https://kdu.md/media/k2/items/cache/...31cfa7c1_L.jpg
Printable View
eski bir turizmci olarak konuyu söyle özetleyeyim.(.20 yataklı butik otelller den bahsetmiyorum..5 yıldızlı otellerden bahsediyorum...) antalya sezon 200 gündür.. tur operatörleri sizinle sezon başı gelir pazarlık yapar ...100 yatak 200 gün kapattım der parayı peşin verir ..operatör 40 -50 euro neyse pazarlıgınız o fiyata verirsiniz odayı atıyorum 100 yatak 200 gün 20 bin geceleme 50 euro diyelim 1 miyon euro yu acenta size sezon başı verir parayı ...acenta o odaları satar ister 60 eurodan satar ister 100 ister 200 ..ama satamazsa zarar acentenin dir..yerli acentalarda bu güç yok... o yüzden kapı fiyatı neyse o fiyattan alıyorlar..sadece %10 20 arası komisyonları var o kadar..gelelim uyruklara iran lı turistle ingiliz turist aynı fiyata kalmaz ..çünkü iranlı turistlerde aşagı yukarı kapı fiyatından kalıyor..çünkü yeme içme cost u ingilizde kişi başı 5-6 euro iken ..iranlı türk yada orta dogulularda 8 eurolara kadar çıkıyor..odalar perişan oluyor ..mesela havuza girdiniz klorlu su..ıslak mayo ile oda daki koltuga oturur turk yada iranlı koltugun anasını beller..rengi gider koca bir kıç izi kalır koltukta..klor dedigin şey bildgin çamaşır suyu çünkü ..ingiliz iskandinav zarar vercek bir şey yapmaz..en azından bir havlu serer kıçına..ama ortadogulu havuzun içine işemeyi geçtim ..sıçan bile vardı..aynı hafta içinde koca havuzu 3 kere boşlatıp dezenfekte edip tkr doldurdugumuz bilirim...otelin marketini hediyelik eşya dükkanını..dericisini kuyumcusunu..saunasını ..eger turk müşteri ile çalişiyorsanız üstüne para verseniz kimse kiralamaz..ama ingiliz iskandinav hollanda belçika almanlar la anlaştıysanız ..her dükkan en ez sezonluk 100 er bin euro ..sauana en 300 ila 500 bin euro ya kiraya verirsiniz..avrupalı deli gini otelde extra yapar ..şarap içer kokteyl içer ..yerli herşey dehilde bedava verilen köpek öldüren şarabını içer başka içmez ..ala carte restauranta gitmez..avrupalı tatili boyunca en ez bir kez ala carte restaurant ta parayla yer...vs vs ..işte bu yuzden eger ingiliz yada alman acenta ile anlaşma yapılırsa adam bunları hesaba katıp 50 euro diyor.. rus acentaya 65 euro ..dogu avrupa ülkelerine 75 euro orta dogu ve türklere 100 euro diyor...
Yazdığım gibi dolar tatilde ve gece kıpraşıyor....şu sıralar 8.43.
Ben de bunları okduğum, duyduğum (kısmen de bildiğim) için Türk turizmcisine tamamen kızamıyorum aldıkları kararlar sebebi ile.
Önceki mesajlarımda yazmıştım.
Herhangi bir Türk vatandaşına desem ki al bu otel bundan sonra senin, satmak yok, sen işleteceksin... Şikayet ettiği her şeyin bin beterini yapar yerli turistlere.
Avrupalı tabi harcar 50 Euro ortalama bir maaşın 70 de biri...50 Euro bura da yapar 500 küsur TL 70 katı eder 35000 TL maaş kaç Türk vatandaşı alıyor bu parayı...Yok ki olsa Avrupalı gibi bende giderim ala cart vs ye.
Bunun çözümü Almana 50 Euro bize 150 fiyat çekmek midir...
Yukarıda söylendi, Avrupalı gelirken bireysel gelmiyor otele. Acentadan alıyor. Acenta ise oteli sezon için komple satın alıyor.
Yerli turist 2 kişi 3 kişi neyse bireysel fiyat alıyor.
Fark oradan geliyor. Ben konunun uzmanı ya da turizm çalışanı değilim ama fiyat farkı buradan kaynaklanıyor diye anladım.
Avrupalı ile Türk vatandaşı arasındaki alım gücü farkı herkesin problemi... O problemin muhattabı otel yöneticileri değil malesef.
Bunların hepsinin dışında ellerinden gelse paraya pula bakmadan neden bütün oteli Avrupalılarla doldururlar onun da cevabını vermiş yukarıdaki turizm çalışanı arkadaş. O konuda da diyorum ya, desem ki bu oteli siz işletin bundan sonra; siz de aynısını yaparsınız. Hatta hızınızı alamazsınız daha beterini yaparsınız.
Pis Türkler :p
Almanya'da tv'de yarışma programı var, soğanı tarif edecek, acı göz yakar diyor bilemiyor, yumruk kadar olur tazesi de olur diyor, bilemiyor, neyse, Türkler çok yer pis pis ağızları kokar dedi kadın, haaa soğaann. dedi, bildi :p
Bahse konu muhabbete benzer bir olaya da ben şahit oldum, arkadaş Alamancı Turizm Acentesi varmış izne gelmiş dükkanda oturuyoruz, tatil muhabbeti açıldı, bizim bir akraba da tatile gidecek fiyatlar yüksek, dedi ben size aynı oteli daha ucuza alırım. Çıkardı laptopu, bağlandı internete, aynı otel aynı ebatta oda, küt %30 ucuza kapattı. Ben ha buradayım ha Almanya'da fark etmez laptoptan işlem yapıyorum zaten dedi. Şaşırmıştık. Zaten otele gidenler de iki muhabbet sonrası birbirine sorar sen kaça kalıyon, ben kaça kalıyom, tutmaz hiç rakamlar..
Yani yadırganacak bir şey yok, gelir refahı, refah eğitimi, eğitim kaliteyi getirir, Türkiye' nin şartlar belli rakamlar yüksek, insanlar o parayı verince acısını çıkarmalıyım hesabı yapıyor.
Çocuklar küçükken her sene giderdik, şimdi büyüdüler, bir de annemiz var, 5 yetişkin...manasız pahalıya geliyor, villa kiralıyorduk biz de son zamanlarda, kayınbiraderler de bir iki gün beleş takılmaya geliyorlardı, onlara da zam gelmiş o iş de yaş..
Aynı kayınbirader otel kiraladı bu sene butik, patladı, otel boş, başka işler peşinde koşturuyor. Bakalım biz de bu sene onun otelde beleş takılabiliriz :p
En iyisi villa veya müstakil bahçeli yazlık kiralamak....Otel genç işi...Yazlık işide ucuz değil ama bizim gibi sağlık sorunları olanlar yediği iştiğini bilmek istiyor....
FX ciler yine doları kaldırmışlar bakalım yarın nasıl kapanış olacak.....
bitcoin'e öyle bir çaktılar ki 10 takla attı havada.
33bine indi
Üçkağıtçı çok...sanki kısa kalacak flata dönecek gibi yaptı, sonra son 5 nci alt dalga şelale...
Yapı böyle olmalı...ilk hedef 4..şimdi yine flata dönebilir, veya impulse'a çevirip, daha da aşağılara, yani en tepe Cycle 1 ise, total bütün çıkışın %61.8 ine gider...
Ama her halükarda tepe yaptığı, hareketi bitirdiği kesinleşmiş oldu..YTD
https://www.tradingview.com/x/jqsLjuvf/
Bugün Çin'in kripto para ile ödeme işlemlerine yasak getirmesi ve gelecekte daha ağır yaptırımlar geleceğinin düşünülmesi panik satışlara sebep oluyor.
25 gün önce 2,6 trilyon dolar olan bütün kripto paraların toplam değeri an itibariyle 1,37 trilyon dolara düştü.
şu anda 33bin dolardan işlem gören btc 30.000 dolara kadar düşmüştü.
gelir adeletsizligi turizmcinin sorunu degil..hükümetin sorunudur ..hiç bir turizm çalişanı %100 türkler le çalişan bir otelde çalişmak istemez ..mecbursa yuksek maaş ister..ama avrupalı turistle çalişan bir otelde asgari ücrete bile çalişir.. çünkü adamların eli cebinden çıkmıyor..otele girerken valiz başı 2 euro bahşiş veriyor...otelden çıkarken kat hizmetlisine en az 20 euor bahşiş bırakıyor..yada resepsiyona bırakıyor son gün giderken resaurantın bahşiş kutusuna 5-10 euro atar..eger ala carte ta yediyse bırakır..beş yıldızlı herşey dahil otele gidip hiç bahşiş bıraktınızmı mesela...hal böyle olunca daha ucuz iş gücüne ulaşabiliyor otel sahibi . işletmesinde ki dükkanlardan totalde milyon euroluk kira geliri elde edebiliyor...siz olsanız kimi tercih ederdiniz..bu biraz da kültür meselesi..uzak doguluların da alım gücü yuksek ama bahşiş ve ekstra harcama alışkanlıkları yok ..o yüzden onlarda çok tercih edilmez kore li veya japon...haa şunu da eklemeliyim..güzel güzel binalar yapıp bir sürü otel yaparak turizmi ayaga kaldırmaya çalişiyoruz ..bize zengin turist gelmiyor diyoruz..gelmez bu kafa ile hiç bir zaman gelmez...zengin turist gelse ne yapacak türkiye de ...canı sıkılır..düşünsene milyon dolarların var ..ama otel e tıkılıp kaldın..dışarıda o zengini cezbedecek birşey yok...lıks magzalar desen ..adam zaten dünyanın heryerini gezebiliyor..burada niye iki üç kat pahalıya alsın (vergilerden dolayı ) kumarhane yok...dogru düzgün gece clubu yok ..( ibiza veya mikanosta ki gibi ) küçük küçük barakadan bozmayada apartma altı mekanları mekandan saymayın ...kaç tane michelen yıldzlı veya aday restaurantınız var turistik bölgelerde...restaurant olmak üzere inşa edilmiş ona göre dizay edilmiş mutfaından, müsteri girişine ,müşteri otoparkına kadar...adam gidiyor apartman altında 300-400 metrekare bir boş dükkanı tutuyor . şurası böleriz mutfak yaparız diyor...şuradanda duvarı yıkar bir baca geciririz..al sana restaurant...sonra diyor ki ben kaliteliyim...nasıl kalitelisin pahılıyım çünkü ...bak şarabı bile balon büyük bardakta veriyorum..eleman şarabın hangi ne zaman hangi kadehte verilecegini bilmiyor sattıgı şarabın tadına dahi bakmamış..ne aromada onu dahi bilmiyor ..patron sagda solda gördügü birşeyi hemen kendisi yapar ama nedeni hangi maksatla yapıldıgını bilmez vsvs kısaca zengin gelse bizde canı sıkılır..fakir avrupalı gelir...kendi egosunu tatmin eder..5 yıldızlı otelde kaldım diye..çünkü ispanya ya gitse o paraya anca ya apart otelde kalır yada 2-3 yıldızlı bir otelde kalır..artık turkiye ne zaman otel dişina yatırım yapmaya başlar.. o zaman zengin turist gelir..antalyada en 3-4 tane çok iyi canlı performans yapan jazz club ..en az 7-8 tane kumarhane ..en az 5-6 tane ( istanbulda ki reina gibi gerçi artık o da yok ) çok iyi gece clubu ..1-2 tane çok iyi rock bar ...en az 15-20 tane de(bunlardan bir veya ikisi michelen yıldızlı ) çok iyi restuarant olursa o zaman zengin turist gelir..
@cemsoy35
Bu sizin tarif ettiğiniz türden turistlerin çoğu bahsettiğiniz sebeplerden dolayı Türkiye'ye gelmiyor. Dediğiniz gibi Ibiza'ya falan gidiyorlardır tatile. O tarz turistler herşey dahil konseptini bile bilmezler. Bize gelenler Avrupa'nın işçi aileleri, Rusya standardına göre geliri fena olmayan Ruslar bir de.
Özetle, biz kendimiz eğlenmesini bilmiyoruz ki üst seviye zengin turisti nasıl memnun edelim...
Bunlar yine dönüp dolaşıp ülkenin genel ekonomik durumuna geliyor. Ülke genel olarak güçlü bir ekonomiye sahip olsa bu dediklerinizin hepsi Türkiye'de de olur. Fazlası da olur.
Ekonomi nasıl güçlenir? Onun da cevabını herkes biliyor da taşın altına elini koymak kimsenin işine gelmiyor.
kim biri bitcoinlerle altının alakası yok diye günlerdir coinlere kayarlarken altını yukarı sürdüler
Aralarından su sızmıyormuş
Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddialarıyla tekrar gündeme gelen Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ile FETÖ'den ceza alan Azerbaycanlı iş adamı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu arasındaki yaşananlarla ilgili şok görüntüler ortaya çıktı.
https://www.karar.com/guncel-haberle...yormus-1617065
:ok:2010 ortaları 0.50-0.70 cent arasıydı 1 koyun yani 1 dolar bile değildi,bir arkadaş tavsiyesine göre güvenilir bir deepwep netinden almıştım,0.67 cent,1 dolar olunca dehlemiştim,şimdi 9 adedi 1 daire alıyor:p,Dünya garip yer,adı üstünde sanal para yani hayali,bende sizin gibi elle tutulurların peşindyim:)
https://pbs.twimg.com/media/E1wP14XW...jpg&name=large
Arjantinin önüne geçmiş durumdayız.!!!!:kahkah:
Sırada Venezuela var.!!!!:halay:
CRASH tüm hızıyla Venezuela otobanında.!!!:kahkah:
Yanlış veri o...
ABD ve Avrupa borsaları kırmızı boyada,düşüşler %1.5-2 arası,yarın açılışta bakalım biz nasıl oluruz !!!
21:00 tr saati US: Protokoll der geldpolitischen Notenbanksitzung
Fed son toplantı tutanakları.!!
Yayınlanacak.!!
kimse deginmemiş gerçeğede ben de anlatıyım,avrupalı gelir kıçını yıkamaz ve oldugu ğibi pisliğini çöp kutusuna degil klozete atar,
iki ğün sonra wc tıkanır,haydi uğraş o sıcakta tıkanıklıgı bul aç,lafın kısası elin avrupalısı yanından geçerken kokusundan yada koltuk altından
öhggg tanırsın,,,öhg lan yazması bile miğdemi kaldırdı
Nisan ayında 65 bin dolarla rekor kıran Bitcoin'de bugün 32 bin dolar seviyesi görüldü. 8 günde kripto paraların değerinde yaklaşık 700 milyar dolarlık düşüş kaydedildi. Tesla CEO'su Elon Musk'ın tepkileri ise bu dalgalara neden olduğu öne sürülüyor.
700 milyar dolar birilerine girdi. Çıkmaz artık.
Büyük sıfırlama dedikleri bu mu acaba?
Zenginler daha zengin olurken coine yatıran gariban tayfanın birikimleri hiç mi oluyor?
Acenta sezon bası kapattıysa o zaman sıkıntı ne bu sezonda...bizde eski truzimciyiz.kapıdan gıren rezervadyobsuz yerli turist her zaman pahalı kalır.gerısı pazarlık gucudur...elin acentası da vatandası ucuza kalsın dıye duble ındırım ister bızım acentalar ise dıbıne kadar.....o yuzden uzulmem sektore....ytd
8.4365'ten 8.3830'a...
İyi baskı var anlaşılan.
Ons altın
https://www.tradingview.com/x/TmNp43U3/
Allahu akbarrrrrrr
Dolardan ümidi kesenler ekran başından uzaklaşmışlar. FED tutanaklarıyla geçici de olsa coşan doları Ayhan Başkan görmeli. Viop başlığında mı acaba, bulsak da haber versek. :kahkah:
FED üyeleri yine bir şeyler söylemişler ve anlaşılmamayı başarmışlar.
Cumhurbaşkanı galiba gençlere yakında gaz müjdesi vereceğini söylemiş. Bu durumda dolar gaza gelir mi ?