1 sene sonunda sizin defans anlayışınızı bist100yuUn cokusuyle hsfy ne kadar aç gözlülük olduğunu anladım
Mi 9T Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
1 sene sonunda sizin defans anlayışınızı bist100yuUn cokusuyle hsfy ne kadar aç gözlülük olduğunu anladım
Mi 9T Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sağolun Sn ayurdakök, Sn. cakozgur,
selamlar , sevgiler.
geliyor galiba devami
Petrol de düşüşe eşlik ediyor.
Emtia devrini düşünmek lazım.
Çelik de aşağıda, kömür de...
Bizim çanağın kulpları çoğalıyor. Haklı çıkmak istemiyorum, formasyonun bozulması için acilen 8,20'lerin altında kapanışlara ihtiyacımız var. 8,50'lerin üzerini son 6 ayda 4 defa denemişiz, her seferinde de geri çekilmesi kısa sürüyor.
Açıkçası yukarı kırması için çok da bahaneye ihtiyacımız yok, Soylu-Peker çekişmesi ve olası sonuçları dahil herşey bahane edilebilir, o iş nihayete erse önümüzde Nato toplantısı ve Biden görüşmesi var, Haziran TL açısından sıkıntılı geçecek gibi görünüyor.
8,20'lere ihtiyacımız var diye yazdım ama oranın altına sarkmak için erken seçimden başka bir bahane görmüyorum. Seçim belirsizlik demek ancak aynı zamanda yeni ihtimaller demek, dolara deli gibi ihtiyacımız var, en büyük dolar kaynağı yaz sezonu da beklentilerimiz paralelelinde gitmezse, kaynaklarının bize akması için başka bir neden göremiyorum. İnşaallah gecenin en karanlık anının güneş doğmadan az öncesi olması gibi, bizim de en kötü günlerimiz bunlardır ve güneşin doğuşu fazla uzakta değildir.
https://i.ibb.co/qpv1m3f/tlusd.png
Bazı fonlarda geçerli olan vergi muafiyeti 31 mayıs ta son buluyor, bu sefer süre uzatımı olacak gibi görünmüyor.
16 Şubatta dolar 6,92'ymiş
Dolar şu anda 8,40 civarı.
Yani %21 değer kazanmış dolar.
Buna göre KUB kur artışını yansıtamayıp geri kalmış.O yüzden başarılı değil, bu dönem için oldukça başarısız olmuş KUB.
Dövize dayalı fonları kıyaslarken kur artış değerini düşmek lazım.
TGE %1.05.
Çorba parası cepte.
Üstad TGE den özür dilemeniz gerekiyor.
Siz onu o kadar horladığınız halde efendiliğini iç bozmadı.
aynı kalınlıkta veriyor.
napsın yani daha.
Sanırım size kızma sebebi,
kendisinin bir inci olmasına rağmen,
ona boncuk muamelesi yapıyor olmanız.
Bugün bir arkadaşımla konuşuyoruz.
KY ları çok kötü silkeliyorlar dedim.
dedi ayakta uyuma, ne KY sı,
Küçük yatırımcıya bakan falan yok.
birbirlerini götürüyorlar,
yavru balinalara bile iyi gelmiyor galiba borsa,
GARAN da ki fonun biri cortlamış,
tabi aslı var mıdır,
yoksa, tezgah mıdır bilmiyoruz.
salı çarşambaya kokusu çıkar.
Bu işi beceremiyorum.
Bir Lemon üstad değilim ki.
Dostum açıklanmamış yaw.
MKK e-yatırımcı verilerine göre(birim fiyat artış oranı) :
AFO 0,111105 0,87
TCA 0,066319 0,90
OPH 2,167845 -0,22
MAC 0,058458 0,40
SUC 2,660197 0,13
Mumkunse nitelikli yatirimcilar icin serbest fonlar icin de bir topic açilabilir mi acaba? Aramizda serbest fonlari alan arkadaslarimiz var midir? Varsa tecrubelerini bizimle paylasabilirler mi acaba? Şimdiden katki sağlayacak herkese teşekkür ederim.
Turk Telekom TT175 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Daha önceleri de benzer durum yaşanıyordu, yeni bir şey değil. KUB kısa vadede doların yükselişini ve düşüşünü birebir yansıtmıyor çoğunlukla. Yükselişte doların gerisinde oluyor. Düşüşte ise dolardan az düşüyor. Vade uzadıkça KUB getirisi doları geçiyor.
ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
TGE %-3.21 yarasın...
ABV TGE...
Hedef portföy değişken fon kuruyormuş. ppf ve hsyfden sonra üçüncü tefaşa açık fonları olacak. tcd/ıpb tibi agresif mi gma/opb/fid vs. gibi orta halli mi, yoksa defansif stratejili mi olacak göreceğiz.
Keşke döviz unvanlı değişken açsalardı. Bu tarafta çok büyük bir boşluk var maalesef. dövizi geçebilen döviz bazlı fon ( tefaşa açık olanlarda) koca ülkede 2'yi zor buluyor.
.
Bu da 08.12.2015 ve 03.12.2020 arası dolar ve kub grafiği. Her ikisinin fiyatı 8 aralıkta 100 olaral kabul etseydik. Kub çok kısa bir süre (2018 ağustos ve eylülü) doların altında kalmış. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...90219ed96e.jpg
Ben yaklaşık 3-4 yıldır yazıyorum. Dönem dönem zayıflasalar da benchmarklarını uzun vadede geçebilen ve döviz bazında getiri yapabilen ve aktif yönetilen sadece 2 tane döviz bazlı fon var tefaşa bağlı. Biri gbc biri kub.
İkisini de yıllardır taşıyorum.
Bunlara günlük , 3 günlük bakan yanılır.
Piyasada renk renk, cıvıl cıvıl tematik fonların olması güzel.
Ama her zaman söylediğim gibi, bunlar çok kötü yönetiliyor ve kıyas kriterlerini geçemiyorlar. Kıyasını geçemeyen fonlar er geç kötü sonuçlara evrilecek.
Anormal yüksek yönetim ucretli ve sıfır aktivite ile yönetilen yoncalı bankanın ve kırmızı bankanın yabancı fonları sadece bağlı oldukları dayanak endekslerin ekmeğini yediler zaman zaman. Ama bu dayanaklar 5 çıkarken ancak 3 çıktılar, 5 düşünce ne yapacaklar ürkütücü.. Bu benchmarklarından sürekli geri kaldıkları için uzun vadede başladıkları yerin bile gerisinde olacaklardır usd bazında bence.
Döviz ile hesaplanan fon almak isteyenlerin bakması gereken bence 3 kriter var.
1. Getirisi usd bazında var mı ? ( tl değil )
2. Kendi kıyaslarını geçebiliyor mu ? ( başarının sürdürülebilirliğinin tek şartı )
3. Portföy dönüşüm hızı ( aktif yönetim var mı ? )
Ben 6-7 yıldır portföyümde %30 oranında tuttuğum döviz bazlı enstrümanları yakın zamanda %40'a çıkardım. ( %30 faiz bazlı-%30 hisse bazlı )
Bu kısmı ağırlıklı kub ve gbc ile taşımaya devam ediyorum şimdilik.
Sn Hellistheothers, aslında bu post'a da yorum yapmanızı umuyordum. Özellikle 2 yıllık vadede elde edilecek getiriyle ilgili kısma.
Tabi ki size gerekli olabilecek (ev, araba peşinatı gibi) bir parayı riskli yatırım araçlarında değerlendirmek en akılcı çözüm değil ama tek alternatif de ppf olmamalı diye düşünüyordum. Ama karşılaştığım sonuçlar pek öyle söylemiyor.
@hellistheothers, ben portfyümün %5ni çok çok riskli fonda (risk seviyesi 6-7) olanb bir fon almak istiyorum sizce ne olabilir? emtia? sadece gümüş?
Merhaba hocam,
Ben emtia fonlarının hiç birini iyi bulmuyorum. Altın getirisini yıllıkta bir miktar geçebilen bir emtia fonu dahi yok. Gram altın alıp yastık altında tutmaya bile alternatif olamıyorlar, gümüş fonları da aynı şekilde. o yüzden de benim için çöp hükmündeler üzgünüm.
Emtia fonları emtia getirilerini geçselerdi ben de alırdım açıkçası. Zaten bunun için yönetim ucreti ödüyoruz. Altın getirisini birebir yansıtsın diye değil. Onu biz de yapabiliyoruz.
Ne zaman ki altın fonları altını, gümüş fonları gümüş getirisini cüzi da olsa geçmeye başlar o zaman tercih olurlar.
Çok riskli tarafta, bence hala iyi hsyfler daha tercih sebebi. Çünkü dolar artışı , enflasyon üretecek, enflasyon da kısa vadede satış yaratsa da uzun vadede er geç şirket değerlemelerine , o anlamda en az enflasyon kadar yükselecek bir asset olarak endekse de girecektir.
Bu anlamda bist100'ü düzenli geçebilen bir hsyf tercih ederdim ben şahsen yine de.
Bu postu görmemiştim, özür dilerim.
Hocam portföy yönetim teoriği açısından, vade uzadıkça riskli enstrümanların stabil/daha az riskli enstrümanları geçmesi ihtimali artar biliyorsunuz.
Ama bu çok flu bir durum. Tabii ki bir sürü bilinmeyen var bu önermenin içinde.
Hangi vadede geçecek ( uzun vade ne ? ) , ne kadar geçecek, bu ihtimal ( geçme ihtimali ) ne kadar artacak vs.
2 yıl bence bunun için biraz az bir süre global ölçütlere ve benim deneyimlerime göre.
Genelde ayrışma ve makasın oluşması için ( yani risklilerin risksizleri geçmesi için ) en az 4-5 yıllık bir vade gerekiyor.
Ancak doğru hsyf seçimi yapılırsa , onlar da bist100'e makas yaptıkları için bu ihtimal biraz daha güçleniyor.
Çok uzun vade yatırım yapmak isteyen benim gibi biri için sözgelişi portföy dağıtmak belki şart dahi olmayabilir bu anlamda.
Ancak benim portföyü dağıtmanın nedeni getiri sivriliklerini ve volatiliteyi azaltıp, getiri stabilitesini artırmak için yapılan kişisel bir seçim.
Aynı zamanda psikolojik olarak yönetilmesini kolaylaştırmak tabi..
2 yıllık bir vadem olsa benim bunu orta vade oalrak görürüm ve orta riskli değişkenlerden ( %40-50 hisse taşıyan ) oluşan bir portföy kurardım heralde.
Selamlar.
TGE İLLÜZYONU
19,04 TEN İTİBAREN
1.000TL TGE
GETİRİLERİ.
OLAY AMPİRİKTİR.
-------------------
19 7803
20 66
21 7217
22 -8924
26 17154
27 15314
28 4932
29 2660
30 11685
03 -2185
04 6351
05 20455
06 6915
07 -3388
10 3946
11 7953
17 241
18 10011
20 10509
21 -32145
20 günde 3 gün (-) vermiş
toplam eksi -46642
toplam artı 132971
Sonuç :dün itibarı ile 41 TL OLAN BİRİKİM
BUGÜN 7,5 TL dir.
BUGÜN TGE den çıkış yaptım valör 3 olduğu için 26,05 tarihine kadar (+- ) şansımıza diyeceğiz.
PPZ den başka fon tanımıyorum. fon sistemi yatırımcısını sistem olarak eziyor.
kastım benim gibi bu işten anlamıyanları kastediyorum