Firmamız 2014 yılında Turquality destek programında dahil olmuştur. Nedir bu Turquality?
''2004 yılında yürürlüğe girmiştir. Program; Türkiye’de ticari ve sınai faaliyetlerde bulunan şirketlerin markalaşma faaliyetlerini desteklemeyi amaçlar. “10 Yılda 10 Dünya Markası†sloganıyla yola çıkmıştır.''
''Program, Dünya Markası olma hedefi ile yola çıkacak olan şirketlerin; üretim sürecinden başlayarak satış sonrası hizmetlerine kadar tüm yönetim mekanizmalarınının uygunluğunu denetler.''
''alınacak danışmanlık hizmetinin belirliği yetkinliğe sahip uluslar arası firmalardan temin edilmesi beklenmektedir. Bu amaçla Ekonomi Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalar; Deloitte, PwC, BCG, Ernst & Young, McKinsey ve KMPG’dir.''
Bu kadar kopyala yapıştırı neden mi yaptım çünkü bu sene Turquality programının 5. yılı yani 5+5 olarak çalışan teşvik sisteminde bu sene karar yılı. Firmamız 2014 yılında bu teşvik kapsamında 235.697 TL 2015 yılında 1.687.741 TL 2016 yılında 3.929.537 TL destek almıştır. Burada benim için önemli olan nokta teşvik tutarlarının kara yansıyacak bölümlerimi tabiki hayır Turquality yeni mağaza açmayı, açılan mağazanın dekorasyonunu, kirasını(maksimum 50 mağazaya kadar), pazar araştırmasına ilişkin giderleri, patenti, faydalı modelleri vb..... desteklemektedir. Bu teşvik kapsamında alınan her TL bana şunu ifade ediyorki firmamız yeni mağaza açtı veya yeni patent aldı veya bir yerlerde ürünlere ait reklamlar dönüyor. ve bu teşviklerin firmamızın programa katıldığı yıldan 2016 yılına kadar sürekli artış göstermesi firmanın daha agresif bir şekilde büyümeye çalıştığını gösteriyor. Programa dahil olunan 2014 yılından bu yıla kadar ciroda yaşanan sıçramalar birleşme vesaire gibi kurumsallaşma çabaları vb. bence son iki aydaki çelik fiyatlarından, ötv indirimden daha önemlidir. Bilanço öncesinde veya sonrasında kağıt nasıl hareket eder bilemem ancak her kağıt uzun vadede mutlaka değerine gider.