Hocam hoşgeldin de yanılıyorsun anz geçen yıl Vesteli Şenol Mutlu ya toplattı ve Samsung tazminat haberiyle 100 liradan milletin eline verdi şimdi hepsi sürünüyor paralar pul değil çöp oldu ky nin
Printable View
Zoren onun icin baska anlamlar ifade ediyor . Bunlarinyapacak olsa 2022 2023 de yapar geride donmezdi. Yine soyluyorum pandemi zamaninin %20 altinda usd bazli baska bir kagit yoktur.
Zorende boyle birseye ihtiyaci yok . Piyasa degeri geri kaldigi zaman bedelli yapip yukseltiyor . Parayida yatirim yapiyoruz borc oduyoruz diyor.
En buyuk belirtiside borcun usd bazinda %60 erutmissin ozkaynak usd bazinda %500 artirmissin ama fiyat usd bazinda %50 geride tarihi dibinde.
Bu zaten en buyuk gosterge ve hic kimse bilmiyor bu niye boyle .
Paravan olarak yuklu eurobond cekmeye yarayan tahvil borclanmasina yarayan holdinge borc veren , ve canı sıkıldıkca yatirim yapan karsiligi olmayan yatirimlar , boyle bir yapı bu
Kredi derecelendirme kurulusunun zorenin zaaflarindan biri iliskili taraf alacaklari diyor. Yaklasik 300 milyon usd holdingin zorene borcu var. Belkide piyasa bunu alamayacak diye tedirgin . Bunun 200 unu odese rahatlar belki .
Zorlu avm nin getirisini ipotek ettirseydi zoren direk kendine aktarip borcundan dusseydi.
Yenilenebilir enerji haziranda rekor kirmis. Tuketim olarak tarihi zirvesinde . En cok pay hes de sonra gunes ruzgar %1.4 ilede jes de .
Nisanda elektirige zam geldi . Elektrik dagitima %38 zam geldi .
Bilancoyu gorecegiz diyecegm ama herkesin uctugu yerde tahtada olanlar zaten belli ediyor . Yazık
Diger enerjilere uysa suan 4 lira uzerinde olmasi gerekirdi . Hicbirseyle alakasi yok bu hisenn sansa prim yaparsa ilk ayrilacak kiside benim . 4 ay bosa ziyan oldu
125 milyon usd elektrk dagitima para yatiracak . Bu 5 milyar tl tahvil borclanması ile eşit.
%60 bilesik faizden borclanip duruyor yillik . 5 milyarin 1 yillik faizi 2.5 milyar tl .
Elektrk dagitima yaptigin 5 milyar yatirim sana 2.5 milyar karmı getiriyor ??? Acelesimi var zaten 2 milyar usd civari para gomussun ne kazanmissin ne kar var ??
Bunun adı parayi yok etmektir. Sonrada bedelli diye kapiya dayanmaktır.
Halbuki tahvil borclarini kapasa . Odeyecegi 2.5 milyar tl faizi yatirima soksa. Hem kendi kazanir hem biz.
Ama o sadece tulum parayu cekip derdini bize odettirmeye calisiyor.
Ve bunu soran hayırdır diyen kimse yok.
Sonuc 5 milyar tl lik yatirim adi altinda giden paranin hicbir katkisi olmayacak . Ustune yilda 2.5 milyar tl faiz odemeye devam edecek . 1 yillik bu isten zarari 7.5 milyar tl .
Doradı sattigi fiyat koskoca santral bitti gitti
Sen zaten faaliyetten para kazanamıyorsun. %5 brut yapmıssın ılk ceyrek yıllık en iyi %10 yapıyorsun
Bugune kdr yaptığın yatırımların karşılığı 30 milyar ciro %10 dan 3 milyar faaliyrt karı.
2 milyar yönetim gideri 200 m arge parada bitti zaten .
Senin 5 milyar tl ye 2.5 milyar faiz öderken kalkıpda 3 ayda 5 milyar yatırım yapacagım deme lüksün yok .
Varsa bu lüksün art niyetlisindir herşey ortada
Adam 25 senede faaiyetten görmediği parayı 3 ayda koskoca santrali satıp çarçur ediyor.
%60 küsür bileşik faiz öderken yapıyor bunu
Ve hiçbir büyük yatırımcı ses çıkarmıyor.
Değişik işler