dün açtığım longlar güne direkt karlı olarak başladılar. hadi hayırlısı
Printable View
dün açtığım longlar güne direkt karlı olarak başladılar. hadi hayırlısı
Gönderi
Yeni gönderileri gör
Sohbet
Etkili Haber
@etkiliihhaberr
SON DAKİKA | Ekrem İmamoğlu’dan hodri medyan:
“Buradan dostlarıma sesleniyorum:
Onurunuzu, haysiyetinizi, ailelerinizi ve evlatlarınızı koruyun. Gerekirse önünüze konulan o iftiranameleri düzmece olduğunu bilerek imzalayın.
Ben o imzaların yükünü tek başıma taşırım.â€
Akyatırım froto portföyden çıkarıp yerine toaso ekledi.
Ben tam tersini yapardım.
İris Hanım'ın finans bilgisinde bir eksik yok,ama ekonomi hele makroekonomi bilgisi oldukça zayıf,hatta bazen akdemisyenleri gülümsetiyor,zaten bir iktisat fakültesinden almış olduğu ekonomi eğitimi de yok,kendisini trader'lıktan yetiştirmiş.
Şimdi söylediklerini yorumlayalım:
M2:M1+ TL ve Döviz vadeli mevduatlar.
M3: M2 + repo işlemleri+ para piyasası fonları+İhraç Edilen Menkul Kıymetler
M3'ün,M2'den daha yüksek oranda artmasının en önemli nedeni M1 ve M2'de yer alan döviz tevdiat hesaplarının ,döviz kurunun baskılanması nedeniyle düşük oranlarda artması ayrıca siyasi belirsizlik ve jeopolitik riskler nedeniyle fonlara ve repoya giden paranın artmasından kaynaklanıyor.Reel faiz yükselince M2 ve M3 arasındaki fark açılır diye ekonomi teorisinde bir hipotez yok.
Faiz hakkında yazdıkları da külliyen ekonomi kitaplarına uymuyor:
-Bankaların faiz gideri ile para arzı büyüse de banka faiz gelirleri ile de para arzı azalır.Bazı şirketler ve gerçek kişiler faiz geliri elde ederken bazıları da faiz gideri ödemesi yapar.Sistemin doğası gereği bankaların faiz gelirleri,giderlerinden fazladır,bundan dolayı para arzında artış olmaz.
Hazine'nin ödediği faiz gideri,Banka dışı kesime gelir ise para arzı artar ama bankalara gelir ise para arzı değişmez, banka özkaynağını büyütür.Ve TL cinsi faizlerin %80'ninden fazlası tahvilleri tutan bankalara , TCMB'ye ödeniyor.
-Reel faizle kredi talebi azalacağından, yeni para yaratımı azalır,paranın el değiştirme hızı yavaşlar.
-Teorik olarak reel faizin olmadığı ekonomik programla enflasyonun düşmesi mümkün değildir.Tabii ki sadece reel faiz,dövizin ve ücretlerin baskılanmasıyla enflasyon düşmez.Kamunun kemer sıkarak yüksek oranda faiz dışı fazla vermesi ve yapısal reformları devreye sokmadan kalıcı başarı sağlanamaz.
İki gündür memur yevmiyesine terfi ettim.