niye bu yalanlari soyluyorlar anlamiyorum
https://www.facebook.com/share/v/1Vc...ibextid=oFDknk
Printable View
niye bu yalanlari soyluyorlar anlamiyorum
https://www.facebook.com/share/v/1Vc...ibextid=oFDknk
https://pbs.twimg.com/media/GFpuMuOW...jpg&name=small
gerçekleri kabul etmek gerekir !!!
kentsel dönüşüm için 1-2 hatta 3 kat artışa zemin durumu -depremsellik-inşaat teknolojisinin izin verdiği ölçüde izin verilmezse KENTSELDÖNÜŞÜMSİTTİNSENEDE BİTMEZ-BİTEMEZ...
Benim takip ettiğim ev fiyatlarında düşüşler mevcut. Konum Ankara.
Sizlerde de var mı ?
Favoriye aldığım çok sayıda ilan var. Genel olarak fiyatlar gevşiyor reel olarak. Ayrıca birçok ilanda da nominal olarak da düşüş var.
Müteahhitler boşuna yaygara yapmıyor, çalıştıracak usta bulamıyoruz diye:)(mesaj: konut arzı az, fiyatlar artacak, bir an önce konut alın)
Konutla ilgili rakamlar verirken lütfen kaynak belirtelim, Sahibinden, Tüik, TCMB , bir araştırma, yerli veya yabancı veri, grafik vs. referans verelim, bir tarafımızdan rakam uydurmayalım. Bu başlığı takip eden bilinçli bir kitle var, kimse yemiyor bunları.
Mesela Dolar başlığında atış serbest, isteyen istediği rakamı sallayabiliyor :)
Kıymetli yazarlarımız, bu başlıkta gerçekten bilgi paylaşmak amaçlı yazan pek yok. Gerçi çoğu başlıkta durum aynı. İnsanın bencil yapısı gereği satacakları veya elindekiler değerli görmek, alacaklarını ise sürekli düşen pozisyonda görmek ister. Bu gayet normaldir.
Ben, bu piyasada hem alıcı hem satıcıyım. Hiç bir evi 4 yıldan fazla elimde tutmadım. Alırken kırk kez düşünürüm. Satışta bana avantaları ağır basacaksa alırım. Yoksa bina sıfırda olsa pozisyonu uymuyorsa almam.
Bazıları sürekli elindeki konutun değerini ölçümler. Etrafındakilerle karşılaştırır. Satmazlar bu tipler. Sadece fiyatların yükselmesini ister ve mutlu olurlar. '' benim daire şu kadar ediyor '' diye böbürlenir kendini zengin hissederler. Oysa rüzgara bağlıdır her şey. Aynı binada olan satılık daireler arasında bile uçurum fiyat farkı olabiliyor. İşte burada insanların niyeti ortaya çıkıyor.
Daha dün , müteahhitin 2.650 M . istediği 3. kat dairenin karşısındaki daireye ( aynı bina aynı kat ) emlakçı 3.450 M. diyor. Pazarlık en fazla 50 bin tl. diyor. Bu işlerde çok iyi incelemek ve acele etmemek gerek.
Bilmediğin ve anlamadığın konularda rakam sallıyorsun diye boşuna demiyorum. Tüik in yayınladığı bültende Ocak'24 teki %7.43 lük artış, Konut Fiyatlarındaki artış değil, hane halkının Konut konut harcamalarındaki artıştır, yoğunlukla kira harcamalarıdır. Tüik Konut Fiyat Endeksi yayınlamaz!!! İşe yaramaz rakamını al sen bi tarafına sok.
İstanbul'un nüfusu cumhuriyet tarihinde 2. kez azaldı.
• 2022: 15.907.951
• 2023: 15.655.924
hocam, sizin direkt konut piyasasının içinden aldığınız veriler ve paylaşımlar çok değerli. Verinin illa ki resmi rakam olması da gerekmiyor. Önemli olan rakamın yorumlanma biçimi. Mesela siz ayı eve geçenlerde 2.650 milyon istiyorlardı şimdi 3.450 milyon istiyorlar, Konut fiyatlarında %30 artış oldu deseniz çok saçma olurdu. Tabii siz böyle bir şey söylemiyorsunuz :)
tersine göç başladı gibi...
pahalılıktan kaçanda var fırsatı değerlendirende...
bir tane tweet görmüştüm...
tokatmı yozgatmı tam hatırlamıyorum...
3,5 milyon evimi sattım istanbulda...
1,2 milyona ordan ev aldım kalan parayıda bankaya koydum...
aylık 70,000 getiriyor bende girdim asgari ücret bir işe çalışıyorum yazmıştı...
home office çalışan beyaz yakalıdan imkanı olan YILLARDIR istanbul'da değil zaten. giden nüfus olarak sayılar az bile.
örneğin ben ve çalıştığım kurumdaki 700+ beyaz yakalının çoğu nüfus olarak istanbul'da gözükür. Ama 2019 marttan beri coğrafi arbitrajjjjjjj şeysiyle...istanbul'da kazandığını güzel anadolumuzda yer.
istanbul için ok yaydan çoktan çıktı, bunu bilen biliyor. süreç aynı abd'deki gibi, önce avm'ler, sonra ofisler, en son da leştepe
zorttepe olacak.
Istanbulda buyuk bir projede santiye sefi arkadasim var ona sordum cevabi su oldu
Usta yevmiyesi su anda 2500-3000*TL
Iki sebebi var
Yurtdisina ozellikle balkanlara giden cok oluyormus
Ikinciside deprem bolgesine cok giden olmus
Eskiden usta dedigin alayli egitimsiz isi insaatta ogrenmis koy kokenli insanlardi. Toplumun en altindaki adam su anda ayda 90 bin TL yapiyor
Olan ortadirege oldu. Fakirlerle ortadirek esitlendi. Zengin hala zengin. Ilginc olan eger genc erkekseniz yada bayan artik issizlik fakirlik imkansiz gibi bir sey.
Insaatlar eleman bulamiyor
Ev hanimlari hizmetci bulamiyor
bir anadolu turu yaptım...
her gittiğim yerde zaten gelen hesaplara şok oldum...
resmini bile aldım belki inanamazlar diye... :)
malatyanın en iyi yerinde 2 kişi tıka basa yedik içtik 410 tl hesap geldi...
geçen hafta istanbulda vadide bir yerde yedik 2,300 tl hesap geldi...
bu istanbuldan kazanıp anadoluda yiyenler büyük akıllılık yapıyor...
Son dönemde esnaf yüksek kâr marjında eşeğin kulağına suyu kaçırdı. Millette nasıl olsa her şeyin fiyatı artıyor algısı oluşup, gerçek eder algısı yok olduğundan esnaf da bunu fırsata çevirdi. Fiyat niye bu kadar pahalı diye sorsan, yok o arttı, bu arttı diyecek bahane çok olunca istediği fiyatı koyuyorlar. O da yetmiyor gramajdan ve kaliteden çalıyorlar.(skimpflasyon)
Dışarıda yemek işini nadiren yapıyorum. Yemek yapmaktan zevk alıyorum, bir nevi hobim oldu emeklilikte. Zaten öğrenci iken de mutfaklarda çalıştım, şeflik tecrübem var :) En kaliteli malzemeden en güzel yemekleri yapıyorum.
ülkenin nüfüs artış hızı yavaşladı. Sabah akşam emekli konusunu tartışırken gelecek nesli kaybediyoruz. Gençler zaten yurtdışına gidiyor. Evli çiftler ikinci çocuğu istemiyor.
Bu konuda ciddi teşvikler gerekiyor. En önemli teşvikte kadınların hem anne hem çalışan olması için gerekli ortamın sağlanması.
Aman ha !!! Ak kadınlar duymasın. Ülkede göçmenler zaten adeta doğum makinesi bir de asgari ücretli ve eğitimsiz kesim geçimini çocuk teşviğine bağlarsa yanarız. Kendimizin yapmadığı ( layıkıyla bakabileceğin kadar anlayışından dolayı ) çocukların masrafı bize yük olur....Zira bu ülkede en kolay yapılabilen şey.....
vay arkadaş ...
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...42039654/detay
Bazı arkadaşlar esnaflara kızmış ama bir asgari ücretlinin total maliyeti 30 bin TL ye yaklaşmış. Esnaf kaç eleman çalıştırıp neyi ne kadara maletsin de ucuza ürün satsın?
Çorbacıda Bir kase çorba 150-200 lira olur mu?
Kirayı, elaman maliyetini yükleyince oluyor.
Kuzenimin oğlunu özel okula yazıdaracağız;
"Abi sen de gel, hem sözleşmeye bak hem fikir ver" dedi, atladık gittik.
Benim eve çok yakın zaten. Asla servis kullanmayan 1000 kadar velinin, janjanlı arabaları nedeniyle, senelerdir sabahlar bize zehir oluyor, oradan iyi tanıyorum okulu.
Neyse, kalktık gittik.
Ankara'da, Floransa mimarisi ile yapılmış bir yapı. Mermerler granitleri kovalarken, aradan fayans fırtıp gözünüzü alıyor.
Efendim, resepsiyondaki hanım kız bizi birine götürdü, o bir başkasına, o diğerine, o diğerine; ciddi ciddi 4 el değiştirdik ve sonunda şeyimizi koyacak sandalyelere ulaştık.
Karşımızdaki hanım başladı anlatmaya.
"Tekbolojimiz şöyle, sıralarımız A kalite, duvarlar antrasit, yerler granit"
Gibi şeyler anlattı durdu.
Bir ara dayanamadım;
"İskanı var mı?"
Dedim.
"Pardon?"
Dedi.
"İskân iskân, yapı kullanma izin belgesi. Bir de, mantolama yapıldı mı? Kombi mi, kazan mı? Çatı, shingle mı kiremit mi? Ayrıca, krediye uygun mu? Bir de komisyoncuya ödeme yapacak mıyız, Yoksa direkt sahibinden mi?"
Dedim.
Öööyle bakıyor.
"Boşverin hanımefendi, siz devam edin."
Dedim.
"Dilerseni size okulumuzu gezdireyim."
Dedi.
Çıktık yola. Yürüyoruz, o arada başka veliler de başka hanımefendiler tarafından gezdiriliyor. Dışarıdan baksan, Paleontoloji muzesinde, turdayız gibi görünür.
Katları çıkıyoruz, bu esnada hanımefendi; binanın inşa mekaniği ve yapı kimyasalları üzerine bizi derin bir şekilde bilgilendiriyor.
Havalandırma sistemi, camların kalitesi derken, 'şap' diye bir duavara elini vurdu;
"Bakın bu duvardaki mermer, özel olarak temin edildi. Dünyada eşi yok."
����*â™‚ï¸ Şu emoji oldum ve sordum;
"Ablacım, siz de eğitim var mı eğitim? Ne bileyim; Türkçe, matematik, hayat bilgisi. Hiç olmadı beden eğitimi veya el işi?"
Bozuldu;
"Efendim onu anlatıyorum."
Dedi.
Sinirlendim.
"Yahu arkadaşım, yarım saattir statiğinden iç mimarisine inşaat dersi alıyoruz, eğitimin e'si geçmedi."
Dedim.
"Efendim, dilerseniz turu sonlandıralım."
Dedi.
Bize kapıya kadar eşlik etti;
"İyi günler."
Dedi, döndü gitti.
Kuzenle ikimiz arkasından bakıyoruz.
'tok tok tok" topuklunun sesleri azalıyor, kadın kadrajda küçülüyordu.
Birazdan güvenlik geldi.
"Sizi şöyle alayım"
Dedi.
Daha dış kapıyı gösterdi.
Gittik.
İnşaat sevmeyeni sevmiyorlar galiba
https://x.com/hughugkusu/status/1755...347242032?s=20
Bu Özgür Demirtaş, Mahfi Eğilmez, Atila Yeşilada vb boş adamlar kasten borsanın en ucuz olduğu, evlerin kelepir olduğu dönemde PANDEMİDE, aman ha nakitte kalın diyerek onları dinleyenleri SİLKTİLER.
https://pbs.twimg.com/media/ETZDYsTWAAEYPIR.jpg
Doğru söylüyorsun.
Ülkede okuma, araştırma, gerçeğin peşine düşme kültürü olmadığı için yalancının mumu yatsıya kadar değil mezara kadar yanıyor.
6 milyon takipçisi var. Her mesajının altı yalakalık ve pohpohlama dolu.
Adamın pişkinliğine mi yansak, yoksa takipçilerinin zombi gibi düşünmeden peşinden gitmesini mi yansak bilemedim.
Ev fiyatlarındaki durgunluk ve döviz bazında geriye gidiş devam ederse. Tam ev alma dönemi gerçekten geri geldiğinde.
Bunlar yine meydana çıkıp "Ev almayın, kiraya çıkın hayatınızı yaşayın, dünyayı gezin" demeye başlayacak.
Ömrümüz yeterse bunu hep beraber göreceğiz.
vadi istanbul ve çevresindeki ofis tarzı yerlere baktım...
inanılmaz kiralık ve satılık yerler mevcut...
Mal sahibi hakli
https://www.facebook.com/reel/818102440046842
https://www.youtube.com/watch?v=a7PhLIgeqq8
izmirde ev almayı düşünenlere