Dun akşamki yayindan. Yunus Sahin iyi gedecegini düşündüğün sektor var mi diye soruyor. Yaşar YILDIRIM dan bilişim sektörü yorumu.
https://youtube.com/shorts/LN4v--Sv1...n7HTMoggS_PJjf
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
Dun akşamki yayindan. Yunus Sahin iyi gedecegini düşündüğün sektor var mi diye soruyor. Yaşar YILDIRIM dan bilişim sektörü yorumu.
https://youtube.com/shorts/LN4v--Sv1...n7HTMoggS_PJjf
Ne yapacağına karar verememiş durumda, 34.50-40 aralığına sıkıştı.
Bugün guzel bir kapanış yapacakken kapanis seansinda 30 kademe altta kapatti ama toplu alimlar vardi pastasi guzeldi.
Bilişim ve yazılım sektörü gelen bilancolarla ayrisabilir.
Gelen 2.ceyrek bilancolari ciro ve favök olarak geçen yılın bayağı uzerinde seyrediyor. (Logo ve fonet)
Ardyz içinde 2.ceyrekte devreye girecek bazi işler vardi onların katkısıyla ciro ve favök te iyi bir reel büyüme gorecegimizi düşünüyorum.
ARDYZ dolar bazlı grafik, bu grafiğe yorum bile yapmam, herkez kendi yorumlasın
bu ay sonu 50-53 aralığı diyorum kemerleri bağlamaya değermi , değmezmi bilmiyorum
Favök 462
Net kar 35.
İlk bakışta olumlu olmasına olumlu da karı 462 den 35 e nasıl düşürdün insafsız.
EM den kimse bi bok anlamadığı için ben de EM siz bakıyorum. Sağlam bilanço
Bilancomuz eh işte..
2024 sene sonu ciro 2.2 milyar
favok 1.7 milyar beklentisini paylaşmıştı sirket..
İlk 2.ceyrek toplam ciro 784 milyon
favok 462 milyon geldi.
Bakalım yukardaki hedeflere sene sonu gelebilecek mi?Bunu sonraki bilancolarda takip etmek lazım.
Net kâr enf muh ve finansal giderler yüzünden eriyor.Bu ceyrek enf muh 23 milyon zarar yazmisiz yani etkisi baya azalmış.
Suan yilliklandirilmis net kar marjimiz %37sene sonu için %40 alsak ciro hedefi olan 2.2 milyarı tuttursak diyelim.Sene sonu 800-900 milyon kâr demek.Suan kasadaki kâr 35 milyon.Nasil olacak ve tutacak bu hedef bende merak ediyorum:)
Sabırla beklemeye devam..
Kişisel görüsümdür.Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.Alan da satan da kendi bilir..
Bilancomuz hayırlı olsun. Ben beğendim acikcasi. Özellikle gelen diğer bilancolara bakinca çok daha güzel görünüyor gozume.
Ciro çok rahat yakalanir ama favök kısmını yakalayabilir mi bilemiyorum.
Benim net kar rakamindan daha çok onemsedigim nakit akışı bu ceyrek duzelmeye baslamis ve net borcluluk bir onceki çeyreğe göre azalmis.
Daha detayli inceleme yapmadim yapinca dikkatimi çeken diger noktalari yazarim.
Ciroda 2.2 yi geçer muhtemelen.
Net kar favök karışmasın hocam. Favök/satışlar %60 civarında. Geçen yıl bu oran %80 miş. Favök 1.7 yakalanmasa dahi 1.5 yakalanabilir duruyor.
Net kar tarafında ise borçlar ve faiz oranları bir miktar düşerse 12 aylıkta süper bir bilanço ile karşılaşabiliriz. Galiba finansal giderlerde en kötü geride kaldı.
Bakalım bu bilançoya piyasa tepkisiz mi kalacak?
Bilançoyu beğendim,ben de beklemeye devam edeceğim.
Gelir tablosunda kafama takilan bir konu var.
Malum favok hesaplanirken brut kardan genel yonetim, pazarlama ve arge giderleri çikarilip amortisman ve itfa giderleri ekleniyor.
Ancak Ardyz nin 181 mln tl lik genel yönetim giderleri içerisinde tam 137 mln tl amortisman ve itfa giderleri var. Amortismanin hepsi genel yonetim giderlerinin icine konulmus.Hal böyle oluncada doğal olarak 6 aylik favök 601 mln tl yerine 462 mln tl cikiyor.
Hata bende mi, yoksa tablolarda mi?https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...cabc74a251.jpg
Sn Balıkadam,
Siz diyince emin olmak adına farklı şirketlerin Genel Yönetim gider detaylarina baktim.Detay gösteren diğer şirketlerde de aynı durum var.Yani amortismani genel yönetimde gösteriyorlar.Bir yanlışlık yok görünüyor.
Örneğin Kront detayını inceleyebilirsiniz.
Kişisel görüsümdür.Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.Alan da satan da kendi bilir..
Net kâr,favök ceyreklik ve yıllık marjlar..
Favok ceyreklik %59,8
Favok yıllık %69,47
Net kâr ceyreklik %15,63
Net kâr yıllık %37,75
Benim bahsettiğim Net kâr marjı yıllık hocam.(Favok ayrı)Bu marjı sene sonu için %40 aliyorum eğer basarabilirse..Benim hesap burdan geliyor özetle.. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3cb7dda338.jpg
Hocam tamam gosteriyorlar ama ardyz gibi tamamini genel yonetim giderleri icerisinde gosteren yok.
Mesela sizin dediginiz krontun 6 aylik amortisman gideri 29 mln tl ama bunun sadece 5.3 mln tl si genel yonetim giderleri icinde. Baska sirketlerede baktim bazilarinda genel yonetim giderleri icinde amortisman gideri çok az bazilarinda ise hiç yok. Sizde inceleyebilirsiniz.
Amortisman gideri yapisi itibariyle nakit çıkışı gerektirmeyen bir gider türüdür ama bu genel yonetim giderinin icine yazilirsa nakit çıkışı olmus gibi favok rakaminı etkiler.
Siz haklısınız diğerlerinde tamamını değil bir kismini göstermişler Genel Yönetim giderleri başlığında..
Hatta Ardyz 1.ceyrek bilancosuna göz attım orda nasıl yansitmislar diye..
Orda da toplam amortisman 63 milyonmus. 19 milyonunu yansitmislar Genel yön.gideri olarak.
Şirkete sormak lazım o zaman bu durumu neden bu şekilde..
Acaba amostisman olarak yazdığı duran varlıkların kullanım süresi dolduğu için bu şekilde yazmış olabilir mi?İlk aklıma gelen bu oldu ama bu da pek mantıklı değil çünkü zaten amortisman belli yıllara yayarak kademe kademe gider olarak muhasebelestiriliyor.Bir daha niye tek kalemde gider yazsın..
Yada vergisel acidan bu şekilde gösterip bir avantaj mi elde etmiş oluyor şirket?
Sene başında aldığı 600 milyonluk iş ile birlikte 500 kişi aldılar.Bu yeni aldıkları 500 kişi bu işe özel aldiklari elemanlar.Çalisan sayısi o yüzden aniden yükselmis gözükmekte..
Gelistirilen yazılım ürünleri, maddi olmayan duran varlıkta gösteriliyor. Muhtemelen onların amortismanıdır.
Tıpkı maddi duran varlıklarda olduğu gibi maddi olmayan duran varlıkların maliyetlerinin yıllara sistematik bir şekilde dağıtılması işlemi amortisman olarak ifade edilir.
Evet de neden tek seferde tüm amortisman i giderlestirmisler soru bu?
Vergiden bir avantaj sağlamak için mi acaba???
Gelistirdikleri yazılımları bu şekilde bir kalemde amortisman gideri olarak gösteriyor olsa diğer yazılım sirketlerine de baktım onlarda böyle bir duruma denk gelmedim..(Fonet,Kront,Logo vs)
Anladım hocam, sadece karışıklık olmasın diye belirtmiştim. zira yatırımcı sunumunda net kar tahmini yapmamışlardı,
https://i.ibb.co/b1Jd8Nh/IMG-6041.jpg
Net kar marjının em li durumda nasıl çıkacağı tam bir muamma, bence yatırımcı sunumunda bu belirsizlikten dolayı yer vermediler. Bakalım yeni yatırımcı sunumunda beklentiler nasıl olacak.
Aslinda tam olarak emin olsmasamda mantıken düşününce amortisman giderlerinin smm veya g.yonetim giderleri içerisinde gosterilmesinin favök rakamini cokta degistirmeyecegi kanaatine vardim.
A. giderleri smm icinde gisterilseydi brut kar marji daha düşük cikacakti ama favök yine ayni olacaktı diye düşünüyorum.
Bu düşüncem dogruysa burayi boşuna mesgul ettim dostlar kusura bakmayın.
genel yönetim giderleri ilk çeyrekte 47 ikinci çeyrekte 141 milyon. bu ne demek anlamadım.32 yıllık borsacıyım ben böyle rezalet bilanço görmedim. 2023 yılı genel kurulunda yönetim kurulubu üyelerine yapılan zam açıklanır,ilk çeyrek ve diğer çeyreklerde bu gider kalemi aynı seyreder. bunlar ilk çeyrekten sonra yönetimkurulu üyelerine demek Yuzde 200 zam yapmışlar ya da yönetim kurulu üye sayısını 3 kat artırmışlar.bu rezilliği hiçbişey örtmez.Allah belalarını versin. çalıştıkları boşa gidiyor,ciro miro hikaye. kendi ceplerine çalışıyorlar.
Borsada üstatdım Rahmetli özdemir abim her zaman şunu derdi. bir şirketin patronu adam olmadıktan sonra o hisseye asla yatırım yapma. eee büyük lafı dinlemezsem olacağı budur. bu hissede bekleyenlere Allah sabırlar versin.
Bir zahmet bilanco dip notlarına baksaydiniz ne demek oldugunu anlardiniz. Onu da biz mi söyleyelim.
Sizin 141 milyon tl dediginiz 2.ceyrek genel yonetim giderlerinin 119 mln tl si amortisman giderleri. Amortisman giderinin ne oldugunu biliyorsunuzdur umarım.
Bilmiyorsaniz az yukarida bunu tartıştık okuyun bir zahmet.
Sizin kendi beyaniniza gore bu hissede 10 milyonlarca tl ile yatirim yapiyorsuz, aliyorsunuz satiyorsunuz ama daha bilancoları açıp okumaya useniyorsunuz ya da bilanco okumayi bilmiyorsunuz.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5cb508331a.jpg
Finansal tablo dip notlarinda Özbekistan eds islerinin henüz baslamadigi yazilmis. Ayni zamanda nakit akış tablosunda da 2.ceyrekte 180 mln tl (1.ceyrekte 10 mln tl) yatirim harcaması yapıldığı belirtilmis.
Tahminim Özbekistan ve Hatay eds işleri icin 2.ceyrekte hatrı sayilir harcamalar yapilmis olabilir. Bu yatirimlarin geri dönüşleri 3. ve 4.ceyrekte olur diye tahmin ediyorum. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2e20e044c5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ea61119f60.jpg
Sayın balıkadam, çok güzel bir bilgi paylaştınız. Muhtemelen son iki çeyrek daha iyi gelecektir. Bir başka hissem daha var kaç gündür ondan buna geçmek için uygun fırsatı bekliyorum ben de.. son kurşunu mu da atmış olacam.. OVP de vurgulanan dijital dönüşümden de bir miktar pay alırsa güzel zamanlar gelebilir diye düşünüyorum
Beni memnun etmeyen belki de tek nokta yurtdışı işleri oldu.
Yurtdışı satışlar 3.153.309
Görünen ne İngiltere deki firma ne Özbekistandaki ne de Oxivo dan bir katkı yok maalesef.
Umarım önümüzdeki dönemlerde bu tablo değişir.