260. Sayfada yazdim 120 dolardan boeing hissesi almıştım 215 den sattım parayı transfer ettim isbank salı hesapta olacak bunun vergisini nasıl ödeyeceğim bilgisi olan paylaşırsa sevinirim tesekkurler
260. Sayfada yazdim 120 dolardan boeing hissesi almıştım 215 den sattım parayı transfer ettim isbank salı hesapta olacak bunun vergisini nasıl ödeyeceğim bilgisi olan paylaşırsa sevinirim tesekkurler
Gelecek sene mart ayi icinde verilen gelir vergisi beyannamesine eklenecek.
Alis gunu TCMB doviz alis kurundan alis maliyeti ve satis gunu TCMB doviz alis kurundan satis fiyati arasindaki fark sizin karinizdir.
Baska bir islemden zarar varsa bu gelirden cikarilir ve beyannameye eklenir.
Gelir vergisi tarifesine gore %15-40 arasinda kademeli vergisi odenir.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Teşekkürler ustad
Forumun ilk sayfalarında gelir kurumu başkanlığının bir telefonu verilmiş ve vergilendirme ile en sağlıklı bilginin buradan alınabileceği belirtilmişti. Ben de bu sabah aradım. Görüştüğüm kişi, Tc vatandaşı olup yurtdışında 6 aydan fazla sürede çalışıp ikamet ediyorsanız, dar mükellef kapsamında olur ve yurtdışı borsalarda edindiğiniz kazançlar için bir gelir vergisi verme durumunuz olmaz dedi.
Peki US de hisse senedi alım satımının İşbank kanalıyla yapılıyor olması sorun olur mu dedim. Tam emin olamadı, olmaması lazım dedim.
Burada ve başka forumlarda okuduğum; Türkiye'de aracı kurumların 3 ayda bir ilgili kamu kurumlarına gerekli bilgilendirmeleri yaptığı ve yurtdışı borsalardan edindiğimiz kazancın %15-40 arasında bir vergiye tabi olacağı, hatta alım satımlardaki kur farkından doğacak kazancın dahi hesaplanması gerektiği yazıyordu.
Yurtdışı borsalardan elde edilen gelir ile ilgili bu dar mükellef kavramından bahsedildiğini hiç görmedim. Bu şekilde görüştüğüm yetkilinin de dediği gibi vergiye tabi olmuyor muyuz yani?
Konuyla ilgili bir kaç sayfa geride Sn Samreit ile yazışmalarımız var. Sonuçta eğer iki ülke arasında çifte vergilendirme antlaşması varsa bu konuda madde içeriyorsa Tr'de vergilendirilmez yoksa vergilendirilir. Abd ile antlaşmada böyle böyle bir madde var gibi hatırlıyorum. Siz 2 ülke arasındaki antlaşmayı indirip okuyun bence.
Saygılar.
Yalnız burada farklı bir durum var. O yüzden aradığım yerdeki görevli de bir işlem yapmanıza gerek yok dar mükellef sınıfındasınız dedi. Belki şunu yapabilirim, aracı kurumu da Türkiye dışından seçebilirim.
Zaten dar mükellefi konuşuyoruz. Tam mükellef olsanız abd sadece temettü'den stopaj alırdı, hem temettü hem de değer artışını(capital gains) Türkiye' de öderdiniz.
Yurtdışı aracı kurum bir seçenek ama dediğim gibi yanlış hatırlamıyorsam abd Türkiye arasındaki anlaşmada bu madde var. Başlıkta geriye giderseniz o maddeyi paylaştım diye hatırlıyorum.
Saygılar.
Saygılar.
Yer İmleri