Fazla bilgi veremyeceğim malesef.
Para yönetimi var. Her türlüsü var lot arttır azalt vesaire.
Sİstem anlık emir gönderiyor. Ciddi bir puan ürettiği söylenemez ortalamalarda takılan bir getirisi var.
Printable View
Biz büyükleri takip etmeyiz,:cool: büyükler bizi takip eder :)
İŞLEM HACMINDE 2. SIRADAYIZ
Hiç risk almayan kişi, belki acı ve üzüntülerden korunabilir; ama büyüyemez, sevemez, değişemez, hissedemez, öğrenemez. Garanti arayışlarıyla zincirlenmiş bir köle olarak yaşarken, bedelini, özgürlüğünü kaybederek öder. Sadece, riski göze alabilen kişi hürdür..
Leo Buscaglia
https://i.hizliresim.com/bvzbg0.jpg
tebriker erhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan :)
eywallah
yukarıdakı sözün bir anlamı vardı.
Çünkü yayınladıgım listenin odas bolumunde aynen şöyle yazıyordu ve en kırmızı renkte odas boyalıydı.
https://i.hizliresim.com/yG74La.png
SUNUCU KİRALAMAYLA İLGİLİ AMATÖR VİDEOM YAYINDA
https://youtu.be/I6FRudtJOf4
Erhan videonu izledim. Bende paket 3 ü kullanıyorum. Sadece ideal yüklü, 20 bin bar ayarlı. Bu paket sorunsuz kaç robot çalıştırır sence. Hisse ve viop 10 robotu buldu benim. ileride 20 üzerine robota çıkabilir.
Birde telefonda rdp lite ile sunucuya bağlanma programınıda 2-3 dk anlatsaydın süper olurdu , ayrı bir video olabilir.
emeğine sağlık erhan. güzel bir video olmuş.
bende şöyle bir katkıda bulunayım. kullanıcı adı : administrator olarak kalırsa bazı programlar ile şifre kırılıp sunucuya erişiliebiliyor. (benim başıma geldi. hacklendim)
uzak sunucu kiraladıktan sonra şunları mutlaka yapın:
1- Windows güncellemelerini yapın . (ayda yada 2 ayda bir yine manuel güncelleyin)
2- Windows otomatik güncelleme ayarlarını ASLA yapın.(yoksa bir gece güncelleme yapıp sabaha restart yapmış bir ekran olabilir)
3- kullanıcı adı ve şifrenizi değiştirin.
kullanıcı adı değiştirme:
Windows işletim sistemlerinde Administrator hesabı varsayılanda işletim sistemi ile birlikte geldiğinden dolayı Administrator hesabının adını değiştirmemiz en iyi çözümü sağlayacaktır. Microsoft işletim sistemi yüklendikten sonra Administrator hesabının adını değiştirmemizi veya çok güçlü bir şifre ile korumamızı tavsiye etmektedir. Administrator hesabının adını değiştirmek için Başlat\Çalıştır€™a secpol.msc€ yazın. Yerel Güvenlik İlkesi konsolu karışınıza gelecektir. Yerel Güvenlik İlkesi konsolunun sol tarafında bulunan Yerel İlkelerâ€in altından €œGüvenlik Seçenekleri€ kısmını tıklayın. Sağ tarafta yeni açılacak seçeneklerden Hesaplar: Yönetici hesabının adını değiştirin€ seçeneğini çift tıklayarak açın ve Administrator adını kendinize göre değiştirin.
şifreni nasıl değiştiğinide şu linkten.
ayrıca uzak sunucunuzdan twitter,facebook yada forumlar gibi yerlere girmeyin.
arada birde ideal klasörünüzden, chartsistem,chartsayfa gibi klasörlerin yedeğini alın.
kolay gelsin
Cok guzel grafik! Erhan hocam yazdiklarina ek olarak, tarihi zirveye cok yakiniz. Bu kadar yaklasmisken test etmesi cok muhtemel. Cok fazla kimsenin ihtimal vermedigi bir bicimde tarihi zirveyi delip yukselis hizlanabilir veya test dahi edemeden paldur kuldur dususe gecebilir. Kim bilir?
Hazir yeri gelmisken cogumuzun zaten bildigi bazi seyleri hatirlatma ihtiyaci duyuyorum:
Gelecegi bilmemiz imkansiz. Klasik teknik analiz, ElliotWave/Fibo analizlerinin yardimiyla daha olasi gorulen senaryolara uygun oyun plani kurgulayabiliriz sadece. Yapmasi kolay mi? Hem evet hem hayir. Manuel islem yapan bir traderin pozisyon actiktan sonra teknige bakisinin objektif kalmasi cok zordur.
Duygularina gore hareket eden ve kaybettikce hirs yapan traderlarin (ister dusus ister yukselis bekliyor olsun) buyuk kayiplar yasabilecegi tarihi gunler yasiyoruz. Dogru oyun planina sahip olan biraz da sansli traderlar ise buyuk kazanclar yazabilir.
Yonu bilmek, dogru oyun planina sahip olmak yetmez bunu tereddutsuz uygulabilmek esas zor olan! Saatler, gunler belki de aylar harcayarak algoritma/sistem gelistirip bunu robota baglayanlar icinse en buyuk zorluk; "bir kac hafta once maxdd gordum 4 gunde bu kadar yeter" veya "artik burdan doner" gibi cok bilmisliklerle robotun fisini cekmek ve ustune bir de ters yonde pozisyon acma gibi guduleri dizginleyebilmektir!
Ister manuel ister algo trader olun, oyun planiniza uyun ve piyasayla asla inatlasmayin!
3c1a
söyledikleri harika bakış açısıda öyle...
BU bakış açısını biraz daha geliştirir bir kaç kelam edemeden duramadım.
Piyasaya bakıyorsun abi FON'lar var bir suru ekonomıstın çalıştıgı yok istihdamdır faizdir ottur boktur gibi binlerce ekonomık parametreye bakan FOnlar belirli bir performans gösteriyorlar.
Abi borsaya dönüyorsun Ekonomi iyi diyen bir ekonomist yoktur herhalde de. Borsa tarihi zirvesini kırıyor ?
NE AYAKSIN OLM SEN diyesi geliyor adamın :D :D :D
Başarılı fonlara baktığınız zamanda ekonomıst filan çalıştırdıklarını sanmıyorum çoğalan bir şekilde robotcu algorıtmacı yazılımcıları toplayıp istatistiksel olarka anlamlı işlemler yapabilen robot fonlarına dönüşüyorlar.
Ekonomiye bakmak faikirliğe zenginliğe bakmak ekonomık parametrelere bakmak filan o kadar aptalca görünüyor ki işte sonuçları, Ekonomide ne değiştide borsa tarihi zirvesinde çok anlamsız.
Bu durumda yatırımcının yapması gereken ortada Borsanın istatistiksel olarka anlamlı olan hareketlerine odaklanarak para kazanmaya çalışmak. Teknik analizde bir noktada aslında istatistik demek.
Örnegın yatay bir destek nasıl belirleniyor geçmişte ne kadar cok o noktaya temas edip döndüyse orayı destek olarka çiziyoruz teknık analizde Yani aslında geçmişe dönük istatistik doğrultusunda belirliyoruz.
Buda teknik analizi bir noktada anlamlı kılıyor.
Tabi klasik teknik analizde genelde pozisyonu sen açtığın ve bir beklentin görüşün ağır bastığı için buna uygun bir teknik çizmen çok mumkun. Örnegın youtubede ekonomıstlerın soyledıği ve ekonominin berbatmı berbat oldugu bir video izledikten sonra oturup teknik analiz çizerken kuvvetle muhtemel ŞORT yönlü teknikler/istatistikler bulma eğiliminde olacaksın.
Dolayısıyla iş dönüp dolaşıp algorıtmalara geliyor bir noktada niye algoritmalara geliyor cunku o youtubede herhangibir ekonomıstı dinlemiyor. O twitterdaki ünlü yatırımcıların yön hakkındakı görüşlerini dinlemiyor.
Odaklandığı tek şey var objektif bir biçimde istatistiksel olarak anlamlı hareketlere bakmak. BU doğrultuda yönü belirliyor. Öyle veya böyle içerisinde riskte barındırsa yatırımcının yapabileceği en iyi şey bir algorıtma tasarlayıp buna parayı emanet etmek gibi görünüyor.
Yatırımcı için daha mantıklı bir arguman göremiyorum :(
Şu resimdede sistem değil bir istatistik görüyorsunuz aslında. Sapmalar var mı var Zaten istatistik bize %100 sonuç vermez bir yaklaşım 3 aşağı 5 yukarı bir tahmin yetenegi verir. İstatistikte veri büyüdükçe sapma düşer. 2018 de de bir sapma var ama en nihayetinde sapmadan öteye gidemiyor ve yine aynı silsile devam ediyor.
Resimde flatları bilerek ekledim de Flatları kaldırdığımı düşünün.
LONG ŞORT açan mükkemel bir borsa göstergesi gibi duruyor :)
Bilerek sinyalli bir sisteme çevirdiğim görüntü daha net olsun diye. Genel anlamda kırmız üzeri sat sevyeleri yeşil altıda Al seviyeleri.
Ortalama 1 ila 1.5 sene içerisinde Kırmızıdan yeşile dönüş gerçekleşiyor. Yani seneye şubat ayında filan yeşile yuvarlanmış olabiliriz. Kırmızı üzerinde dalgalanma seyride 3 ay civarında olabiliyor yani nisan sonuna kadar kırmızı üzerinde dalgalanmalar olabilir.
Konumuz istatistik ise buradaki istatistiksel sonuçlar bize 120 123 126 129 132 135 bölgelerinden kademeli ve artan bir kaldıraçla şort açılabileceğini öngörüyor. yani 135 bin de 8-9 kaldıraca kadar risk alınabilir gibi görünüyor.
Bu sonuçlar, en iyi twtter üstadından, en iyi ekonomıstten, en iyi fondan bile daha anlaşılabilir ve daha güvenilir görünüyor.
BU sistemi bir düşüş ve yükseliş kahini bir ekonomıst veya borsacı gibi düşünebiliriz. BU kahinin tüm yön bilgilerini grafiğe resmettiğimi düşünün. Bu adamın görüşüne inanmazmıydık ????
İnanırdık çünkü bu kahin adam 2007 2010 2012 2017 düşüşleri çok ufak sapmalarla bilebilmiş. Dipten bildiği yükseliş tahminlerini saymıyorum.
ANcak bu bir sistem olunca nedense ACABA mı ? tereddütünü yaşıyoruz. İlginç Halbukı pıyasadakı ekonomıstler veya twtter ustadları olsun. Elimizde geçmişe dönük bu adamların yön tahmınlerınin başarı oranını ölçümleyememize rağmen. İnanası geliyor insanın yani inanma isteği daha çok oluyor.
Sanırım bunun sebebi robotun/sistemin bu görüşleri belirtirken hiç riske girmemiş ve sorumluluk taşımıyor oluşu oysakı bır ınsan aynı görüşü söylediğinde bir risk alıyor bir sorumluluk alıyor. Belkide bu durum insan psikolojisinde O yöne inanma eğilimini arttırıyordur.
Sanırım kriz kahınlerı twtter üstadları bu şekilde türüyor. Mesela dünyanın en zengin adamı borsada düşüş bekliyorum derse en iiyi kriz kahinlerinden daha fazla bir inançla inanırız çünkü O zengın Yani çok fazla risk almış olacak. Yİne olayı twttera indirgeyelim.
Twtterde 10 bin takipçisi olan kişi Aşağı diyor diyelim ki. 20 bin takipçisi olanda Yön yukarı diyor diyelim ki.
Tabii yüksek takipçisi olana daha çok inanacağız cünkü o daha fazla kişiden sorumlu daha fazla risk alıyor olduğu için hata yapma olaslığı düşükmüş gibi hissettiriyor.
RObotlar/sistemler ise hiç risk almıyor ona giren yok cıkan yok. Sorumlu hissedeceği hiçbir durum yok robotta duygu yok abi. Belkide bunu bildiğimiz için robota ve sisteme uymakta zorlanıyoruz.
Ne felsefe yaptım be :) Kendi kendi yazımı beğeniyorum abi bende bir garibim :)
https://i.hizliresim.com/gPmlzL.png
NOT PARADOX: Acaba bende robotlara istatistiklere inandığım için yukardakı tum çıkarımlarımı uydurmuş ve manipule etmiş olabilir miyim ?
Bir konuya daha değineyim. Parasını whatsapp guruplarına emanet edenler twitterdaki herhangibirinin çıkarttığı hisselere gömenler.
Her gün acaba bugun ne dedi diye takip edip onun görüşlerine göre hisse alanlar long açanlar şort açanlar. Yine parasını sarı çizmeli mehmet ağaya emanet edip onun alacağı hisselere güvenenler ve bunun karşılıgında da belirli bir komısyon vermeyi kabul edenler.
Vesaire vesaire Hepsinin hikayesine bakınca şunu görüyorum;
İnsan psikolojisi; Örneğin ben desemki 10 kişinin parasını yönetiyorum toplom yönettiğim paranın miktarı 2 mılyon TL ve buna bir şekilde sizi inandırsam. Sonra çıksam desemki piyasa düşecek. Arkamdan benle şort açacak büyük bir kitleyi çekerim.
Niye böyle oluyor ????????? Benim büyük bir parayı yönetiyor olmam neyi değiştiriyor. Önemli olan açtığım işlemlerde ne kadar başarılı oldugum değil mi? Paranın büyük olması neyi değiştiriyor insan psikolojisinde.
Bunun yerine mehmetin ise çok küçük bir parasıyla çok başarılı işlemler açıyor bunuda görüyorsun ancak nedense erhanın söyledikleri daha inandırıcı geliyor çünkü büyük para onda
Yani onun daha fazla riske girdiğini dolayısıyla daha doğru analiz edeceğini düşünüyorsun halbukı erhan trışka bir bok bildiği yok.
Mesla bana harunu tanıyormusun diyen çok olmuştur. Önce harun kim filan diyordum sonra tanıdım twtterdaki "üstad" lardan biriymiş.
Abi harun diye biri var bir sürü parası var bak onu takip et.
Niye bir sürü parası olması neyi değiştirir kardeşim ben başarısına bakarım ister küçük par aister büyük para başarılı tahminleri var mı sen bana onu çıkar öyle değil mi ?
İnsanlar kendi yarattığı üretken bir algorıtmaya sisteme para bağlamaya korkarken. Aynı kişi whatsapptaki sarı çizelmeli mehmet ağanın önerdiği pozisyonları almakta hiç zorlanmadan tuşa basa biliyor.
Nasıl bir PARADOX bu. Bir yerde tüm sonuçlarını gördüğün geçmişe dönük tüm yanlış ve doğru işlemleri gördüğün performansı ve riskleri görebildiğin bir sistem var.
Bir tarafta geçmişi hakkında hiç bilgin olmayan SARI ÇİZMELİ MEHMET AGA var.
Mantıken sarı çizmeli mehmet ağanın daha kazançlı olacağını gösteren hiçbir durum yok.
AMa sarı çizmeli mehmet ağaya uymak daha rahat hissetiriyor ?
Bunun üzerine biaz düşününce şu ortaya çıkıyor O bir insan ve soyledıgı seylerden sorumlu gibi düşünüyor beyin. Parası büyükse daha iyi analiz etmeli daha ince eleyip sık dokumalı gibi düşünüyoruz.
Mesela "üstad" lara giydirenleri görürsünüz. Niye giydirdikleri hep ilginç gelmiştir bana. Kardeşim o "üstad" sana gel beni takip et ve benim söylediğim hisseleri al demedi ki o ortaya konuştu sende onu dinlemek istedin. Şimdi üse tutup "üstad"'a küfür ediyorsun.
Burada işte bu yukarda bahsettiğim insan psikolojisi devreye giriyor. Ben senin çok takipçin var diye daha bilinçli daha sorumlu olduğunu düşünüyordum. Halbuki çok takipçinin olması senin daha düzgün ve daha iyi analiz edeceğin anlamına gelmiyormuş bunu anlayınca beyin birbiriyle çatışıyor ve gidip küfrediyorsun o üstad'a Yani ben sana güvenmiştim güvenimi boşa çıkardın hissi yaşıyor. O üstad deseki neye dayanarak güvendim bana ?
Benim geçmişte nasıl analiz ettiğimi başarı oranımı test ettin mi hayır ? Ama ama çok takipçin vardı benden ondan şey ettiydim. BU bir kritermi ne kadar aptal bir insansın dese o üstad.
APIŞIP kalacan :)))))))))))))))))))))
mantıklı ve zeki olduğumuzu düşünüyoruz ama tamamiyle beynin manüpüle edilmesi göre seçimlerimizi yapıyoruz.
Rasyonel değil irrasyoneliz.
Erhan hocam, Turkiye ve Almanyadaki iki VPS arasindaki gecikme farkini karsilastirmak acisindan: VPS uzerinde "command hanling" vasitasiyla "ping 95.0.4.169" komutunu gonderip sonucu paylasabilir misiniz?
Asagidaki benim Almanyadaki VPS min sonuclari. Ortalama "round trip time" 41ms yani komutun gonderimi ile ideal serverindan cevap gelmesi arasinda gecen toplam sure.
Pinging 95.0.4.169 with 32 bytes of data:
Reply from 95.0.4.169: bytes=32 time=41ms TTL=118
Reply from 95.0.4.169: bytes=32 time=41ms TTL=118
Reply from 95.0.4.169: bytes=32 time=40ms TTL=118
Reply from 95.0.4.169: bytes=32 time=43ms TTL=118
Ping statistics for 95.0.4.169:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 40ms, Maximum = 43ms, Average = 41ms
Bazen kafamızın yoğunluğundan ötürü gözümüzün önündekini göremedğimiz gibi, basit bir ıf=0 else ıf=1yazmayıda akıl edemeyiz.Beyin kendisini şartlamıştır.
Gelen cevaba göre devam edecektir.
Sonra cevap varmı diye baktığınızda, soruya bakınca gülersiniz.
Ama sisteminizin başarılı ve başarısız olduğu yerler neresi?
Bir sistemi kaç parçaya bölebiliriz?
Neden vıoptasınız?
Cennet vaadedilen topraklar ya yoksa?
Geleceğinizi bağladığınız sisteminiz ne kadar iyi?
Yatay piyasa yoksa, bir sistem neden flat olur?
Para yönetiminiz, değişik al sat koşullarınızın riski ise, para yönetimine neden gerek vardır?
Kazanan her sistem doğruysa,bizim yanlışımız nerede?
Görmediğimiz nedir?
Sevgili anonim, Büyüksünüz,
Acil şifalar dilerim.
Hak'tan rahmet alır, halka veririz. Kendimize hiçbir şeyi mal etmeyiz.
Ek 24066
Ek 24067
Ek 24068
Bunu diyorsun değil mi resmını attım
9 ms çıktı.
yorumlarsan sevınırım.
https://i.hizliresim.com/p5rANN.png
bunlar izmir yada bursa rakamları
istanbulda bir datacenterda 1 ms civarında olmak imkanı varken yanlış seçimler bunlar .
Evet aynen, tesekkurler!
Soyle yorumlayabiliriz; idealden gelen veri senin VPS e (40-9)/2 = ~15ms daha once ulasiyor. Ayni sistemi ayni donanima sahip biri Turkiyede (sanirim Bursa) digeri Almanyada iki VPSe kursak Turkiye VPS robot emri araci kuruma ~15ms daha erken ulasacak toplamda ise 30ms erken isleme girecektir (araci kurum ve ideal serverinin bir birine cok yakin oldugunu farz ettim).
Dusuk gecikme birinci oncelikse, kenten'nin dedigi gibi en dogru secim istanbul'da hatta IMKB'de colocate datacenter da server kurmak. Bu sayede internet kaynakli gecikme minimuma indirilip sinyal sonrasi en kisa surede emir iletimi ve gerceklesmesi saglanabilir. Dusuk gecikme, ozellikle anlik islem yapan sistemlerde ve bir haber sonrasi 1000 puanlik oynakliklarda fayda olusturabilir.
Internet gecikmesi tarafinda kazanilan avantajdan cok robotun bir donusunu kac milisaniyede tamamladigi daha onemli. 200ms de bir donus yapan robot, gecikme tarafinda kazanilan 30ms lik avantaji anlamsiz hale getirebilir. Dusuk gecikmeden tam anlamiyla faydalanmak icin robot donus suresini de asagi cekmek sart. Donus suresi nasil dusurulebilir; idealdeki bar sayisini olabilecek en minimum degere indirerek (sistemin calismasini aksatmadan), sistem kodunu optimize ederek ve yuksek donanimli bir server secerek (belki de VDS) vs... Sistem kodu optimizasyonu liste kullanimini minimize ederek, gereksiz dongu ve hesaplamalardan kacinarak vs... yapilabilir. C# uzmani degilim, eminim daha baska seyler eklenebilir.
Istanbulda 1ms imkanina sahip VPS saglayicinin linkini paylasabilir misiniz?
genelde sirketler birden fazla datacenterda calisir.
madem konusuyoruz birde server nesekesi var. vps de diger 20 kisiyle bir makinayi paylasmak yerine dedicated server kullanmak daha mantikli. tabi maliyetleri dikkate almak gerek. vps e 100 odeseniz dedicated makinaya 300 odersiniz. ama imkb colocation derseniz maliyet 6000 lere kadar cikar. dedicated server fiyat perfirmans acisindan dogru noktada. sistemin perfirmansi ayri bir durum. 250 ms falan gibi dongu sureleri cok fazla.
burada hergun yaptiginiz islemkeri degil extreme durumlari dusunun . ayda 2 kere 500 puan yemek yeterli maliyeti kaesilamak icin
robot döngüleriniz kaç ms?
bende 15ms civarı dönüyor. yaklaşık 60 sistem tarıyor. 8GB ram var sunucuda.
Matriksciyim aga biZde yoktur o zaman zaten:))
5-6 ay once öylesine bir hisse sistemi atmıştım buraya
400 civarı hisse 2ms de dönüyodu
Bendeki robotlarin en hizlisi 150ms. Zaten biraz da bu nedenle VPS tarafinda dusuk gecikme simdilik onceligim degil. Kodlar uzerinde optimizasyonla sureyi olsa olsa yariya dusurebilirim heralde.
Matador hocam yazinizdan 15 milisaniyede 60 robotun tumunun donguleri tamamlaniyor gibi anladim. 15 ms ortalama calisma suresidir, robotlari tek tek calistirarak herbirinin dongu hizi bulunabilir. 60 robotun hepsini calistirip en bastaki robota tekrar gelene kadar gecen sureniz toplamda 60x15= 900ms diyebiliriz.
Arsivden notlarim arasina aldigim gecikmeyle ilgili onemli bir detaydan daha bahsetmek istiyorum: tradelog'da sure diye bir bolum var burada araci kurumunuza iletilen her bir emir icin backoffice emir isleme suresini gorebiliyoruz. Bu surenin idealle hicbir ilgisi yokmus. Bendeki degerler 90 ile 400ms arasinda degiskenlik gosteriyor. Farkli degerler backoffice altyapisi/yogunluyla alakali heralde. Sonuc olarak dusuk gecikme oncelikse kurum secimi de onemli.
15ms de 60 rototun tamamini donduruyor ise "ROBOT" bolumunde "Ortalama Milisaniye" bilgisinin karsisinda 0.25 degerini goruyor olmalisiniz? Oyleyse, robotlariniz cok hizli calismakta. Yok eger "Ortalama Milisaniye" satirinda 15 yaziyor ise robotlarin toplam donus suresi 15x60 yani 900ms olur.
Benim robot kodlamacı arkadaşla yapıldı kurgu zaten karmaşık değil. Ayrıca ek program yardımıyla çalışıyor.
Ben hız vesaire konuların da çok bilgili sayılmam teorik bilgilerim mevcut.
İdealin robot bölümündeki kısım şu şekilde kodlamacı arkadaşım söylediğine göre bu program sayesinde idealden daha hızlı çalıştırıyoruz robotu dedi.
Robotum anlık emir gönderiyor emirlerimin büyük bir kısmı 0 kaymayla gerçekleşiyor 10 emirin %60'ı 0 kayma geri kalan %30'u 0-25 arasında %10 ise 25 -50 arasında oluyor. Kaymaları önlemek için başka bir düzenek daha var robtta tabiki.
https://i.hizliresim.com/NLMmRL.png
BU arada istabulda konuşlanmış data center varsa deneyebiliriz hızını.
Birde şunu merak ediyorum ilk önceliğimiz hangisi olmalı.
Yani idealle aracı kurum ortasında mı olmalıyız ?
Cünkü veri bize idealden gelecek bizim data centerda işlenip kuruma yolculuk başlıyor kurumdan da borsaya.
Bu böyleyse en iyi kombinasyon.
Bist'e en yakın aracı kurumu seçmek ardından idealle aracı kurum arasında bir data center bulmak.
Tüm bunları seçerken idealede çok uzak olmamamız lazım. mesafe olabildiğince kısalmalı
Yani idealle bist arasına giren bir data center ve kurum bulmamız gerekiyor.
Aynen öyle...
Ama buradan kazanacagimiz küçük fark islemlerin çok hizlandigi haber saatleri, ani olaylar vs. Ayda 2 3 kez belki 100 puan avantaj saglar. Onun haricindeki zamanlarda pek faydasi olmaz gibi. Tabi denemek test etmek lazim. Sonucta hizlaniyorsa illaki avantaj olacaktir.
Birde emri yoldaki zaman tabiki onemli ama herhangi bir zamanda idealdeki, araci kurumdaki, severdaki, borsadaki herhangi birindeki anlik trafik, yogunluk, yavaslama vs yine bir gecikmeye sebep oluyor ve cok kontrol edebilecegimiz bir durum degil.SM-G960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ping süresini attım da buraya yazıyorum sanarken sistem robot tarafına atmışım
ihtiyarlık:)
Tüm bu planlar kaymalara katkısının işlem başına düşen payının en fazla 5 puanı geçmeyeceğini düşünüyorum. 5 puan bile oldukça iyimser kalır.
Ayda 30 işlem olsa her birinden 5 kazansak aylık 150 puan maliyet düşürmüş olacağız.
Çok ince düşünülmesi gereken detaylar var. Serveri değiştirmek mesela yeni servera ödeyeceğimiz maliyet artar mı ?
Kurum değiştirecek olursak komısyonu ve ideali eskisi gibi tutarlar mı ?
Tüm bunlar okeyse bile robotta kullandığınız sermaye ayda 150 puan fazla kazansa ciddi bir para kazanmış olur mu ?
Kar zarar fayda durumlarına baktıgım zaman serverdaki veri sayısını oldukça kısık tutmak tüm buralardan elde edeceğiniz milisaniyeyi aslında kazanmanızı sağlıyor.
Bunu dışında robotu olabildiğince sade hale getirmek yine bir çözüm.
User.dll imkanını kullanarak kodlarınızı ayrı Thread (işlemci yolları) ile hesaplattırarak tek yola binen yükü azaltarak milisaniye kazanabilirsiniz.
en kolay yöntem veri sayısını düşürmek ilk etapta bu gözümüzü doyurmuyorsa diğer işlemler için bir ar-ge yapılabilir.
Kısa vadede hiçbirimizin pek işine yarar gibi durmuyor ancak uzun vadede lot sayılarımız ve sermayemiz büyeyecekse bu tarz ufak detaylar önem kazanmaya başlayacaktır.
-Ben şimdilik performans ve kaymalarımdan memnunum zaten tek robot kullandığım için endişelenmem gerekmiyor.
Ancak cok fazla robot kullananlar için bu durum ciddi bir maliyet kaybına sebep oluyordur diye düşünüyorum.
Zaten benim tek robot üzerinde gitmekte ısrarcı olma sebebim de bu tarz performans kaygıları.
tabii hesabınızı yapıp ona göre karar verirsiniz.
bu tek ve en önemli konu değil,
onlarca dikkat edilmesi gereken konudan sadece biri
yalnız bar bitiminde emir veren trend takip edici momentum sistemleri için dikkat edilmesi gereken bir durum var.
burdaki çoğunluk ,birçok kişi aynı yada benzer sistemleri çalıştırıyor , aşağı yukarı aynı noktalarda aynı anda emir gönderiyor. piyasa yapısından kaynaklanan hızlı hareketlerden başka sıkca bu sistemlerin sebep olduğu mikro hareketler var . katlanılan maliyetler varsayılandan fazla olabilir.
bundan başka kayma hesaplarını falan dikkatli istatiksel yöntemlerle yapmak gerek , varsayımlar yanıltabilir.