ULUSLARARASI REZERVLERİMİZ
https://www.aydinlik.com.tr/turkiye-...ari-nisan-2018
Printable View
ULUSLARARASI REZERVLERİMİZ
https://www.aydinlik.com.tr/turkiye-...ari-nisan-2018
Doları sattırdılar derken bir kaç keriz dışında bu süreç içinde bu heriflerin lafını kaale alıp öyle ucuzundan Dolarını satan olduğuna inanmıyorum. Bu milletin canını alabilirsin ama Dolarını kolayına alamazsın, isterse reis istesin yemezler, ama başkasının Doları üzerinden milliyetçilik yaparlar, satmazsınız vatan hainizsiniz diyebilirler . Hatta bunların örneklerini bu forumda da sıkça görürsünüz.
Dolar ve Euro da kisa vadeli hedeflerim
USDTRY >>> 4.1420
EURTRY >>> 5.1570
dolar sabaha 4,70
" Faizler düşürülürken enflasyon indirilemeyecekse bu yeni bir durumdur. Yeniden fiyatlamayı gerektirir. Ne kadar ekmek o kadar köfte her zaman çalışır. Burada da reel getirisi kalmayan TL’den tasarrufların uzaklaşması beklenir. Dövize yönelme artabilir. Bunu önlemenin tek yolu, döviz taşıma ve bulundurmanın, döviz mevduatı açtırmanın, dövizle alışveriş yapmanın yasaklanmasıdır. Bunun dışında bir yol da yoktur"
Abdurrahman Yıldırım (Haberturk)
Ne desek bos. Bu adamlar kafasina koymus bu ulkeyi surundurecekler.
ERAL KARAYAZICI nin bu haftaki yazisinda dikkat ceken guzel bir detay var. O da faizlerden alinan stopajin sifirlanmasi. Bugun TL de stopaj orani yuzde 15 ve eger devlet bu gelirden feragat ederse otomatikmen zaten faizleri dusurmus olacak. Bu sayede Dovizde bir gevseme gorebiliriz. Ancak ben vergi manyagi ve seveni olan bu hukumetin boyle bir sey yapacagina ihtimal vermiyorum. Stopaji sifirlamak yerine artirma yolunu bile secebilirler.
Usd/try 4,0454 -0,0002 -0,00%
gau/try 173,305 -0,101 -0,06%
usd/zar 12,0037 -0,0288 -0,24%
eur/try 4,9655 -0,0044 -0,09%
eur/usd 1,2271 -0,0010 -0,08%
gbp/try 5,7010 +0,0012 +0,02%
Şayet 80 öncesi gibi olacaksa, 80 yıllardan farklı olarak altınında yasaklanması gerekir diye düşünüyorum..TL getirinin az olacağı bir ortamda, zaten az olan tasarruflarda altına kaçacaktır..ancak bu sefer büyük ölçüde yastık altına..:(
Nereden bakarsan bak doların yasaklanması çözüm değil..olsa olsa cahil cesareti olur..:)
Teşvk paketininde etkisinden mi nedir
eksi başladı dolar
pakete bakalım
Trupa güvenmemek lazım yarın ne diyeceğinin garantisi mi var
paket sonrası ufak ufak yol almaya devam edeceğini düşünüyorum. önemli olan makro verilerdeki bozulma ve reis in ısrarla faiz artmayacak inecek söylemleri. Bu bile doları yukarı çekecektir. Reis faiz indiriminde kararlı veya en azından faiz artırılmayacağı aşikar. Dolarda bunu fiyatlayacaktır. Toplantı tarihine kadar ufak ufak gitse 4.25 leri görebilir. Tek problem manyak trump ın ani atacağı deli adımlar. Abd rusya arasında sıcak çatışma veya abd çin kanadında özellikle çin in abd aleyhine atabileceği büyük adımlar dışında doların bizdeki makro ekonomik göstergeler ve mb faiz artırımı yapamayacağı doları primlendirebilir. Yatırım tavsiyesi değildir.
bu arada Reis in bu gün şapkadan çıkaracağı tavşanları piyasa yetersiz bulursa TL de değer kaybı dahada hızlanabilir.
Diğer bir şehir efsanesi.
Tcmb raporuna göre; 20+ istihdamı olan firmaların 2006-20111 arası maliyet dağılımı (Ort.pay)
İmalat sanayi için
Personel %16
Hammadde %58,9
Elektrik %2,3
Finansman Gid. %2,5
Diğer %20,3
İnşaat
Personel %14,8
Hammadde %60
Elektrik %0,4
Finansman Gid. %3,6
Diğer %21,2
Hizmet Sektörü
Personel %33,3
Hammadde %20,2
Elektrik %1,9
Finansman Gid. %5,1
Diğer %39,5
Ek Bilgi; Çalışan Sigortalıların İşyeri kümesine Göre Dağılımı verisine göre 20+sigortalı çalıştıran işyerlerinin istihdam payı %6,66
Maliyet açısından, firmaların dvz. kuruna olan hassasiyetleri faize olan duyarlılıkları ile kıyas kabul etmez.
Ayrıca dvz.kurlarının yukarı gitmesi ister istemez faizleri arttıracaktır, böylece hem faiz hem kur vurgunu yemiş olursun ki, faizin vurgunu diğerinin yanında sinek ısırığı gibi kalır.
Hediyesi ise yapışkan ve katı çekirdek enflasyon/ üretici enflasyonu ve her daim kafası yukarı bakan TÜFE eğrisi.
teşvik paketi ile 4ün altına gider miyiz?
Enki büyük ihtimal Xi mevzuya sert girecek.sarı kafa yumuşatmaya çalışıyor aklınca.ok yaydan çıktı.filler tepişir karıncalar ezilir.global anlamda artık vergi almıyorum üstüne para veriyorum desen bile farketmeyecek diye düşünüyorum.çok karamsarım.para aksiyondan çıkıp uykuya geçiyor
Teşvik miktarı belli olduğu için şu ana kadar fiyatlamış olabilir. Dolarda asıl takip edilmesi gereken MB nın atacağı adımlar. MB faiz artırımı yerine faiz artırmaz yada faiz indirimi gibi bir hataya düşer ise dolar fırlayabilir. 4 lü seviyeler artık destek olarak görünüyor. Konjektürel büyük bir olay olmaz ise doların 4 TL desteği çalışabilir. Doların yükselişi ile dolar borcu olan firmalar ufaktan ufaktan dolar nakit girdilerini dolar pozisyonuna çevirebilirler. Buda zaten sığ hale gelmeye başlayan dolarda talep odaklı yükselişlere neden olabilir. Konjektürel büyük olayları bunun dışında tutuyorum. YTD
Xi'nin fazla şansı yok bence..adamlar ABD'den ekmek yiyor nihayetinde..:)
Trump iyi bir pazarlıkçı..iş hayatından belli..ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor..arada yıkama yağlama yapıyor ki kedisinede fazla girmesin..:)
Trump'ın derdi geçen haftalarda söylediği gibi ÇİN ABD dış ticaret açığını 100 milyar dolar kısabilmek, gel anlaşalım diyor..aksi takdirde şöyle olacağını düşünüyorum;
Tabii söylediğin gibi filler bir tepişirse...:kahkah:
Şimdilik el-ense çekiyorlar birbirlerine..
teşvik sonucu piyasaya ne sürülecek dolar mı ? :D Kaynağı nedir ? TL bolluğu olacaksa, döviz ne tepki verir ? Yani hiç teşvik olmasa TL için daha iyi diyeceğim.
Teşvikleri o kadar abartmamalı. Birkaç yandaş firmaya kredi desteği ve yatırım teşviği verirler. Teşviklerin genel kısmıda vergi indirimi gibi gelir oda şirketlerin 2019 yılı vergi ödemelerinde düşülür. uzun Lafın kısası şapkadan kaliteli tavşan çıkmayabilir. Piyasa şapkadan çıkacak tavşanı beğenmez ise borsa ve tl de kayıplar başlar. Dolarda önemli olan merkez bankasının fazi artışına gidip gitmeyeceği. Normalde gitmesi lazım ama REİS kesinlikle faiz armayacak düşecek diye diretiyor. Buda MB nın tarafsızlığını sorguladığı için yatırımcı TL varlıklarından uzaklaşıp dövizde pozisyon alıyor. ülker grubu ile doğuş grubunun kısa vadeli borçödemelerinde sıkınısı ve bankalarla yapılandırmaya gidiyor olması ekonomideki sıkıntıları biraz daha netleştirmeye başladı. Bunlar haricinde 5 büyük grubun daha bankalarla görüşmelerde bulunduğu yönünde söylentiler vardı. il başta ülker ardından doğuş bankalara müracaat etti diğer 5 büyük grupta bankalarla görüşmeye başlarlar ise işte o zaman ekonomide çatlak ortaya çıkar ve hızla gemi su almaya başlayabilir. şirketleri asıl rahatlatacak şey kdv iadeleri idi ama hükümet son dakika teklifi çekti. muhtemelen likidite sıkıntısı var. Havuz su kaçırmaya başlamış olmalı. Havuzu doldurmak için önümüzdeki dönemde kamu mallarını satma, vergilerde artış ve bir dizi zamlar sözkonusu olabilir. buda enflasyonu iyice yükseltecektir. uzun lafın kısası Yukarı tükürseler bıyık aşağı tükürseler sakal. Hükümetin gerçekten işi zor.
Bence 4ün altına gelecek, cuma günü sattım, alım için bekliyorum.
"Kaynaklar" sadece tartışıldığını söylüyor ama bu yönde bir adım atılırsa tüm piyasalar ciddi anlamda karışır *CHINA IS SAID TO STUDY YUAN DEVALUATION AS A TOOL IN TRADE SPAT
https://twitter.com/SantManukyan/status/983245925303939072
Çok önemli bir bilgi teyakkuz da olmakta fayda var..
Yani...
Zorla Baba Vanga demiyorum sana...:)
Şurada yazdıklarını okuyanlar daralıyorlardır...
Abarttıkça elindeki dövizin değeri yükselecek sanıyorsun...
Anadolu'da buna "konuştukça ağzı tadlanıyor" derler.
Doların 15 liraya geldiği bir ülkenin diğer değerleri ne olur düşünüyor musun?
Huzur, barış, sosyal hayat.
Nerede yaşamayı düşünüyorsun böyle durumda dolarcıklarınla?
ekonomin yüde yüz dışa bağımlı olduğu, finansal sitemlerin yüzde yüz dijitalden döndüğü bu devirde;
döviz yasaklanırsa usd/try de yeniden bol sıfırlı rakamlara çok hızlı dönüş yaparız. altı sıfırı atalı ne kadar oldu ki daha?
bir de Abdullah yıldırım denen vatandaş bunu gaste köşesinde ciddi ciddi yazmış.. adamlar bir tür sosyal deney yapıyor heralde kendilerince...
Dolar 15 tl olursa, tamamen yasaklanır, bankadaki doların 3.5 tl den çevrilir. Elindeki kağıt doların da 3.5 tlden alınır.
Doların makul hedefi 4.5 - 4.8 aralığı, oradan uzun vadeli düşüşe başlayacak, 2 yıl içinde 2.5 görme ihtimalimiz var. Şu an son yukarı dalgadayız, 5 bile görmeyecek. 4.8 gibi bir seviyeden düşüş başlayacak.
Şimdi anlaşıldı...)
Bence dışarıdaki libor faizlerini, Libor/Ois vb.. parasal sıkılaşmayı izle..ABD-ÇİN gerilimi bile parasal sıkılaşma getirir nihayetinde...teşviklerin yada yurt içi bir takım olayların (çok büyük bir olay hariç) pek bir önemi yok..
Karaborsa nerde kuruluyor, devlet göremiyor mu, eskiye göre çok daha gözaltındayız her yer kamera. Banka dışı döviz alım satımı yasaklanırsa, 3-5 kuruş kar için 10 yıl yatmayı kim göze alır?
2.5 TL olması konusunda ciddimisiniz ! Hadi bir aklı selim olarak düşünün, bırakın goygoyu , 2 yıl sonra Dolar Tl karşısında 2.5 olursa bunun ülkeye ne gibi bir getirisi olacak ? Daha çok beton yapıp , daha çok ithalatla ülkede ki tüm üretimi bitirip ülkeyi ve insanlarını toptan köle pazarında satmayı düşünüyorsanız dediğiniz mantıklı tabi...
Merhaba arkadaşlar hafta sonu şu aklıma takıldı; bizim bu olaylar öncesi Turizim gelirimiz yıllık 25 milyar dolar seviyelerinde iken yerle bir oldu. Bunun büyük bir çoğunluğunuda Rus Turistler oluşturuyordu. Şimdi biz bu adamlara bizim topraklarımızda Nükleer Santral kurdurup daha yüksek meblağlarla bize satmasını sağlıyoruz. Hem Tehlikeyi alıyoruz Hem daha yüksek para ödüyoruz. Oysaki Turizm ile biz bunu daha ucuza getirebiliyorduk değil mi... Şimdi ekonomiden anlamayan birine bire sorsan kendi elindeki daha değerli şeyi bozup her türlü zararlı çıkacağı bir anlaşmayı yapar mı sizce...
Gerekçe eur/usd 3 seviyelerine çıkması, dolarda büyük devaluasyon. Altın ons 5000 dolar seviyeleri. Bu yaz başlayacak zaten hep beraber göreceğiz.