evet sayın servet. ilk kez bakıyorum. çok ilginç bir mevzu imiş şu eurobond. duymuşluğum da vardı ama ilgilenmemiştim. dikkatimi çekti. öylesine bir yazayım dedim.
Printable View
yahu servetbey.. alemsiniz valla.
ilk aldığım kapalı eurobond fonunu (ykb/odea) burada paylaştığımda siz henüz bu başlığa yazmaya başlamamıştınız. girdiğim bu fonun dönüşü olalı aylar oldu. ve sonrasında garantinin yine kapalı eurobond fonunu da burada paylaşmıştım.. sanırım o aralar yazmaya başladınız yanılmıyorsam.
diyerek mevzuya geleyim...
sn trade shark'ın bahsettiği eurobond fonu değil.. normalde minimum 200k nominal alabildiğiniz özel sektör eurobondların aracı banka/kurum tarafından havuz oluşturularak daha küçük meblağlarda alımına imkan sağlanması gibi daha önce hiç duymadığım yeni bir uygulamayaydı benim şaşkınlığım. ve emin olun yarın 20 aracı kurum/banka arasanız bunun mümkün olmadığını söyleyeceklerdir. çünkü bu gerçekten çok yeni bir duyum/uygulama.
siz konuyu anlamayıp, başlığın, kişilerin geçmişine hakim olmadan yazınca bu cevap farz oldu malesef.
kusura kalmayın.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 5 ve 10 yıl vadeli eurobond (tahvil/borç senedi) ihraçlarını 4 milyar dolar borçlanma ile tamamladı.
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/2...imdiden-yapti/
%51 'i İngilteredeki yatırımcılara satılmış. -Bloomberg-
Hazine ve Maliye Bakanlığının dolar cinsinden 5 ve 10 yıl vadeli "çift dilim" tahvilinde ihraç miktarı 4 milyar dolar oldu, tahvile ihraç tutarının 3 katına yakın talep geldi. Bakanlıktan yapılan duyuruda, 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 5 ve 10 yıl vadeli "çift dilim" tahvil ihracı için dün Citi, Deutsche Bank, Societe Generale ve JP Morgan'a yetki verildiği anımsatıldı.
İhracın aynı gün sonuçlandığı ve ihraç miktarının 4 milyar dolar olarak gerçekleştiğinin aktarıldığı açıklamada, "İhraç tutarı 13 Şubat'ta hesaplarımıza girecektir. Söz konusu ihraç ülkemizin 2007 yılından bu yana uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği ilk çift dilim ihraç olmuştur. İşlem Cumhuriyet tarihinde bir kerede gerçekleştirilen en yüksek tutarlı işlem olma özelliğine sahip olup, ikincil piyasa getiri eğrimizin altında fiyatlanmıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, toplamda 200'den fazla yatırımcının ihraç tutarının 3 katına yakın talep gösterdiği bildirilirken, şunlar kaydedildi:
"Tahvillerin yüzde 51'i İngiltere'ye, yüzde 18'i ABD'ye, yüzde 14'ü diğer Avrupa ülkelerine, yüzde 10'u Türkiye'ye ve yüzde 7'si de diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı. Mart 2025 vadeli tahvilin getiri oranı yüzde 4,45, kupon oranı yüzde 4,25 olarak, Mart 2030 vadeli tahvilin ise getiri oranı yüzde 5,45, kupon oranı yüzde 5,25 olarak gerçekleşti."
Dolar tahvillerinin ihraç tutarlarının tamamının avro cinsi yükümlülüğe dönüştürüldüğüne işaret edilen açıklamada, "Gerçekleştirilen takas işlemi sonucu 4 milyar dolar tutarındaki yükümlülüğümüzün avro cinsinden ortalama kupon oranı yüzde 2,7 olmuştur. Bu tahvil ihracıyla birlikte 2020 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam 4 milyar dolar tutarında finansman sağlanmıştır." ifadesi kullanıldı.
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-462075
Sn. Trade Shark,
Is bankasinin eurobond fonunun (kodu IPV) guncel izahnamesini inceliyordum da dikkatimi cekti;
"... Amerikan Doları (USD) üzerinden alım satımı gerçekleştirilen B grubu katılma paylarının
döviz cinsinden anapara kur farkı gelirlerinin vergilendirilmesinde Maliye Bakanlığı’nın ilgili
düzenlemeleri dikkate alınır. "
Ben emin olamadim durumdan acikcasi, telefonla da alacagim bilgiye guvenemiyorum. Ne dersiniz, acaba ben mi yanlis yorumluyorum?
Izahname link: https://www.isportfoy.com.tr/PageGal...2003122019.pdf
bence iş portföy'e telefon edin.
ama vergi rehberimizde öyle belirtilmiyor. Yatırım fonlarında %10 kesinti var. Dolar olarak belirtilmiyor rehberde . tüm fonlar kapsamda. Serbest fon vb. dahil.
https://www.vergidegundem.com/docume...0-4bd4bf3a2672
Fonlarda:
TL cinsinden katılma paylarının matrahı = Satış TL bedeli - Alış TL bedeli
$ cinsinden katılma paylarının matrahı = (Satış $ bedeli - Alış $ bedeli) * Satış günündeki dolar kuru
İkisi de %10 stopaja tabi.
Merhabalar
Eurobondlarin ihrac tarihini ögrenebilecegim bir yer var mi, ihrac tarihi 2006 öncesi mi, sonrasi mi ögrenemedim.
Tesekkurler.
Sent from my MI MAX 2 using hisse.net mobile app
Merhaba,
https://markets.businessinsider.com/bonds/
Burada aratın(ISIN). "Issue date" yazan yer.
US900123AT75 14/02/2034 eurobond kupon bedeli hesaplara yatmistir..
(kupon orani %4)
:bravo:
Bu 6 ayda bir yüzde 4 mü demek. Yoksa yıllık miMI 8 Lite cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Faiz ile getiriyi karistiriyorsunuz.
Kupon sabittir getiri ikinci eldeki fiyat dalgalanmalarina gore degisir.
Misal 100 den aldiniz 2x5% kuponu olsun, yani %10 getiri siz alirken..
Ertesi gun savas cikti (Allah korusun) baska birisi 50 den aldi..
Onun getirisi 10/50 = %20 olur.
Kupon faizi sabittir ama alis satis fiyati degisir.
Vade sonunda da uzerinde yazan 100 dolari (face value) alirsiniz.
Syg,
Tsk ederim Sn. Dudu.
Dogru zamanda Eurobond almak icin "dolari ucuzken topla CDS yuksek iken satin al" dediginiz tam olarak da bu oluyor sanirsam.
Baslikta ekseriyetle devletin Eurobondlari konusuluyor, peki Isbank, Akbank, Petkim vs firmalarin Eurobondlari icin dusunceniz nedir?
Sanirim 200-250K dolar min yatirim tutari var onlarda.
Bulmak zor.
Likiditesi dusuktur ihrac volumu dusuk diye.
Devletinkiler gibi cok islem de gormezler ikinci elde.
Getirileri daha yuksektir.
Genelde 3-5 yillik vadeli ihrac edilirler.
Artilarini eksilerini yan yana koyup bakmak lazim.
Syg,
Doviz sakin iken dovizi toplamak bi sure dth larda varkit gecirerek cds lerin spike yapmasini beklemek en dogru zamanlama olur eurobond icin.
Aksi halde dovizi "yuksekten" eurobondu dusukten (fiyat duser getiri yukselir) aliriz bu ikisi biribirini dengeler.
Syg,
Şubat 2045 tahvillerinin kuponları hesaplara geçmiştir.
Bir kupon günlerini bir de temettü günlerini seviyorum:)
Burada okuduğum bazı bigileri teyit için İş Yatırımı aradım. Özel sektör eurobondlarına en az 200000 USD ile alabileceğimi (10binlik adımlarla almak gibi bişey yok, nominali zaten 200bin dendi), ayrıca 97den aldığınız kagıt itfa sonunda 100den hesaba yatacağından arada oluşan kârı beyan etmenize gerek yok dediler.
Belki aradaki sayfalarda düzeltilmiştir, ben kaçırmış olabilirim. Bu işin doğrusunu nasıl öğreneceğim?
Mevzuata bakarak ya da iș yatırımdaki arkadaştan kaynak isteyerek eğer size tek bir kaynak gösterebilirse onun dediğini yapın.
Bir eurobond fonu düşünün bu fonun içindeki iskontolu bir eurobond itfa olmuş olsun, soru șu fon yöneticisi bu parayı ne yapar? Eğer eurobond fonunun değerine ekliyorsa, eurobond fonları dezavantajlı demektir çünkü ondan da stopaj alınacak, oysa iș yatırımdaki arkadaşa göre bireysel eurobond alsaydınız vergi vermezdiniz.
Saygılar.
Arkadaşlar ben iş yatırım ile (artık) çalışmıyorum.
Çalışan bir arkadaşımız rica etse de, iş bankası vergi uzmanlarının hazırladığı ama MT'lerin uygun görmediği vergi rehberinin eurobond itfa geliri kısmını düzelttirseler, sevaptır.
Böylece bir kaç ayda bir bu konuyu tartışmaktan kurtulabiliriz. Ben de insanları yanlış yönlendirmemiş olurum.
İş bankası güncel (2019 gelirleri için) vergi kılavuzu:
https://www.isbank.com.tr/TR/bireyse...-kilavuzu.aspx
İlgili sayfa :
https://resmim.net/f/ZGVaia.png
Cevap için teşekkür ederim. İş yatırımı asıl arama sebebim 10bin usd ile özel eurobond alabilmeyi sormaktı. Konu uzayınca vergiyi de sorayım dedim. Vergi konusunda buradaki bilgiler, mevzuatta okuduğumla uyuştuğu için ben buna göre hareket edeceğim. Sizin yazdıklarınız son derece faydalı, onlar için ayrıca teşekkür ederim. Bu arada iş yatırım yerine tercihimi TEB'ten yana kullandım.
Bazı rehberlerde sadece faiz geliri yazar, onların yazdığı yanlış değil. Yukarıda resimde görüleceği üzere faiz geliri parantez içindeki iki bileşenden oluşuyor.
teb de bütün eurobondlar yok en azından ben sorduğumda bu eurobondlara aracılık etmiyoruz demişlerdi.2028 garanti ve 2027 akbank sormuştum. ünlü ye hiç fiyat sormadım. iş yatırımla karşılaştırınca verdikleri fiyatlar nasıl ? eurobond aldığınızda veya sattığınızda aldıkları komisyon oranını açıkça söylüyorlar mı ?
Hepsinde alt limit 1000 USD olduğundan,Garanti, TEB ve İşbankası seçeneklerim vardı. Bunlar arasında en az çeşit Garanti, en çok İşbanktı. İşbank'ın arayüzü çok kötüydü, ne yaptığımı anlamadım bile :) . TEB çeşit ve fiyat bakımından diğerlerinden daha makul geldi. Şubelerin nispeten sakin oluşu, ATM'den dolar yatırma çekme kolaylığı olması da avantajlı geldiği için tercih ettim. Yarın ilk alımımı yapacağım.
tüh çok bozuldum bu bilgiye, hevesleniyordum 10 bin dolara alınabilir diye..
200 bin dolar 1.2 milyon lira ediyor, tüm portföy tek kaleme bağlanmaz, yani bunu alacak adamın en az birkaç milyon lira portföyü olması lazım, çok az sayıdaki insana hitap ediyor. 10 bin dolar (60 bin lira) ile alınabilseydi küçük yatırımcılar da ilgi gösterirdi.
Fakirler hazine bonolarına talime devam... :(
Evet öyle oluyor. Son ağustos 2018deki krizde eurobond faizleri yüzde dokuzları gördü yanlış hatırlamıyorsam ama bende tek sent yoktu, o fiyatlardan da dolar alınacak gibi değildi, mecbur takip ettim piyasayı sabırla, eurobond faizleri düşerken dolar da düştü, uygun bir yerlerden kendime göre kararını verip alımı yaptım.
Şu an dolar çok düşük değil ama daha da düşeceğe benzemiyor, eurobond faizleri ise çok düşük geçmişe göre, belki daha düşer belki yükselir bilinmez ülkenin durumuna bağlı.
Tahmin öngörünüze ya da şansınıza bağlı diyelim.
Ben bu fiyattan dolar almıyorum ama elimde alınmışlar var, onları muhafaza ediyorum. Ayrıca eurobondlardan aldığım kuponları TLye çevirmeyip dolar olarak tutuyorum, ileride tekrar eurobond almak istersem bunları kullanacağım.