Sayın Arpacı, cevahir sizi de sahneye bekliyoruz. Özlettiniz, hatta Behzat abi dön artık yuvana
Printable View
Sayın Arpacı, cevahir sizi de sahneye bekliyoruz. Özlettiniz, hatta Behzat abi dön artık yuvana
iviittt beyler gelelim işin özüne bu dönem bakır dan 133201200
ctc tel den 1,457,784
emaye bobin den 10202991
makineden 2179294
makaradan 917291500 ve diğer kısım ile konsolidasyon elimasyon ve tfrs düzeltmelerinide sabit tuttuğumuzda karın 170 civarı geleceğini tahmin ediyorum hata payı için dövizden gelecek yüzde 5 kısmını saymıyorum ve şirketin iyimser tarafı ile bakarsak bakır fiyatların sabit dolarında sabit kalacağını hesaplarsak yıllık net karın 600000000 civarında olacağını hesaplıyorum
gelelim işin can alıcı noktasına bu durumda şirketin son 5 yıllık en düşük fk sını alsak dahi piyasa değerinin 5093200000 çıkıyor en yüksek fk yı alsak 6846000000 çıkıyor ortalama fk alsak son 5 yılın 5764800000 çıkıyor bizim piyasa değeri ne şuanda 3651000000 ki şirketin ekstra hanönündeki maden durumunu yeni şirket durumunu ve bakır oranını sabit tutarsak ki hersene çaycı beyin sitesinde belirttiği gibi ortalama bakır ihtiyacı yüzde 20 artıyor ki ben çok daha fazla olacağını düşünüyorum elektrik araçların yola çıkması ile beraber yani sana söylüyorum şapşik tahtacı benden sana burda verecek mal yok hayden bana güle güle
rcevahir bey bunların amacı nedir ben çözemedim el insaf bu kadarda zulüm yapılmazki iki kelam eyle sende
ABD’de bulunan
sirketimiz 2008’den beri faaliyet géstermekte olup her yil performans: artirmakta ve satis
artisi gdstermektedir. Bu yil %5’lik 6nemli bir karlilik saglamustir. 1.000 ton/aylardan 2.500
ton/aya ulasan satis performansim ve karliligini siirekli artiran bir girketimizdir. Konsolide
tablolarimiza 6nemli bir arti katkis: bulunmaktadir. Bulgaristandaki girketimiz gegen sene
faaliyete gegti. 2020 yilinda basabas noktasin: gecerek karlilik seviyesine geldi. Uretimi 700
ton/ay seviyesini gecti. Kurulus amaglari olan Avrupa Birligi avantajlarindan faydalanmak,
hep pazarlarimiza yapacagimiz satislarda vergi avantajlarindan faydalanmak, ulasim
kolaylhgi, hammadeye yakinlik, yeni pazar ve yeni miisteri avantajlar1 mevcuttur.
Giindemin 9. Maddesinin gériistilmesine gecildi. Esas sézlesmemizin “Sermayeâ€baslikli
6. maddesindeki kayitli sermaye tavanimizin 600.000.000,- TL’ye gikarilmasi ve yeni yetki
stiresi igin(2021-2025); Yénetim Kurulumuzun 28.01.2021 tarih ve 1625/21.02 sayili karan
ile Sermaye Piyasas1 Kurulu’nun 17.02.2021 tarih ve E-29833736-110.04.04-1947 sayili
uygun goriisii ve Ticaret Bakanligi’nin 24.02.2021 tarih ve E-50035491-431.02-00061758896
sayili izinleri geregince Esas Sézlesmemizin “Sermayeâ€baslikli 6.Maddesinin ekteki sekilde
degisikligi oya sunuldu. (Ek:2) Esas Sézlesmemizin 6.maddesinin degisikligi 668.425.000 red
oyuna kargilik 22.049.149.868 kabul oyu ile oygoklugu ile kabul edildi.
ilerde korkulacak tek yön
Grafenin en önemli özelliği elektriği çok hızlı bir şekilde iletmesidir. Günümüzde elektronik devrelerde kullanılan ve elektriği çok iyi ilettiği bilinen bakırdan bile kat ve kat daha hızlı bir yapıdadır. İşin garip yani ise grafenin karbon temelli bir ametal olması. Bu da metal olmadan elektriğin iletilmesi söz konusunda grafenin önemini artırmaktadır.
Grafenin tek özelliği elektriği iyi iletmesi değildir. Şeffaf, güçlü ve esnek bir yapıda olan grafen minyatürize edilmiş elektronik malzemeleri üretmek için de kullanılabilir. Bu sayede ileride kolumuzdaki akıllı saatlerin dahi günümüz süper bilgisayarları kadar güçlü olması muhtemeldir.
ki bununla ilgili yaptığım araştırmada bunun çok daha zamanı var görünüyor
Sayın akrep Sayın Cover
Ben yıllardır buradayım hedefim belli alsat ile uğraşmıyorum yapabileni tebrik ediyorum.ancak onların dahi uzun vade aralığında çok farklı kazanç elde ettiğine inanmıyorum
Onun için hedefim olan Hanönü öncesi piyasa= ciro da bekliyorum.sonrası sonra .
Bu fiyatların altı nedir ki zaten sıkıştı.
İnsanlar pandemi sonrası tatil ve devletin 31 ağustosda bitecek vergi barışı ile çıkışı olabilir
Ancak ciddi şirketlerde karların çok iyi geleceği için rallinin de sarkuysan'da olabileceğını hele bedelsiz ile desteklendiğinde atılım yapacağını buraların çok iyi firsat olduğunu tahmin ediyorum.
Bizler sabır etmeyi öğrendik.
TC nin çok güzel süreçlere dahil olup ciddi sıçramalar içinde olacağını bunun içinde eksik kalan aç olunan bakır sektöründe çok ivmeli harekete dahil olacağını bekliyorum.
8 de 10 da 12 de de beklediğimiz de oldu 17 yi de gördük geri geldik şimdi güç topluyor.
Sen zaten çok iyi rakamlarla ifadelerde bulunuyorsun.
Ciddi döktüler.şimdi duruldu.
Sabır şart.
Beklemek şart.
Morali umudu kaybetmek yok..
Cok yerinde ve doğru yorum olmuş. Bende grafene baktim biraz cok bir bilgi bulamadim fiyati nedir nasil üretiliyor gibisinden bunlar bizim aklimiza geliyorsa yönetimdekilerin aklinada geliyirdur. Belki grafen üzerinde calismaya baslarlar.
CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sarkuysan Yönetim Kurulu Hayrettin Çaycı, uyguladığı bir tavsiyenin kötü sonuçlarını yaşayan yöneticilerden... Yurt dışındaki bazı oyuncuların cevherden nihai ürüne kadar entegre üretime başladıklarından katma değerlerinin daha yüksek olduğuna değinen Çaycı, kendilerinin de bu yönde bir adım attıklarını anlatıyor. Dünyanın sayılı cevherden bakır üreten şirketlerinden biri olan Freeport-McMoran Copper &Gold’un yöneticileri de şayet Sarkuysan olarak Türkiye’de böyle bir projeye başlarlarsa kendilerine teknik ve finans açısından destek olabileceklerini hatta ortak olabileceklerini belirttiklerini söylüyor. Bu tavsiye üzerine kendilerinin de Kastamonu Hanönü’ndeki bir bakır madeni sahasını ihaleyle devletten kiraladıklarını dile getiren Çaycı, hikayenin devamını şöyle paylaşıyor: “Ön etütler için 100 binlerce lira harcama yaptık.
İşin sondaj kademesine geldiğimizde, işimiz iki kez durduruldu. İkisinde de hakkımızı tekrar kazanmak için idari mahkemede dava açtık. Her iki davayı da kazandık. Ne var ki bizim ihaleyi kazanmamızın üzerinden 4 yıl geçti. Neticesi kocaman bir sıfır oldu. Şu anda bakır fiyatları çok düştüğünden proje fizibil olmaktan çıktı. Zira şu anda bakırın cevherden üretim maliyeti satış fiyatının üzerine çıktı.â€
Bakır fiyatları uçtu arkasındada ciddi destek gelecek görüntüsü var
Hanönündeki maden olursa ciddi bir katma değer katacak şirkete finandman sorununu da yabancı ortaklarla çözme ihtimali yüksek
1.3 Üretim
Ülkemizde, henüz cevherlerden altın üretimi yapılmamaktadır. Altın, elektrolitik bakır üretimi
esnasında yan ürün olarak açığa çıkan kıymetli metal çamurunun (anot çamuru) yurtdışında
izabe ettirilmesi sonucunda elde edilmektedir. Elektroliz yan ürünü olan anot çamuru ise
Rabak, Sarkuysan ve MKEK gibi bilister bakır elektroliz tesisi bulunan kuruluşlarda
Lojistik ve maliyet açısından dezavantajlı olmadığı sürece altın işletmecisi firmaların
ülkemizdeki dore üretimlerini diğer ülkelerde kurulu olan rafinerilerinde rafine edeceği
beklenilmelidir. Nitekim, Normandy (şimdiki Newmont) firmasının şu ana kadar ülkemizde yapmış
olduğu dore altın üretiminin tamamı rafine edilmek üzere ihraç edilmiştir. İhraç edilen dore altının
yurt dışında rafine edilmesinin gerekçesi ülkemizde altın rafinerisinin bulunmaması değildir. Sadece
İstanbul’da rafinasyon işlemi yapan en az iki tesisin (Halaç Kuyumcular San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne ve
Sarkuysan A.Ş.’ye ait) kurulu olduğu bilinmektedir.
Altınla ilgili hiçbitşey bulamadım ama böyle bilgiler mevcut
Recevahir hocam ve diğer arkadaşlar hanönü ile ilgili gelişmelerden hiç haberiniz oluyormu bu iş katma değer olarak çok ciddi rakamlar getirme potansiyeline sahip heleki vakır fiyatları bu kadar yükselmişken
Bununla ilgili daha fazla bilgi Melih bey den alabiliriz.
Melih bey Daha önceleri kısa kısa üzerinden geçti
Sanki çaycı çıkan hurda bakırdan çıkan altınlardan falan filan.....
Altın rafinerisi içinde rantabl olmadığı yönünde b
Melih bey biraz özet geçermisiniz teşekkürler
Özellikle Eski dönem de kullanılan bakır kap kacakta %2 oranında altın olduğu için bunlar ucuz alüminyumlarla köy köy toplandı. O tarihlerde Bu iş başta Rabak yaptı bakır altın ayrışımı yaparak %2 altın topladılar ve işin başında çaycı vardı.
Çaycı o tecrübesini sarkuysana da taşımak istedi ve altın rafinerisi kurdu.
Ancak bunun rantabıl olmadığını görünce daha başlamadan bu konuyu kapattığını kendisi açıkladı.
Sarkuysan bugün altın falan bakmadan hurdaları topluyor işliyor ve satıyor.
Hanönünde gelirsek. Bu bölge bakır yönünden oldukça zengin bir bölge.
Genel kurulllarda ve kap a yapılan açıklamalardan sarkuysanın Hanönünde iki sahada çalışma yaptığı ancak işletme ruhsatı konusunda orman bakanlığı ile ihtilaf olduğunu mahkeme süreçlerinin devam ettiğini öğreniyoruz.
Bu işin bu şekilde sürüncemede kalması bana çok ilginç geliyor.
Böylesine bir zenginliğin ülke açısından savsaklanması daha da ilginç. Devlet maden çıkarımını bukadar destekler ve teşvik ederken neden bu işi engelliyor anlamıyorum.
Bence çaycı heybeyi sıralı boşaltıyor. Kap a olumlu bir açıklama gelse ipin ucu kaçabilir. Tersi de mümkün.
Uzun vadeli arkadaşlar açısından ciddi bir sorun yok ancak kısa vade vur kaç yapacakların dikkatli olması gerekir diye düşünüyorum.
İşte bu kadar .Hiç vesveseye gerek yok. Bilirkişimiz noktayı koydu. Allah razı olsun isteyen alsın yatsın benim gibi. Torunlara yat kat olsun. Sağ olasın Hacı bey.
teknik son kazle günlükte 11.80-11,17-11 ilk destek güçli ama en güçlü desteği 11 haftalıkta ise buralar son destek 11,40 ve güçlü destek 11 gel artık orayada sende rahatla bizde aylıkta 10,86 fibo 50 seviyesi ne pis bir tahtacısın sen nefret uyandırdın yeminle bu arada sayın melih beyin 2019 dan beri yazılarına baktım benim düşündüğüm herşeyi dile getirmiş yalnız şu durumda var yaaa 2019 dan beri hisse yüzde yüz yapmış görünüyor ama bence bu enflasyon ve bu dolar karşısında bence çok büyük bir artış yaşamamış birçok iyi bilançolu şirketlerle kıyaslıyorum ciddi bir yükselmeden ziyade vasat bir yükselme harbi burda uzun vade bekleyenleri tebrik ediyorum dile kolay 2 yıl bitmiş 3. yıldan gün alıyorlar doğru dürüst temettüde vermemiş çaycı yatacak yerin yok röportajını okudum herşeyi ben bilirim modunda benim sayemde sarkuysan buralara geldi modunda bu adam tipleri hissede kolay para kazandırmaz ama yeterince topladığında ise sür sürebildiğin yere bu arada sabah tahtayı izledim klasik hareket açılışta 12,40 kadar küçük lotlarla yukarı sür satıcı kısmına küçük küçük lot koy 5000 lot 15 kademe nerdeyse kaldıracak seviyeye getir desteğe 12,06 25k 12 ye 30k lot koy belli 12 ye getireceği artık yaptığın tahta hareketleri o kadar komikki midemi bulandırıyor burdan ani bir satışla da devre kestir samimi söylüyorum midem bulandı bu kadar iğrenç hareketler yüzünden ama dediğim gibi al satla senden birşeyler tırtıklayabilirim ama ben 200-300 lira için gelmedim buraya e300 için buraya geldim
zırttan 11,95 destek koyuyor güya demek 11,95 gelecek
ve geldi 11,95 ulen harbi sadece yamyam hareketler yapan tahtacısın yoksa bir zikim bildiğin yok işin kötü tarafı satışa sağlam lot koysa belki şöyle sağlam parası olna gelip acak yüzde 10 nu o zaman elmi yaman beymi yaman ama satışada sağlam lot koymuyor
çarptır 11,
86 ya destek bakalım ne kadar iş görecek
belli forumda bazıları panik oldu sayımız 10 çıktı içimizden bazıları ne oliyiiii diyor şuan
Bu olanlar hep senden ötürü :) yok villa yok araba derken at arabasına kalacağız bu gidişle, şaka maka takılıyorum da ayağın uğursuz geldi ve arkadaş :)
Bugün yine hafif alıcıyım benim hedeflerim küçük, ama borsada bir tek hisseyi hiç satmayacağım diye bir ön karar verdim. O da sarky. O nedenle al sat yapsamda sembolik bir rakam elimde mutlaka kalıyor. Su sıra hisse senedi pörtföyünün %30 civarı sarky de ve elimde en yüklü olan hisse, benim için sarky nin sürekli düşüyor olması çok kötü bir durum değil ama, o düşerken miktarı arttırmam için gerekli volotivitenin sarky ve diğer hisselerde oluşmaması kötü sürekli düşen bir piyasada sürekli alım yapmak için kenarda yüklü nakit olması lazım ve bu doğru bir strateji değil
benden ötürü be yaaa ama vercek öylede vercek böylede vercek nereye kıvırırsa kıvırsın mal kredili değil nakit keş benim param en fazla beni zaman olarak bekeltir bekletsin ama öyle ama böyle elinden alcam anahtarını bu arada at arabasını geçtim ben tabana kuvvet moduna girmek üzerey7im:)))) bu hisseyi temelden çözmeye devam ediyorum ama teknik olarak çok basit bir tahatacı yalnız büyük lotlarla bu thatada trade zor ky tradelerlede para kazanılır ama onudfa benim ne kafam kaldırıyor nede zamanaım oluyor
Kendi paranın da zaman maliyeti var fırsat maliyeti var. Gönlündeki gibi olur inşallah, sarky olmuş şu hisse olmuş bu hisse olmuş fark etmez birçok hissede benzer durumları şu dönemde yaşıyoruz zaten. Önemli olan hissenin geleceğine güvenebilmek, ve doğru zamanda doğru işlemleri yapma iradesini sergileyebilmek, sonu güzel olur inşallah
trade için burdan alırsan paracık kazanma ihtimalin var diyor kahve falı
Tekstil ve turizm gibi küresel
arenada ülke markası olan
Türkiye’nin bir de belirli
sektörlerde markalaştırdığı firmalar
bulunuyor. Türkiye elektrolitik bakır
tel ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini
karşılayan Sarkuysan bu şirketlerden
biri. Avrupa’da elektrolitik bakır tel
sektöründe üretim kapasitesi yönünden
3’üncü sırada yer alan Sarkuysan, küresel
bakır pazarının yüzde 4,6 düştüğü
pandemiyle geçen 2020 yılında TL
bazında cirosunu artırmayı başardı. Pek
çok sektörün ihtiyacı olan ana girdinin
tedarikçisi konumunda olan Sarkuysan’ın
Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çaycı
ile şirketin gelecek dönem hedeflerini ve
küresel bakır pazarını konuştuk.
Türkiye endüstrisi için Sarkuysan
ne ifade ediyor?
Türkiye elektrolitik bakır tel ihracatının
yaklaşık yüzde 50’sini yapıyoruz.
Ülkemizin en büyük üreticisiyiz;
Avrupa’da ise elektrolitik bakır tel
sektöründe üretim kapasitesi yönünden
3’üncü sırada yer alıyoruz. Sarkuysan,
elektrolitik bakır sektöründe yuvarlak,
yassı ve boru ürün gruplarında
oldukça geniş bir ürün gamına sahip.
Sarkuysan’ın yılda 240 bin ton yurt içi,
48 bin ton yurt dışı olmak üzere 288 bin
ton üretim kapasitesi vardır. İstihdam
seviyesine gelince yurt içi ve yurt dışında
toplam bin civarında istihdam sağlıyoruz.
Sarkuysan mamulleri pek çok
sektörün ihtiyacı olan ana girdiyi
sağlamaktadır. Başta enerji, otomotiv,
data, sağlık, iletişim vb. olmak üzere
stratejik öneme sahip ürünler ortaya
koyuyoruz. Nitekim pandemi süresince
aciliyet doğuran şehir hastanelerinin
yangına dayanıklı kablolarının iletkenleri
şirketimiz tarafından karşılanmıştır.
Pandemiden dolayı kayıp yıl olarak
kabul edilen 2020 sizin için nasıl
geçti?
2020 yılı bütün sektörlerde olduğu gibi,
elektrolitik bakır sektörü ile entegre
olduğu kablo, trafo, motor ve buna
benzer elektrik sanayii sektörlerinde
COVID-19 sebebi ile büyük sorunlar
yaşanmıştır. Bu sektörlerde döviz
kurlarındaki aşırı değişimlerin yanı sıra,
bakır gibi her an değişen bir metalin
ana veya önemli giriş malzemesi olması;
sorun ve riskleri ikiye katlamaktadır. Bu,
dövizle borçlanıp, Türk Lirası ile satış
politikası uygulayan şirketleri içinden
çıkılmaz sorunlarla baş başa bırakmıştır.
Özellikle 2020 martından itibaren
olumsuz yönde etkilenen sektörümüz,
özellikle nisan-mayıs ayında Avrupa’da
ve ülkemizdeki kapanmaların etkisi
ile kapasite kullanımı açısından en zor
aylarını yaşadı. Bilahare takip eden ikinci
yarıda bir toparlanma yaşansa da yılın
tamamına baktığımızda gerek yurt içi
gerekse yurt dışı pazarında yüzde 10’luk
bir küçülme olduğu ifade edilebilir.
2020 yılında ortalama kurun bir
önceki yıla göre yüzde 23 ve LME
fiyatlarının yüzde 3 artmasıyla; söz
konusu yüzde 26’lık artışın ciddi bir
işletme sermayesi ihtiyacı ortaya
çıkarmasına ve pandemi koşullarına
rağmen; şirketimiz, kriz ve risk
yönetimindeki başarısı sayesinde geçen
yıla göre önemli bir kâr artışı elde
etmiştir. Dolar bazında ciro düşerken TL
bazında artış göstermiştir.
39
HAYRETTIN ÇAYCI’YA GÖRE ISTIKRAR VE BAŞARININ SIRRI…
â€œİşinle her günün her saatinde yaşarsan başarı gelir. İş hayatında başarılı olmanın neticesi istikrarı doğurur.
Başarının anahtarı da işini sevmek ve benimsemektir†sözleriyle yarım asrı aşan iş hayatının özetini yapan
Hayrettin Çaycı, iş hayatında uzun vadeli programlar yapmanın iş temposuna katkı sağlayacağını belirterek,
“Zamanın nasıl geçtiğinin farkına bile varamadan benim gibi 54-55 senelik iş hayatınızı tamamlamış olursunuzâ€
diyor ve ekliyor: “Her iş konusunu başlangıçtan alıp geliştirip sonuca bağlayabiliyorsan, bu size problemlerin
çözümünde yol gösterici olur. Bazen sonucun negatif çıkması dahi iş hayatında tecrübe kazanmak için önemlidir.â€
40
Küresel bakır pazarında küçülme ne
kadar oldu? Bakır fiyatları, 2021’de de
yükselmeye devam eder mi?
2020 yılı için global bazda bakır
sektöründeki küçülme yüzde 4,6 olarak
gerçekleşti. 2020’de yükselen bakır
fiyatları, 2021 yılında da yükselmeye
devam edecektir. Sebebi de, dünya bakır
üretiminin yüzde 40’ını sağlayan Güney
Amerika ülkelerinde bakır cevherlerinde
tenönün (bakır yüzdesi) devamlı düşmesi
neticesi bakır üretimin azalmasıdır.
Üretimin artırılması için yeni teknolojik
yatırımlara geçilmesi gerekiyor. Bu
yatırımların çok yüksek harcamalara sebep
olması ve yatırım süresinin 4-5 yıl gibi
uzun olması, kısa sürede bakır arzındaki
yükselişin sağlanamayacağı anlamına
geliyor. Güney Amerika ülkelerinde
bakır işletmelerinde zaman zaman
uygulanan grev kararları da üretim artışını
engelleyen diğer bir faktör. Arz tarafındaki
negatif gelişmelerin yanında, dünya bakır
tüketiminin yüzde 50’sine sahip Çin’in
bu metale karşı devamlı talepkar olması,
önümüzdeki birkaç yıl bakır fiyatlarını
yukarı yönde etkileyecektir.
Global bakır tüketimi yıllık 23 milyon
ton civarındadır ve Türkiye de 505 bin
ton tüketimi ile global pazardan yüzde 2
pay alıyor. 2021 yılındaki beklentim, bakır
sektörünün global olarak ortalama yüzde
5 büyümesi yönünde.
Bunun için bir yol haritanız var mı?
Pandemi döneminde ham madde
tedarikinde sıkıntı yaşadınız mı?
Gündeminizde ham madde yatırımı
var mı?
Sarkuysan bir şirketler topluluğudur.
Burada ben sadece elektrolitik bakır
üretimi yapan Sarkuysan ve yurt
dışı iştiraklerindeki ham madde
temin kaynaklarını ve oranlarını size
anlatacağım. Sarkuysan’ın yurt içindeki
ham madde ihtiyacının yüzde 25’i yurt içi
kaynaklardan, yüzde 75’i ise yurt dışından
ithal edilerek karşılanmaktadır. Ülkedeki
bakır yatakları tam kapasite kullanılabilse
bu oran terse dönebilir; yani sadece
yüzde 25 ithal yolu ile karşılanabilir.
Şu anda dahi 50 bin ton bakır ihtiva
eden bakır konsantresi, metalik bakıra
dönüşmeden ihraç edilmektedir. Bakır
konsantresi, bakır cevherinden üretilen,
içerisinde yüzde 17-30 bakır ihtiva eden
ilk ara üründür. Bakır cevherinin ihtiva
ettiği altın, gümüş, platin, paladyum gibi
kıymetli metaller de bakır konsantresi
ile yurt dışına gitmektedir. Ülkedeki
mevcut izabe tesisleri, ihraç edilen
konsantre bakırı da metalik bakıra
çevirecek kapasitede değildir. Halbuki
ülkemizde metalik ham bakırı elektrolitik
saf bakır haline getirecek 250 bin ton/
yıl kapasiteli elektroliz tesisi mevcuttur.
Bu tesisler ancak kapasitelerinin yüzde
60’ı seviyesinde 150 bin ton civarında
elektrolitik bakır üretebilmektedir. 100 bin
ton/yıl elektroliz kapasitesi atıl durumda
kalmaktadır.
Yurt dışı iştiraklerimizde ham madde
temininde bir sorun yoktur. Ham maddede
dışa bağımlılık zaman zaman nakliye
sorunlarından dolayı küçük sorunlar
yaratsa da çoğunlukla döviz temin edildiği
sürece sorunsuz görülmektedir.
Ham maddeye yönelik yerli üretim
yapmak en büyük hedeflerimizden biridir.
Hatta şu anda şirketimize ait bakır cevheri
ruhsatlı sahalarımız da mevcut. Ancak
“2021 yılında bakır fiyatları
yükselmeye devam edecek
ve global bakır pazarının da
ortalama yüzde 5 büyümesini
bekliyoruz."
SANAYİCİ
41
"Maden işletmeciliğine hükümetin vereceği ayrıcalıklı teşvikle
ülkem, pek çok metalin ithalini asgariye düşürebilecektir. Bu
da dış ticaret açığına çok önemli katkılar sağlayacaktır."
ülkemizde maden sahası işletmeciliği
hâlâ çok büyük zorluklar arz etmektedir.
Maden ruhsatı sahibinin muhatabı, birkaç
bakanlık olduğu sürece sorunun çözülmesi
mümkün değildir. Bir bakanlığın uygun
dediğine, diğeri hayır dediği sürece
bu işin yürümesi çok zor. Zira dağın
tepesindeki üç ağacı kesmek için diğer
bakanlığın müsaadesine ihtiyaç olduğu
sürece madencilik heyecanını yaratmak
mümkün değildir. Maden işletmeciliği, tek
bir bakanlığın yani "maden bakanlığı"nın
kontrolünde olması gerekir. Bu hususta
maden işletmeciliğine hükümetin vereceği
ayrıcalıklı teşvikle ülkemiz de pek çok
metalin ithalini asgariye düşürebilecektir.
Bu da dış ticaret açığına çok önemli
katkılar sağlayacaktır.
Son yıllarda yurt dışı yatırımları ile
büyüyorsunuz. Benzer yatırımlar
devam edecek mi?
Sarkuysan yurt dışında ABD’de
Sark-Wire firması vasıtasıyla iki fabrikası
ile üretim yapmaktadır. Bulgaristan’daki
Sark-Bulgaria şirketimiz de Sark-Wire
gibi üretim yapıyor. Sadece Almanya’da
pazarlama şirketimiz, İtalya’da ise
temsilciliğimiz mevcut. Yerel ve
küresel üretimde önümüzdeki yıllarda
katma değeri daha yüksek bakır ve
bakır alaşımları yatırımları yapmayı
planlamaktayız.
Peki, Sarkuysan’ın kilogram ihracatı
bugün ne düzeyde? Şu an devletin de
ihracatçının da ana gündeminde bu
konu var.
Sarkuysan, satışlarının yüzde 40-45’ini
ihraç ediyor. Türkiye’nin 2020 ihracatının
birim fiyatı 1,1 dolar/kg seviyesindeyken,
Sarkuysan’ın ihracatının birim fiyatı
6,8-7 dolar/kg seviyesindedir. En önemli
hedefimiz, katma değeri daha yüksek ürün
imalatını artırarak ülkenin ihraç birim
fiyatlarının yükselişine katkı sağlamak.
Ekonomi yönetimindeki değişim
ile birlikte iş dünyasının reform
talebi arttı. Yarım asırdan fazladır iş
hayatında olan bir yönetici olarak sizin
de benzer beklentileriniz var mı?
Hiç şüphesiz, ekonomik reformlar
ve iyileştirmeler firmaların önünü
açacaktır. Ülkenin dış ticaret açığını
azaltmak ve şirketin para girişinde
döviz imkanını sağlamak için ihracata
çok önem vermeliyiz. İlgili ihracat
artışının sağlanabilmesi için yurt içinde
yerli üreticilerin korunması ve ithalata
karşı anti damping vergilerinin devreye
alınarak, katma değeri yüksek ve
teknolojik ürünlere yönelerek, kârlılığın
artırılması gerekiyor. Türkiye’nin
hedef pazar olarak belirlediği ülkelerle
STA ve tercihli ticaret anlaşmalarının
sayısının artırılmasına ihtiyacımız var.
Teşvikler yoluyla rekabet edilebilir fiyat
avantajlarının sağlanması bir gereklilik.
Bilindiği üzere artık dünyada
korumacılık politikaları giderek
yaygınlaşmakta olup, özellikle haksız
rekabetle yerli sanayiyi zora sokan ithal
girdilerin ülkelere girişi çeşitli tedbirlerle
zorlaştırılmaktadır. Bu noktada son
yıllarda ülkemize Özbekistan, İran,
Mısır’dan gerçek maliyetinin altında bir
değerle ithal edilen, aslında bu ürünleri
ihraç eden bahse konu ülkelere de
gerçek anlamda bir ekonomik katkısı
olmayan başta bakır filmaşin, tel, boru
gibi ürünler yerli ve milli sanayiciyi zora
sokarak gerçekten haksız bir rekabet
yaratmaktadır. Bu konuda devletimizin
de gerekli kalıcı tedbir ve uygulamaları
hayata geçirmesi son derece önemlidir.
Demir yolu başta olmak üzere lojistik
altyapının kurulması, sınır kapılarındaki
uzun bekleyişlerin sonlandırılması
ihracatçılar için büyük önem arz
etmektedir.
Reel sektörün içinde bulunduğu
mali sıkışık durumun banka sektörünce
zamanında, vakit kaybetmeden çözülmesi
gerekir. Özellikle alacak sigortası
limitlerinde Eximbank’ın firmaları
daha detaylı inceleyerek, hakkı olan
limiti vermesi ve hatta biraz da cömert
davranması, özellikle bu sektörde firmaların
önünü açacaktır. Eximbank üzerinden
kullanılan reeskont ihracat kredilerinin
vadesinin uzatılması son derece önemlid
ulen çaycı katma değer diyon madenim var diyon türkiyede 1.avrıpada 3. yüz diyon eee bu fiyat ne o zaman
Benim yazabileceğim ve bulduğum bu kadar hissede çok eskilerden melih bey iki kelam etme şansınız varmıdır
Akrep kardeşim burdaki Yazıyı geç gördüm. Özelden yazmıştım burdan da özetleyeyim,
aslında diyeceklerim kendi sesli düşünmem. Çünkü bende merak ediyorum.
Biz bu kağıda yıllar önce girdik ve piyasa Değeri 100 milyon dolar civarı idi. Geçtiğimiz yıl borsadaki olumsuzluğa rağmen 400 milyon dolara çıktı. Yani dolar bazında 4 kat değeri arttı. Dolar da nerdeyse 4 kat arttı.
Sonuçta bizim gibi uzun vade tutanlar 8 kat kar etmiş olduk,
Bundan sonra ne olur dersek, 1-yabancı ilgisi 2-bakır fiyatlarındKi gelişme, 3- Hanönüden gelecek güzel haberler kağıdın Önünü açar. Ancak 8 kat karda olanların da satışı devam edebilir.
Dolayısı ile uzun vade açısından sorun yok ama kısa vadede vur kaç yapmak isteyenler sıkıntıya düşebilir.
Kaldı ki bizim borsaya yabancı ilgisi azaldı .
Dünya'da gökten para yağıyor ama şu anda tek Kuruş bize gelmiyor bu akışın değişmesi Lazım.
halka arzlar yeni yatırımcıyı ve parayı oraya çekiyor. Bu da borsadaki birçok firmanın ÇÖP fiyata düşmesine neden oldu.
Çaycı yönetimi ele geçirdi onun derdi bedavaya düşsün toplayayım.
Eğer yönetime oynamıyorsanız Hissi olmamak kağıda nikah kıymamak gerek.(bu kağıdımı sattım çıktım demek değil)
caizmidir bilmem :) ama (bunu Cevahir'e Soralım) arada bir muta nikahı da :) yapılabilir. hani dörde kadar yolu var deniyor ya. :)
Onun için iyi analiz ile borsadaki geleceği parlak, fiyatı ÇÖP olmuş kağıtlara Muta yapılabilir.:)
Ucuz olsun, baldırı düz olsun, kız olsun.:):):) bulsak da alsak:)
Tamamen sesli düşüncemdir tavsiye değildir.
Teşekkürler melih bey
hisse şu anda 2020 piyasa değerine göre 6 kat artmış görünüyor bedelsiziyle beraber ama teknik olarak bakarsak hissede asıl hacimli toplanma bedelsizden sonra oluyor kasım ayında start veriliyor ve 6,6 civarı toplnmaya başlanıyor 17,40 kadar ve burda hisse satışa geçiyor ama alım hacmine göre o kadar düşük bir hacimle oluyorki mal çıkarılmadan hisse düşürülüyor burda bunu yapabilmelerin sebebi bu kadar dışarda lot gözüken tahtada aslında malın toplu olması çünkü satıcı yok bu kadar büyük hacimle 91 le 99 yıllarında olmuş başkada olmamış bu hissede zaten 3 fiyaatlar saçma idi ama hisse baskılanabiliyordu çünkü kar uçuk görünmüyordu şimdi değişen 3 şey var bir yurtdışı fabrikalar para kazanmaya başladı 2. s bakır iyatları ve hanönü ve 3.sü bakıra olan talebin artması bundan dolayı ben bu hissenin şu koşullarda bile 35-40 arası olması gerektiğini düşünüp hanönü olursa fiyatın 3 basamaklı olma ihtimalini yüksk görüyorum
bizde ky nın klasik bir özelliği var hisse bu yükselişi yaptığında çok yükseldiğni düşünüp satarız ama asıl tahta yapıcı burada mal oplamaya devam eder çünkü asıl çıkış başlamamıştır bunu jantsa hektaş pkart durdo tmsn şeklinde sayabileceğim onlarca hissede gördüm çoğunda eken indn çoğunda çok ii kazandım ve sark için şunu söyleyebilirim tahta inanılma toplu burdan topladığı bu kadar malı tahtacının satması imkansız satsada ilerde bu fiyatlara toplaması imkansız burdaki tek sorun sağlam biir para babasının kalın lotları burda görüp olaya dahil olması bunu zamanında reza yapmaya çalıştıında olay nerelere gelmiş geçmişe bakabilirsiniz
Endüstride bakırın vazgeçilmez olmasının nedeni, çok çeşitli özelliklere sahip olmasıdır. Bakırın en önemli özellikleri arasında yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, aşınmaya karşı direnci, çekilebilme, dövülebilme özelliği ve antikorozid özelliği sayılabilir. Ayrıca alaşımları çok çeşitli olup, endüstride değişik amaçlı kullanılmaktadır.
Sonuçta, ekonomik gelişmelere bağlı olarak hayat standardının sürekli yükseldiği günümüz dünyasında bakıra olan talebin devamlı olarak artacağı, bazı kullanım alanlarında ikame malzeme bulunsa bile bakırın güncelliğini daima muhafaza edeceği gerçeği anlaşılmış bulunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık bakır tüketimi 10 kg iken Türkiye’de bu miktar 3 kg’dır. Metal içerikli bakır rezervi dünyada 550.000.000 ton, Türkiye’de ise yaklaşık 1.700.000 ton olarak tesbit edilmiştir. Türkiye’nin yıllık bakır tüketimi 200.000 ton civarındadır. Bakır üretimimiz tüketimimizin ancak %20’ni karşılayabilmektedir. Yıllık blister bakır üretimimiz yaklaşık 35 bin ton civarındadır. Blister bakır üreten izabe tesislerimizin kurulu kapasitesi (38760 ton/yıl) ihtiyacın çok altındadır. Bu bakımdan blister bakır üretim kapasitesini arttırmaya yönelik genişletme-yenileme veya yeni yatırımlar teşvik edilmelidir. Ayrıca yurt içi kaynak yetersizliğine çözüm için işletmeye hazır Siirt-Madenköy ve Artvin-Cerattepe yatakları en kısa zamanda üretime alınmalıdır.
Dünyada bilinen bakır rezervlerinin 60 yıl kadar talebi karşılayacak durumda olduğu bilinmektedir. Dünya bakır üretiminin %75’i birincil kaynaklardan (bakır cevherlerinden) ve %25’i ise ikincil kaynaklardan (hurda, toz ve atık maddelerden) sağlanmaktadır. Birincil kaynak dünya bakır rezervlerinin her yıl %1,2 ‘si tüketilirken, Türkiye’de bu oranın %4,4 olduğu görülmektedir. Bu da Türkiye bakır rezervlerinin 21. yüzyılın ilk çeyreğinde tükeneceğini göstermektedir.
İLİ
İLÇESİ
KÖY/MEVKİ
REZERV
(Bin Ton)
Cu
(%)
Zn
(%)
Au
(g/t)
Ag
(g/t)
BAKIR
(Ton)
KURULUŞ
Artvin
Murgul
Damar
2,503
1.24
-
-
-
31,137
KBİ
Artvin
Murgul
Çakmakkaya
5,714
0,84
-
-
-
47,997
KBİ
Artvin
Murgul
Akerşen
582
2.24
4.70
-
219
13,000
KBİ
Artvin
Merkez
Cerattepe
3,900
5.20
-
1.23
25.3
202,800
COMINCO
Artvin
Merkez
Seyitler
2,465
1.41
-
-
-
34,752
ÖZEL
Çanakkale
Arapuçuran
1,230
1.25
-
-
-
15,375
AKOL
Elaziğ
Ergani
Anayatak
600
1.71
-
-
-
12,000
Eti-Ber-Oner
Giresun
Espiye
Lahanos + Kızılkaya
2,402
2.40
2.42
-
-
57,528
KBİ
Giresun
Tirebolu
Harköy
498
1,90
8,740
KBİ
Kastamonu
Küre
Bakibaba + Aşıköy
12,339
2.05
-
-
-
252,950
ETİ HOLDİNG
Rize
Çayeli
Madenköy
10,900
4.61
7,50
-
-
502,490
ÇAYELİ-BAKIR
Siirt
Şirvan
Madenköy
14,500
3.00
-
-
435,000
ETİ HOLDİNG
Sivas
Koyuluhisar
Kan
964
1.73
-
-
-
16,683
MENKA
Trabzon
Of
Kotarakdere
963
1.31
2.73
-
-
12,600
KBİ
Trabzon
Yomra
Kanköy
3,310
1.11
-
-
-
36,741
BER-ONER
Türkiye’nin mevcut bakır rezervleri ile tüketimi kıyaslandığında 2000 yıllarının ilk çeyreğinde bakır yataklarının tükeneceği görülmektedir. Yeni bir bakır yatağının bulunup işletilmeye geçmesi yaklaşık 10 yıllık bir süreyi almaktadır. İç tüketimi karşılamak ve ihracatı artırmak amacıyla bakır aramasına hız verilmelidir. Ülkemizde bugün işletilen bakır yataklarının tamamı volkanik masif sülfid tipte iken dünya bakır üretimine bakıldığında büyük bir bölümünün porfiri ve sedimanter bakır yataklarından karşılandığı görülmektedir. Oysa Türkiye’nin jeolojisi incelendiğinde gerek sedimanter gerekse porfiri tip bakır yataklanmaya olanak sağlayan birçok alanın mevcut olduğu görülmektedir
Dünyada üretilen bakırın % 85 kadarı elektrik cihazları imâli, ışık ve elektrik endüstrisi, inşaat, endüstriyel cihazlar ve motor imalinde, haberleşme ve askerlik alanlarında kullanılmaktadır. 3u
maksatla rafine bakır tel, çubuk, kütük,
kalıp ve levha, katot, külçe ve çubuk külçe haline getirilir. Rafine bakırın en büyük tüketicileri (% 60 oranla) tel fabrikaları, ikinci büyük tüketicileri pirinç
fabrikalarıdır.
Dünya blister bakır üretimi ile rafine bakır üretimi arasındaki fark gittikçe
artmaktadır. 1951 -1955 arasındaki dönemde ortalama yıllık 600 bin ton olan
bu fark, 1966 -1970 yılları arasındaki
beş yıllık dönemde ortalama 1150 bin
tona yükselmiştir. Her geçen yıl bakır
hurdadan üretilen miktar artmakta olduğundan bu iki eğri arası gittikçe açılmaktadır
2021 şirket Arazi ve arsalar ederi bilançoda 16.873.000 göstermiş şirketin elindeki arsalar Kocaeli (a) Gebze İstasyon 8.198 30.06.2000
Kocaeli (a) Gebze İstasyon 15.001 30.09.1991
İstanbul (b) Pendik Ortamahalle 5.833 10.06.1990
Kocaeli (c) Darıca Darıca 2 4.248 06.08.2004
Kocaeli (c) Darıca Darıca 2 1.515 31.08.2009
Kocaeli (d) Dilovası Tepecik Mahallesi 7.135 28.07.1998
Kocaeli (d) Dilovası Tepecik Mahallesi 14.707 28.07.1998
Kocaeli (e) Gebze Duraklı Köyü 23.901 09.07.1997
Kocaeli (e) Gebze Duraklı Köyü 7.348 09.07.1997
Kocaeli (e) Gebze Duraklı Köyü 8.510 09.07.1997
İstanbul (f) Şişli Kaptanpaşa 493 26.11.1997 ve 25.08.2000
İstanbul (g) Bahçelievler Yenibosna 179 24.06.2009
Sakarya (h) Erenler Ekinli Mahallesi 5.600 15.05.2000