes dolarini cekiyor kuyruk var yetistiremiyoruz demis. Bir seyler oluyor bilmiyorum
Merhaba Arkadaşlar, Bu forumda genelde TL faizleri inceliyorum. Elimdeki para ile acaba sürekli gelir elde edebilirmiyim diye araştırırken eurobondu gördüm, Şuan elimde TL var ve dolara dönerek eurobond almak istiyorum ama kafamda bazı sorular var. 78bin $ alıp aşağıdaki ingbank fiyatını verdiğim tahvili alırsam 2047 yılına kadar her yıl %7.6 (iki taksit) alıyorum. Bunun dışında herhangi bir faiz ödemiyorum. tahvilin alış fiyatı 78 $ civarında ve yaklaşık 100bin nominal değerli tahvil alabiliyorum. alacağım yıllık faiz 78bin doların%7.6 sımı yoksa 100bin doların %7.6 sımı? Ayrıca en az masraflı ve en az kesintili eurobond için hangi banka ile çalışmam doğru olur:) Acil cevap bekliyorum, malum CDSleri bu seviyeden kaçırmamak lazım.
Menkul Kıymet Tanımı
US900123CM05
Vade Sonu
11/05/2047
Vadeye Kalan Gün Sayısı
10552
Alış Oranı
7,6099
Alış İşlem Fiyatı
78,997917
Alış Temiz Fiyat
78,3750
Satış Oranı
7,8288
Satış İşlem Fiyatı
76,947917
Satış Temiz Fiyat
76,3250
Faiz Tipi
Sabit
Para Birimi
USD
Benim bildiğim hesaplama şekli şöyle, (yanlış bir nokta varsa lütfen düzeltin)
US900123CM05 kodlu eurobond'un sabit bir kupon faizi var. Bu yıllık %5,75 (google da kodu yazınca çıkıyor).
Şimdi 100kUSD lik bu eurobondu alış işlem fiyatı olan 78,997917 den aldığımız için 78.997 USD için 100kUSD'ye verilen %5.75 faizi alacağız.
Yani 78.997 USD için yıllık alacağımız efektif faiz %5.75 x (100.000USD/78.997 USD) = %5.75 x 1.26587 = %7,2787
Bu %7,2787 faiz ödemesi belirli bir limitin üstündeyse gelir vergisi ödenecek . (2017 için sanırım yıllık 30kTL üstü).
Bir de 2047 yılında eurobond süresi bittiğinde yatırdığın 78.997 USD için 100.000 USD alacaksın. İşte burada elde ettiğin 21.003 USD sermaye karı herhangi bir limite tabi olmaksızın komple gelir vergisine tabii.
Eğer diğer gelirlerin yüksekse örneğin 2017 yılı için 70.000TL'den büyükse aşan kısmı için %35 vergi ödemelisin.
Gelir vergisi dilimleri olarak google'da aratabilirsin.
%7,60 olarak verilmiş alış oranının neden %7,27 den farklı çıktığını bilemiyorum , ama sermaye kazancındaki 21.000USD'ın da hesaba katılmasıyla efektif bir genel oran hesaplanmış olabilir. Bundan emin değilim. Eurobond alım satımında farklı tanımlar olabiliyor. Başta da söylediğim gibi yukarıdaki tanımlara göre hesabımda bir yanlışlık varsa forumdaşlar bir el atıversin.
Çok teşekkürler, ayrıntılı ve anlayacağım şekilde güzel bir anlatım olmuş.
Eyvallah. Ama yine de bankacıların aldıkları komisyonları ve tekliflerindeki detayları iyi inceleyin. İşlemi yapan bankacının konuya hakim olması gerekli. Gidip başka eurobond alan yanlış giriş yapabilen bankacılar olabildiğini duyuyoruz. Bu işlem deneyimli bir broker gerektiriyor.
Bütün eurobondları incelemelisiniz. Dinamik olarak piyasa şartlarına göre değişen bir değer oluşuyor. Belirli bir banka yok ama işlem hacmi yüksek büyük bankaların hepsine sormak gerekli sonuçta bu iş konut almak gibi. Bankaları da emlakçı gibi düşünün. Bir gün biri diğer gün diğeri iyi fiyat verebilir.
Bir de kirli ve temiz fiyat olayına dikkat edin. Bazı bankalar yaklaşan kupon faizine kalan gün sayısı kadar süreden oransal olarak kupon faizi hesaplayıp bu miktarı satış fiyatına ekleyebiliyorlar. Yani 78,977 olan fiyata eğer fiyat temiz değil ise kupon faizinin bir önceki kupon faizinden sonra satış gününe kadar olan payını da ekleyebiliyorlar. O nedenle bu detayı mutlaka sorun. Bu konuda ne yazık ki bir standart yok. O nedenle kirli ve temiz fiyat ayrımını iyi sorgulayın.
Eyvallah hocam, verdiğin bilgiler çok değerli.
Onumde iki secenek var
Ya Izmirden dolar cinsinden cok ucuza arsa yada ev alicam sonra bu evi kiraya vericem cunku nasil olsa uzun yillar sonra oraya tasinicam ama tasinana kadar kira toplarim diye dusunuyorum.
Yada dolar cinsinden her sene %7 getirisi olan TC eurobond u alicam maturity 2047. Tabi arada satmaya kalksam ki umarim gerek kalmaz zarar edebilirim.
Uykusuzum bu gunlerde. Paran varmi derdin var.
TEB bugünkü Eurobond tablosu.
https://i.hizliresim.com/GD2qPb.jpg
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...21517541_1.pdf
Yukaridaki linkte bir Vakiflar bankasi bonosu var bugun alsam 31 Ekim 2018 de son gun ve yillik bazda net getiri %5.24 demis
Kupon %5 ve yillik bazda oduyor peki ben sunu merak ediyorum
Bugun ben bu bonoyu alsam fiyat 99.905 ve 31 Ekim 2018 gunu bana 100 verecekler orasi tamam
Peki %5 lik kuponun faizini kac olarak alicam orayi anlamadim