Bu kriterleri geçen ve ilk iki kriteri de sağlayan şirketleri bir çalışmalı. Sayıca pek çıkmaz sanırım.
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Bu kriterleri geçen ve ilk iki kriteri de sağlayan şirketleri bir çalışmalı. Sayıca pek çıkmaz sanırım.
arkadaşlar bence hissenin bedelsiz vermesi çok önemli bir kriter değil. psikolojik etkisi olabilir veya alım yaparken kolaylık sağlayabilir ama çok büyük bir artısı olduğu söylenemez. vermesi hiç yoktan tabii ki iyidir.
asıl önemli olan şirketin büyümesi ve karını yatırımcı ile paylaşmasıdır. böyle şirketler de iş bankası, oyak, sabancı ve koç grubunda tonla var.
piyasa değerleri ortada iken 115 lira verip 1 tüpraş hissesi almakla, 115 lira verip bölünmüş 10 tüpraş hissesi almak arasında hiç fark yok. her halükarda şirkete aynı oranda ortak olursunuz.
bazı hisselerde bedelsiz yükselme bahanesi olurdu eskiden. şimdi o numara da bayatladı.
esas olan illüzyona değil cebe bakmak olmalı. ortak olduğum şirket büyümeli, büyürken karından bana pay vermeli.
umarım açıklayıcı olmuştur.
iyi akşamlar.
Ikinci kriteri gecemeyebilir, karini buyumek icin kullanmak istemesi normaldir.
Bu durumda kari ne yapiyor izlemek ve ikinci kriterden muaf tutmak akillica olacaktir en azindan yatirim bitene kadar.
Poltk gecen sene karini dagitti ama yeni yonetim altinda bu sene temetuyu yatirimi onceliklendirmek ve finansman icin kisti.
Sadece ornek olsun diye yazdim.
Poltk al veya alma olarak algilanmasin.
Syg,
Haklısınız, bu yazarken aklımdaki esas vurgu sahibi kim kriterine idi ama ikisini beraber yazdım alıştığım için.
İyi akşamlar arkadaşlar. Fiyatının ucuz ve bölünme gibi beklentilerinden dolayı uzun vade olarak düşünüp 1.29 dan şekerbank almıştım. Daha önce galip in hisselerine hiç bulaşmadım hep uzak durdum ama bugünkü gibi bir süprizle karşılaştım. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Yarın hisseden çıksam mı yoksa beklesem mi. Bu adamın tarzı nedir tecrübeli arkadaşlar bu konuda daha önceki tecrübelerini aktarabilirmi.
SM-C7000 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
üstad her zamanki gibi kısa öz...
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn: temettü2023
Bedelsizden ziyade kârlılığa odaklanın. Almaya yürek ister dediğiniz EGEEN'in kasası para dolu olduğu için o fiyatlarda. Sürekli bedelsiz verseydi o fiyatları göremezdi.
Şöyle basit bir örnek vereyim. İki tane aynı model araba var. Biri 100 bin tl, diğeri de 100 bin tl ama içinde 50 bin tl değerinde altın var. Toplamda 150 bin liradan satılıyor. Kimse bu araba için pahalı diyemez. İşin psikolojik boyutu elbette var ama uzun vadeli yatırımcılar bu hususa takılmamalı.
Şahsi fikrim ilk önceliğiniz temettü ve bedelsiz değil karlılık olsun.
Uzun vadeli evladiyelik bir hisse buldunuz aldınız üç yıl boyunca biriktirdiniz yılda ortalama %25 kazandınız diyelim. Bu kazanmada karlılık artışıyla gelen rasyonel bir kazanç olsun. Kağıt ederinde olsun. Üçüncü yılda %5000 bedelsiz açıklasın ve tavan tavan gidiyor olsun. Bu senaryo önceki tecrübelerime göre genelde başladığı yere geri dönmeyle sonlanıyor ancak gidişte de önü açık baya bi gidebilir, satma niyetiniz olsa bile katlanarak gittiği için el sata gitmeyebilir çünkü her yükselişte anaparınızı katlayarak gidiyor. Olağan koşullarda satım niyetiniz yoktu ama bu durumda satıp normale dönünce almak mantıklı. Nasıl bir satım planı yapardınız veya satar mıydınız:)
2010 sonunda Alcar aldım.... 1-2 yıla kadar 60 görür diyordum.
Ama 2-3 ay içinde 40 üstüne çıktı. Satmadım bekledigimdem iyi gidiyor diye.. sonra daha düşük kâr ile satmak zorunda kaldim...
Gectigimiz gunlerde Aselsan'da benzer bir durum yasandi. Temel rasyolardaki ani degisimler eger sirketin aldigi kararlar / gelecek beklentiler ile ortusmuyor ya da fiyatlanma abartiliyorsa temkinli olmakta fayda var. Bu gibi durumlarda hissenin sayfasinda duzenli yazan tecrubeli forumdaslar kenara cekilir, yeni uyeler fiyat artisina rasyonellik kazandiracak haberler paylasirlar. Yanabci orani gozle gorulur bir sekilde dusmeye baslar. Bir de yeni uyeler temel bilgileri bile sormaya baslamissa kademeli satis icin gerekli ortam hazir demektir.
Ben sahsen kademeli satis icin de hisse fiyatina bagli bir ussel satis metodu izliyorum. Bana mantikli gelen nominal degerden uzaklastikca, satim miktarini artiriyorum. Analizlerinize ve gecmis fiyatlanmaya gore 30 TL ederi varsa satisi 35 TL'de x adet, 40 TL'de 3x, 45 TL'de 9x adet gibi gerceklestiriyorum. Maliyet sifirlanirsa, satisi durduruyorum. Sonraki bilancoya kadar hareket etmiyorum. Dususlerde de benzer bir yontem izlenebilir.
Saygilarimla.
Bedelsiz açıklandıktan sonra çılgın yükselişler meydana geliyor. Böyle bir durumda kısa sürede %100 yükseliş meydana geldikten sonra belli bir disiplin içinde yavaş yavaş satış yapılabilir.
Sn: @thermofluid'in yöntemi bence çok iyi bir yöntem.
Fakat bedelsizden sonraki ani ve çılgın yükseliş her yatırımcının başını döndürecektir ama uzun vadeli yatırımcı düşüşlerde olduğu gibi böyle durumlarda da soğuk kanlı olmalıdır.
Fiyatlar ne kadar yükselirse yükselsin eldeki senet sayısı hiçbir zaman sıfırlanmamalıdır.
Daha hisse secim, portfoy olusturma konusunu bitirmeden bedelsize gecmisiz.
Eskiler buna peri olmadan cin olup adam carpma derdinde derler. :)
Syg,
Konunun genel akışı biraz tıkandı o nedenle detaylarda takıldık sanırım; spesifik bir hisse senedi üzerine sorular veya bedelsiz gibi..
Tecrübeli büyüklerimizin konuya el atması lazım galiba :)
Merhaba dudu,
Uzun soluklu bankada mevduat tutmak isteyenlerin en büyük sorusu acaba en sağlam hangi banka ?
En sağlam hangi bankadan çok,
banka bir sorun yaşadığında hükümet hangi bankanın arkasında durup, o bankayı gerekirse kurtarır.
Bu forma uyan bankalar hangileri ?
Varlık fonuna devredilen bankaları listemden çıkartıyorum çünkü bddk bile denetleyemiyor onları.
Yapı Kredi (Koç ailesi)
QNB Finansbank (Katar ile aramız hep iyi hükümet olarak)
Garanti Bankası (Özel bankalardan iyi kar eden bir banka)
//
Sayın dudu düşüncelerim doğru mu ?
Bu konuda yorumunuz nedir ?
Sizde bir banka tavsiye edebilir misiniz ?
Eğer paylaşmak istemiyorsanız yukarıda ki 3 bankadan hangisi daha iyi tercih olur ?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Aynen,
Sektör bazında gitmek faydalı olabilir diye düşünüyorum.
Mesela İlaç Sektörü ECILC, DEVA, SELEC.
Üçüde büyük şirketler.
Ama tek bir seçim hakkınız olsa hangisini seçerdiniz? Neden? :)
Herkes cevap yazabilir. Başka sektörleri de ve ana hisselerini paylaşalım derim.
iyi günler...
Soru sn dudu'ya.
Ama izninizle ben araya gireyim...
Bankalardaki mevzuatınız 100 bin tl te kadar devlet güvencesi altındadır. Yani banka ne olursa olsun devlet paranızı geri verir... Ve bu her banka için ayrı ayrıdır.
İkinci olarak 2001 deki gibi bankaları ciddi anlamda vuracak bir gelişme uzun vadede beklemiyorum. Ancak tedbirli olmakta yarar var derseniz arkasında güçlü ortakları olan özel bankaları düşünebilirsiniz....
Yapı Kredi, Garanti gibii...
Portföyümde SELEC ve ECILC mevcut. SELEC dupont analizinde kendini gösteriyor. Ayrıca biraz ucuz kaldığını da düşünüyorum.
ECILC ise portföyümdeki en az ağırlığa sahip şirket. Temettü verimi iyi fakat özsermaye kârlılığı çok düşük.
DEVA'yı ise hiç tanımıyorum.
seneye hissesine güvenenler
linke tıklayın
http://www.hisse.net/topluluk/showth...46#post1419846
yıllık hisse yarışmamız tahminleri alınmaya başlamıştır
3 hisse seçin 1 yıl yarışalım
1 yıl sonra kim birinci kim doğru hisseleri seçmiş görelim.
Üstad sanırım yanlış anlaşıldım. Benim kastım bedelsiz odaklı yatırım kesinlikle değil. Sorumu şöyle sorarsam bence daha anlaşılır olacak. Hissenin bedelsiz verip vermemesi de bizim elimizde olmayacağından istemesek bile bu durumla karşılaşabilir. Sizin de elinizde olan Tüpraş ödenmiş sermayesi defter değerine göre çok çok düşük seviyelerde malumunuz. Koç yıllardır yapmıyor ama hasbel kader bedelsiz artırım kararı aldı ve bu oran çok yüksek olsun. Bedelsiz verildiği takdirde oluşan yükseliş rasyonel olarak açıklamaya çalışılsa dahi tüm finans, muhasebe ve ticaret hukuku bilgime dayanarak bana göre tamamen saçmalık olan bir gerekçeyle hisse tavan tavan gidiyor ve bir süre sonra başladığı yere geri geliyor. Geçmiş tecrübelerim de bunu gösteriyor bakınız brisa bakınız goody. Tüpraş böyle bir karar alsa fiyatı 250-300 e kadar rahatlıkla gelebilir ama biliyorsunuz ki mevcut durumuna göre şuanda ederi 100-150 arası bir değerde. Bir süre sonra da 250-300'den belki de daha yukarıdan bu aralığa tekrar gelecek. Torununuza bırakma niyetinde olmanıza rağmen bu suni harekete duyarsız kalmak mantıklı gelmiyor bana. Her türlü durumda satmamayı anlayabilirim ki ben de şirkette bozulma olmadığı sürece satmama düşüncesindeyim ancak portföyü katlayan ve geçici olduğunu bildiğiniz bu süreci izleyerek geçiştirmek yerine bir strateji belirlemenin uvy politikalarında olmasında faydalı olduğunu düşünüyorum. O an geldiğinde stratejinin olmaması bu fırsatı kaçırmanıza sebebiyet verebilecektir ki bu her zaman olacak bir şey olmadığından kaçırmaktansa oyun planını önceden kurgulamak faydalı olacaktır kanaatindeyim.
Ufak ufak deva topluyorum ecilc durumuna göre deva ile degistirmeyi düşünüyorum ytd
Yorumlarınız benim için çok önemli arkadaşlar. 34 yaşında devlet memuruyum. Nisan 2017 den beri tasarruf edip hisse senedi alıyorum. Uzun vadeli yatırım yapmaya çalışıyorum. Daha hiç satmadım çok şükür. Portföyüm şu şekilde:
Aselsan %50
Hektaş %25
Brisa %25
Aselsan ve Hektaş konusunda bir sorunum yok ama Brisa konusunda bazı çekincelerim var. Yılların Lassa bayisi yakın bir arkadaş kar marjlarının aşırı düştüğünden bahsetti. Petrol istasyonu açtılar birde. Lastik işine devam ediyorlar, Baba meslekleri. Portföye Parsan ve Soda ekleme niyetindeyim. Bu hisseleri Brisa yı satıp mı ekleyeyim yoksa Brisa kalsın onları ekle mi dersiniz? Veya hiç karışma devam et mi dersiniz. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Burada yazamayacağınız birşey varsa özel mesajlarınızı bekliyorum. Şu kardeşinize bir yardımcı olun lütfen.
UVY ile ilgili Tuncay Turşucu blogunda güncel bir yazı paylaşmış.
Syg.
http://tuncaytursucu.com/borsa-da-uz...in-sektorleri/
".....2018 SEKTÖRLERİ NELER OLABİLİR
2018 yılında İhracat yoğun şirketler ve sektörler ön plana çıkmaya devam edecek görünüyor. Borsa için Otomotiv, otomotiv yan sanayi, çelik, ana metal, petrokimya sektörleri göze çarpabilir. Ayrıca yükselen siber güvenlik endişeleri ve bulut teknolojisi yazılım sektörünün önünü açacak görünüyor. Bunlara ek olarak her yıl Türkiye'de yapılması öngörülen yüksek enerji yatırımları dikkate alındığında enerji sektörü şirketleri de ön plana çıkabilir. Bütün bu sektörler içerisinde yüksek ihracat yeteneği olan firmaların tercih edilirse daha sağlıklı olabilir. Sonuç olarak uzun vadeli düşünenler yine kazanacak, kısa vadeciler ise büyük resmi yine kaçıracak.......
kardeş sana tavsiyem, çoook uzun vadeli hisse grafiklerine bakıp sonra karar ver. aselsan dolar bazında 100 kat çıkmış, bir 100 kat daha çıkar mı sence? bence yeni asenlasan olabilme kapasitesine sahip hisse bul derim, yeni arçelik bul derim yeni otokar bu derim.
Bu sorunun basit bir cevabi var.
Elimdeki ederinin cok uzerine cikarsa hem de kisa bir zamanda ve bu cok bariz ise ben de daha sonra geri almak uzere gelinen seviyeye gore belli bir kismini veya tumunu satarim.
Bu illa bedelsiz ile de olmak zorunda degil son Asels orneginde gordugumuz gibi.
Mart basi 15.xx de aldigim Asels'ler 8 ay gibi bir surede x3 e cikinca 47 TL den 1/3 u satip geri kalani tutmaya devam ettim.
Bu sekilde hem anaparami geri aldim, hem de geri kalan Asels hisselerim bedava maliyet oldu.
Syg,
1. Kimse isinden memnun degildir, herkes daha fazlasini ister. Ayrica halkimiz nazara da cok inanir. :)
2. Bir lastik bayisinin fikri cok bir sey ifade etmez. Kaldi ki isine devam ediyormus.
3. Siz nasil huzurlu iseniz oyle devam edin. Huzursuz eden bir kagidi zaten uzun sure tasiyamazsiniz.
4. Sirketlerin faaliyet raporlari kendi sitelerinde var, onlari baslarda pek bir sey anlamasaniz da okumaya devam edin.
Zaman icinde alisacak ve anlayacaksiniz.
Kendinizi buyuk, hakim ortak yerine koyun ve yapilanlari onun gozunden gormeye calisin.
Syg,
Merhaba,
Temettü ödemelerinde; şirket ödenecek temettü miktarına ödenmiş sermayesinide koyar, öyle hesap eder. Dolayısıyla bedelsiz sermaye artışının bir diğer anlamı da, artış yapıldıktan sonraki yıllar şirket karlılığı aynı şekilde devam ederse temettü miktarınında normalden fazla artacağı beklentisi yatar ve sizinde dediğiniz gibi şirket hisse fiyatı anormal yükselişe girer. Ne kadarı gerçek onuda rakamlar belirler.
Saygılarımla,
Merhabalar,
Amazon' da satış yapmak gibi bir olay; Çin den ya da Türkiye' den Amerika' ya mikro ihracat yapılabiliyor. Güzel bir gelir kaynağı hatta başlı başına bir iş olabilir. Youtube, facebook ve web portallarda bir yığın kaynak bulunabiliyor kimisi ücret karşılığı bu iş için 500-1500 usd karşılığı eğitim de satıyor. aşağıda ki linkteki kişi kendi tecrübelerini ücretsiz muhtelif mecralardan aktarmakta, orta ve üstü ingilizceniz varsa çok rahat bu işi kotarılabilir gibi, özellikle gençlerin dikkatine, esenlikler.
https://www.youtube.com/watch?v=VnJyxuCBVJA&t=15s
https://www.turkiyeamazon.com/
http://www.amazoncular.com/forum/
https://www.facebook.com/groups/Turki...
Şirketin Temettü ödemeleri, bedelli, bedelsiz oranlarını önceden paragaranti sayfasından rahatlıkla takip edebiliyordum ancak site güncellendiği için kullanışlı değil. Rica etsem takip ettiğiniz veya tavsiye edebileceginiz bir site varmı? Şimdiden teşekkürler
Çok teşekkür ederim.
"Amerika'da iş hayatına başlayan birisi gelirinin %20sini biriktirip bunun en az %80ini hisse senetlerine yatırırsa 60 yaşına gelmeden milyoner olma şansına sahip. Düzenli tasarruf, disiplin ve gelişmiş sermaye piyasası bir araya gelince mucizeye gerek yok."- Atilla Köksal https://twitter.com/AttilaKoksal/sta...13534801039360
https://pbs.twimg.com/media/DRv4TeHXUAAeStL.jpg
Arkadaşlar bir sirkete ait sermaye yatırımları yani capex i nakit akis tablosunda hangi başlıkta görebiliriz?
Sermaye yatırımları yani capexi dönemsel arası duran varlık değişimi + amortismon ile yaklaşık olarak bulabilirsin. Onun dışında nakit akım tablosunda her hangi bir kalemden göremezsiniz diye biliyorum. Çünkü yatırımların yenilememe mi yoksa kapasite artışı mı olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Sadece faaliyet raporlarından bunlar hakkında reklam kokan bilgi ediniriz ancak tam rakama yinede ulaşamayız. Faaliyet raporlarındaki rakamlara zaman zaman bilançoda ulaşamayabiliyoruz.