Hocam bu tablo sizi , karamsarlığa uğratıyor mu. Ben henüz yolun başındayım, bu ay bir sistem oluşturup denemeyi düşünüyorum , ama başarılı olmayacakmışım gibi geliyor.
Piyasa sanki, manuelci, robotcu farketmiyor herkesi çarpıyor gibi.
Printable View
bence tabloda karamsarlıga itecek birşey göremedim. tek bir aya bakarak karar vermek yanlış olur zaten.
bir traderin 1 aylık işlemlerine bakıp yaw bu adam herşeyi biliyor demek nasıl yanıltıcı oluyorsa sistemlerede öyle bakmak lazım istikrar kararlılık önemli.
Manuel işlemlerle başarıya ulaşamayacığınızı kesin olarak kabul ettiyseniz.
geriye 2 seçenek kalıyor ya bu işi bırakın yada sistemci olun.
Sİstemcilik beklentilerinizide önce küçük tutun hedefleri tamamlaya tamamlaya yukarıya tırmanın.
Benim her yeni sistemciye önerim. Önce yıllık %50 kazanç. Bu hedefi gerçek hesapta gerçekleştirdikten sonra hedefleri büyüterek argeye ve mevcut sistemin eksiklerinden yola çıkarak iyileştirmeye başlayabilirsiniz. Bu yola böyle girilmeli.
Yeni başlayanların çoğunun hedefleri yok beklentileri var. GÜNLÜK 1000 puan versin yeter diyorlar. EN esiklerimiz bile günlük 1000 puanı hayal edemez hedefleyemezken bile yeni başlayanlar bu beklentilere yakın düşünüyorlar bu işi.
böyle bir dünya yok 30 tane sinyal yakacak ve 20 sinden zarar edeceksiniz. 6 ay hiçbirşey kazanmadan alıp satacaksınız. Tam kazandım derken KOCAMAN BİR GAP DENK GELECEK
Sisteminiz riskleri yani getiri eğrisi ne kadar zigzaglı ve riskli görünüyorsa kazançta kayıpta o derece büyüyecek sisteminiz ne kadar az risk içeriyorsa getiride o derece düşmeye ve faize yaklaşmaya başlayacak. Faizle risk kıyaslaması yaparak sistemlerinizi belirleyebilirsiniz.
Faiz 0 riskle size %15 veriyor. Siz riske katlanarak %15 alacaksanız bir problem var. Bunun gibi belli kıyaslamalar kendinizce risk ve getiri analizi yaptıktan sonra bu risk için bu sisteme değermi noktasında düşünüp bir karar vereceksiniz.
mesela benim sistemlerim şu an yıllık %400 ila %1500 getiri potansiyeli içeriyor. ancak sermayenizin %90 'ınıda eritme riski içeriyor. Tabi bunun yanında hedeflere hızlı ulaşmayıda vadediyor.
Biraz piyango misali çalışıyor bir kere %1500 yakaladımı iş bitecek o noktadan sonra 0 rıskle devam edecegım. Parayı çekecegım için.
Yani 200 bin TL sermayen mi var bunu bir sisteme bağlayıp %50 her yıl kazanayım noktasında ilerlediğimde zaman çok fazla uzuyor ve parayı belirli bir noktaya getirip artık harcamaya başlayayım dedimde büyük ihtimal ya yatalak hasta yada hayattan alacağım zevk düzeyi düşecek. buda girdiğim risk beklediğim süre vesaireyi hesaplayınca mantıklı gelmedi bana. Belkide gelecek 15 yıl sonra tüm kazançlarımı kaybedip batadabilirim. 15 yıllık yatırım harcayamadan çöp.
Bunun yerine benim kafam şöyle çalışıyor. 200,000 TL sermayeyi 20 parçaya böl.
20.000 TL yi koy sisteme bir sene içerisinde %1500 ila -%100 civarı getiri sağlaması lazım.
eğer her seferinde 0 larsa 20 tane deneme hakkım var.
eğer 3 - 5 kere %100 getiri sağlasa bile toplam deneme sayımı arttırıyor.
2 kere %1000 yapsa zaten emekliyim
peki bu çokmu uçuk hayır değil. Geçen sene %1500 sağladık ancak çok düşük boyutta para çekmediğim için gerisin geri aşağı yuvarlandık. Her %1000 %1500 den sonra parayı çekip yeniden 20 ile başlamak gerekiyor.
Zaten bir kere %1000 yaptıgında sana 10 tane daha extra deneme hakkı doğuyor vesaire.
Buda böyle farklı bir strateji işte.
Bahsettiğiniz yüzdeler çok yüksek rakamlar , kaldıraçsız oranla faizin 2 -3 katı bence kafi, işin içine kaldıraç da girince , yıllık faiz oranın yaklaşık 10 katı bir yüzde elde edilir. Bu rakam hayat standartını çok çok artırmaya yeter diye düşünüyorum.
Siz yıllardır bu işin içindesiniz , ben manueli bırakmaya karar verdim ( acı bir deneyimle), bakalım sistem işinde ne kadar başarılı olacağım.
selamlar
bu benim viop30 sistemlerimin performansı. viop30 portföyümde %15 lik bölüm işgal ediyor. %85 i pay vadeli sistemler (ordaki getiriler çok daha iyi) ve manuel döviz/altın (önemli desteklerde kademeli biriktirme yeni zirvelerde kademeli azaltma şeklinde)
viop30daki bu tablo üzerinden dahi konuşacak olursak ;
burdaki sistemleri 3 yıldır reel kullanıyorum ve rakamlar her işlem başına 50 puan düşülmüş ve ayrıca işlemlerin tam gerçekleşme fiyatlarından oluşuyor(ayrıca bi kayma yok yani).
3 yılın ortalaması yıllık NET 20bin puan. yani 1 e 1 kaldıraç için %20 civarı bir getiriden bahsediyoruz. ben 1 e 5 kaldıraç (maxdd ler 25bin puan civarı ancak hepsi aynı anda maxdd ye uğramıyor birbirini dengeleyebiliyorlar.) kullandığım için yıllık %100 getiri demek oluyor. buda hiç yorulmadan sadece robotlar ile iyi bir getiri.
bu işi yapacaksanız robot olmazsa olmaz. ancak yeterli değil. geçmişi iyi bir sistemi " hah altın kaseyi buldum" deyip reel uygulamayın bence. testlerini reel piyasada sanal oalrak yada minik lotlarla yapın. bu işde öğrenilecek çok şey, edinilecek çok tecrübe var. acele etmeyin. bol kazançlar
Merhabalar, Erhan'ın düşüncelerinden ise Matadorun düşünceleri benim anlayışıma daha yakın gözüküyor. Makul ve istikrarlı bir yıllık kazancı kaldıraç ile yükseltmek daha doğru olur diye inanıyorum. Çok kötü bir sisteminiz yoksa, seans ortasında mudahale etmezseniz makul kazançlar yakalanabilir. Küçük zararları küçük kazançlar sıfırlayacaktır, size de güzel trendlerin yüksek kazançları kalacaktır. En azından benim geçmişe yönelik testlerimde böyle bir sonuç çıkıyor. Ayrıca, trade psikolojisi ayrı bir konu. Robot kullanmanın en güzel tarafı bu, trade psikolojiyle baş etmek zorunda kalmıyorsunuz. Yeni bir sistemci olarak düşüncelerim bunlar, zamanla muhakkak sizlerden çok yeni şeyler öğreneceğim.
Keşke dediğiniz gibi olsa :) yeni olduğunuz için sistemcilik işide ciddi piskoloji istiyebiliyor, piyasaya bi haber düşüyor, yok savaş çıkıcak yok ambargo uygulanacak bi an panikliyorsunuz bi bakıyorsun sistem al vermiş ya diyorsun malmı bu sistem şu durumda al verilirmi, sistemi kapatıp düşüşe geçiyorsun, bi bakıyorsun tek barla 2-3 bin puan piyasa yukarı alınmış, ha döner ha iner diyene kadar kaşla göz arasında ralli oluyor terse kalıyorsun, genelde ralliler böyle geliyor en kötü zamanlarda geliyor yada durum tam tersi çöküşler piyasanın en güzel haberler geldiğinde oluyor, işte sisteme bağlı kalmak burda önemli, sağlam piskoloji olacak yada faize koymuş gibi sisteme habere yorumlara bakmıycaksın bırakacaksın kendi halletsin.
Bir diğer konuda max dd olayı bazen sistemlerin kötü zamanları oluyor, günlerce haftalarca zarar yazmaya devam ediyor yeri geliyor aylarca yatay takılıyor , 10-15 bin puan zarar ediyorsun, kayma komisyon derken 20 binleri bulduğu zamanlar olabiliyor, işte irade burda devreye giriyor, yeter artık nereye kadar devam edecek zararlarım yeter dediğinde sistemi devre dışı bırakıyorsun sonra bi bakıyorsun, sistemler karda uçmuş gitmiş, tekrar sisteme girsen bi dert girmesen bi dert.
Benim batışlarımdan biride böyle oldu sistem tarihi zarar yazdı - 15 binleri gördü yeter dedim sistemden çıkıp başka sisteme geçtim buseferde o sistemin en zararlı zamanına denk gelince sermayeyi baya erittik sistem değiştirmesem diğer sistem zararımı kurtaracaktı ama işte o anlık piskoloji herşeyi mahvediyor.
O yüzden sistemciysen senin de robot gibi olman gerekir, haber, yorum, dünya gündemi, sistemin zarar yazması, aylarca yatay takılması hiçbirşeyi takmaman sisteme bağlı kalman gerekir, asıl soru bu böyle durumlarda halen devam edebilecekmisin?
Kaldıracı iyi ayarla 4/1 veya daha altı olsun.
Sisteminizede her zaman sadık kalın,ozaman sisteminiz işe yarar ve yapması gerekeni yapabilir.
POT-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Göktürk çok güzel yazmışsın, Robot açtığım 3 günde hiç müdahale etmedim, bundan sonra müdahale etmeyi de düşünmüyorum, hatta seans izlemek dahi sistemci olana zarar. Önümüzdeki günlerde seans izlemeyi de bırakabilirim. Gün sonu kar zarar belli olacaktır. Max dd geçmiş testlerden fazla sapmazsa panik olacak bir durum da yoktur, düşük/ makul max dd bir sistem izlemeli, 20 Bin max dd ile tabi ki panik olunur. Erhan'ın geçmiş sayfalarda bahsettiği risk yönetimi çok önemli bir konu. Aslında söyleyecek çok şey var ama bu söylenenler seans açıldığında önemsiz hale geliyor. Bir makine iyi bir satranç oyuncusunu yenebiliyorsa piyasayı da yenebilir, en azından insana göre daha fazla şansı olur.
Son cumlenize bie tanede ben sonuna ekleme yapayiyi hir santranc oyuncusu yene bilir en azindan insan gore daha fazla sansi olur. O mainenin verdigi kararlara mudahle etmezsen.
Yeni iseniz bu cunleyi unutmayin her yeni baslayan mutlaka bir gun mudahle eder sistemine. O gun gelecek olursa bu cumleyi hatirlayin
O makina belkide rakibine karsi butun piyonlarini kalesini kaybediyor. Ancak bir vezirle butun oyunu lehine ceviriyor.
Insanoglu o makineye buna ya piyonlarin hepsini kaybetti diye mudahle etseydi. Bir makina en iyi santranc oyuncusu hicbir zaman yenemeyecekti.
Aynen katiliyorum ne kadar mudahale edilmemesi gerektigini bilsenizde ozellikle ilk zamanlarda illaki insan bu aci deneyimi yasiyor.
Bunun altinda hep acaba sistemin onune gecebilirmiyim, su zararli islemi yapmayayim, biraz daha fazla kar edeyim ler ler ler yatiyor.
SM-G960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Mart ayından beri robot çalıştırıyorum. 1 kere bile manuel trade etmedim. Sadece arada bir robot düzgün çalışıyor mu diye kontrol ediyorum.
Benim manuel tradem rezalettir. Kazanma oranı % 10 , profit factörüm 0.50 felandır.
Benim Robot, tam bir dansöz :) bir Al veriyor bakıyorsun 15 DK sonra fikri değişmiş Sat olmuş. Mümkün değil ben ona yetişemem, çok sık karar değiştiriyor. Ben kişilik olarak düşüncesi sık sık değişen birisi değilimdir, çoğunlukla sabit fikirli birisiyim. Bu özellikler maalesef trade için çok olumsuz özellikler. Trader, piyasaya göre aniden dönebilmeli, aniden kararını değiştirebilmeli, çok acımasız olmalı, kârlı giden pozunu işler terse döndüğünde zararla dahi sonlandırarak ters işlem açabilmeli, buz gibi soğuk olmalı, haber akışına ters poz açabilmeli. Bunları ben bir insan olarak mümkün değil yapamam. Açıkçası benim Robot'un sistemi müthiş bir buluş değil, sıradan bir sistem, bu zayıf yönü. Kuvvetli yönü ise, ona asla kimsenin müdahale etmeyecek olması. Robot'a güveniyorum. Bakalım Eylül ayı sonunda kazanacak mı!
dönemcevir kullanmadan 15 dk verileri yapabilmek mümkün müdür?
https://resmim.net/f/ji0YSQ.png
01,07,2019 da 1050 tl ye başladığım manuel alım satım işlemlerim sonucu
bu hafta sonuna kadar 2,830 tl kardaım
dostum güzel dileklerin için teşekkürler
en buyuk tecrübe ednimim 2 şey oldu
fazla kaldıraç insanın kimyasını bozuyor ,insan sağlıklı düşünemiyor adeta , asla fazla kaldıraç işlem açmayacaksın
portföyüm ufak olduğu için ben portföye göre bazen fazla kaldıraç kullanıyom ama stop seviyem belli işler tersine giderse stop oluyom çıkıyom ,bu işin olmazsa olmazı stop , stop olamayanı tavana asıyorlar
https://resmim.net/f/EwKWXq.png
https://resmim.net/f/6wgFdC.png
1 temmuzdan bugüne kadar
ve
son hafta
son hafta kar 600-700 tl olabilirdi aptallığım yüzünden 100 tl de kaldı
işlemlerin pozisyonların hepsi manuel olarak açılmış - kapanmıştır
herhangi bir robot kullanılmamıştır
tebrik ederim sn. alekss
oldukça başarılı. manuel trade ile istikrarlı kazanç yakalayan pek görmedim. sizinki umarım hep böyle devam eder.
https://resmim.net/f/tdg9Kb.png
9 - 20,09,2019 haftası
hepsi manuel işlem
aptal olmasam daha iyi olabiliridi
Kim bilir kim olduk
Bile bile göre göre
ZARAR ETTİKLERİMİZ, KAÇIRDIKLARIMIZ ne?
ZARAR ETMEDEN durmayan
SİSTEM zaten KAR ETMEYEN
Dilde kelamsız tende selamsız
Bu halimiz ne?
Defalarca YATAYA vurulan
Sonra geçti deyip TREND YAPAN
Ama hala kanayan yara bende
Defalarca neşter vurulan
Sonra geçti deyip sarılan
Ama hala kanayan yara bende
Kaç HAFTADIR sırt sırta
KARDAN başka her şey orda
Sen mi ben mi daha cesuruz TRADE ETMEYE?
https://www.youtube.com/watch?v=Y5LLyA-xq0s
https://resmim.net/f/zWgMRq.jpg
Geçen vade bıraktığım karı bu vade biraz olsun toplamaya başladım ama daha tam olarak bu vadede istediğimi alamadım,geçen aydan beri doğru düzgün bi trend yok yakın zamanda şöyle güzel bi trend olsa 10-15 bin puan, ohh tadından yenmez miss miss :drunk:
Twitter @umittorhan
Algo.... Sistemli Yatırımcı. Namıdiğer: ykoc
ideal de alım satım stratejisiyle kod yazmayla ilgilenen arkadaşların takip etmesinde fayda var
Kendisi bu konuda derya denizdir
https://resmim.net/f/epFDlm.png
23,09-2019 - 04,10,2019 tarihleri arası
malesef böyle
bazı dönemlerde manuel işlem yapmak yerine robotlara bırakmak gerek :)
depremin olduğu zaman iletişim olmayınca işlem yapıp pozisyonumu kapatamadım , hayırlısı bakalım dedim ama portföyüme göre hatrıu sayılır zarar edince , somnra bu zararı çıkartabilmek adına boyumdan buyuk pozisyonlar alınca zarar daha da buyudu
Eylül ayında son gün % 3.5 lik yükselişten sonra kar elde edebildik. Net 3500 puan kar oldu
slm arkadaşlar
bu hafta sistemler nasıldı?
https://resmim.net/f/O0nvuh.png
01,07,2019 da 1050 tl den başladığım manuel trade de % 300 getiri yi gördüm
son yirmi günde % 65 lere düştüm
piyasa herkesin boyunun ölçüsünü alıyor ;)
yılbasına kadar devam bakalım ne olacak
son 20 gün için robot şart mış , manuel imkansız gibiydi
Est. hocam.
Matriks bir kütüphane oluşturdu. Benim anladığım şekilde bir kütüphanemidir bilmiyorum. Ama merak ediyorum.
İdealci olunca, idealdende bekliyoruz, bu sitedende. 5. konu başlığı kütüphane olabilir. Matematiksel işlemler olabilir mesela.
Ben bir robot şablonu istiyorum.
Misalen
iki farklı hesap, Anahtar,defa, sinyali geç kontrol etme (dakika veya saniye) emri geç gönderme,
Başka neler olabilir?
hepsi bir robotun içinde açıklamalı, isteyen istediğini kulansın.
Yoksa ideal candır. Destek ekibide.
Var yazmayı sevenler topluluğundanız.
https://resmim.net/f/gz7kRP.jpg
Bu vadeyide böyle bitirdik, bazı yerlerde trend geliyor düşüncesiyle lot artırımına girince fena çarptı,
Gerçi hatayı kendimde yada sistemde bulmuyorum, temmuzun ortasından beri piyasada can yok, yatay bi trend söz konusu,bazı yerlerde ani hareketler oluyor 4-5 bini buluyor sonra devamında yine yataya giriyor, şöyle bi 10- 15 bin puan patlayamadık gitti.
Elbet sağlam trendler gelecektir diye düşünüyorum.
Son vade kaldı, bakalım yılbaşındaki hedefimi gerçekleştirebilcekmiyim.
sn. göktürk
1 ocağa göre portföyününz % kaç büyüdü?
https://resmim.net/f/DNnTts.jpg
Aslında portföyü lot artırım olarak hesaplıyorum, ocak başında 1600 tl param vardı 1 lotla oynarken(kalan 600 tl teminat) sene sonunda 10 lotla oynayabilecek hale getirmek istiyordum,yani 1-10 kazanç.
Şuan için 5000 tl küsür param oldu yani 5 lot alabilirim buda benim için %500 kazanç demek.
Çünkü ,ocak ortasında sistemi kapatıp büyük trende ters hareket edip, ilk hatayı orda yaptım, sistem şubattan itibaren 900 tl üzerinden değerlediirsem parayı 5 e katlamış vaziyette(yani lotu).
Yukardaki kar/zarar raporu geçen ayın 24 üne kadar toplam net kar: 8,317 tl
Aslında görev benim için başarılı olmuştu ana parayla birlikte 1 lotluk miktarı şubattan eylüle 10 lota katlamıştım,
ama yine bu ay hata ettim, gereksiz ani hareketlerde aç gözlülükle yüksek lotlarla girdim 7-8 lotla çarpılınca karı baya götürdü.
Sistem açısından bakarsam gayet tatminkar yani yıllık 1-10 kazanç gayet iyi,
Ama benim disiplinim açısından pek iyi olmadı,
Bunları yazmamdaki amaçda ilk hatamı söyledim, sistem kapatıp, sistem tersine hareket etmeyin,
İkinciside asla yüksek kaldıraçla girmeyin teminatları iyi ayarlayın.
Bunlar bana ders oldu,dersimi aldım, umarım burayı okuyan arkadaşlarda bu dersi alırlar,aynı hatalara düşmezler.
Bakalım temmuzdan beri piyasaların yatay olması beni bu vade için tekrardan umutlandırıyor,
Umarım yıl sonuna kadar tekrar ana parayı 10 bin tl üzerine atabilirsim,
Seneye benim için çok farklı şeyler olur.
tebrik ederim. çok iyi bi getiri. umarım bundan sonrası sizin için çok daha iyi olur. gelişmeleri de paylaşırsanız sevinirim
Bu ay 10 000 puan net getirisi oldu sistemin.
Bende acaba dışardan bakan birisi ne gibi eksiklikler görmüş bizim görmediğimiz onu ölçmeye çalışıyorum aslında.
İdeal ekibine web site açıp bir eğitim seti oluşturulması gerektiğini söyledim daha önce. Hatta bir youtube kanalında eğitici kodlamayı da öğreten bir kanal açılabilir dedim. Bir tane eleman alın bu elemanın işi gücü bu olsun dedim. Bir nevi kıvanç bir nevi ufuk olmuş olacak. BU konuyu düşünüyorlar.
Ancak bir yandanda şu var. İnsanlar kod yazmaya veya öğrenmeye meyilli değil. Ortalama bu işe başlama aralığı 30-35 bu yaşlarda da çoğu kişi evli barklı işinde gücünde insanlar. Vakit ayıracak zamanları yok kodlama öğrenmek için yeterli motivasyonları yok hayat koşuşturması para kazanma çoluk cocuk geçindirme ve tabi karı dırdırından ben saatlerce okuyayım saatlerce video izleyeyimde bu işi çözeyim diyecek lükse sahip değiller. Ancak içimizden bizim gibi bu işi yapmaya hevesli ve herne şartta olursa olsun bu işi çözmek öğrenmek isteyen kişi sayısı %10 civarıdır. BU sebeple kodlamayla alakalı yapılacak eğitimler verimlilik açısından sadece %10'u kapsıyor. Geri kalan %90'ı biri bana hazır kazandıran bir robot eliyle bana teslim etsin bende darphanemle mutlu mutlu para kazanayım noktasında bakıyorlar.
BU sadece algo trade için değil hisse tarafında da görüyoruz. Twittera bakın 10 tane üstad var ancak takipçi sayılara baktığınızda 100 bin tane hazırcı var. Ben hazırcı beleşci diyorum onlara :) Nye tam tersi oluşmuyor. Niye 100 bin adet üstad olupta sadece 10 ar tane takipçisi olan hesaplar yok yada oluşmuyor. Çünkü beleşi hazırı seviyoruz tembeliz. Tembel olmayanlarında zaman problemleri var hayat şartları vesaire sebebiyle birilerinin akıl vermesi hise söylemesi veya sistem vermesiyle para kazanmayı ummaya çalışıyorlar.
Bunun haricinde matrikste sınırlar belli iken idealde bir sınırsızlık var. İdeal için temel mesele C# kodlamasını öğrenmek bunu öğrendiğinizde zaten ideal için ayrı bir eğitime neredeyse gerek kalmıyor. Bir kodlama dilinden bahsettiğimiz için bazı durumlar deneyimle oluşabiliyor. Yani örneğin bir algorıtma kurma eğitimi sadece mantığının nasıl olduğu öğretilebilir. Sonrası tamamiyle sizin tecrübenizle gelişecek birşey.
Verilecek hazır kalıplar sizi geliştirmez. Sadece günü kurtarır yarın başka birşey yapmak istediğiniz yine buraya yazmanız sormanız gerekir ezbere dayalı olur içindeki kalıpların numarlarını ve parametrelerini değiştirmekten öteye gidemezsiniz. Mesela verdiğiniz örnek tamamen algorıtma kurmayla alakalı bir örnek.
Verdiğiniz örnekteki algorıtma tek bir kalıpla oluşmuyor yani bana bunu kur deseniz farklı bir algorıtma mantıgıyla kurarım sezaiye söyleseniz farklı y koça söyleseniz farklı bır algorıtma ile aynı yapıyı yapar. Yani bir tane kalıp yok aslıdna bir sürü farklı algorıtmayla aynı yöntemi kurgulayabilirsiniz. Birisi daha kısa kurar birisi daha uzun kurar.
Kullanılan terimler aynı olacaktır. ancak algorıtması yani oraya giden yol farklı şekillerde olacaktır.
Bir sürü farklı mantıklarda robot kalıpları oluşturulsa bile bu sizin sisteminizde doğru çalışacağı anlamına gelmeyecektir. Sizin sissteminiz çok farklı bir mantıkla çaışıyordur. O sistemi bu hazır robot kalıbına sokarsanız sisteminiz saniyede 100 adet emir gönderebilir. SOnrasında yaw sizin verdiğiniz robot kalıbı bozuk bir sürü emir gönderdi batırdı beni dersiniz. Ancak aslında sizin kurgunuz yanlış kurgunuz bu robot kalıbına uygun değil.
Mantığı algorıtmayı bilmeyen biri hangi hazır robot kalıbının kendi sistemine uygun ve hatasız olacağınıda bilemeyecek. Bir yeri kolaylaştırıyım derken binlerce sorunla uğraşacak başka bir yan etki çıkabilir ve bunu düzeltmek hazır kalıp vermekten daha zor bir hal alabilir.
Ve dediğim gibi bu kalıcı bir çözüm değil. İnsanlar yeni fikirler aklına geldikçe mecburen onun hazır bir kalıbının olmasını bekleyecektir. Kimse kodlamalarda yazan mantığı anlamadığı ve sadece kopyala yapıştırla işini gördüğü için. yeni fikirler yeni kalıplar için yine çeşitli talepler ortaya çıkacaktır. Bunun sonunun geleceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bunu sonu hiç gelmiyor. Bir robot tasarlıyorsun. veriyorsun bakıyor bazı bölgelerde sıkıntı göruyor. Yaw hocam buna şunuda ekleyivermisin diyor. Onuda ekleyıveriyorsun. hmm fena değilde aslında şurayıda değiştirsek iyiymiş hocam birde sşunu ekleyiverirmisin. Tamam ekleyivereyim. Bu olmuşta aslında bir şöyle çalıştırsak daha iyi olabilir hocammmmmmmm hocammmmmmm yaw çok zahmet verdimde yaw surayı da soyle bi değiştirsek. HAYDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA işim gücüm yok senin bir tane sisteminin çeşitli eklemeleriyle benmi uğraşıp duracam kardesım ne bu yaw. Bunun sonu asla gelmeyecek. Yaşadığımdan biliyorum. Şunu şunu yapıver diyorlar Yapıyorsun ardında birde buna kar al ekleyiver diyor ekliyorum bakıyor yaw stoplosta ekleyelim diyor eklıyorum. bakıyor takıp eden stoploss çevirelim diyor. onu yapıyorum. kestikten 5 sanıye sonra işleme girsin ekleyiver diyor eklıyorum. vade geçişlerinde nakıte geçsini ekleyiver diyor. eklıyorum. Bana faydası ne tüm bunlarla niye bu kadar vakit harcadım işim gücüm yokmu benim.
neyse bunla bir süre trade ediyor yatırımcı 5 ay sonra kapını çalıyor yaw hocam bu oncekı yaptıgımız robot iyi ama 200 bin puan uretıyor şunu şunu eklersek 250 bın uretecegını düşünüyorumda bi el atıversen uzaylılardan bana gelen bir indikator buldumda söyle bir inceledim güzel bir indikatormuş twttardan kıvanç anlatmış robotu çok hoşuma gitti bunuda koyuver. koyuyorsun bakıyor yaw bunu ekledık ama şu indikator fazla gelmiş onun işleme girmesini engellemiş içinden şu ındıkatoru cıkartsak mı ?
Aslında güzel oldu bu sekılde ama sankı kar al ıptal etsek daha iyi olacak gibi. birde kar alı ıptal edebilirmisin.
Buyur burdan yak bitmiyor AGA bitmiyor ekledıgım herşeyi geri siliyorum bam başka bir indikator sokuyorum talep ettiği şeyler bazan öyle zorkı kodu tamamen silip yeniden tasarlaman gerekiyor kurguyu ona göre kurman gerekiyor. herşeyi sıfırdan tasarlaman gerekiyor.
Yani bir kod yazdım onun üzerinden herşey tıkır tıkır eklenir diye birşey yok öyle birşey eklemen gerekiyor ki ta en bastan onu ayrıca belirtmen gerekiyor algorıtmayı kurarken onu basta belirtmediysen tüm kodu silip yeniden tüm satırları yazman gerekiyor.
Uzaktan nolacak kurulup geçecek sanırsın öyle değil. Algorıtma kurmayı öğrendiğinde dediğimi dah iyi anlayacaksın. Defalarca kez silip silip yeniden yazman gerektiğini öğreneceksin.
Tüm bu deneyimler zaten algorıtma kurarken nelerı düşünmen gerektiğini ve ona göre algorıtmayı bastan herşeye uyumlu bır sekılde kurgulaman gerektiğini ortaya koyacak.
Kısaca bir sürü öğrenmeniz gereken şey var. Bunun yerine idealgo modulunu alıp hazır hiç kodlarla ugrasmadan robot yaratabılırsınız yok ben daha gelişmiş birşeyler yapacam dıyorsanız.
ÖNCE ALGORITMA EĞİTİMİ Daha sonra C# eğitimi almanızı tavsiye ederim bu ikisi oturdugunda ki algorıtma eğitimi zamanla gelişen birşey bu iki eğitimden sonra ideal için ayrı bır egıtıme ıhtıyaç kalmıyor zaten ne yazman gerekiyorsa şakır şakır kodluyorsun idealde. Ne kalıbıymış kalıbı sen yazıp buraya yapıştırırsın. :)))
TÜm bunların harıcınde asıl mesele binlerce farklı mantık ve kurguyla sistem oluşturmak olmadığı gerçeğini 3 yıl sonra anlayacaksın onlarca sistem geliştirir yüzlerce farklı kalıp yaratırsın. Ancak bir bakmışsın gelecekte calısmayacak bır sıstemler sürüsü ortaya çıkmış. Herşeyi kodlayabiliyorsun ancak gelecekte calısacak ve para kazandıracak sistemi bulamıyorsun :) BU sefer işin felsefesi ve bilimiyle baş başa kalacaksın. SOnra busayfanın değeri daha iyi anlaşılacak. Çünkü burada gelecekte calısabılecek sistem nasıl olmalı nasıl bir mantıgı içermeli nelere dikkat edilmeli gibi konulara daha çok değiniliyor önce doğru sistem nasıl yaratılmalı sorusuna cevap bulunmalı daha sonra o sistemi nasıl kodlanıra geçersin. ANcak doğru sistemi kurmayı bilmedikten sorna 100 lerce farklı sistemde kursan gelecekte başarı elde edemezsiniz.
Yararı olacaksa kıt bılgımle bir video hazırladım
https://youtu.be/090V3F7T-E0