Icbc'de bugün %14.50 verdi. Bu oranın üstü sanırım yok...
Printable View
Beyler asagida bana gelen bir mail var dogrumudur yanlismidir birisi yorum yapabilirmi?
sağlık reformunu da ekleyim aklıma gelmişken,sgk'lı birisi acil bir rahatsızlığında ambulans çağırdığı zaman maaşından 400 lira kesiliyor,muayene ve ilaç ücretleri hariç,öyle evde ücretsiz bakım falanda yok maaştan sorgusuz sualsiz 400 lira cırt kesiliyor,bakın bunları söylemiyorlar size ama gerçekte olan işte bu !
Dün açıklanan kararlar ile eğer bu para sermayeye eklenmemiş ise yıllık %1 aktif vergisi ödenecek. Yani oran brüt %3.8 e düşüyor. Ayrıca muhasebesel olarak bildiğim kadarıyla USD'deki TL ye karşı oluşan değer artışları kurumlar vergisine tabi. Bu oranın bireyselde yapılan işlemdeki karşılığı brüt %3.2-%3.3 getiriye eşit gözüküyor. Yine de salt oran olarak bakarsak iyi. Ama dediğim gibi devlet bu paranın ciddi bir miktarının ortağı konumunda.
Genelde bu tür mevduatlar birikmiş ve dağıtılmamış karların biriktiği hesaplarda görülüyor. Ama dediğiniz gibi ise sadece USD'nin TL ye karşı değer kazancından kurumlar vergisi ödeyecek. Dolar TL'ye karşı değer kaybederse de zarar yazacak vergisinden düşecek. %1 lik vergiye girmeyen bir kalem dahi olsa (ki 40 gün bağlandığına göre olmama ihtimali yüksek) , %4.8 in bireyseldeki karşılığı yine de %3.4-3.5 e eşit gibi duruyor.
Bu yüzde 1 işi olmaz. Kesin kaldıracaklar. Millet deli gibi vergi kaçırıyor . Sırf devlete vergi vermemek için kasadan parayı çekip ortaklara elden dağıtıyorlar. Küçük bir işletmenin bile kasasında görünen para milyonlarca paradır. Ama kasa tam takır kuru bakır . Nasıl olucak bu iş ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Futbolcu vergileri artacak mı?
https://pbs.twimg.com/media/DKviQs-X...jpg&name=large
Tahakkuk ve tahsilat çok ayrı şeyler. Vergi tahakkuk eder. Tahsilat gerçekleşmez ise vatandaş devlete borçlu kalır. %1 çok büyük bir meblağ değil ama devletin o bölgeyi kaşımaya başladığının bir işareti. Ayrıca kar eden firma sayısı nispeten daha az.Çoğu firma zararla boğuşuyor. Bir şekilde kar etmeyi başarabilmişler ise %1 çok yıkıcı olmaz. Ama bu durum %1 lik vergiden öte ciddi bir huzursuzluk sinyali çakar.
Tl stopaj mevduatta %15 yerine %20 mi olacak acaba bilgisi olan var mı
Düşüncelerim kimse için yatırım tavsiyesi değildir.
Mehtap hanım çok sığ düşünüyorsunuz Paradan para kzanarak insanlara nasıl iş vereceksinizBugün Türkiyede banka ve yatırım kuruluşlarındaki yatırım enstrümanlarının (döviz,bono,mevduat hisse senedi v.b) toplam parasal büyüklüğünün %92 si %2 deki nüfus kesiminde dönüyor Bu istatistik bilgiyi Bankalar birliği başkanı söylüyor ve yıllardan beri bu değişmiyor Yani ciddi büyüklükteki para 1,5 milyon kişide dönüyor. bu kişilerinde büyük çoğunluğu reel yatırım yapmak istemeden paradan para kazanmak istiyorlar Hükümet döviz ve faizi kontrol ederek gerçek enflasyona göre paradan para kazanmak isteyen kesime aslında ceza kesiyor.Bugün işsizlik azalsın diyoruz bu 1,5 milyon kişi reel yatırım yapmak istemiyorsa eksi reel faiz ile cezalandırılıyor Onların paralarıda reel yatırım yapmak isteyen kişilere ( ev, fabrika v.b) kredi ile veriliyor.Birden fazla ev almak isteyen kişi alsınki ev talebi artsın ve iş sahası açılsın Bugün inşaat sektörü ana sektörlerden bir çok sektörü sürüklüyor.benim tavsiyem parası olan arkadaşlar lütfen reel yatırıma geçin inanın gerçek enflasyona göre kazançlı olacak ve paranız erimeyecektir Hemde ülkemize iş sahası kazandırmış olacaksınız. Mehtap hanım sizde aynı tavsiyede bulunuyorum çünkü sizde +1Milyon sınırını geçen Türkiyedeki 72 bin kişiden birisiniz yani yüzde 1,5 lik guruptasınız dikkat edin paranız eriyor gerçek enflasyona göre
Geçen uçakta Bulgar vatandaşı ama aşırı milliyetçi türk oğlu türk bir abi ile tanıştım. 15 milyon dolar yatırım yaptım diyor fabrika açmış. Vatanıma feda olsun ama bir daha da açarsam namerdim diyor...
Ölçek ekonomisi olamadığımız için üretim montaj vb. Ile para kazanmak son derece zor. Hizmet sektörü olabilir gayrimenkul olabilir ama bunlar fa katma değerli işler değil malesef.
Bir konuda çok spesifik uzmanlığı olup da o işi kendi başına götürebilecek kişiler hariç param var diye reel sektöre yatırım yapan çoğu kişi batar bu çok net. Insanlar da bunun farkında olduğu için kolay kolay girmezler devlet com ciddi destek vermedikçe. Ama evet faizdeki para ölü para bir şekilde formül bulunup bu paralar yatırıma üretime teknoloji icat etmeye akmalı ama yöntemi parası olana harca kardeşim demek değil bence.
Gayrimenkul konusunda ise size katılmıyorum ihtiyaçtır ihtiyacı olan alsın, inşaat sektörü her türlü satar nüfus patlamış artıyor. Inşaat sektörü zaten kazansın ama arsa rantından kazananlara garezim var taş attın kolun mu yoruldu...
Ev bana göre reel yatırım falan değildir.
Bir ülke kalkınacaksa bilgi, teknoloji ve sanayiye yapılan yatırımlarla kalkınır.
Ev yaparak kalkınma diye bir mantık yok.
Evle ancak durumu idare edersiniz istihdam sağlarsınız bir yere kadar.
Fakat üretim yapıp dünyaya satacak gücünüz yoksa yatırımınız yoksa eninde sonunda krizlerden döviz sıkıntılarından cari açıklardan kurtulamazsınız.
Bu ülkede son 15 yılda çok sayıda evsiz insan fakir insan ev sahibi yapıldı TOKİ vs. sayesinde.
Bunun da farkındayım ve yapanlara da sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum ama artık yeter.
İnşaata gaz vererek sonsuza kadar refah içinde yaşayamayız.
Bu acı gerçeği artık herkesin kabullenmesi gerekir.
Bana gelince...
Ben ne döviz yatırımını ne mevduatı bir yatırım aracı olarak görüyorum zaten.
Bana göre mevduat olsa olsa geçici olarak parayı parketme yöntemidir.
Daha fazlası değil.
Yani mevduat yapayım ömür boyu bununla gideyim diye bir mantık olmaz.
Ben temelde borsa yatırımcısıyım.
Şu anda sadece belirli bir süre için mevduatla ilgileniyorum hepsi bu.
Bu arada dolar biraz arttı ya kraşçılar yine başlığa gelip yazmaya başlamışlar bu moralle :)
Bunların lakabını buldum ben.
Karabatak :)
https://twitter.com/BusinessHTcom/st...924446208?s=08
Iste beyaz yakanin akin akin ulke disina kacmasinin nedeni.
Syg,
China to bring back gold in international settlement with new oil futures
http://www.business-standard.com/art...2500288_1.html[/QUOTE]
"Bir ülke kalkınacak ise bilgi ,teknoloji ve sanayiye yapılan yatırımlar ile kalkınır" Sözünüz çok doğru ve tamamen katılıyorum. Ama ülkemizdeki teknolojik seviyemiz ve yetişen elemanların kalitesi ne yazık ki yeterli değil ve zaman gerekiyor. Ben Türkiyenin en üyük fabrikalarından birinde 20 sene çalıştım Kendim makina yüksek mühendisiyim.Bina,Ofis mekanik tesisat ve HVAC sistemleri projelendirme ve uygulaması ile fabrika yardımcı tesisler ( enerji merkezi,kompresörler,kazanlar,eşanjörler,chiller ve soğutma sistemleri,reverse osmos,klima santralleri,pompalar, v.b ) projelendirme , satınalma ve uygulama konularında Türkiye çapında iddialı biriyim ve bunu 20 sene çalıştığım Türkiyenin en büyük fabrikalarının birinde 500 e yakın projeye projelendirme ve uygulama olarak imza atarak kanıtladığımı düşünüyorum. Örnek vermem gerekirse Alman Durr firmasının yapımı için bizden 5,7 Milyon € isteyerek yapmak istediğii bir tesisi biz kendi imkan ve projelendirmemiz ile 2 milyon € yaptık Kullandığımız malzemeler inanın Durr firmasının kullanacağı malzemelerden daha kaliteli ve enerji kullanım verimliliği açısındanda daha verimli. ve tesisi 10 yıldır sorunsuz çalışıyor. Şu anda bir yatırımcıya 34 bin m2 lik bir fabrika yatırımı için mekanik ve elektrik yatırımlar danışmanlığı yapıyorum. Yatırımcı abimiz 100Milyon TL lik bir fabrika yatırımı yapıyor. Bir miktar kredi kullandı ancak büyük çoğunluğu kendi öz sermayesi. Türkiyeye güvenmese bu yatırımı yapmaz. Günden güne Türkiyenin teknolojik seviyeside artıyor.Hükümet ciddi teşvikler veriyor Üretim, yatırımın artması ve gerçek ar-ge faaliyetlerine. Eskiden de Ar-ge yatırımları ve faaliyetleri adı altında devlet teşvik verirdi özellikle büyük fabrikalar dahil çoğu işletme devletten teşvik alabilmek için ar-ge faaliyeti olmayan yada çok düşük seviyedeki faaliyetlerini denetlemeye gelen Prof hocaları kandırarak teşviği alırdı. Üniversitelerde ağırlıklı teorik eğitim var Hocaların sanayi tecrübe kalitesi hiç yok tamamen teorik bir ortamda yetişmiş adamlardan teknolojik ürün ve faaliyet beklemek hayal olur. Hükümet bunu kırmaya çalışıyor yani sorgulama alt yapısı kuvvetli ekipleri artık ar-ge faaliyeti denetlemeye gönderiyor dolayısıyla artık kandırmak çok zor ve gerçekten ar-ge faaliyeti yapın diyor. Yaşadıklarım ve şahit olduklarım ile birlikte özellikle sanayi alanında bu hükümet gerçekten bu ülkede teknolojinin gelişmesi ve yatırımların artması işsizliğin azalması için çabalıyor. %2 lik kesimi ikna edemezse mecburen eksi reel faiz ile cezalandırma yoluna gidiyor tüm Avrupa da aynı yöntemi uyguluyor
Bugün çeyrek sonu. Oran alan var mı?
ARGE aslında firmalar yapmalı.unv.ler hantaldir.buyuk firmalar olmalı Türkiye'de.buna çalışılmalı.
Burgan yeni giriş hoşgeldin 175kTL %14.50
Burgi seni temditte görecem ben bakalım hoşkaldın oranın kaç?
Şu eksi faiz ile cezalandırma mevzuu çok aklıma yatmıyor. İşim gereği çok yüksek nakit sahibi sanayiciler ile görüşüyorum. İstisnasız tamamı (10mUSD ve üstü) sadece dolar mevduatı tutuyor. Bu mevduatlara aldıkları faiz ise tahmin edersiniz ki %4 ün bir hayli üzerinde. Dünya çapında dolar bazında enflasyon %1-%1.5 lar civarındayken ve Türkiye'de de çoğu fiyat dolara endeksli ve/veya altında seyrediyorken nasıl oluyor da devlet para sahiplerini eksi faiz ile cezalandırmış oluyor?
Türkiye'de sadece dar gelirli kesimin enflasyonu yüksek o da 4-5 yıllık periyotlarda yine dolar artışının çok altında. Verlıklı kesimin enflasyonunun çok daha düşük olduğunu burada çoğu kez tartıştık. Bir de buna 4-5 yıllık periyotta genel enflasyonun doların artışının çok altında kaldığını eklersek, yatırım yapmayıp paradan para kazananlar bilakis ceza değil ödüllendirilmiş oluyor. Rakamlar bunu gösteriyor.
Son 4 yıllık enflasyon : %46
Son 4 yıllık dolar kazancı : %105 (alınan dolar faizleri dahil)
Gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğu savıyla dahi varlıklı kesimin parası enflasyona karşı erimemiş gözüküyor. Eriyen kesim sadece düşük ve orta gelir grubu ve tasarrufları.
mehtapkarayol un 4-5 mesajını okudum hepsine gönülden katılıyorum..
varlıklı kesimin parasının erimemesini tartışmak "abes le iştigaldir" esasen sistemi varlıklı kesim yaratmıştır. ve dahi hukukun kitabını yazanlar bile onlardır.
bu bakımdan yapılan anayasalar, yasalar vs alt tabakayı sömürmek amaçlı yapılır..
daha bariz örnek vereyim; varlıklı kesim dar gelirli tabakayı sömürmesi yetmiyor gibi. mevduat bankasına zorla el koyup halkın bankadaki birikimlerini gasp eder..
varlıklı kesimin parasını yatırdığı banka hiç bir zaman ya batmaz, yada kurtarılır.. (tabi varlıklı kesimin bankası, dar gelirli kesimin bankası diye ayırmak mümkünmü bu ayrı bir konu)
genel olarak varlıklı kesim kolay para kazanır, siyasi irtibatları, kendilerine gelen dar gelirli kesimin ulaşamayacağı "kilit" bilgiler vs
bu onların herkesten önce ciddi kazanç getirecek menkul, gayrimenkul vs yatırımlar yapmasına neden olur.
bu şekilde kolaylıkla kazandıkları aşırı /fahiş kazancı "büyük yani riski minumum" olan bankalarda değerlendirirler.
dar ve orta gelirli kesim kolay para kazanamadığı için faizden vs medet umar.. borsa, gayrimenkul, döviz bu kesim için ciddi risk teşkil eder.
yani aynı yatırım aracında bile varlıklı kesim ile dar gelirli kesim arasında ciddi derece de risk farkı görürsünüz..
eksi faiz demek , enf. altında faiz demektir
en büyük borçlu kim ise onun işine gelir !
"eksi faiz " demek esasen sizin enflasyonunuzun altındaki faiz demektir.
peki sizin enflasyonununuz nedir? konut birikimi yaptıysanız konut fiyatlarıdır. otomobil birikimi yaptıysanız o dur..
yani her birikimin aldığı faiz pazardaki domates , biber fiyatından arındırılarak "reel getiri elde ediyorum, yada şu kadar zarardayım" denmesi çok akılcı değil (bana göre)
örnek: 2000 yılından bu yana birikimi olan arkadaşlarım var 17 yıllık birikiminin faizini 17 yıllık enfalasyonla kıyaslıyor ve sonuca varıyor.
ee arkadaş sen o birikimle konut alacaktın!
Eksi faiz
a.Ticaretle uğraşan adama vurmaz
b.Büyük para sahibine vurmaz.
eksi faiz.
a.sabit gelirliye memur-işçi
b.Düşük birikim sahibine vurur..
Her çağın meslekleri vardır..
Son 50 100 senedir gözde meslek İŞADAMLIĞI..
Misal şirket kurup şirketi batan adama hapis mapisi geçtim hiiiiç bir ceza yok..
Yani kanun diyorki.
Yasal soygun için şirket kur..
Bir bimeks var ki mesela ...Borsaya açılışı ile bugünlere gelişini iyi irdeleyin..
yukardaki yazılanlardan anladığım ;
eksi faiz , '' 12 ye 5 kala '' aktörleri yaşatmak için üretilmiş bir enstrümandır ....
12 ye 5 kala : ölmesine, batmasına çok az bir süre kalmış olan.
e hani kapitalizmde batan batsın idi ???