Evet aynen öyle :) hatta blogun ismi de mr. money moustache'den, kendisine de sordum maskotunu kullanabilir miyim diye izin vermedi :rtfm: ben de başka bi tip buldum internetten.
Printable View
Sonunda bitti galiba mesajlar, çok şükür..
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok güzel özetlemişsin,
biz de en geç 42 yaşında emekli olup özgürce yaşamak hayaliyle; bizi mutlu etmeyecek ve hayatımıza değer katmayacak şeylere emeğimizin kazancını harcamıyoruz (eşim Ms. Milyoner'le birlikte).
risk konusu da o kadar şahsi birşey ki. bazısı çok risk averse olurken (ben mesela) bazısı da çok riske girmemeyi yanlış görüyor.
hocam her bir yer dediğin
1- twitter, tek kullanmayı bildiğim sosyal medyada hesap açtım (olmayan yok herhalde)
2- google analyticste bu forumdan gelindiğini görünce baktım bir arkadaş nazikçe paylaşmış ve sizlerin paylaşımına cevaplayabilmek için üye olup yazdım
başka bir yerde karşına çıkıyorsa gerçekten merak ettim neresi, çünlü benim haberim yok :)
Yoğun mesajlardan sonra gözden kaçmaması adına geçmiş mesajdaki şu kısmı yeniden alıntılıyorum.
Peki bu tarz nasıl oluşum sürecinde nelere dikkat edilmeli? Başlangıçtaki mantığımı ve portföyümü paylaşmıştım karar verme sürecim çok okuyarak ve mantık süzgecinden elemeler yaparak ilerledi. Ancak özgün bir tarzım var mı bence henüz yok, özgün bir tarz yerine bir bileşim var. Buradan sonra nasıl ilerlenmeli, biraz da zamanın akışına mı bırakılmalı?
Teşekkürler.
Arkadaşlar ana felsefeyi unutmamak gerek...Derdimiz geçmişte kimin ne yaparak nasıl birikim yaptığı ya da servetini kazandığı değil. Ben çok daha muhafazakar bir yol izledim, uzaktan bir arkadaş da 2004 ya da 2005 de üçüncü köprü mevzusu gündeme geldiğinde ilgili bölgeden 10 dönüm kadar arazi aldı..Şansına güzergah aldığı bölgenin çok yakınından geçti, en son 1-2 milyon ediyordu arazisi.
Ya da başka bir arkadaş, diyelim ki 2009 krizinde sağlam hisselerden bir portföy yaptı ve düzenli ek alımlar yaparak devam etti...şu an hisse portföyü milyon liranın çok çok üzerinde olabilir.
Yani şunu demeye çalışıyorum...15 yıldan fazla beyaz yaka geçmişi olup, ülkenin orta-üst düzey firmalarında çalışmış olan hemen herkes...Biraz tasarruf bilinci, biraz da mantıklı yatırımları varsa...zaten milyoner olmuştur (menkul-gayrimenkul, toplam varlıktan bahsediyorum)...En sağlamcıların bile 2005 öncesi ev fiyatları diplerde iken aldıkları evler tl olrak 10 a katlamıştır (istisnai çok kötü lokasyon ya da pahalı fiyattan alınmış evler hariç tabii ki).
Derdimiz, geçmişte kimin ne yaparak nasıl servet birikimi sağladığı değil. Zira bunun bu güne pek bir faydası yok...Çok büyük fırsatlar vardı beyaz yaka için, nisbi olarak alınan ücretler yüksekti ve alım gücü ortalamaya göre çok iyiydi. Zaten başlığın ana mesajı şu değil miydi? Beyaz yaka için şu an geçmişten çok daha zor, ileride daha da zor olacak...Bu zorluklarla başa çıkabilmek için şimdiden tasarruf bilincini güçlendirip, karlı yatırımlar yapabilmek gerek.
Önemli olan bugün ne yapmalı genç beyaz yaka arkadaşlar..Mesela iyi hisse seçimi için kendine güvenen arkadaşlar tecrübelerini paylaşabilir...ama geçmişte alınıp 5-10 katına çıkan hisse hikayesinin kimseye bir faydası yok.
Dudu üstadın dediği gibi, kısa yoldan erken emeklilik peşinde koşmamak gerek. Sabırla ve özenle yıllarca bıkmadan usanmadan kendinize has oluşturduğunuz stratejiyi uygulayabilmelisiniz...Kişisel başarı hikayelerine odaklanmayın, başkasının başarı hikayesi sizin için kabus olabilir.
Sayın Cautionary, ben tercih ettiğim yolu kesinlikle genç arkadaşlara önermiyorum, ama finansal özgürlük konusunun özünde finansal okuryazarlık olduğu için, yıllar içerisinde elde edilen bu "yan dalın" farklı metodlar ile hedefe götürebileceğini belirtmek istedim. Sayın ALCE'de haklı olarak bu konuda gençlere hatalı örnek oluşturabileceğimi belirtmiş. Yazılan örneklerin kişiler tarafından nasıl değerlendirileceğini bilemeyiz, umarım kimse cin olmadan şeytan çarpmaya kalkmaz. Burada temel felsefe şu, herkes kendi şarkısını duymak zorunda, başkasının şarkısı ile bir yere kadar gidilebilir. Maalesef yeterli çaba göstermeyip, başkasının peşinden gidenler çok büyük olasılıkla kaybedecek. Bu başlığa ve çabanıza çok değer veriyorum, hiç bir şekilde gençlere kısa yoldan zengin olma hedefi vermek istemem ve 10000 saat kuralını herkese yeniden hatırlatmak isterim.
Dudu üstadın dediği gibi, kısa yoldan erken emeklilik peşinde koşmamak gerek. Sabırla ve özenle yıllarca bıkmadan usanmadan kendinize has oluşturduğunuz stratejiyi uygulayabilmelisiniz...Kişisel başarı hikayelerine odaklanmayın, başkasının başarı hikayesi sizin için kabus olabilir.
Yukarıdaki cümlelere aynen katılıyorum.
İlaveten;
Herkes için genel geçer, doğru, riski az, nisbi olarak kazancı yüksek stratejilerin geliştirilmesi, anlaşılması ve paylaşılması bu sayfaları daha faydalı kılabilir. Herkesi yıllar ve binlerce saat harcanarak edinilmiş borsa bilgisi olmasını bekleyemeyiz. Hedef meslek hayatının başındaki gençler ve orta yaşların başındaki bizlerin birikimlerini güvenli ve istikrarlı bir şekilde değerlendirebilmesi. Burada küçük küçük birikimlerle bile iyi yönetildiğinde erken emeklilik ya da emeklilikte yüksek standartların yakalanabileceği vurgulanmalı.
Bunun için doğru hikayelerin, yaklaşımların, prensiplerin yanında tuzakların ve risklerin de belirtildiği yaşanmışlıklar okumak temennisiyle kapatayım.
2018 in herkese sağlık ve huzur getirmesini dilerim...
Güzel konu. İlgiyle okuyorum. Beyaz yakalıyım. 36 yaşındayım.
Bu başlık, sadece bu forumda değil pek çok whatsapp grubu gibi farklı platformlarda da takip ediliyor. Bazılarında, sanki bu başlık insanları erken emekliliğe teşvik ediyormuş gibi yanlış anlamalar olduğunu gördüm.
Bu başlık altında böyle bir şeyin olduğunu düşünmüyorum zira Sayın Cautionary'nin başlığı açarken kullandığı şu cümleler;
Amacımız, 50 yaşına geldiğinizde, kalmalı mı-emeklilik hayatı yaşamaya başlamalı mı kararınızı sadece sizin özgür iradenizle verebilmeniz...Maddi imkansızlıklar, zorunluluklar nedeniyle 50 den sonra da çalışmaya mecbur olmak çok acı..işten atılma korkusunu her performans döneminde yaşayıp, acaba sıra bana mı geldi diye beklemek hiç hoş bir deneyim değil.
Yeterli tasarruf ve doğru yatırım stratejileriyle 50 yaşında emekli olmak mümkün, işler yolunda giderse emklilik yaşı 40 a bile çekilebilir. Bu biraz kısmet, biraz da sizin başarınıza bağlı olacak.
öyle olmadığının açık göstergesi.
Erken emekliliğe teşvikte bulunmak, bence zaten başlı başına yanlış olurdu. Bu tamamen kişisel bir durum. Birey yeterli birikimi olmasına rağmen çalışmaya(beyaz yaka veya kendi işi) devam etmek isteyebilir. Ki bence etmeli de.
Örneğin, artık yaş itibari ile deneyimli grubuna giren 45 yaşında bir kişinin, tamda verimlilikte doruk noktalarındayken emekli olması bence hem onun için hemde ekonomi için büyük kayıp.
Internette dolanan bir iki tane erken emekli fenomeni hariç, ki onlarında seçimine saygımız var, özellikle batı dünyasında böyle erken emeklilik hayali kurana az rastlarsınız.
Üretmek, kazanmak varken, eğer kişisel tercih veya mecburiyetler sonucu oyun dışında kalmadıysanız, oyuna devam etmenin ne gibi bir yanlışı olabilir ki zaten. Gençler, orta yaştakiler veya oyunun içinde halen varlığını sürdürebilenler, hem çalışmalı hem tasarruf etmeli hemde yatırıma yönelmeli.
Erken emekli olupta ne yapacaksınız ki? Çok çok büyük paranız olmadıkça, dünyayı falan gezemezsiniz veya özetle öyle çoklarının kafasındaki gibi tatlı bir hayat kuramazsınız. Sürekli film izleyemez, kitap okuyamaz veya kahvelerde pinekliyemezsiniz. Bir süre sonra kendinizi işe yaramaz, değersiz hissetmenize sebep olur bu.
Bu başlığı,sadece zor günler geldiğinde hazırlıklı olmak anlamında takip etmesini öneririm gençlerin.
sevgili ctugrul,
alıntıladığınız kısım amacımızı güzelce özetliyor. öte yandan erken emeklilik derken, şahsen kurumsal hayattan emekli olmayı kastediyorum...6 aydır kurumsal hayattan uzak biri olarak hala her gün 7 gibi kalkıyorum, günüm yine çok yoğun. Ama kalkmak zorunda olduğum için değil, uykumu aldığım için kalkıyorum...gece stresten uykularım bölünmediği için de, genelde uykumu almış oluyorum zaten.
eğer işinizi seviyor, ve maddi manevi tatmin oluyorsanız, devam edebildiğiniz kadar devam edin. Ama lanet okuyarak işe gitmek, faturaları ödeyebilmek için 50 den sonra çalışmaya mecbur olmak kölelikten farklı bir şey değil.
50 yaşında, ya da işler beklediğinizden iyi giderse 40 yaşında, kalma-gitme kararını verebilme özgürlüğü paha biçilmez bir konfor. Gittiğiniz yer başka bir sektör, kendi işiniz, ya da eviniz olabilir...o da yine sizin tercihinize kalmış olacak zaten.
Türkiyede erken emekli olmak istiyorum. Zira iş mesai sınırı tanımıyor. Hafta sonu hafta içi farkı yok. İzin kullanmak problem. Kişilerin egolarıyla uğraşmak zorundasınız.
Eğer bireyin işi belliyse, iş mesai saati ile sınırlıysa , haftalık çalışma saati 40 saatin altındaysa ve yeterli izin hakkı varsa bu durumda emekli neden olmak isteyeyim ki
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sevgili Cautionary,
Sizin adınıza sevindim ama ülkem için üzüldüm. Sebebi ne olursa olsun, tam deneyimlerinizden en üst safhada faydalanılacak aşamada, kurumsal veya kendi işi, sistemin dışında kalan heleki sizin gibi iyi eğitimli her birey, bu ülkenin kaybıdır.
Bu konudaki söylemlerin büyük kısmı felsefi tartışmaya gider. Bu anlamda sonuç alınamayacak tartışmalardır bunlar, çünkü veriye dayanmaz, tercihe dayanır oda iyisi kötüsü kişiden kişiye değişen bir durum yaratır.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Erken emeklilik değil de maddi bağımsızlığa kavuşmak desek daha güzel olur. Benim hayalim bu, mecbur olmadığı halde çalışmak.
Aşağıdaki tabloyu da paylaşayım burada bulunsun, dosyalarım arasında buldum. Ne yazık ki kaynağı hatırlayamıyorum, gazetelerdeki ekonomi yazarlarından birinin köşesiydi sanırım. Farklı yatırım araçlarının 1-5-10 yıllık getirileri..Birazcık eskimiş ama hala faydalı..
https://i.hizliresim.com/1G9BQN.jpg
aynen %100 katılıyorum. Sonuçta finansal bağımsız olduğumuzda borsa olsun başka bir iş olsun yinede çalışırız.
Ne yazıkki günümüzde "plaza fanuslarında" çalışma ortamı günde ortalama 11-12 saat (gece 11-12 olan yerler çok zaten)
Banka, finans ve benzeri büyük firmalara ait genel müdürlükler dışardan güzel gözükür.
Bu cam fanuslar " Sıcak su kazanıdır", çalışanlar ise " kurbağa"dır.
2 önemli söz;
syg,
Mutluluğun sırrı özgürlüktür, özgürlüğün sırrı ise cesarettir. Tukidides
Ancak kendi kendisini yönetebilen, akıllı insanlar özgürdür. Horatius
Evet, tabloya göre 3.
Devlet getirisi hariçse, 2. Sıraya bile yükseliyor olabilir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kisisel fikrim: her beyaz yakali az veya çok, sırf devlet katkısından dolayı bes e yatırım yapmalı. Sonuçta orada da hisse senedi, altın, tahvil vb fonlara yatırım yapılabiliyor. 56 yaşına gelince oldukça güzel bir birikime kavuşulabilir. Finansal özgürlüğe ekstra katkı yapar. 34 yaşındayım ve 2007’den beri besteyim. Başlangıçta değerlenmiyor gibi geliyordu ama şu an iyiki yaptırmışım diyorum.
Sent from my iPhone using Tapatalk
2005 den bu yana BES teyim...üstelik şirket katkılı BES...yani brüt maaşın %3 ü kadar katkı yapıyor şirket, sen de %3 yapıyorsun(daha fazla katkı yapsan da şirket en fazla %3 yapıyor)..%3+%3 net maaşın neredeyse %10 u uzun vadeli tasarruf yapmış oluyorsun..devlet katkısı da işin baharatı oluyor.
şu an geriye dönüp baktığımda, keşke %3 değil de sürekli %10 BES e aktarsaydım diyorum...ara ara arttırmıştım, ortalamada %5 katkı yapmışımdır...hani finans piyasalarını çok iyi biliyoruz ya...burun kıvırmışttık, fazla katkı yapmamıştık...gelinen noktada kaynakta kesilen bir tasarruf olduğu için...fonları da düzgün seçince çok güzel bir birikim oluyor.
daha önce de bahsi geçmişti...portföyün %10-20 kadarı BES te olacak şekilde genç arkadaşlara katılmalarını öneririm...eğer bir de şirket katkısı varsa, büyük fırsat...bu arada iki yıldır gram altındayım...önceki yıl %25, geçen yıl %20 getiri aldım...hiç de fena değil.
Arkadaşlar B.E.S. de yatırımlarınızı yönlendirirken fonlara yatırım yaparsınız.
Yukarıda örnekte %153 getiren fon hangisi buna bakmak gerekir. Fonlarla ilgili ayrıntılı bilgiyi TEFAS sitesinden bulabilirsiniz.
9,5 yıl sonunda B.E.S. den çıktım (getirim %35 idi)..Saygılar.
Gerçekten katma değeri yüksek bir başlık, çok yeni katıldım ama geriye dönük okumaya çalıştım. Faydalı bilgiler paylaşılmış.
Ben de yeni bir blogger olarak kendimce yazılarla ilgilenenlere faydalı olmaya çalışıyorum. Bu forumdan da kendi adıma yeni fikirler edindim.
Araba Almak Mantıklı mı diye bir yazı hazırladım, eğer ilginizi çekerse şu linkten okuyabilirsiniz:
http://www.mrmilyoner.com/araba-almak-mantikli-mi/
Teşekkürler.
Selamlar,
Yıl sonunda yatırım hesabı bakım ücreti diye 45 lira aldılar. Yılda iki kere tahsil edilecekmiş.
Açıkçası bu parayı bankaya vermeyi hiç istemiyorum.
Sizin bu konuda öneriniz var mı?
Her zaman kaplumbağa kazanır.
https://i.hizliresim.com/NOyjlO.jpg
Huzurla temettü bekleyebiliyor muyuz testi :)
Hekts gene yaptı yapacağını 11.7 mil teşvik almais
belki ilgilenen arkadaşlar olur.
https://uzunvadehisseci.blogspot.com.tr/
Beyaz yaka için uzun vadeli yatırımın önemi ve hisse seçiminde genel kriterlerden(şirket sahibi, temettü istikrarı/yatırım durumu, grafik pahalı konsepti ...) sonra biraz daha işin detay ve püf noktası diyebileceğimiz yerlere geçelim mi? Ne dersiniz Sn. @Cauitionary, @Dudu, @Ctugrul?
Konuyu bir adım öteye taşımak için bir konu daha açmak gerekli sanki veya detay/ince noktalar yerine farklı bir şey de olabilir tabii. Benim aklıma ilk bu geldi.
Saygılar.
Selamlar,
Jüri, Zarrab davasında kararını açıklamış. Sonucun ne olacağı hakkında teknik/hukuki fikrim yok ama hükümete yakın TV kanallarının telaşına bakarak biraz can sıkıcı sonuçları olacak kanısındayım.
Yarın ya da önümüzdeki günlerde borsada düşüş süreci başlarsa alım fırsatı olarak değerlendirilebilir mi?
Saygılar.
Güzel bir düzeltme yeriz sonra yola devam ederiz gibime geliyor. Ben şahsen bu düşüşü(eğer olursa) firsata cevirmeye çalışacağım. Aksine ben çok yükselişler oldugunda daha tedirgin oluyorum.
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Detay için soru cevap şeklinde ilerlenebilir. Mesela bir arkadaşın daha önce yazdığı hisse seçim kriterleri konusunda, detay bilgi istenebilir. Hisse bazlı analizler paylaşılabilir.
Benim tek dikkat ettiğim konu, gündelik al-sat mevzularına, kısa vadeli trade işlemlerine girilmemesi. Temel amacımız uzun vadeli yatırıma dönük hamleler yapmak.
Uzun vadeli portföy yatırımı derken aklımıza sadece hisse yatırımı gelmiyor değil mi? bir ara detaylı yazmıştım, portföy çeşitlendirmesi çok önemli...tüm yatırım tl enstrümanlara olmamalı..döviz bazlı yatırım da yapılmalı, oranı %10 olur %30 olur..Bunu da sigorta gibi düşünmeli.
Bu bağlamda, BES yatırımında olabilir, ya da BES dışı olabilir, portföyde gram altın bulundurulmalı görüşündeyim...gram altın= ons altın*usdtl kuru bildiğiniz gibi...şu an ons altın 1323 usd ve güçlü bir trend başlatmış gözüküyor...usdtl şu an düşük olduğu için fazla dikkat çekmiyor, ama usdtl de de toparlanma olursa gram altın 200 leri denyebilir.
2018 içinde ons altında ilk hedef 1400 usd, bu seviye aşılırsa 1600 usd ye kadar gidebilir...usdtl de yıl içinde 4 tl üzerini görür beklentim var...bu bağlamda gram altın şu anki değerinin %25 kadar üzerine 200 tl yi görebilir (yıl içi diyorum, ama, büyük ihtimal yılın ilk yarısı).
önemli not: kur ve ons altın tahmin edilmesi en zor enstrümanlardan...genelde pek tutturulamaz...bu nedenle beklentilerimi yatırım tavsiyesi olarak algılamayın lütfen..yanılma ihtimali yüksektir...bu beklentilerim doğrultusunda BES portföyüm %100 gram altında son iki yıldır, 2018 de 200 leri görene kadar da kalmayı planlıyorum.