Serbest döviz fonlarındaki stopaj %15 olmuş. 2018'de imkan tanı 2020'de azalt. Babalar bunu sevmeyecek.
Bu kadar sık kural değiştirmenin uzun vadede volatiliteyi artıracağını düşünüyorum.
Printable View
Serbest döviz fonlarındaki stopaj %15 olmuş. 2018'de imkan tanı 2020'de azalt. Babalar bunu sevmeyecek.
Bu kadar sık kural değiştirmenin uzun vadede volatiliteyi artıracağını düşünüyorum.
Turk hisselerindeki pozisyonun 1/3'u kadar TL pozisyonum var. araci kurum gunluk fon alip temdit ediyor. yarisini altin fonuna gecip yarisini da sat sinyali gelmesi durumunda endeks short yapacaktim. sinirlendim bankaya cekip altin/doviz yapmayi dusunuyorum simdi. bu kadar yap-boz bir noktada kaydi piyasadan cekilme ya da fiyata bagli cok iyi trade eden yerliyi al-tut'a sevk ederse maliyeti yuksek olur gibime geliyor..
hayir. isyatirim su an icin yurtdisi ETF alimlarini kapatmis (saklayici sorunlari nedeniyle), rally de temelsiz geldi inanmadigim icin baska bir araci kurumda hesap acma girisiminde bulunmadim henuz. fiyat da koptu gitti zaten (hala inanmiyorum rallye o ayri)
cuma gun hazine eurobondumun itfasi var, onu aktaracak bir yer bulamadim. konjonktur beni nakde zorladi resmen..
2016 sonunda, $ ilk kafasini kaldirdigi zaman antalyadaki bir arsam icin emlakcidan satilacagi fiyati almistim. 2020 ortasinda satilir fiyati 2016 fiyatina gore tl bazli 30% yukarida. bu sure zarfinda tufe 45%, $ 120% artti. insaat, gyo ve cimento sirketlerine baktikca yakinda toparlanir da diyemiyorum vallahi. 4 yilda arsamdan aldigim akis da ortasindaki yabani zeytin agacindan cikan bir kavanoz zeytin oldu :)
nakit tutmak cok cabuk aliskanlik yapiyor, kendimi de sizi de uyarayim ama ben de uygun bir adres bulamiyorum malesef. en aklima yatan mevcutta 15% olan fiziksel altin kotami artirmak gibi gorunuyor.
Orta uzun vadede Dalio'nun dediği gibi cash is trash. Kısa vade için sadece cash tutuyorum onun da bir kısmı Norveç kronunda, eğer tekrar dolar değerlenirse biraz daha krona geçerim. Teb fiziki altın teslimatı yapıyordu. Artık yeni alımlar için teslimat yapmıyorlar. Yeni bir yer bulmak gerekecek.
Saygılar.
dalio nakit konusunda kesinlikle hakli (bu arada karakter olarak cok sorunlu bir kisi ve bridgewater sirket kulturu de cok vukuatli). su an ucuz buldugum pek bir sey yok malesef. fiziki altin icin 2018den beri kuveytturk ile calisiyorum, hatta gecen hafta bir arkadas da gumus yatirimi icin kendileriyle calismaya basladi. makaslari dusuk olur, onerebilirim.
yatirim yapmayacagim bir kurda pozisyon almayi sevmiyorum. isyatirim yurtdisi etfi konusunda yanit dondu, hala alim yonunde pozisyon acilmiyormus.
Demokrasi, eğitim, basın özgürlüğü gibi ölçülerde hep ilk sıralarda, 2050 itibarı ile medyan yaşı yüksek olmayacak çok az sayıda gelişmiş ülkelerden biri(sanıyorum göçmen politikası ile ilgili). Niceliksel gevşeme(qe) yapmıyorlar, mali genişlemeyi borçlanarak değil varlık fonlarından satış yaptıkları hisselerin parasıyla yapıyorlar. Vergiler düşük (yanlış hatırlamıyorsam gerçek kişi için %20). Sonuçta benim gördüğüm kadarıyla yapısal açıdan her şeyi doğru yapıyorlar. Tek sıkıntıları petrol gelirine bağımlı olmaları onu da çözerler diye düşünüyorum.
Sayin Epicurist,
Norvec temettülerden %25 stopaj kesiyor. Ancak AB üye ülkeleri vatandaslari icin 2 ayri vergilendirme cesidi oldugu icin bu %25'den hic bir mahsuplastirma yapilmiyor. Norvec'te "Shielding Deduction" dedikleri yöntem kullanilirsa tüm %25 geri iade ediliyor. Bulundugunuz ülke bankasi zaten ülkenin vergisini kestigi icin, mahsuplastirmaya gerek kalmiyor. Dilekce'de cok basitmis. Vergi mükkelllefi oldugunuz ülke maliyesinden mükellef oldugunuza dair belge, bankadan aldiginiz temettü kesinti ciktisi ve formalitesiz bir sekilde yazilmis bir mektup yetiyormus.
Türkiye'deki vergi mükellefleri icin bu konuda bir bilginiz var mi?
Cifte vergilendirme anlasmasindan cikaramadim acikcasi.
Saygilar
Bilgiler için teşekkürler ben temettü işine hiç girmemek için hep accumulation etf ya da mutual fund tercih ediyorum. Norveçte ihraç edilmiş bir fon olduğu için ne kadar alıyorlar emin değilim.
Siz yazınca çifte vergilendirme anlaşmasına baktım %15 gibi görünüyor temettü stopajı.
https://taxsummaries.pwc.com/norway/...hholding-taxes
Malesef başka bir bilgim yok. Norveçte etf bizdeki gibi çok az sayıda o sebeple mutual fund tercih ettim ama onu da iyi seçmek gerekiyor çünkü yine bizdeki gibi yönetim komisyonları yüksek. Ben hisse portföyümün max %10 ile beğendiğim bir fundı alacaktım. Kron ise bir önceki dolar zayıflığında çok iyi performe etti. Vergi açısından bakarsak (Türkiye için söylüyorum) her hangi bir yabancı bono alırsanız (itfaya kadar bekleseniz bile) vergisini TL üzerinden verirken fx kazancının vergisi yok. Dolayısı ile benim için döviz olarak kron tutmak bile cazip.
Bu nasil bir gundu) butun abd avrupa rus turk her yer ucuyor helal olsun
Sent from my iPhone using Tapatalk
260. Sayfada yazdim 120 dolardan boeing hissesi almıştım 215 den sattım parayı transfer ettim isbank salı hesapta olacak bunun vergisini nasıl ödeyeceğim bilgisi olan paylaşırsa sevinirim tesekkurler
Gelecek sene mart ayi icinde verilen gelir vergisi beyannamesine eklenecek.
Alis gunu TCMB doviz alis kurundan alis maliyeti ve satis gunu TCMB doviz alis kurundan satis fiyati arasindaki fark sizin karinizdir.
Baska bir islemden zarar varsa bu gelirden cikarilir ve beyannameye eklenir.
Gelir vergisi tarifesine gore %15-40 arasinda kademeli vergisi odenir.
Syg,
Teşekkürler ustad
Forumun ilk sayfalarında gelir kurumu başkanlığının bir telefonu verilmiş ve vergilendirme ile en sağlıklı bilginin buradan alınabileceği belirtilmişti. Ben de bu sabah aradım. Görüştüğüm kişi, Tc vatandaşı olup yurtdışında 6 aydan fazla sürede çalışıp ikamet ediyorsanız, dar mükellef kapsamında olur ve yurtdışı borsalarda edindiğiniz kazançlar için bir gelir vergisi verme durumunuz olmaz dedi.
Peki US de hisse senedi alım satımının İşbank kanalıyla yapılıyor olması sorun olur mu dedim. Tam emin olamadı, olmaması lazım dedim.
Burada ve başka forumlarda okuduğum; Türkiye'de aracı kurumların 3 ayda bir ilgili kamu kurumlarına gerekli bilgilendirmeleri yaptığı ve yurtdışı borsalardan edindiğimiz kazancın %15-40 arasında bir vergiye tabi olacağı, hatta alım satımlardaki kur farkından doğacak kazancın dahi hesaplanması gerektiği yazıyordu.
Yurtdışı borsalardan elde edilen gelir ile ilgili bu dar mükellef kavramından bahsedildiğini hiç görmedim. Bu şekilde görüştüğüm yetkilinin de dediği gibi vergiye tabi olmuyor muyuz yani?
Konuyla ilgili bir kaç sayfa geride Sn Samreit ile yazışmalarımız var. Sonuçta eğer iki ülke arasında çifte vergilendirme antlaşması varsa bu konuda madde içeriyorsa Tr'de vergilendirilmez yoksa vergilendirilir. Abd ile antlaşmada böyle böyle bir madde var gibi hatırlıyorum. Siz 2 ülke arasındaki antlaşmayı indirip okuyun bence.
Yalnız burada farklı bir durum var. O yüzden aradığım yerdeki görevli de bir işlem yapmanıza gerek yok dar mükellef sınıfındasınız dedi. Belki şunu yapabilirim, aracı kurumu da Türkiye dışından seçebilirim.
Zaten dar mükellefi konuşuyoruz. Tam mükellef olsanız abd sadece temettü'den stopaj alırdı, hem temettü hem de değer artışını(capital gains) Türkiye' de öderdiniz.
Yurtdışı aracı kurum bir seçenek ama dediğim gibi yanlış hatırlamıyorsam abd Türkiye arasındaki anlaşmada bu madde var. Başlıkta geriye giderseniz o maddeyi paylaştım diye hatırlıyorum.
Saygılar.
Teşekkür ederim.
Way be tamda benim durumum, guzel walla , bende yurt disinda calsiyorur ve yasiyorum korona yuzunden zaten akldim burda
Ikametimde burda , edevlettende adresim yurt disi gurunuyor
Bu durumda kurtardimmi ?
Arkadaslar dilimde tuy bitti bakin Rusyada St.Peterburgta inanilmaz bir borsa kurmuslar ABD cin Avrupa sirketleri listelenmis , Rus bankasinda hesabiniz varsa komisyonlari alis satista 5-10 ruble yani inanilmaz uygun
Ayrica vergi felan da kesmiyolar, diyelim temettu yatti, banka veya araci kurum kesmiyor bisey, yani soyle hesabinizin bulundugu kurum hic bir kesinti yapmiyor buda inanilmaz bsiey, ama parayi banka hesabiniza attiginiz zaman , eger banka hesabiniz,, hisseyi aldiginiz kurumla ayniysa o zaman araci kurum bunu rus maliyesine bildiriyor ama diyelim turk bankasina yatirdiniz o zaman o zaman
http://spbexchange.com/en/listing/
Aklinizda bulunsun, bir yabanci devlet rusyadan bisey istediginde rusya asla vermez:)
Kagit bilgi vs
Bazi araci kurumlar
https://my.broker.ru/login/#/sectionSales
https://www.tinkoff.ru/invest/
https://www.sberbank.ru/sbinvest
Rusya madem yatirim ortami acisindan iyi o yuzden mi ruslar paralarini guney kibris'a goturup orada bir kismina veda ettiler?
Merak ettim simdi. :)
Syg,
Emre Cezairli Ekotürk TV'de her hafta yurtdışı piyasaları değerlendiriyor. İlginenler için:
https://www.youtube.com/watch?v=4VPENT8NmBo
TD Ameritrade’de hesap açtım lakin buraya en uygun hangi banka üzerinden para gönderip çekebiliriz. 0 usd komisyon ve canlı veri ile çok güzel bir uygulama yapmışlar.
Ek olarak, hesabıma para çektiğimde, gelen para ile açıklama yapmaya yükümlü olduğum bir kurum var mı?
Iste burdanda ne kadar zeki oldugumu anla ,
1 yurtdisina cikarilan paralar malum yollarla kazanilan
2 hepiniz 90 rusyasinda olan durumlardan bahs ediyorsunuz , artik oyle bir rusya yok. Artik her yer ayni, fark ettiyseniz. Yeni bir uluslar arasi anlasma cikti Farca hepsi bir birinden haberdar, ayrica Rusya eskisine gore cok cok daha duzenli, sundan emin olun turkiyeden cok cok daha demokratik . Bu konuyu aslinda genis yazmak lazim, cunku Rusyada inanilmaz firsatlar var ama burda ticaret yapmak biraz daha zorDU, artik degisiyor vatandasin taleperi var. , Ruslar dunyanin en cok okuyan , okur-yazarlik orani bir nunmara olan ulkesi,, 90lar rusyasini unutun, yeni bir sayfa aciyolar , ve inanilmazx firsatlar var , benden soylemesi
Diger bi konu bu TD ameritrade , dun bir video yayinlandi Youtubta 20 dk ameritrade nasil hesap acilir diye, dun cikti bu gun kapatmis videonun sahibi , hesap acma olayina ne diyorsunuz ? Zira garanti , Isbank bildigin Turkiyede artik kar etmek imkansiz , doviz geliriden zarar etsen bile vergi isteyen bir yapi var
Videonun sahibi benim :) Bir takipçinin uyarısıyla kaldıraçlı işlemlerle ilgili bir detay farkettim. Spk tebliğine aykırı olabileceğini düşündüğüm için videoyu kaldırdım.
Hesap açılış işlemleri çok basit, online basvuru sonrası istenen evrakları pdf olarak online fax sitesi ile gönderdim. 1 haftaya hesabı açtılar. Aynı gün telefonla arayıp pin kodu oluşturdum hesabı aktif ettim. Denemek için 1500 usd gönderdim. Swift işlemini TEB'ten yaptım. 31,5 TL teb aldı, giden paradan da 10 usd muhabir banka kesmiş. Bütün masraflar bu kadar.
En az 5 yıl süreli ETF tutmayı düşünüyorum. IVV kodlu etf güzel duruyor. Ekstra ücretler çıkmaz ise TD üzerinden devam edeceğim. Aklınıza takılan olursa sorabilirsiniz.
https://www.ishares.com/us/products/...ore-sp-500-etf
Aşmayı düşünmüyorum. Kanun kural neyse ödeyeceğiz baska caresi yok :) Herkese göre değişir lakin kazanca göre çok büyük vergi yükü olduğunu düşünmüyorum.
Ne vergisi çıkacak ki?
Binance da bitcoin al sat yaptım paramı çektim kesintiler hep komisyona gitti. Oda çok makuldu.
Sistem değişmedi ise büyük bir kesintiniz olmaz sanki. Yinede araştırın. Olmadı bitcoin olarak çekmeyi araştırın hangi yöntem ucuz ise onu seçersiniz.