Originally Posted by
erdgass
Öncelikle firma yeterince şeffaf değil ne kadar kurumsal olduğu da tartışılır sonuçta bir patron hissesi ve bu tür firmaların kendine has riskleri var (buna kısaca patron riski diyebiliriz.) Konuya gelirsek şirketin arsa payı karşılığı yaptığını açıkladığı inşaat sözleşmesinin detaylarını açıklamamasının arkasında nasıl bir gerekçe var bilemiyorum. Ticari sır kapsamında mı değerlendiriyorlar olsa da halka açık bir şirketin yatırımcılarına karşı daha şeffaf olması gerekir. Belki Spk'nın dürtmesi ile bu sözleşmenin detayları kamuya açıklanabilir.
İkinci husus bahse konu kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde projenin muhasebeleştirilmesi ve finansal tablolarda gösterimi konusuna çok vakıf değilim ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Kişisel olarak yorumum (yanılıyor olabilirim) bahse konu proje alanı tapu kayıtlarında henüz arsa vasfında görünüyordur. Tapu kayıtlarında henüz arsa vasfında görünen bir gayrimenkulü değerleme firmasının raporuna istinaden (tamamlanmamış bir projeyi) şirket aktifinde bina olarak göstermek mevzuat açısından doğru olmayabilir. Ne zaman ki proje tamamlanır ve projeden arsa karşılığı şirket payına düşen bağımsız bölümler şirket mülkiyetine geçecek şekilde kat mülkiyetine uygun olarak tapu kayıtlarında tescil edilir o zaman değerleme firmasının raporuna istinaden şirketin bu gayrimenkulleri ne şekilde tasarruf edeceğine uygun olarak (satış yada kiralama) stoklarda yada yatırımcı amaçlı gayrimenkuller olarak finansal tablolara alınır. Tabi buna rağmen yatırımcıların bilgilendirilmesi için projenin güncel durumuna ilişkin bir değerleme raporunun yıl sonu itibariyle hazırlanması gerekir ben böyle bir rapor göremedim. Petkim'in İzmir Aliağa'da bir arazisi var son dönemde fiyatlar o kadar hızlı artıyor ki adamlar 3 ayda bir değerleme yaparak aradaki farkı kar olarak gelir tablosuna yansıtıyor. Ancak değerleme raporunu Kap'ta açıklamıyorlar