Sanırım buldum,
Bist100 endeksi getiri kodu: XU100_CFNNTLTL
Katılım50 endeksi getiri kodu: KAT50_CFCNTLTL
Printable View
Şimdi tekrar baktım, aktif yönetilen Hsyf'lerin performans sunum raporlarında son yıllarda genelde kıstas olarak getiri endeksleri verileri işlenmiş. Örneğin, TKF, 1/1/2018 te kıstas olarak Bist100'den Bist100 getiri endeksine geçmiş. Kusura bakmayın.
Yinede eski yıllarda getiri endeksi yerine, sadece bist 100 endeksi fiyatları(temettü hariç) olabiliyor.
Tefas fon analiz sayfasında, fon karşılaştırma kısmındaki sütun grafikteki bist 100 verisi de temettü hariç. Dikkat etmeli.
TGE geçmiş 5 ve 3 yıllıklarda mevduatın bile gerisinde kaldı, bu son dönemde basılan para ile oluşan enflasyon gereği bir miktar daha yeri olduğunu düşünüyorum, Ancak ; bu fonu 2 yıldır kullanan birisi olarak TGE benim için dönemsel olara gir-çık fonu
adp\tau özellinde de baktığımızda bu fonlarda geçmiş dönemde benim için gir-çık fonuyken şu dönem bankacılık endeksinin çok düşük kalmasından dolayı bende orta vadede al-tut biriktir olarak devam etmekteyim
Arkadaşlar ARE ve TLE (Yabancı borçlanma araçları fonu ) aldım. Dolar yükseldiğinde fiyatlar düşeceği için bu fonlar zarar eder mi ? İşleyişi nasıl bu fonların ? Neye göre + ve - yazıyorlar ?
Arkadaşlar bilmeyenler için söylüyorum,
sevgili hellistheothers sahibi olduğu şu forum başlığında
https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=46829 fonlara ilişkin harika paylaşımlarda bulunmuş,
keşke devam ediyor olsaydı, teşekkür ediyorum kendisine...
Aldıktan sonra araştırmanın bir anlamı var mı? Ek olarak Amerikan tahvillerinin durumunu da düşünün bence."Tapering" vs. diyolar bir de. Bunlar dersini çalışmamış gelişemeyen ülkeleri sınıfta bırakabilir.
Ek olarak bu durum TLE ve ARE dışında mesela Arjantin tahvili tutan KUB gibi fonları da ilgilendiriyor (Aslında herkesi ilgilendiriyor) . Ama tematik olmadığı için aksiyon almasını bekleyebiliriz.
Almadan öncede araştırdım.Portföylerindeki eurobondların hangi ülkelere ait olduğuna falan baktım . Amacım dolar karşısında portföy değerini korumaktı. IPV mesela Türkiye eurobondlari var. Kırılgan olduğumuz için mesela onu tercih etmedim ....... Amerikan tahvillerinin durumu evet kafamı karıştirmiyor değil ama Dolar endeksinin bir süre daha aşağı gideceğini ve bununda Amerikan tahvillerinin yukarı gidişini frenleyecegini düşünüyorum ....
Merhaba, hsyf fonlarıyla alakalı olarak fon toplam gider kesintisi yıllık %3,65 olarak gözüküyor. Bunun dışında vergi stopaj vs kesilmiyor diye biliyorum.
Tefas üzerinden görülen değerler net değerler midir? Mesela gerçek bir örnek olarak 23/05/2016 tarihli tkf fonu 1,138866 iken 20/05/2021 tarihinde 7,21564 olarak gözüküyor. Hesaplamama göre %533 getirisi var. Bu getiri net getirimidir? Başka vergi vs kesilir mi?
Portföyümde hisse oranını artırmak istiyorum güvenilir 15-20 hisse alarak borsaya küçük bir giriş yaptım ancak analiz yapmayı grafik okumayı çok beceremiyorum. Bu yüzden hsyf fonlarına yatırım yapmak istiyorum. Uzun vade en az 3-5 yıl kalmayı düşünüyorum. Enflasyon üzerinde yıllık %5-10 getirim olsa yeterli. 2-3 hsyf fonundan karma bir portföy düşünüyorum. Sizce stratejimde bi yanlış var mı? Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Tşkler
hsyf fonlarının toplam gideri ya da yönetim ücretleri birbirinden farklıdır. yani genel bir şey söylenemez.
hsyf fonlarında stopaj vergisi %0 olarak uygulanır. ( Yürürlükteki ysasayla değil uzun yıllardır böyle)
tefaşta gördüğünüz getiriler vs. bütün yönetim giderleri/ücretleri çıkarıldıktan sonra NET kalandır.
Dolayısıyla sadece getiriler üzerinden değerlendirmek yeterlidir. 5 yönetim ücreti alıp 10 kazandıran, 1 yönetim ücreti alıp 2 kazandırandan yeğdir.
Bundan sonraki kısım benim yorumum, genel bir doğru olmayabilir.
Endeks dolar bazında 40 yıldır 50-500 dolar arasında gidip gelmekte, doların da kabaca enflasyon kadar arttığı düşünüldüğünde,
aslında reel bir gelir yaratmamaktadır. Artışı nominaldir, reel değil. Bütün dünyada da buna benzerdir.
Hsyf yatırımı yapacaksanız, bakmanız gereken getirileri değil , endekse görece getirileri olmalıdır.
Hsyf'ler benchmark yani kıyas kriterinden bagımsız düşünülmez. Endeks 10 düşerken 5 düşen fon , endeks 10 çıkarken 5 çıkabilen fondan uzun vadede çok çok daha fazla getirecektir.
Yani yıllık endeksi ortalama %15-20 geçebilen bir hsyf alırsanız, ya da bu tür fonlardan portföy oluşturursanız. Her yıl kabaca enflasyon üstü %15-20 reel getiri elde edersiniz. Yani ortalama bir mevduat yatırımcısını dörde beşe katlayabilirsiniz.
Ancak her halukarda portföy volatilitenizi düşürmek için endeks dışında dayanakları olan fonlarla portföy oluşturmanızı öneririm.
Selamlar,
Haziranda 1.100 görmüş borsanın en tepe noktası 1500ken yapılan hükümet eliyle ekonomiyi ele gecirme politikasiyla bırak beni tüm yabancıları kaçırdı. Yılın ikinci yarısına belki yabancı gelir diyorlarlar ama ne ölçüde ne kadar hayal kurmak lazım onu bilemiyorum.bu is faiz politikasına bakıyor. 19 ndan aşağı dusururlerse ipler kopacak
Mi 9T Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Istanbul portfoyun para piyasasi fonu acilmis https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IJV
Birde fon sepeti fonu acilacakti tam tarihi ne zaman acaba , nitelikli yatirimci olmadan almamiz mumkun olacak mi ?
Bir videoda tufan deriner bahsediyordu, videoyu bulamadim.
edit ; sadece nitelikli yatirimcilarin almasi mumkun. Kap da izahnamesinde bu sekilde yaziyor.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IZB
Çok teşekkürler, portföyümde hisse yok normalde, borsa işlerinden pek anlamadığımdan dolayı. altın(%20) +eurobond(%50) ve nakit(%30)ten oluşan portföyüm var. Forumda takip ettiğim kadar uzun vadede hisse en çok kazandıran yatırım enstrümanı gibi. Ancak benim gibi hisseden anlamayanlar için fonlar cazip geldi. Şuan araştırıyorum. Portföyümün %30u hissede olacak şekilde ayarlama yapacağım. Bunun da 2/3 ü hsyf de 1/3 üylede kendim öğrendiğim kadarıyla borsadan hisse alacağım.
Kripto paracıları tren pozisyonu yapmışlar.
Nurol'da PPF, kıymetli madenler ve katılım fonu ile borçlanma araçları fonu izni almış.
PPF'ler cazip hale geldi şirketler için
Herkes PPF kurmaya başladı.
Tesla nın elindeki kripto paralar underwater olmuş. Bilançosu zaten çöptü, çöpün çöpü olacak artık.
Pandemide Basılan paraların bir kısmı bitcoine gitmişti böylece balinalar tek tuşla fazla basılan paraları sildi..
Eeee Pandemi bitmek üzere... O yüzden patronlara çalışacak işçi lazım öyle herkes yattığı yerden para kazanırsa kimse çalışmaz...
Diğer basılan paraların büyük kısmı abd borsalarına gitmişti. Küresel baronlar diğer basılan paraları da sıfırlarlar mı acaba...?
Ne diyordu Ünlü şair Serdar Ortaç: "Kafamda deli sorular..."
2023 çok uzak.
şu anda belirli hisselerde yoğun fonlara girilmeli diyorum.
BİST 100 ağırlıklı fonlar her zaman caziptir.
siz bakmayın işin siyaset yanına,
paranın siyaseti olmaz.
yabancı gitti derleri size hisse sattırırlar.
yabancı geldi derler. malı size satarlar.
siz kendi kulvarınızı koruyun.
onlar yeteri kadar adam kandırıyorlar.
kolay gelsin
yabancıları kimse kaçıramaz.
buna hükümetin bile gücü yetmez.
yabancı diye biri yok.
o bir borsa efsanesidir.
her hissenin tahtacısı vardır. onlar tahtayı kimseye bırakmaz.
onlar yerli ya da yabancı değildir.
bu onların işidir. sen gelirsin ben gelirim o gelir, gideriz.
ama o hep tahtanın başında nöbettedir.
bütün bunlar panik yaratır.
her panik tahtacıya artı yazar.
daha yeni GARAN ı saldılar 9 tl den aşağı. 6,65 lere kadar gitti.
ne dediler takipçisi olan analizciler.
YABANCI KAÇTI. KİMBİLİR KAÇ SENE SONRA GELİR dediler.
millet elindeki garantiyi sattı.
hiç kimse düşünmedi şunu?
herkes yabancı garantiden çıktı diye bas bas bağırıyor
borsada 10 miyon lot satış oluyor.
hiç kimse sormuyor.
bu 10 milyon lotu alan 2 yabancı aracı kurum KİM?.
neden alıyor?
ne oldu 2 hafta sonra garan 8,30 a çıktı.
şimdide diyorlarki yabancının birazı geldi.
cervantes donkişotu niye yazdı ki?
8,30/6,65= %25 şu anda çarpıp geçtiler.
yel değirmeninin don kişotu çarptığı gibi.
bundan sonrada 14,00 tl ye kadar
ilmek ilmek işliyecekler. bir aşağı bir yukarı.
%145 i bulunca belki salarlar.
DogeCoin 80 milyar$ piyasa değerine ulaşmıştı. Şimdi 40 milyar$. Ama asil ederi 0$. Çünkü sonsuz sayıda basılabiliyor. Bu kripto işini Elon Musk millete yedirdi.
Şimdi de Mars ta ayda koloni kuracağız balonunu yediriyor. İşin en üzücü tarafı bizim gençler çocuklar bu adamları güvenilir bulup idol yapıyorlar. Adam ne derse inanıyorlar. Çocuklarınıza sahip çıkın. İlk öğreteceğiniz bilgi, sahtekar ve dolandırıcı insanları nasıl anlarsın! olmalı.
Elon Musk = global Jet Fadıl
Türkiye de bu kripto coin işine son zamanlarda çok giren olmuştu. Toplam para 3-4 milyar$ olabilir. Bunların parasının yarısı buhar oldu.
Sadece Türkiyedeki coincilerin zararı bence 2 milyar$ dan fazladır. Tahmini olan var mı?
Ayrıca bu coin işindeki dev yabancı coinciler batarsa o paranın tamamı da buhar olabilir!
coin işine zaten aklım hiç sarmadı.
bide buna madencilik dediler.
yetmedi. çok enerji harcanarak elde ediliyor.
kime sorduysam, anltılanları anlıyamadım.
ehliyeti varmı diyorsun var diyorlar.
sağlam mı diyorsun
sağlam diyorlar.
hile hurda kimse yapamaz deniyor.
bu ve bunun gibi bir sürü coin hakkında bilgi topladım.
dedim ben bi hayal edeyim.
bilgileri birleştireyim dedim.
gözlerimi kapadım.
ommmmmm
takviye aldım
https://youtu.be/lDs2-IS2q4M
yarım saat sonra hafızamda oluşan
olgu
DİREKSİYONSUZ ARABA
olarak zuhur etti
Gerçi bu başlık kripto para başlığı değil ama genede bir iki şey yazayım.
Her finansal enstrüman çıkarda düşerde
Siz tepeden alırsanız zarar edersiniz tabiki.
Ama tam tersini yapanlar servet edindiler, çevremizde bu zenginlerden bol miktarda var.
Mesele şu nerde alıp nerde satacağını bileceksin.
Aynı durum 2017'de de olmuş.Zirveden alan %70 kaybetmiş 2017'de
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44480105
Ama bir türlü bitmemiş bu kripto piyasası.
Aynı şey gene olacak belki 20 bin dolar seviyesine gelecek, belki burdan tekrar dönecek.
%50 zarar olur o zaman
Parayı sıfırlarsa %100 gider tabi.:)
Şu anki paralarda öyle aslında karşılığı yok.
Defter değerinin bilmem kaç katı üstünde satılan şirket hissesinin de bir kısmının karşılığı yok.
Yani benim demem şu ki coindir bu, düşer de çıkarda
Ama bu iş artık dünya piyasasına girdi silinmez.
Bu arada 1 kuruş coinim yokken bana ne oluyor da coinciymiş gibi coini savunur duruma düştüm onu da anlamadım şimdi.:)
Sn. Myfinans çok güzel yazmış.
Tüm piyasalar gibi düşüyor, çıkıyor. Ama coinlerin tek farkı muazzam volatilite olması. Belki daha yeni oluşmuş piyasalar olduğu için. Dalga boyları çok yüksek.
Bir de üstüne genelde yatırımcıları daha toy , para piyasalarında yeni insanlar. Mesela ekşisözlük'te 3 günde bir düzenli ''bitcoin çöküşü'' diye başlıklar açılıyor.
Ama alışacaklar zamanla. Kış ve kar dünya için neyse, düşüş de tüm finansal enstrümanlar için öyle. Doğal yani. Hep olacak.
Bir de tabi bu piyasaların çoğu ( vadelileri ) ''zero sum game'' şeklinde işliyor. Yani toplamı sıfır oyun. Bir okey masasında kumar oynanması gibi. Mutlaka kazanan kadar kaybeden de oluyor. Ama üzülenin sesi çoktur, sevinen genelde içinde tutar. Piyasalar hep böyledir.
Çevremde bu coin işinden varını yoğunu kaybeden de var, devlet memuruyken istifa edip şimdi karayiplerden bana yazan da :)
Ben de coin piyasalarında 3-4 yıldır trade ediyorum. ( forekste 10 yılı buldu, hisse senedi viopta 16-17 yılı aştı)
Diğer piyasalara göre burada oldukça yeni sayılırım.
Ama coinler bir gün yok olsa bile blockchain teknolojisi artık dünyaya girdi ve bu teknoloji dijital paralardan ibaret değil.
Yine de eski kafalıyım ve merkeziyetsiz finans bana mümkünmüş gibi gelmiyor bir türlü. Bakalım zaman ne gösterecek.
Daha önceki Coin düzeltmeleri çerezdi. Çünkü marketcap ler küçüktü.
Geçen ay CoinMarketCap 2.6 TRILYON$ idi.
Bugün 1.3 TRILYON$.
Bu kayıp piyasayı darmaduman eder. Zirvede iken malı servis ettiler, Elon Musk, yani Global JetFadıl gibi figüranlar reklamı iyi yaptı.
Şimdi şu soruyu sorun. Bu kaybolan buhar olan 1.3 TRILYON$ kendisi ile birlikte hangi diğer piyasaları çökertir?
Yoksa diğer piyasalar buharlaşan 1.3 Trilyon$ parayı iplemez mi?