Akp kadrosu hukuk içinde çözülemez biraz onların yaptıgı gibi hukuğun dışına çıkmak lazım. 25 yılda ne kadar kadro verdiler yakınlarına kaç milyon bunu hukuk içinde nasıl temizlersin
Printable View
Deniz hocam USD sürekli her gün artıyor USD kontrollü mu artıyor yoksa müdahaleye rağmen mi böyle artıyor
https://www.military.com/daily-news/...tion.html?amp=
1.
Tom Barrack, who is ambassador to Turkey and special envoy to Syria and also has a short-term mandate in Lebanon, made the comments in an exclusive interview with The Associated Press during a visit to Beirut.
"Strong nation states are a threat - especially Arab states are viewed as a threat to Israel," he said
2.
Aynı ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack:
"Türkiye için en iyi sistem Osmanlı millet sistemidir." demişti
3.
https://www.haberturk.com/ankara-hab...tisinda?page=2
Ve Türkiye Cumhuriyeti yerine, ulus devleti yıkıp yerine çok milletli,çok dilli ,din temelli federatif bir devlet anayasası yapılma hedefinin,artık açık açık ifade edilmesi.
Gidilen yolun nasıl bir felakete yol açacağını hala görmeyen göz kaldı mı...Artık herkesin maskesi düşecek,kimin vatansever,kimin Türk Ulusunun düşmanları ile işbirliği yapanlar olduğunu herkes görecek, bilecek ve tarih de yazacak,kayıtlara geçecek...
bence sizde bizde görecegiz sn deniz43 çok uzun bir vadeymiş gibi yazmışsınız ..ama ben çok kısa sürecegini düşünüyorum...çok yakın gelecekte olacak ...siz bizim insanımızın cahilligini ve oportunistligini çok hafife alıyorsunuz ...
osmanlıcılık derken onlar tanzimat öncesi osmanlıyı yani müslümanların yüksek haklara sahip olduğu dönemi kastederler . tanzimat ve sonrası onlar için kabul edilen osmanlı dönemi değildir.
akp nin elinde zaten hiçbir hikaye kalmadığı için artık bu hamleye geçtiler gibi görünüyor.
Deniz bey bireysel yatırımcı olarak eurobond mu yoksa eurobonda dayalı fon mu sizce
Sn deniz43 yeni gelen bir miktar param var . Zaten bir sepet yapmıştım. Ama gumus hiç yok sepetimde . Elimde dolar olarak duruyor . Ama zaten sepetimin ağırlığı dolar ve altin .Bu sepeti cesitlendirnek adına gumus tavsiye edermisiniz vade 1 yıl civarı olacak
https://www.ekonomim.com/ekonomi/piy...-haberi-832425
https://www.ekonomim.com/ekonomi/10-...-haberi-832151
Yatırım bankalarının gümüş için tahminleri yukarıdaki linklerde.Bence ,yatırım portföyüne bir miktar gümüş konup,porföy getiri ve risk dağılımı çeşitlendirmek düşünülebilir.Başlığı takip edenler hatırlar,3 yıl kadar önce gümüş'ün yatırım porftföylerine bir miktar dahil edilmesini tavsiye ettiğimde fiyatı 19 usd/ons idi,o tarihten bu yana dolar bazında %100'ün üzerinde prim yaptı,ama hala yatırım portföylerine bir miktar konulabilir bence.
Bu konuda ,bu başlıkta , birçok yazım olmuştu,1 tanesini buldum.Yukarıdaki yazımın tarihi 14 Mart 2022.
Deniz bey, yılın kalan ikinci yarısında, dünya ve Türkiye piyasaları için tahminleriniz nelerdir?
Şu anda küresel ekonomiler ve piyasalar için en önemli gündem maddesi gümrük tarifeleri.ABD;ingiltere,çin,japonya ile anlaşma yaptı.Avrupa Birliği,kanada ve meksika gibi diğer büyük ticaret ortakları ile ise, durum ağustos ayında netleşecek ve yürürlüğe girecek.Tarifeler yürürlüğe girmeden şirketler yüksek miktarda stok yaptıklarından ekonomiler üzerindeki etkisini en erken Kasım,Aralık ayı gibi görebiliriz.O zamana kadar küresel ölçekte ekonomiler ve piyasalar şu andaki mevcut görünümlerini sürdürürler.Gelecek yılın ilk çeyreğinden itibaren ise küresel ekonomide büyümenin yavaşlaması ve enflasyonun yükselmesiyle,gelecek yılın ilk yarısında küresel piyasalarda düşüş ve orta vadeli bir düzeltme hareketi görmemiz yüksek ihtimal gözüküyor.
Türkiye'ye gelince;Türkiye Cumhuriyeti Devlet'i yerine, ulus devleti yıkıp, yerine çok milletli,çok dilli ,din temelli federatif bir devlet kurulması ve anayasasının hazırlanması hedefinin açıkça gündeme alındığı bir ortamda ,Türkiye ekonomisinin ne olacağı,piyasalarının nereye gideceği teferruat,çok önemsiz kalıyor,açıkçası artık ilgilenmiyorum da.
Türkiye ekonomisi için özet olarak söyleyebileceğim tek şey;Mevcut ekonomi yönetiminin tek başarısı,çıkmasına ramak kalmış ödemeler dengesi krizini önlemesi ve borç çevrilmesini şu ana kadar sorunsuz yönetmesi oldu.Onun dışında ekonomi yönetiminde büyük bir başarısızlık var.Enflasyondan işsizliğe tüm makroekonomik temel göstergeler çok kötü,TÜİK'in gerçeği yansıtmayan verileriyle,algı yönetimiyle ,günü kurtarmaya çalışılarak,biriken problemler ileri tarihe ötelenerek ,hayal satarak , durum idare edilmeye çalışılıyor.Durum bu vaziyette ilen ülkemizin piyasaları için bir yorum yapmak ise gereksiz oluyor.
Deniz bey intel bugün %9.5 düştü. Chip yatırımından vazgeçtiğini duyurmuş. Ama sanki gelirlerini de bu çeyrekte arttırmış. Zarar kes yapıp satmakmi mantıklı yoksa yeni alım yapıp ortalamayı mi düzeltmek mantikli
https://www.cnbc.com/2025/07/25/inte...ng-issues.html
Intel drops 8% as chipmaker's foundry business axes projects, struggles to find customers
Haber bu;CEO Lip-Bu Tan "dökümhane işini tamamen duraklatabileceğini veya durdurabileceğini yalnızca müşteri taahhütleri ile yeni teknolojiye yatırım yapacağını" söylemiş.
Önce yarıiletken sektörü hakkında bir bilgilendirme notu:
Yarıiletken endüstrisinde şirketler genellikle iki ana kategoriye ayrılır:
Foundry (Dökümhane) Şirketleri: Çip tasarımı yapmadan, başkalarının tasarladığı çipleri üretirler.
Fabless (Dökümhanesiz) Şirketler: Kendi çiplerini tasarlar ama üretimi başka bir foundry şirketine yaptırır.
IDM (Integrated Device Manufacturer): Hem tasarımı hem üretimi kendi yapan entegre üreticilerdir. (Intel, Samsung gibi bazı örnekler bu kategoriye girer.)
1. Büyük Foundry (Dökümhane) Şirketleri:
Bu şirketler esas olarak çip üretimi (fabrication) işini yapar.
Şirket Adı Açıklama
TSMC (Taiwan) Dünyanın en büyük bağımsız dökümhanesi. Apple, AMD, Nvidia gibi şirketlerin çiplerini üretir.
Samsung Foundry (Kore) Samsung hem üretici (foundry) hem de çip tasarımcısıdır. Foundry kolu dış müşterilere de üretim yapar.
Intel Foundry Services (ABD) Eskiden sadece kendi çiplerini üretirken artık dış müşterilere de üretim sunuyor.
GlobalFoundries (ABD) AMD'den ayrılarak kuruldu. Yalnızca üretim işi yapar.
SMIC (Çin) Çin'in en büyük dökümhanesi. Çinli şirketlere odaklı.
UMC (Taiwan) Orta seviye üretim teknolojilerine odaklanır.
2. Sadece Çip Tasarımı Yapan (Fabless) Büyük Şirketler:
Şirket Adı Açıklama
Nvidia GPU ve AI işlemcileri tasarlar. Üretim için TSMC/Samsung kullanır.
AMD CPU ve GPU tasarımı yapar, üretimi TSMC'ye yaptırır.
Qualcomm Mobil işlemciler (Snapdragon) tasarlar, üretimi dışarı verir.
Broadcom Ağ, veri merkezi ve mobil çipleri tasarlar.
MediaTek Uygun fiyatlı mobil çiplerde güçlüdür, üretimi dışarı verir.
Marvell Veri merkezi, depolama ve ağ çözümleri tasarlar.
Apple (tasarım birimi) Apple kendi işlemcilerini (M serisi, A serisi) tasarlar ama üretimi tamamen TSMC'ye verir.
HiSilicon (Huawei) ARM tabanlı işlemciler tasarlar (Kirin), SMIC gibi Çinli foundry'lerle çalışır.
3. IDM (Tasarım + Üretim) - Karma Yapıda Olanlar:
Şirket Adı Açıklama
Intel Kendi CPU'larını tasarlar ve üretir. Son dönemde dışa da üretim hizmeti sunmaya başladı.
Samsung Exynos işlemcilerini tasarlar, aynı zamanda hem kendi hem diğer firmalar için üretim yapar.
Texas Instruments Genelde analog/mikroçiplerde tasarım ve üretimi entegre yürütür.
************************************************** *********************************
Intel CEO'sunun söylediklerinde bir olumsuzluk görmüyorum.Şirketi hamaliye işlerden çok ,katma değeri yüksek, Nvidia gibi şirketlerin yaptığı gibi ,tasarım işine yoğunlaşmayı ve yeni teknolojilere yatırım yaparak teknoloji yarışında tekrar 1 numara olacak şekilde şirketi yapılandırmayı hedefliyor(CEO'nun yerinde ben olsam,ben de aynı şeyleri söyler ve yapardım)Şirketleri yeniden yapılandırmak ve dönüştürmek sancılı bir süreçtir ve ilk yıllarda ciddi zarar da yazarlar ,tabii ki riskli yatırımdır ama riskine oranla getiri potansiyeli de çok yüksektir.Başarı olur hedeflerini yakalarsa Şu anda 90 milyar usd olan piyasa değeri 4.223 trilyon usd piyasa değeri olan Nvdia şirket (yaklaşık 47 kat) piyasa değerine ulaşma potansiyeli taşıyor.Yeni CEO çok başarılı bir özgeçmişe sahip ve bu hedefi başarabilme ihtimali var.Zaten ilk başta bu nedenle buraya yapılacak yatırım uzun vadeli(en az 5 yıl beklenmesi gereken ) bir yatırım olacağını yazmıştım.
Yatırım portföylerinde genel prensip; riski az fakat getiri potansiyeli de az olan yatırım araçları ile,riski yüksek fakat vaat ettiği getiri potansiyeli de yüksek yatırım enstrümanlarını risk tercihine göre, belirli ağırlıklarda yatırım sepetine dahil ederek riskleri ve getiri beklentilerini birbirlerini dengeleyecek şekilde bir sepet içinde dağıtmaktır.(sepetin içinde ,eurobond,ABD Hazine tahvilleri gibi riski çok düşük ama getirisi sabit yatırım enstürmanları,yine riski sıfıra yakın gayrımenkul,diğer yandan ise getiri potansiyeli düşük ama sağlam hisse senetleri, sorunları ve kötü bilançosu olan ama bunları giderirse büyük getiri potansiyeli olacak hisse senetleri,tarım enerji sanayi metalleri emtia fonları,likit fon..)
Sorunuza gelince;Intel yatırımının ,yatırım portföyünüzde belirli bir ağırlığı var,bu ağırlığı riskini ve getiri potansiyelini düşünerek belirlemişsiniz.Bence bu ağırlığı değiştirmeyin,yani ne zarar kes yapıp satın ne de yeni alım yapıp maliyet ortalaması düşürün(böyle yaparsanız portföyünüzde ağırlığı yüzde kaç bilmiyorum ama ilk başta öngördüğünüzden daha yüksek risk olur).Bence;ancak mevcut CEO herhangi bir nedenle koltuğunu boşaltırsa yeni değerlendirme yapılır,bu olmadıkça,bence hiç ekrana bile bakmadan sabırla yatırımın sonuçlarını beklemek uygun olur.
Teknoloji isi zor is. Chip isi daha zor. Uretim asyada pazarin bir bolumu cinde. ama amerika ile asya farkli kutuplara gittikce firmalarda gerilim olusuyor. Bende de bir bellek bir islemci sirketi var. Biri yerinde surunuyor biri iyi gidiyor. Global sirkete yatirim yapacaksaniz mutlaka sirketin cindeki uretim ve satis payina bakin. Yuksek yatirim harcamasi oldugu icin alis fiyatina dikkat edin derim.
Emlak vergisinde yuksek matrah artislarindan bahsediliyor.
Benim merak ettigim emlak vergisine esas deger 4 yilda bir takdir edilirken neden kira artisi icin yeniden degerleme 5 yilda bir yapiliyor. Bir sey mi kaciriyorum ?
Emlak Vergisi servetin sahip olunan gayrimenkulun degerinin vergilendirilmesi niteligi taşırken kira gelirinin vergilendirilmesi bu gayrimenkulden elde edilen akarın vergilendirilmesi niteligi tasiyor ustadim.. biri servetin degeri uzerinden diğeri ise o servetin sağladığı gelir uzerinden... biri emlak vergisi kanununa digeri gelir vergisi kanununa tabi.. istisnaları muafiyetleri oranları hep farklı şekillerde... bi de kira gelinin güncellenmesi 5 yilda bir talebe bağlı yani ev sahibi eğer kabul ederse yine enflasyona bağlı olarak artış yapılıp geçilebilir ancak.emlak vergisinde her 4 yilda bir komisyon belirleme yapıyor... genel olarak kanunları çıkaranlar servet sahibi olduğundan emlak Vergisi değerleri zaten.gercek değere göre cok cüzi tutarlar .. gahrimenkulun gerçek değeri uzerinden degil emlak vergisine esas kabul edilen değeri uzerinden vergilendirme yapiliyor... keza bir işçi yol.masrafini gider olarak gösteremez ama kira gelirinde çocuğunuzun özel okul masraflarınin bir kismi indirilebilir veya akaryakıtta kdv + otv alınırken altin pirlanta alışverişinde kdv olmaz... hisse senedi alim satimindan elde edilen kar gelir vergisinden istisnadır... gibi gibi hep politik tercihler ustadim tamamı halk icin
https://x.com/HavaForum/status/19492...GKmRw5v7w&s=19
https://x.com/ajans_muhbir/status/19...kHwoXeNtA&s=19
Artık sadece saçma sapan futbol kanallarını takip ediyorum kalbim midem kaldırmıyor
https://www.diken.com.tr/eski-merkez...ini-kaybetti/#
Süreyya Serdengeçti hayatını kaybetti.
Değerli bir insandı, nesli tükenenlerden.
Ruhu şad olsun.
Piyasa düzeltmesi endeks bazında olur,hisse bazında değil.Seçili hisseler endeks düzeltmeye girdiği zaman da prim yapar.Bir hisse senedini ,Buffet da olsanız en dipten almanız ancak şans ve tesadüf ile olur.Eskiler diz seviyesinden alıp ,omuz seviyesinden satmayı önerir.Yani ne alım için dip kovalamak,ne de satın almak için tepe kovalamak, çoğu zaman fırsatları kaçırmanıza sebep olur.
Bu nedenle,bence ,şu anda Intel yatırımı için uygun bir zaman.
Bu arada; çok nadiren bu başlıkta hisse senedi önerisi bulunuyorum;
ama bu başlığı takip edenler hatırlayacaklardır. Yaklaşık 3 yıl önce bu başlıkta Alman Rheinmetall hisse senedi önermiştim.
https://finance.yahoo.com/quote/RHM....CZkvpE4At6fAr7
O zaman fiyatı 150 euro civarında idi,şu anda 1722 euro olmuş.
yaa denizbey sizi yoruyoruz ama mesela boyle bir kazancı kar realizasyonu yaptık ve geri getirdik tr de vergilendirmesi nasıl oluyor bu karın...yoksa unutup sadece belli bir süre sonra temettü getirilerine mi kar gözüyle bakmalıyız ..mesela 3 sene önce 150 euroken 1500 euroluk 10 lot aldık diyelim...şimdi 17220 euro muz oldu.. ve getirdik bu parayı nasıl veriglendriliyor...oransal olarak yuksek ama total olarak düşük bir para oldugu için çok bir vergi çıkmaz düye düşünüyorum...bu 15 bin euroya karşi 172 200 euro olsaydı nasl olurdu ?
Vergilendirimesi eurobondlar gibi oluyor.Yurt dışında hisse senedi aldınız sattınız,bir Değer Artış Kazancı elde ettiniz,bunun için menkul kıymet sermaye irade kazancı için gelir vergisi beyannamesi veriliyor..Nasıl hesaplanıyor aldığınız fiyattan usd karşılığı TL,sattığınız fiyattan o günün TCMB kurundan TL tutarları arasındaki fark kazancınız oluyor.Ama vergiyi bu fark tutar üzerinden vermiyorsunuz.Eğer alış ve satış tarihleri arasındaki dönemde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranı %10 ve üzerindeyse, hisse senedi alım maliyetinizi bu oranda artırabilirsiniz.Endeksleme yapılırken, alımdan bir önceki ayın ve satımdan bir önceki ayın ÜFE değerleri dikkate alınıyor. Örneğin, Şubat ayında alım yapıp Aralık ayında satış yaptıysanız, Ocak ve Kasım ayı ÜFE değerleri baz alınacaktır.Bu da enflasyonist ortamda vergiye esas matrahı önemli ölçüde azaltıyor.
Yalnızca gerçekleşmiş satış kazançları vergilendirilir. Yani, hisse senetlerini satmadığınız sürece, kağıt üzerinde görünen değer artışları vergiye tabi değildir. Örneğin, yıllardır portföyünüzde tuttuğunuz bir hisse senedinin piyasa değeri çok fazla artsa bile, satış yapmadığınız sürece herhangi bir vergi yükümlülüğü ve beyanname verme yükümlülüğü doğmaz.
Eğer yurtdışından temettü geliriniz varsa, belirli bir tutarın üzerindeki kazançlar için beyanname vermeniz gerekmektedir.
2024 yılı için: Toplam 18000 TL'yi aşan temettü gelirleri beyan edilmelidir.Eğer temettü geliriniz ilgili yıl için belirlenen sınırı aşmıyorsa, beyanname vermenize gerek yoktur.
Beyanname, kazancın elde edildiği yılı takip eden yılın Mart ayı içerisinde veriliyor.Buna ilişkin bir planlama yapabilirsiniz.Örneğin Ocak ayı başında hisse senedini satıp kar realizasyonu yaparsanız,vergi için beyannameyi ertesi yılın Mart ayında 15 ay sonra verirsiniz ve enflasyonist bir ortam varsa ,ödeyeceğiniz vergi 15 ayda reel olarak epeyce azalmış olur.Ayrıca:
Vergi yükümlülüğünüzü azaltmak için beyanname verirken bazı giderleri gelirinizden düşebilirsiniz:
Aracı kuruma ödenen komisyon ve masraflar: Bu giderler belgelenerek düşülebilir.
Aynı dönemde hisse senedi alım-satım veya Eurobond zararları varsa, kazancınızdan bu zararları mahsup edebilirsiniz.
Gelir Vergisi Beyannamesi üzerinden şu harcamaları indirim olarak kullanabilirsiniz:
Hayat/şahıs sigortaları
Eğitim ve sağlık harcamaları (kendiniz, eşiniz ve çocuğunuz için)
Bağış ve yardımlar
Alış Tarihi: Hisse senedini aldığınız tarih
Toplam Maliyet: Hisse senedine ödediğiniz tutar + komisyon ödemeleri
Alış Kuru: Alış tarihinden bir gün öncesinin TCMB alış kuru esas alınacak
Toplam Maliyet: Toplam döviz maliyetinin TL Karşılığı
Alım Tarihi Yİ-ÜFE / Satış Tarihi Yİ-ÜFE: %10'u aşıyorsa toplam TL maliyetinizi bu oranda artıracaksınız.
Satış Tarihi: Hisse senedini elden çıkarttığınız tarih
Satış Toplamı: Satış tarihinden bir gün öncesinin TCMB alış kuru esas alınacak.
Satış Tutarı - Alış Maliyeti: Kar tutarınız(kazanç tutarından komisyon ödemelerini de çıkarıp net kazancı hesaplayacaksınız.)
Sn deniz paylasiminiz cok degerli vakit ayirip paylastiginiz icin sagolun
Hocam merhaba, şimdiye kadar gelir beyanında bulunmadım. Konuyu araştırıp öğrenme aşamasındayım. Hazır konusu açılmışken sormak istiyorum, aynı gelir türlerinde zarar kısmını düşebiliyoruz. Siz de yukarıda yazmışsınız zaten. Hem bistte hem de yurt dışı piyasalarda işlem yapıyorum. Amerika hisse senedi kazançlarından yurt içindeki hisse senedi satışından kaynaklı zararları düşebiliyor muyum?
Yurt içindeki hisse senedi işlemleri için, gerçek kişilerce beyanname verilmiyor.Ancak ticari bir şirketin portföy yatırımları varsa,oradaki hisse senedi alım satım zararı,şirket bilançosundan düşebilir.
Aksi takdirde ,yurt dışında elde edilen gerçek kişi hisse senedi işlem kazançları için beyanname verilirken, varsa,yurt içi hisse senedi işlem kazançlarının da beyannameye eklenmesi gerekirdi.
Thursday July 31 2025 Actual Previous Consensus
3:30 PM
US
Personal Income MoM JUN 0.3% -0.4% 0.2%
03:30 PM
US
Personal Spending MoM JUN 0.3% 0% ® 0.4%
US
Core PCE Price Index MoM JUN 0.3% 0.2% 0.3%
US
Core PCE Price Index YoY JUN 2.8% 2.8% ® 2.7%
US
PCE Price Index MoM JUN 0.3% 0.2% ® 0.3%
US
PCE Price Index YoY JUN 2.6% 2.4% ® 2.5%
US
Initial Jobless Claims JUL/26 218K 217K 224K
https://chromewebstore.google.com/de...bnmfjgcb?pli=1
Harika bir eklenti olmuş.
Tefasta tradingview grafiği ekliyor.
istediğin kadar sembol ekleyip kıyas yapabiliyorsun.
Hocam detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Müsaadeniz ile bir sorum daha var. Yurt dışı hisse gelirlerinde zararlar elde edilen kazançtan mahsup ediliyor. Kapatılmayan zararlarda beş yılı geçmemek kaydıyla müteakip yıllardan indirilmektedir. 2025 yılında hiç kar olmayıp zarar durumunda bunu gelecek yıl doldurulacak beyanda belirtmem gerekir mi? Yoksa 2026 yılında elde ettiğim kazanç tan düşüp 2027 yılında beyanda mı belirtmem gerekir?