Reis dolduruyor çantaları şaap demir yumruk çakacak şeye
Printable View
El Cezire duyurdu: Sedat Peker gözaltında
https://www.borsagundem.com/haber/el...ltinda/1623716
El Cezire geri çekti haberi....
-------------------------------------------------
Rusya aynı duruma düştüğünde rezervinin 3 te 1 ini yaktı ki hem net rezerviydi hem de çok yüksekti bize göre olmadı, Çin aynı şekilde 300 milyar dolar yaktı, olmadı..
Demek ki, olmayınca, olmuyor. Faiz arttırmaları lazım, o da bir yere kadar sürdürülebilir tabi de kısa vadede resim bu, yok inada devam ederlerse, kriz başka bir merhaleye evrilir, sonra faizi %30 da yapsalar kurtarmaz.
Bunu ben ya da buradaki arkadaşlar söylemiyor, gerçek ekonomi profesörleri, gerçekten finans piyasasının içinden gelen insanlar, geçmişte MB de yurt dışında dünya bankasında v.s. çalışmış, başkan ve yardımcıları söylüyor.
Ha, 100-200 milyar dolar, düşük faizli, uzun vadeli krediler, sıcak para girişleri elbette farklı ve denklemi değiştirir, ama zaten denklem de onları bulamadığımızdan, olanı da kaçırdığımızdan, giderken arkasından ''yürrü anca gidersin'' dediğimizden bozulmadı mı?
180 derece dönecekler, tükürdüklerini yalayacaklar, başka çareleri yok...Yok sermaye kontrolleriymiş, yok sabit kur sistemiymiş, geçti o işler, o finansal genişleme denizinde açılmadan önceydi, artık başka bir piyasadayız, en küçük ilave bir hata bizi bitirir.
Aralık'ta arttır 200 bp, sonra Ocak'ta da, tahvillere alım gelir, DTH çözülür, aşırılıklar törpülenir, döneriz 50 hft EMA ya, kaldığımız yerden devam ederiz. Yoksası yok, aması yok, 20-30 milyar dolarla hele ki swapla olmaz bu iş..
Enflasyon bütün avrupa ve abde de var,sadece Türkiye özelinde değil.Doların yükselmesi borsa şirketlerin kazandırmayacağı anlamına gelmez,yada tüketimin tamamen duracağı yada iflasların başlayacağı.Geçmiş zamanda kazanılan geleceğin önünü açar.crash falan da olmaz.2018 de millet karamsardı.Bütün tahtalar ralli yaptı 10 kat 20 kat prim yaptı.Dolar ne yaptı,Enflasyonu fiyatladı.Doğru atı bulana dolar koymadı.
Brüt satışlar için para arıyor sanırım Körfez filan.. artık allah ne verdiyse..
Şerro 9.5 deki hareketi 13.5 üzerinde yapıyor...13.5-9.5=4 lira bu da 17.5 oransal olarak hesap yaparsak 20 lere denk gelir ve orada sakinleşiriz ...MB ne karar verirse piyasa o yöne gidecek...Bakalım ne yapacak....
YTD
Hadi yalama medya ve haber sitelerini anlarım ama t24 gibi bir haber sitesi bile memura ve emekliye %30-35 zam kesinleşti diye haber yapıyorsa biz bitmişiz,okeye dönüyoruz demektir...:vk:
Adamlar her zamanki gibi arsızlık ve algı peşinde,kümülatif deyince şüphelendim bahsedilen;2022 de verilecek 5+7 ve 2023 de verilecek zam oranıymış,haber sitelerine bakarsan ocak zammı sanki ortalama %30 olacak:vk:onuda sarı sendikanın 30 bin tl maaşlı başkanıyla görüşeceklermiş,asgari ücret zammı belli olduktan sonra sadaka misali bir miktar elden ödeme verebilirlermiş,ben biraz araştırarak doğru bilgiye ulaştım ama bu siteler copy-paste yapıp haber diye bunu önümüze koyuyor,bunu okuyan esnaf emin olun gıda fiyatlarına yarından itibaren zam yapacak....
Ulan bir işinizde dürüst olsun be....
2018 deki denklemden farklıyız, 2018 de ne oldu, 'sonradan anlaşıldı tabi bunlar', kur krizinde 42 milyar dolar özel sektöre sabit kurdan satış yapmışlar, artı 80 de rezervi yedik, artı faiz artırdık önce, sonra kur düşünce yerel seçimler öncesi faiz düşürüp piyasayı krediye boğarak geçici bolluk yarattılar, o atmosferde seçime gittiler, ki onda bile hedeflediklerine ulaşamadılar.
Şimdi özel sektör döviz borçlusu, o istiyor, enflasyon>faiz mevduat sahibi istiyor, kasa zaten ekside karşılayamıyor, karşılayamayınca da kur düşmüyor, düşmeyince de tahvil ve eurobondlara alım gelmiyor, CDS coşuyor, tahviller düşmeyince de faiz düşmüyor, aradaki farkı zarar hanesine yazarak hala ticari kredi vermeye çalışıyor.
Bilmiyorum ki, tahviller en kötü 10 yıllıklar 22.80 lere gelince tahvil ve eurobondlara tekrar alım gelir mi? Hadi geldi diyelim, bütün reel sektörün eurobondu mu var, onlar ne yapacaklar, düşünce düştükçe döviz almayacaklar mı?
Bu şekilde 6 ay sonra ne olacak, 12 ay sonra ne olacak, hayır yani, ne olacak da işler iyiye gitmeye başlayacak, FED faiz arttırırsa DXY uçarsa nolacak?
Misal herkes DTH ını bozsa, her şey düzelecek mi?
:bravo::bravo:
Sabit gelirli ayvayı yemiş...Kıyma 55 den 85 geldi..Bu gün kasabıma kuzu sordum abi pirzolayı 200 den alacaksan getireyim dedi...Tavuk ve yumurtasına hergün zam var...Gıda kraker bile günlük borsa gibi ...
Walla orta sınıf ve alt sınıf ayvayı yedi...Bakalım yine "nasıl koyduk" diyecekler mi :oleyo:
3 yıl öncesine ait..
https://www.marketwatch.com/story/ar...nge-2018-08-30 pesosAlıntı:
The value of Argentina's peso continued to fall on Thursday, plunging by more than 13% after a 7% drop a day earlier.
The decline came despite the central bank's effort to stabilise the currency by raising a key interest rate to 60%.
MB başkanı dış güçlere zaren söylemiş bu toplantıyı pas geçecek ama sorun 1 puan indirip indirmemesi değil faizin enflasyon üstünde belirlenmesi.onun içinde 10 puan artması lazım.STK-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Cevap vermemek için kendimi kasıyorum ... faydası olmaz ama bir umut işte... korelasyonu bağlantıyı hala anlamadınız mı ? ... 2018 de kim bakan oldu? 128$ milyar muhabbeti nedir ?... bist şuan dolar bazlı 2009'da ki seviyesinde ... borsanın yükselmesi için makineye jeton atılmalı.. talep olmalı ... yabancı oranı 42'lerde bu eğer daha da düşerse dolar bazlı bedavaya doğru yol alırız...
Yav verecegi yuzde 2. Hadi bilemedin 3 refah payi adi altinda. Toplu sozlesmede vermedikleri miktar iste.Nasil refahsa. Ama reklami soyle olacak. Zaten Ocakta en az 10 puan enf farli + 5 zam garanti. İki de uzerine bunlar koyacak. Etti 17. Aha diyecek 17 +7 bu yil gumburlatif 25.... 8 +6 gumburlatif 15 te 2023 te. Yuzde 40 zam hayirli olsun. Gelde anlat millete. Kirpik enflasyon farkini zam diye yutturacaklar.
Bu arada Aralik tufesi rekor gelecek. Enagta rekor gelecek gecen aykini gececek. Tabi Tuvikte ne gelir bilemen.
Ben boyle bir fiyat artisi gormedim.
Wallahi ararun yüzellübeşü aldururun bu haaa'in dolaruuu
Eyyy dolaaaar sen kimsin yawwww ?
Bütün bunlar bay Kemalettin Tuğcu yüzünden , yazdı " yuvasız dolar" şu bu rumanlaru dular da gaççtı getti , gendü göyüne
Kasılmanıza gerek yok,size hisse bazında örnek verdim yine verebilirim.Ülke ekonomisi kötü olsa da şirket özelinde çok iyi yönetilen şirketlerimiz var.Borsa uzun vadeli bir yatırım olduğu için yatırım yapan kişi yapacağı yatırımdan eminse ne dolara bakar ne faize bakar ne de enflasyona bakar.Örnekleyelim isterseniz.Egeen 1 liradan 1800 tl olmuş,ödediği temettüler hariç,sarkuysana bakın 30 kuruştan 20 lira olmuş ödediği temettüler hariç,doaş bakın 4 liradan 50 lira olmuş ödediği temettüler hariç,vestellere bakın 2 liradan 50 lira olmuş.Koç grubunu saymıyorum bile.Dolar bazında 2002 yılında 1.30 olan kur bugün 14 lira desek 12 kat gitmiş.Yani yabancı yatırımcı yok demek çok anlamlı değil.2 lira olan arçeliği 20 liradan yabancı tahtadan sildi süpürdü.Benim naçizane tavsiyem bu fiyatlar aşırı kelepir.Bu fiyatlardan alanlar 2 sene sonra akp gittiğinde 10 katına yabancıya iteler elindeki malı.Tarih hep tekerrür eder yanıltmaz.Türkiye ne arjantin olur nede venezuela.Ben bu söylediklerimi bizzat yaşayan biriyim.Alım fırsatı yine oluştu.TL değer kaybederken borsa neden rekor kırıyor.Biraz söylediklerimi düşünün derim.Hisse bazlı bakın.Çünkü her kuşun tadı farklı olur.
Zaten hepsi hepsi o
O kagitlari bulcan gircen kazanican :) zor
Zaten oyle bi psikoloji yok insanlarda o doas once on tl idi 4 e dustu geri 10 tl ye cikinca herkes satip cikti
Masal onlar ya yazdiklarin
Borsa, ulkeyi dondurmez
Herkesin görüşü farklı tabiki,risk getiriye eşit olduğu için insanların yaşamları da farklı hayata bakış açıları da.
Mert Yilmaz
@bmylz
·
9 Std.
TCMB toplantısına ben de katıldım. Başkanın anlattıklarından Aralık ayı için bir mesaj almadım. Hele faiz indirimi yapma olasılığı azaldı şeklinde hiç. Sınırlı alan vurgusu zaten PPK metninde de vardı. Benim anladığım 2022'nin ilk yarısını için faiz indirimi düşünülmelidigi
O gordugun lokantalarda kac kisi yemek yerken gordun? O arabalar kac tane? veee nufus kac? Oranti nedir binde bir?
Gozunun gordugu gercegin binden biri. Onemli olan istatistiktir toplumun tum kesimidir.
Benim ninem okuma yazmasi yok 89 yasinda kadin o bile boyle hatali bakmiyor olaya
Doç. Dr. Veysi Çeri
@VeysiCe
·
5. Dez.
Asistanken sıfır Polo arabam vardı. Doçent oldum sıfır Polo alamıyorum. İlerledikçe gerilediğin tek ülke Türkiye olabilir
okuma yazman var git bak Amerikada enflasyon ne kadar? Turkiyede %50 den fazla
Arada 10 kat fark var. Ortaya bir sey atiyorsun bari gerisini getir. Yurtdisina kacan bu kadar cok genc olmasaydi su anda TUrkiyede issizlik orani dunya rekorunu delip gecmisti. Hersey bu kadar kotuyken sen bu kadar iyimsersen kesin cukka saglam bol iskembeden salliyorsun.
Şahapa kaç gün veriyorsunuz? Ben 1 ay diyorum...
Yemesi neyse çıkarması var bir de! :whistling:
Aralıkta bir 100 daha inerler...Bu arada yedek cephane peşinde koşturuyorlar...Bulurlarsa 100 den sonra bir iki açıklama ve yedek cephane ile saldırıya başlarlar...Kurda biraz geri çekilip durum değerlendirmesi yapar...Acaba Arjantin otobanına girdik mi yoksa tam kavşağına mı geldik....Bu konuda doğru öngörü birilerine güzel para yaptırır...
Birahanede litrelik Bira bardagina arjantin denir
Arjantin de insanlar Cahil degil Gayet tahsilli Medeni - kiyas bile edilemez
Ingiltere yi falkland adalarinda dovdu diye Ceza veriyolar ona
Kendini bunun da sahibi sanıyorsa, firmadan habersiz oralarda satmış olmasın:)
Şişecam, Katar Yatırım Fonu ile ortak olunduğuna dair iddialarla ilgili yaptığı açıklamada "Bu konuda tarafımıza ulaşan hiçbir talep ya da gerçekleşen görüşme yok" dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...gozdenkacmasin
Yani, bu son tartışma konusu, bu topikte de konuşuldu, konuşuluyor, takip ediliyor, sürekli takipçisi olmadığından topiğin kaçırmış anlaşılan, kısaca dolar bazında dip yaptırtma, yabancıya orta yapma durumuna kıllanma hikayesi...
Ama durum tespiti yaparken, en azından girizgah olarak, doğru özet geçmeli..
Kaç hisse var, kaçı dolar bazında kazandırmış/kendini korumuş, 10 yılda 20 yılda...
Bankacılık sektörü mesela, ne durumda, bankacılık sektörü diğerleri için ne anlam ifade eder, önemi nedir?
Dolar bazında artmak, değerini korumak yeterli midir? Mesela 90 lardan bu yana dolar bu kadar artışa rağmen, hem ABD enflasyonundan hem de Türkiye enflasyonundan korunmaya yeterli gelmiş midir? Gelmemişse dolar bazlı bakmak yeterli midir?
Verdik burada, enflasyondan arındırılmış USDTRY grafiğini, kesinlikle değerini korumamış, ki ABD enflasyonundan arındırmadığımız halde...
Bir tık daha ilerisi var, 90 lardan bu yana elde edilen bileşik faiz getiri mesela, borsaya girmekle vazgeçilen alternatifi, ona kıyasla daha çok getirmiş midir, çok nadir 3-5 senet çıkar bileşik faiz getirisini geçen...
Yani, önce bir doğru girizgah lazım..
Tabi sağlam ihracat yapan yapan karlı iyi yönetilen dünya çapında ve kelepir hisseler olduğu doğrudur, ancak bütün bunlar bu ülkede faaliyet gösteren şirketler, başka bir yerde demiştik, zemin ve temel sakatsa, kolonlar ne kadar sağlam olursa olsun, o binadan hayır gelir mi?
Millette para var söylemi sıkıntılı bir söylem, yine ayrıntılarıyla açılmalı, kimde para var, ülke nüfusuna oranı ne. Bu ülkede kaç işçi var, asgari ücret alan oranı ne? Bu ülkede kaç emekli var, gelir seviyesi ne? Bu ülkede kaç memur var, ortalama maaşı kaç?
Hülasa, azami derecede bir gelir adaletsizliği var, Gini katsayısıyla ölçülüyor, devletin kendi ölçüyor hatta, durum iyi değil.
Ülke sadece halka arz olmuş borsadaki şirketlerden ibaret değil. Borsadaki şirketlerin hepsi ihracat yapan, dövizle kazanan, döviz borcu olmayan şirketlerden ibaret değil.
Uzun lafın kısası, bir gemideyiz, hepimiz aynı gemideyiz, batarsa eninde sonunda direğin en tepesi de suya batar.
Ama, fırsatlar elbet olur. Yatırımcı tarzıyla alakalı. USDTRY de ralliyi yakalayıp, 3-5X kaldıraçla mala vurup, oradan borsaya giren de olabilir, borsanın dolar bazında ucuzlamaktan mütevellit yukarı doğru değerini koruma eğilimine oynayarak VİOP tan yüksek kaldıraçla vurgun yapan da olabilir.
Biz, genel durumu, ortalamayı konuşuyoruz, yoksa mevzu ortak olmaz, fx de yüksek kaldıraçla kısa mesafelerde işlem yapanla, uzun vadeli temettü yatırımcısı ve hisse al satı yapan aynı muhabbete ortak olmaya çalışırsa abukluk yaşanır.
Genel durum gidişat iyi değil, konu bu.
Buyuk konusmayalim da devlete yada borsaya kote sirketlere bisey olacagini sanmam niye olsun ki
Ama Kobi denen sirket gruplarinin cogunun su an dogru maliyet hesabi yapabildiklerini sanmamakla bir
Isleri cok guc
Bi de cin min naaaa olursun nerde oluyon
Cin 70 Lerde 80 lerde ve en son 90 larda yapti o isi
Artik hersey makine plc otomasyon seri uretim yalin uretim kalin uretim
Simdi insan gucu iscilik maliyeti denizde kum tanesi gibi
Ucuz olsa ne
Cin de yillardir 1 dolar 7 yuan
Moderen uretimde gunumuzde yani, Bi isciyi koyuyon 10 dene makinenin basina
Kazara istop ederse biri, gidiyo tus a basiyo calistiriyo
Yeni bi cin felan olcagmizi hic dusunmuyom