Omaha kahini parası az olanlar ile dalga geçti. Bunun övülecek bir durumu yok.
Printable View
Omaha kahini parası az olanlar ile dalga geçti. Bunun övülecek bir durumu yok.
Git kumda oyna ne demek? Bu oyun değil benim için. Kendi çapımda tum birikimim. Tabiki forumda ki herkesin yorumunu okuyorum tek tek. Sürekli twitter da veya investing de çıkan teknik analizlere bakıyorum. Her akşam soda kulu fiyatlarına bakıyorum.
Ne saygısızlığı yapmışım? Her yorumunuzu okuyorum. Hisse ile ilgili tecrübelisiniz benden, gerçekleri söylediğiniz icin aksi birşey demedim. Sadece diğer yorumculara göre kafanizda sanki daha dar kar marjı ve uzun vade mevcut gibi. Bunda ki nedeniniz ne diye merak ettiğimden sordum. Kötü şeyler de yazmadım ama kumda oyna biraz ağır oldu.
13.xx konusunda şaka yaptığımı söylemiştim. Ha içimden geçirmiyor değilim ama oyle bir hedefi olsa bile uzun yıllar süreceğini biliyorum. Twitter da bir sürü takipçileri olan birisi bile 12.xx konusunda 6 aylık hedef vermiş. Dediğim gibi sizleri okudukça uçuk hayaller kurmamak gerektiğini anlıyorum. Ama işte arada nedenlerini de öğrenmek istiyorum bu kafa.
Uzun yazdım. Daha önce teşekkür etmemiştim, şimdi etmiş olayım, verdiğiniz faydalı tüm cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Kimin ne parasi oldugunu nerden bilebilir. Bence yanlis cikarim yapmissiniz.
@hisar.79
"Git kumda oyna" sözü Soda sayfasının nev-i şahsına münhasır kişiliklerinden @Anadolulu Alp adlı üyeye ait bir sözdür ve bunu bu sayfadakilerin çoğu bilir. Hakaret amaçlı kullanmamış onu size karşı @666.
Aramızda bir espridir o. Üzerinize alınmayın onu, birbirimize burda yazdığımız çok olmuştur o sözü.
Soda Sanayii'de yıllar sonrası için plan yapanlar mutlaka üç beş bir şey kazanır , kısa vadede pek bir beklenti içine girmenin mantığı yok . Pek tabii uzun vade için bir miktar yatırım zarar getirmez diye düşünüyorum ve evet Sayın Oralet Osman'ın bahsettiği Opportunity Cost faktörü hissedarların canını yakmaya devam edecek gibi.. Buradaki çoğu yatırımcı hisse ile cebelleşmeye başladı çünkü , şirkette kendilerine ait bir para varmış gibi bakmaya başladılar , tahtacılar bu psikolojiyi güzel kullanıyorlar...
Nedenlerini 1 senedir yaziyoruz. Burda da tek bir yerde topladik 4 ay once. https://www.hisse.net/topluluk/showt...07#post3688207
Ne oldu? Yine birsey olmadi oteki 30 hisselerinin cogu %30-40, ufakliklar %100 takarken. E para cogaliyor, sonra donup giriyor primsiz kalmislara.
Bilmediğim için yanlış anladım o zaman pardon. Ama bu aralar moralim bozuk. Daha önce başka bir yere yazmıştım, hisse seçerken 30, 50, 100 olmasına bakmadan markalasmis, üretim yapan firmalara girmeye çalışıyorum. Çocukça ama gördüğü fiyatlara tekrar gelir mantığıyla yatırım yapıyorum. Ama hep sanssizliklar oluyor. Pgsus 20.xx lerden alıyorum. Rus uçağı düşürülüyor. 11.xx leke düşüyor. Ordan da alıyorum 24.xx lere geliyor vedalasiyorum, şimdi 77.xx lerde. Kimse neden oralarda bilmiyor. 3. Havalarını etkisi konuşuluyordu ama bu kadarı 24.xx lerde asla dusunulmuyordu.
En büyük zararım pnsut yüzünden oldu. En az 2 sene bekledim. 12.xx lerden aldım, 6.9x seviyelerine kadar indi rahip muhabbeti yüzünden. 7.xx lerden de topladım ama 9.xx lerde barış pinarinda ciktim. Şimdi 14.9x lerde. Artık sinirlerim bozuldu. Dolar bazlı inceliyorum, bilançoları bakıyorum, hikayelerine yatırımlarına ihalelerine bakmaya çalışıyorum. Kendimce uzun vadede kalmaya çalışıyorum yüksek kar marji olacak hedef fiyatlar belirliyorum ama bir uğursuzluk var. Uzun süre sabredip, saçma bir yerden çıkınca bana inat ucup gidiyorlar. Etrafımda altın alır gibi hisse alan adamlar var. Gitmiş yazılım firması almış, iki günde %25 kazandı ve gitti. Moralim çok bozuldu. Bir kere de üçüncü olamanin, güçlü bir firmaya girmenin faydasını göreyim ya!
Pegi 30 iken birisi forumuna koydu. "YHL'den gittim, anam agladi butun gun. Donerken Sabiha'dan geldim, tiklim tiklimdi" diye. Ayrica Sabiha felaket sekilde buyudu son 10 senede. 3 milyonlardan 30 milyonlara cikti yolcu sayisi. Pegi'nin hikayesi budur, yani bos degildir. Ama ona da bir yerlerden cakarlar.
Oyle hisselerde 2 gunde %25 kazanirken, 1 gunde %30 da kaybedebilirsin. Insanlar o yuzden 30 hisselerinde.
Arkadaslar benim 100 bin lira param var diyelim.
Mevduata koysam brüt 11-12 faiz veriyor yillik.
Dölar, oyro, pezo, sterling, ruble, yuan alsam o kısım da karisik, Turamp dolarin guclenmemesi icin cabaliyor.
Parami borsaya getirsem Soda alsam 1 yıl sonra mevduat getirisini yani net %10'u gecer mi sorusu akla geliyor.
Kapanis kabaca 6 lira desek ve burdan alsam 1 yil sonra yuzde 10 artisla 6.60 olur mu? Olsa bile mevduatta garanti getiri ve kafa rahatligi varken Soda ya da herhangi bir hisse alip 1 yil boyunca acaba hangi sacma olay olacak, hangi siyasi hangi aciklamayi yapacak, hangi ucak dusurulecek, rahip rahibe vs olacak da borsa cokecek diye korkuyla beklemenin verdigi huzursuzlukla yasamanin maliyeti ne olacak?
İşte tüm bunlari dusunup ille de borsaya yatirayim parami diyen aklı selim insanlarin ilk tercihlerinden biri dogal olarak X30 grubu altindaki Södä hissesi oluyor. Akmaz kokmaz, tavan da taban da gitmez (Gerci yalnizca Anadolulu Alp'in gordugu ve yaklasik 30 saniye süren bir tavanı varmiş) bir hisseye para baglamanin dayanilmaz hafifligi icerisinde debelenip duruyoruz.
Arada sat al.yaparak yilda %30-40 kazananalar da oluyor.
Sonucta burasi Soda kim kime sorsa. Yok öyle hem saglam olsun, hem garanti olsun, hem cok kazanayim hem risk olmasin hem ayranım dökülmesin hem tatsız olaylar yaşanmasın.
Seçtiğiniz hisseler doğru uyguladığınız yöntem yanlış.
PGSUS'dan niye çıktınız? Dolar bazlı bakınca fiyatı bedava idi.
PNSUT'de aynı şekilde bedava, hatta bu fiyatlardan bile bedava.
Süt fırmasnı barış pınarı ne ilgilendirir, o sırada endeks 1.6 cent'di yanlış hatırlamıyorum, düşerse daha nereye kadar düşebilirki?
Ve çok büyük hatalar yapıyorsunuz hala, bütün mal tek hisseye bağlanmaz. Muhtemelen bu kağıttada kaybedeceksiniz çünkü bütün malı tek hisseye yığarak portfoyun risklerini tek sektöre yönlendiriyorsunuz.
Uğursuzluğunuz filan yok, ben dünyada tek hissede kalıp faydasını gören adam görmedim. Anca seans izlemeyen 80 yaşında bir teyze olursunuz ve şans eseri ASELS de pozisyon almış olursanız belki kazanabilirsiniz.
İnanın pegasus ile THY nin 2x ilişkisi vardı. Her dönem yolcu sayısı açıklanıyordu zaten. Uçuk bir artış yoktu. Uçak alım ihaleleri belliydi. Bir tek kişi o zamanlar forumda yeni havalimani ile 40.xx lere gider demişti. Herkes dalga geçmişti. 70.xx ler çok uçuktu o zamanlar.
Pnsut ise; yaşar grubunun inanılmaz borcu vardı batık banka muhabbetine. Ama onunda aihm davası sonuçlanmış, tazminat hakkı elde etmişti. Ona güvenip girdim. Dolar rahip olayından artınca yaşar grubununda borcu arttı (250 ml dolar eurobond) hisse alaşağı oldu. Ama dava muhabbetine yine kaldım. Tmsf ile karşılıklı borç konusunda anlaştılar ve tazminattan vazgeçtiler garip bir şekilde. Hiçbir kazanım elde etmeden. Gerçi kapalı kapılar arkasında bir antlaşma vardır ama. O zaman umudum da bitti. Şimdi muhtemelen borç yüzünden bir şirket satmak zorundalar. O yüzden yükseliyor. Ama benim için iş işten geçmişti.
Sermayem fazla buyuk degil, o yuzden bolmek istemiyorum. Bu zamana kadar trenleri kaçırdım inşallah soda da treni kaçırmam. Tek hikayem Amerika yatirimini beklemek yada soda kulu fiyatlarının aşırı yükselmesini beklemek olacak.
Umarım ben dahil bu hisseye yatırım yapan herkes büyük kazançlar elde eder. Tek şikayetim soda hisse ismi. Twitter da #soda diye aratınca bir sürü gereksiz şey çıkıyor. En gıcık muhabbet bu su an 😩
Bakın arkadaşlar Sasa da 4-5 ay önce bu tür yatırım kararı aldı tavan tavan gitti.
Borsada her şirketin olayı farklıdır. Aynı olaylara farklı tepkiler alınır. Hektaş yatırım kararı açıklar 1 tavan çeker, Sasa 5 tavan çeker, Soda aynı yatırım kararını açıklar %40 düşer.
"Tek hisseye yatırım kararı yanlış" lafı da yanlış. 3 yıl önce 3.5 liradan Tekfen alıp 27 liraya kadar tutmuş insanlar var!
Borsa kahini Marc Faber'in bi sözü var "Tek hisse rikslidir ammaaa doğru hissedeyseniz en kolay ve hızlı şekilde de bu arkadaşlar zengin olur" demiş.
Pegasus'u, Pınar'ı satan arkadaşın da bizlerin de Tekfen'i 27 den satmayan benim de hepimizin ortak noktası zamanlama hatası. Anglo Saksonlar buna timing, Almanlar "das messer täymisk" Franszılar "de la qum da oynà" diyor.
Adam Soda alıyor tamam da nerden alıyor? 8,18 den almış düşmüş 7 liraya, aha çok düştü bu diye başkası 7 den giriyor. 6 ya inince Ohaa çok indi diye 3. Dalga yatırımcı geliyor. 5.40 a düşünce abboooov diyen 4. Dalga ky giriyor hisseye.
Bu arada ilk 3 dalga küfredip satıp çıkıyor. 4. Dalga girenler yani görece doğru zamanda girenler kara geçiyor. Şu sözümü hiç unutmayın dostlarım, Dost acı söyler, Müslüm arabeks söyler ama yanlış yerde doğru zamanda ya da doğru yerde yanlış zamanda olan kişi hep acıklı türkü söyler.
Aynştayn buna zamanın göreliliğin görümceliği derken Giresun Göreleliler Derneği ise muhlama demiş. Yani iş odur ki acı patlıcanı kırağı çalmaz, @human01 kolay kolay burdan Soda almaz. Eheueheue
Amerika haricinde sirketin %20 kapasite artirimina gittigi de unutulmamali. Oteki kapasite artirimlarinda 1-1.5 sene gibi tamamlanmis.
Sermayem az o yüzden bölmek istemiyorum diye bir düşünce tarzı yok yatırımda. Tam tersi senin daha da fazla bölmen lazım, çünkü sermayen kısıtlı.
Muhtemelen SODA fırlayıp giderse aynı PNSUT'de olduğu gibi trenden erken inecekseniz. Nedenini açıklayayım 2 hayali senaryo ile
Muhtemelen de değil %99.9 treni kaçıracaksınız.
1. Senaryo. 100 birim portfoy var, yatırımcı gitti hepsiyle soda aldı
SODA 1 ay içinde %30 arttı, portfoy düz hesap 130 birim oldu
Sonra saçma sapan gelişmeler oldu, türkiyede yaşıyoruz böyle gelişmeler hep olcak. Trumpın canı sıkıldı bi twit attı, eğer Türkiye şunu yapmazsa yaptırımlar geliyor
Hop ertesi gün seans açıldı endeks birazd üştü ama AMerikada yatırımı olan SODA çok daha fazla düştü, ve %10 ekside açıldı. Portfoy oldu 117 birim.
Adı üstünde, sermaye kısıtlı adamın , eldeki kazançta olmak istemiyor, aynı barış pınarındaki gibi sattı. Ertesi hafta bipolar trump, Erdoğan iyi adam kral adam, Türkiyeye kırgınlığım yok dedi, hop soda 135 brim. Ertesi sene, hop 150 birim.
Senaryo 2. Yukardaki senaryonun aynısı geçerli, ama bu sefer 100 birimini yatırımcı 5 hisseye böldü, 20 şer birimden. %30 değer kazanan SODA'nın birim sayısı 20 den 26 ya çıktı portfoyda.
Neyse Trump twiti attı, soda %10 düştü. Soda'nın portfoydeki ağırlığu 26 birimden 23.6 birime indi.
Burda yatırımcı düşüş az olduğu için nispeten daha rasyonel hareket etti, ve uzun vadeye baktı. Ertesi sene endeks de değer kazandığı için diğer yatırımlarıda en az soda kadar kazançlı çıktı, ve yatırımcı karlı çıktı.
Ve şunu eklemek istiyorum, ellerinde araştırmaya ayıracak binlerce milyonlarca doları olan yatırımcılar bile tek hisseye yüklemiyor kediyi. KY'nin yanılma ihtimali hissede önünde onlarca rapor olan adamdan çok daha yüksektir. Ve unutulmamalıdır ki bu büyük yatırımcıların elinde küçük yatırıcımcıların bilmediği bazı insider bilgi var. Adam sektörün ileri gelenleriyle kimbilir her hafta aynı yerde tennis golf oynuyor, o bile riski dağıtıyor, sen o adamdan zeki zannediyorsun kendini ve risk dağıtmadan dalıyorsun olaya.
Kısa vadede elbet kazançlı çıkabilirsin şansın da etkisiyle, ama uzun vadede şans faktörü gider, piyasa er geç dengeler.
Bazı iyi hisseler bile yıllarca sürünür ama birden hareket eder, o harekatı tek hissede olursan tabi kaçırırsın.
Önemli olan sağlam şirketlerden sepet yapmaktır, çünkü er geç biri gidecektir, hatta bazıları yeri gelecek aynanda hareket edecektir.
Halukcan bey,
Güzel söylüyorsunuz da zaten sorunun sebebini de yazınızda söylemişsiniz. Sermayemiz az!
Benim de borsada 2 milyon Törkiş Liras'ım olsa ben de 10'a 20'ye bölerim portföyümü. Amacımız bir an önce portföyü büyütebilmek.
Sigara içme, çabuk öfkelenme, yalan söyleme, kurallara uy, nazik ol, ön yargılı olma demek gibi bir şey portföyü bölün demek. Herkes doğrusunu bilir ama iş uygulamaya gelince yapamayız.
Portföyü 5'e bölüncede ilk yıl sonunda hisseler sırayla %20, %35, %5, %85, %2 getiri yapınca bu sefer de "püüüüü keşke hepsine %85 getiren alsaydım yaaa, hoffff" derdik.
Sizin dediğiniz yöntem riski en aza indirmek, ağır ama emin adımlarla gitmek.
Biz ky lar ise hızlı ve riskli olan yöntemi tercih ediyoruz/etmek zorundayız.
Aslında 2 sene tuttum elimde pnsut ü. O kadar negatif oluşuma rağmen panikleyip satmadım. Kafamda fiyat hedefi vardı cunku. Dediğim gibi dava muhabbetine güvendiğim için boş çıkınca satmak zorunda kaldim zararına.
Burda da amacım hedef fiyat oluşturmak ve o fiyata kadar satmamak. İşte o hedef fiyat oluşturmada hep sıkıntı yaşıyorum. Pismanlik duydugum olay her zaman hedeflerimin cok dusuk kalmasi ve hissenin arkasindan bakmak oluyor. Bahsetmek istediğim aslında bu. Sağolsun buradaki tecrübeli arkadaşlar 8.xx ustundeki fiyatlama icin finobacci örneğini verdiler. Ama yatırımın geri donuslerinde hisseye ne gibi yansıması olur bilancoya, ozsermayeyi nereye tasir onun derdindeyim. Burada da uçuk fiyatlara gelirse birkaç sene sonra, aynı şeyleri yasamayayim.
Sermayeyi bölme konusunda düşüneceğim. Ama tek hisseyle bu kadar haşır neşir olurken, birde aynı anda başka hisselere odaklanmak, stresi iki kat arttırmak, yeri geldiğinde karı 2 kat azaltmak daha sıkıntılı geliyor bana. Ama denerim belki. Kafamda bir hisse daha var. Belki 2 ye bolebilirim.
Anlıyorum psikolojisini o yüzden saygı duyuyorum kararınınıza. Ne yazarsam yazayım fikriniz değişmez bunu da biliyorum, Ama sadece vurgulamak istediğim şey, o %85 lik hisseye bile yükleseniz bütün portfoyu, psikolojiniz sağlam olmadığı için asla o %85 kazancı göremeden satcaksınız. Çünkü mutlaka bir düzeltme olacak, trump twit atacak, bir şey olacak mutlaka. O portfoy aynı gün 10 bin lira eksilince, o 10 bin lira sizin için büyük rakam olduğu için forumdaki yazan negatif şeylerden etikelenecek ve satacaksınız.
Ha bütün bunlara ek olarak Türkiye faktörünü asla unutmayalım. Burası Amerikan borsası değil, çok daha kırılgan. Yeri gelcek bütün doğru hamleleri yapsan bile para kaybedeceksin. 2000 de 3.8 centi gören endeksin şu an 1.9 cent olduğunu kimse unutmasın.
Gelişmiş pazarlardaki yatırımcılar bile riski dağıtıyorsa bizim 10 kat fazla dağıtmamız lazım
Ben ufak ufak İsdemir toplamaya başladım. Nedense o hisseye çok kanım ısınıyor. Portföyü bölmeye başladım ama eldeki tek hissemi satarak değil de bundan sonra elime geçen paralarla farklı hisseler alarak yapıyorum bunu.
Demek ki karar anı; espiri mi yaptı, yoksa lafı koyup oturttu mu.
Sanırım sen kaçırmışsın o bölümü tekrar alıntılayıp bahsi kapatalim. Bir dost 1000 lot destek attim dedi, Nash olsun bin lot bin lottur dedi, bende oha Nasuh beğenmediğin benim tüm portföyüm diye trolledim, derken bir arkadaş bu sayfaya giremiyorum diye yazınca sayın omakahini o cümleyi kullandı.
Şimdi sayın omakahini maksadının kalp kırmak olmadığını beyan ediyor ve bence konu kapanmıştır. Ayrica kendisini de bu olgun davranıştan dolayı kutlarım, yoksa espiri mahiyetinde hertürlü laf sokmalar, resimler başüstüne ama ne diyoruz hakaret olmadan.
Aslında biraz da kendisi ile sanırım fazla yazismadigimizdan kaynaklanıyor olabilir, belkide vesile olur, yoksa sen bana bunu yazsan güler geçerim, zira ben nazımın gectiklerine ağır cümleler kullanıyorum.
Sonuç: karşılıklı iyi niyet göstergesi ile dava düşmüştür.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
tek hisseye de eğer sağlam güvenilir bir hisse ise, güçlü bir sabır varsa ve iyi bir strateji ile çok aç gözlü olmamak şartı ile yatırım yapılabilir.
ben sattım gitti olayı gerçektir. insan psikolojisinin ortak noktaları vardır, zararı kolay kabul etmez, karda iken eldeki bir kuş daldaki iki kuştan daha iyidir der. aslında bu ben sattım değil, biz sattık dır. bende kar etmeme rağmen, aksa, algyo, Brisa, petun, pnsüt den yeterince faydalanamadım. ki bunlar hemen aklıma gelenler. lakin benim hedefim zaten yıllık enflasyon+% 10 getiridir. yani % 10-20-30 benim için yeterlidir.
tek hisse olayına dönersek; hedef çok yüksek olmayacak. örneğin % 10 kardan sonra kademeli satış yapmaya başlanacak. hisse geri geldiğinde kademeli yerine konacak. geri gelmezse, sorun yok, satışa kademeli devam edilecek. amaç az olsun benim olsundur. kısaca her hisse değil ama soda tek hisse olarak bu fiyatlarda olabilir.
Ben sermayemin genelde 1/2 sini, yapabiliyorsam 1/3 ünü nakitte tutarım. Boğa piyasalarında bu oran daha da azalır. Portföyü de min 4 max 6 yı geçmeyecek şekilde bölerim. Kenarda nakit tutmanın en büyük avantajı hisse düşse de maliyet düşürebileceğini bilmen ve psikolojinin her daim sağlam olmasını sağlaması.
Borsada benim hedef kazancım yıllık %30 ve bunu son 3 yıllık ortalamamda sağlayabildim. Kendimce en büyük keşfim, bir kağıdı aldıktan sonra düşmesinin akabinde sinir stres içinde yükselmesini beklemektense, o kağıdın hiç sinir stres yapmadan düşmesini bekleyip makul yerden alabilmeyi keşfetmek oldu. Baktın kağıt düşmedi aldı gitti mi, onun yerine alabileceğin daha 10larca hisse var. Eğer aç gözlü, kısa vadeci biri değilseniz borsada para kaybetmek gerçekten zor bir iş.
Tanrı'nın değirmeni yavaştır ama kusursuz öğütür der bir Alman atasözü.
Almancası da "gottes mühlen mahlen langsam, mahlen aber trefflich klein " gibi bir şeydi.
Soda da değirmene benziyor. Sabırlı olmak her zaman gerekli borsada ama söz konusu borsa olunca Soda'da 2 kez sabırlı olmak gerekir. Çok pis öğütür insanı, amman dikkat diyim.
Edit : Özelden çok sayıda mesaj geldi o sözün İngilizcesi ne diye? Bu söz 17. yüzyıl şairi Friedrich von Logau tarafından Retribution adlı şiiri ile meşhur edilmiştir.
İngilizce tercümesi:
though the mills of god grind slowly,
yet they grind exceeding small
though with patience he stands waiting,
with exactness grinds he all
Bu arada bende Soda yok haa, yemişim Soda'yı. 8.26 olunca haber verin o zaman alırım.
Miss Turkey 1.sini almak varken neden 4. İle yetineyim ki?
Miss Turkey birincisini kimse tespit edemez. Bugunkü veriler ile yarınki veriler farklı olacaktır. Ve bu veriler her zaman değişecektir .
Warren Buffet'i Warren Buffet yapan mesela Coca Cola'dır. Adam Miss Universe i tespit etmiş, ama o bile coca colayı tespit ettiğinden coca cola'nun ağırılığı portfoyunda %10'dan fazla değildi.
https://i.resimyukle.xyz/Bf2QCS.jpg
Her zaman söylemişimdirrr, deneysiz bir kimya düşünülemezzzzz.
Genelde bana enflasyon artı %10 kazanç yeter deniyor, bakalım;
Hesaplama kolay olsun diye enflasyonu sıfır kabul ettik. 100.000 liralık portföyümüz var.
Portföyü 5 hisseye böldük. İlk sütunda her yıl portföyümüzü %10, ikinci sütunda %20 ve üçüncü sütunda ise %30 büyütebildiğimiz durumda portföy büyüklüklüklerimşzin ne olacağını görüyoruz.
4. Sütunda ise ben varım. Tek hissem var ve ilk yıl %85, sonraki iki yılda da %50 getiri sağlamayı başarabildiğimi varsayıyoruz.
Ben 3. Yılında sonunda 100 bin liramı 416 bin lira yapmışken yani 4 kat büyütmüşken,
Yıllık %10 büyütenin aynı başarıyı sağlaması neredeyse 15 yılı,
Yıllık %20 büyütenin 7,5 yılı,
Yıllık %30 büyütenin ise 5,5 yılı buluyor.
Dikkat edin enflasyon artı %10,%20 ve %30!
Şimdi denecektir ki senin ilk %85 sonraki iki yılda %50'şer büyütebileceğinin garantisi var mı kardeşim?
Cevap veriyorum; Kazan'ın doğduğuna inanıyorsun da Abd'de yeni fabrika açmasına neden inanmıyorsun?
Ne demişler? Tek bayrak, tek vatan, tek hisse. İsteyen 5 hisse de alabilir, parası olan varsa 458 farklı hisse alsın daha zevkli olur. Tavanı da kaçırmaz tabanı da.
Varsayımlar iyi güzel hoş da, o 10 yıl içinde rüzgar bir kere tersten esse :)
Zaten portfoy bölünmeli diyen arkadaşlar da getiri daha iyi olur mantığıyla değil riski dağıtma odağıyla bu tavsiyeyi veriyorlar dikkat ederseniz :)
Halukcan isini biliyor.
Yoik kacirmadim BARBA. Muhabbet ile ilgisinin oldugunu dusunmuyorum. Hisse gidiyordu o anda zaten, o yuzden oyle dedi. Kendisi zaten bir suredir takip ediyor forumu.
Ben de guldum. Cunku benim soyleyecegim tarzdan yazmisti. Ben de "vay be icindeki amelelerle gitti" dersem kimleri kasteddigim net bir sekilde anlasilir herhalde.
Devamli sayfalar gider, hikayeler yazilir. Cakip gecmeyenden baska kimse de birsey kazanamaz. Olayin ozeti.
Ne 10 yılı üstadım yılda en az 5 kere esiyor. Portföyü ister 20'ye böl ister tek hisse yap this is spartaaaa. Burası Türkiye. Yav size bi şey diycem, bi arkadaş İstanbul'da Çinli bi şirkette çalışıyomuş, gn müdür Çinli doğal olarak. Müdür Türkiye'de çalışıyor diye aynı firmanın Belçika, Almanya vs ülkelerindeki ofislerinin müdürlerinden daha çok maaş alıyormuş. Sebep; risk primi. Tr de bomba patlayabilir, terör, manyağın biri gasp eder, tecavüz ederler vs.
Bizde nasıl şark hizmeti var, kolay kolay kimse Doğu ve G.Doğu Anadolu illerine gitmek istemez onlarda da Türkiye şark hizmeti sayılıyormuş.
Bilgi notu: Şırnak ve Hakkari coğrafi haritada Güneydoğu Anadolu değil Doğu Anadolu Bölgesindedir. Kahramanmaraş Akdeniz'de, Uşak ve Afyon Ege'dedir.
Yilliklandirsan cok daha fazla olur el turco. Dikkat et ordaki puf nokta "cakip gecmeyenden baska..."