Bizden iraq olsunlar
Printable View
İnşallah 18 i taban yapmışızdır. Bir daha 17 leri 16 ları görmeyiz. 18 den güç toplasın..
9 lardan 18/20 lere cıktığına göre 18/19 danda 38/40 neden olmasın...Mayıslar bizim...
Bence bu kavşaklarin satış dalgası hala bitmedi
Aksama -lere dalabiliriz. Ytd.
Millette ucuzdan almaz almaz 18 de yüzüne bakmaz 23 te atlar içeri
Alip destek olan yok kağıda ...
Neden 15 Şubat dediniz bilanço yaklaşacagi icin mi ?
Eurobondlar; güvenilir olmaları ve vergi avantajı sunmaları ile dikkat çekerler. Portföyün dengeli bir şekilde taşınabilmesini sağlarlar. Şimdi çok merak edilen bu enstrümanı daha yakından tanıyalım.
Eurobond Nedir? Yatırımı Nasıl Yapılır?
Alternatif yatırım araçlarından birisi de Eurobond’dur. Bir diğer ismiyle Avrovil olarak da bilinirler. Ülkeler dış borçlanma için Euro, dolar gibi işlem hacmi yüksek döviz cinsinden borçlanma senedi ihraç ederler. Dolayısıyla Eurobond da borçlanma senetlerinden birisidir.
VİOP İşlemlerini Risk Almadan Demo Hesap ile Hemen Öğrenin!
Bilgi Almak için Tıklayın.
Devlet veya şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlama amacı taşırlar. Uzun vadelidirler ve uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sunulurlar. Büyük miktarlı yatırımlarda alımı, düşük riskleri ve vergi avantajı nedeniyle tercih edilmektedir.
Alım – satım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu; değerinin, satış işleminin gerçekleştiği gün, piyasa değerleri üzerinden hesaplanmasıdır. Ayrıca son faiz ödeme gününden satış işleminin gerçekleştiği güne kadar biriken faizin göz ardı edilmemesi gerekir.
Eurobond Nedir?
Eurobond Nedir?
Bir şirket veya ülkenin yabancı para birimi cinsinden yurtdışında borçlanması amacıyla kullanılan borçlanma senetleridir. Bu enstrüman ile borçlanma, yabancı olan bir veya birkaç banka aracılığıyla gerçekleşmektedir.
Bist 30 endeksine kaldıraçlı yatırım yapın!
Türkiye’de Eurobondlar; Japon yeni, dolar veya Euro gibi para birimleri üzerine hazırlanmaktadır.
Oldukça cazip yatırım araçlarıdırlar. Getirilerinin yüksek olması ve vergi avantajının bulunması, yatırımcılar için tercih sebebidir. Ayrıca yabancı dövizin getirdiği avantajlar da bulunmaktadır.
Doğru noktalarda alım – satım yapıldığında oldukça iyi bir getiri sağlar ve kupon ödemeleri yüksektir. Ayrıca mevduatlara göre daha avantajlı görülürler. Çünkü vadesi gelmeden mevduat hesabından para geçmek herhangi bir getiri sağlamaz. Ama Eurobond, vadesi gelmeden önce satılabilir ve yatırımcıya o güne kadar elde edilen getiriyi vermektedir.
https://borsanasiloynanir.co/eurobon...nasil-yapilir/
Klimasan fazla nakitinin bir kısmını eurobondlarda değerlemektedir arkadaşlar....
Bilanço öncesi istedikleri lotlu toplayamadıkça
Yapmadıklarını bırakmıyorlar her yolu deniyorlar
Hergün min milyon lot işlem olan hissede Kayda değer olmayan miktarı yabancı fon satışları varmış görüntüsü için yemleme bile yaptılar aşağı yukarı basıp saçma sapan hareketlerle toplamaya çalışıyor ve kuduruyorlar olmuyor artık mızrak çuvala sığmıyor herkes klm nın değerini biliyor
Hissenize sahip çıkın oyuna gelmeyin sabredin 2 hafta sonra iyice kudurup 23-25 arası toplamaya çalışacaklar 50-75 yolculuğu biraz sancılı olacak okadar
klimasan hakkında bir yorum daha yapmak istiyorum..acaba dövizin çıkması klimasana yarar mı sağlar yoksa zarar mı ??
öncelikle klimasanın net döviz açığına baktığımızda -65 milyon olduğunu görüyoruz son çeyrekte de aşağı yukarı %5 lik bir döviz çıkışını görüyoruz o halde bu miktar nette 3,250 milyonluk bir karı törpüler..ama öte yandan da yurtdışı ihracatı 2019 yılında çok arttığını görüyoruz...
ilk çeyrekte 121 milyon tl....ikinci çeyrekte 206 milyon tl....üçüncü çeyrekte ise 119 milyon tl..görüldüğü üzere en zayıf çeyrek olan üçüncü çeyrekte dahi 119 milyonluk bir ihracat rakamı var..son çeyrekte 180-200 milyon tl aralığında bir ihracat tutarı bekleyebiliriz...bu miktardaki bir ihracattan dövizin %5 yükselmesi ile aşağı yukarı 9-10 milyon tl civarı ekstra bir geliri olur..
nette ise 5-6 milyon tl net artısı olacağını tahmin ediyorum...tabi üretimde kullandığı hammaddenin ne kadarı döviz ile alınıyor onu bilemiyorum...eğer kullandığı hammadde tl bazlı ise o vakit nette dövizin çıkışından fayda sağlar diye düşünüyorum...
şirket agresif büyümeye devam ediyor...ihracatı çok artmış...öyle ki yurtiçi satışlarının %30 dan daha fazlası ihracat oluyor...buda net karını artırmaya devam edecektir...son çeyrek bilançosundan sonra yılın ilk iki çeyrek satışları çok canlı özelikle de ikinci çeyrekler...bu beklentileri satın alacaktır klimasan...
https://www.youtube.com/watch?v=NYQvwtDbWcc
O kadar :dvr: :dvr: :dvr:
Bu arada tahmin ettiğim gibi endeks 2. dalga rallisi büyüklerle oluyor, onca habere rağmen endeks inanılmaz eksiler yazmadı ve 1 2 günde toparladı.
Bunlar geçen sene yaşansa idi şu an endeks en iyi 96.000 idi :) Bu sene o sene ralli sene, eyy klima endeksten bile düşük getiri getirirsen gerçekten tuu sana
Endeks kadarı da geçtim endeksi en az 2 ye katlamalıyız bizim kadar kar eden 3-5 şirket daha var, o kadar. :) YTD.
Bir de bilen var mı bu twitterda ki bigtrader yüklü miktarda mı klimasan hissesine sahip ?
Sn Keko;
Öncelikle katkılarınız için çok tşk ederim.
Tespitlerinize katılmamak elde değil.
Hafızam beni yaniltmiyorsa ihracatın oranı %55'lerdeydi en verilerle...
Geçen seneki son çeyrek kârı yaklaşık 41 milyondu...
Bu tutarın esas faaliyet kârı ne kadardı orasını hatırlamıyorum.
Son çeyrekte ki %15 kapasite artışı devreye girdi.
Elimizde ki donelerle olumsuz bir şey göremiyorum.
Bilgimiz dışında bir şeyler varsa orası ayrı tabiki.
Sn Sekiz özlettiniz kendinizi:)
15/2 tabiiki bilanço açıklanma tarihi aşağı yukarı.ayni zamanda 15Subat ilk 3 aylık dönemin yarisi.Onumuzunde yaz olduğunu düşünürsek soğutucu alımları bu dönemde olur yoğun bir şekilde.Yani Ağustos/Eylül Ayları bilançonun yükünü aldığı dönemdir.Ve yatırımcı mevcut karın üstüne bunlarında koyup yeni bir fiyatlama yapacaktır.Benim hatırladığım ve bizzat mütevazı lotlarla yatırım yaptığım Klimadan 9 Lara kadar geri gelip 23 leri gördü.ve yaklaşık 4 ayda.Simdi de 18lere döndü.belki biraz daha düzeltme yapıp yukarı dönerse aynı senaryo çalışabilir.Zira firmanın ciro altyapısı ve sezon buna müsait.Ornegin burada kış. Denmez ya kis ayındayız.Avustralya sıcaklardan yanıyor.Afrika kıtası zaten öyle.Yani sözün özü umutlu bir döneme giriliyor bu sektörde.Bu benim temel analiz düşüncelerim.yanlis yada hatalı bir yorum varsa lütfen açıklayın.yazim beni bağlar kimse nin bu yazıya bakipta araştırmadan yatırım yapmasını arzu etmem.ytd.İyi hafta sonları.
https://i.hizliresim.com/dLyBEL.png
10.01.2020
Teşekkürler sayın Arif Turgay :) Afrika satışları nasıl olacak bende merak ediyorum
Merill'in satabileceği daha çoook lot var bakalım ne zamana kadar devam edecek, beni duymuş olsalar gerek :kahkah: insan gibi malı vermeye başlamışlar
https://www.yatirimkredi.com/klmsn-yabanci-takas-orani
Sayın keko,
en son bildiğim kadarıyla brisa da idin.
1 hisse taşırsın ama yine de hoş geldin.
Selam Brain , şirket karlılığı bozmadıkça , kurlar sert bir şekilde aşağıya gelmedikçe ( bu çok zor ) , 50 çok zor bir fiyat değil bencede , ama şirketin en az 1 tl veya üstü temettü vermesi gerekir , temettü verimi yüksek olmazsa şirketin 10 fk ları bulması çok zor olur , yatırım fonları özellikle temettü verimi yüksek olan şirketlere girerler zaten bist 30 unda en önemli özelliği odur ve bunlar genellikle oralarda olurlar ve hisselerini uzun tutarlar,
Bazı şahıslar , hisse 23 den 16 ya geldiği için hisse dağıldı , artık toplanması çok zor , yükselmesi zor olur gibi acayip şeyler paylaşmış 😂 her nedense hisse 12 den 9 a geldiği zamanda birebir aynı şeyler yazılıyordu ama hisse 9 dan 23 ü gördü 😂 garip değilmi ?
doğrudur ben sadece bir hisse taşırım ama bundan sonra politakımı değiştireceğim galiba...çünkü tek seferde 200 bin tl lik mal alınca spekler huylanıyor ve üzerimize oynayabiliyorlar..bundan sonra ya iki hisseye yada alırken tek seferde değil de kademeli almayı düşünüyorum...
klimasanı da aylardır temelini merak etmeme rağmen ilk defa inceleme fırsatım oldu...klimasan önümüzdeki aylarda daha çok voliteli hareketler yapacak..bu hamur daha çok su kaldırır...çünkü gittikçe büyüyen bir şirket...kendine göre oluşturduğu yükseliş trendinde yoluna devam edecektir..
fabrikasının yanında aldığı 41 dönümlük araziyi de kapasite geliştirme için kullanacak ileride..bunun için de ileride yatırımlar yapacaktır..bu yatırımlar için de bedelsiz sermaye artışına gidebilir ileride....her yıl artan ciro ve kar göz kamaştırıyor...
bu aralar brisa ,doas ,ttraktör,karel ile ilgiliyim..ama son bir kaç gündür klimasanı da inceliyorum...bu yüzden de klimasan ile de ilgili oldum..:kahkah: klimasan orta ve uzunda beğendiğim bir hissedir..peki buralardan girilir mi ?? baskı olmasaydı yine de girilebilir diye düşünüyorum ama bu aralar hisse üzerinde çok baskı var..
son bir kaç günde bazı büyük fonlar abd-iran geriliminden dolayı satışlar yaptılar..eğer bu fonlar sattıklarını tekrar yerine koyarlar ise o vakit klimasan 25 tl lere doğru yol alır..ama yerine koymaz iseler o vakit de onların sattıkları lotları piyasanın biraz hazım etmesi gerekiyor...belli bir süreden sonra bu hazım bittikten sonra tekrardan yoluna devam etmesi ve son çeyrek ve sonraki çeyrek beklentilerini satın almaya başlar diye düşünüyorum...
bilançoları incelerken bir şey çok dikkatimi çekti , şöyle ki :
2018 yılı yurtiçi son çeyrek cirosu 136 mil....üçüncü çeyrek 48 mil....ikinci çeyrek 128 mil...ilk çeyrek 114 milyon
2019 yılı yurtiçi son çeyrek cirosu ???? .......üçüncü çeyrek 45 mil....ikinci çeyrek 127 mil....ilk çeyrek 159 milyon
görüldüğü üzere ikinci çeyreklerde 127 ve 128 milyon tl rakamları birbirine çok yakın....aynı şekilde üçüncü çeyreklerdeki 45 ve 48 milyonlar da birbirine çok yakın....o halde 2019 yılı son çeyrek de tıpkı kendinden önceki yılın son çeyreği olan 136 milyon tl ye çok yakın olabilir mi ?? bence bu ihtimal çok güçlüdür...
o halde 2019 yılı son çeyrek yurtiçi ciro 135-140 milyon civarı olma ihtimali güçleniyor...
yurtdışı ciroda ise 2018 yılında üçüncü çeyreğin %16 daha fazlası dördüncü çeyrekte ciro oluşmuş görünüyor...bu oranı 2019 yılına uyguladığımızda 119*16% = 19 milyon.....119+19=138 milyon olarak ortaya çıkıyor
bu durumda yurtiçi 135+138 yurtdışı =273 milyonluk toplam bir ciro oluşur görünüyor..buda tıpkı ilk çeyrek cirosu olan 273 milyon ile aynı olur...
o vakit ilk çeyrekte 273 milyon cirodan 33,3 milyonluk bir kar elde edilmiş iken acaba son çeyrekte de aynı ciroyu yaparsa aynı miktarda mı kar yapabilecek ??
bunun cevabını hep birlikte araştırmak lazım...2019 yılı son çeyrek şartları ile ilk çeyrek şartları acaba nasıl değişti ?? bir şirketin yaklaşık %15 kapasite artışının son çeyrekteki etkileri nasıl olabilir ?? (yatırımcı ilişkilerinden öğrenilebilinir...)
Sn. keko,
4. çeyrek cirosu ve esas faaliyet karı 1. çeyreğe benzer çıksa bile...
Yatırım faaliyetlerinden gelirler/giderler...
Net Finansman giderleri...
Vergiler kısmından gelecek rakamlar esas faaliyet karını olumlu ya da olumsuz etkileyecek...
Döviz eksi pozisyonundan dolayı son çeyrek dolar kapanışın negatif etkisi olur...
Yatırım faaliyetlerinden gelirler/giderler kısmı burayı ne kadar dengeler tahmin etmek zor...
Ama son çeyrek 30-40 M kar hisse için çok iyi olur..
Metalfriodan alacak var dolar ile euro arasındaki dengeyi sağlayacak kadar büyük ihtimalle onu euro ya dönüştürüp raporda öyle yayınlayacaklar 2.çeyrekte olduğu gibi , onun için döviz dengesi hafif artıda olacaktır , 2.çeyrekteki gibi bir kar gelebilir ,%15 kapasite etkisi bu çeyrekte belki fazla bir etkisi olmayabilir , 3.çeyreğe göre kur 4.çeyrek arttı buda 3.çeyrekten gelen stok etkisi nedeniyle ortalama stok maliyetini aşağıya çekecek ve artan ihracat tutarı kurdan dolayı ilave 10-15 arası kara pozitif etki yapabilir ,
Nacizane yorumum. Yıllık kâr 120 olsa sermaye ve ozkaynaklara göre bakkal hesabı hisse fiyatı 30 TL olmalı.Artan kapasite+sektörün dönemi geliyor olması itibariyle yaz aylarında karlılık artacağı varsayımı ile fiatlamanin 40 ve üstü olmaması için neden yok.Uctuk mu yine diye soruyorum kendime ama borsada beklenti satın alınır kuralı işler.yasayip göreceğiz inşallah.Bu yorumum sizi bağlamaz siz daha güzel yorumlarda yapabilirsiniz.
selamlar bu hafta da baskıya devam edecek se baya bir insan dökülür diye düşünüyorum ama sonra hisse bir ay sonra 30 lu rakamda olunca aa ben sattım gitti diye dertlenmesin kimse kaldı ki al sat yapılamayak kadar kademeler boşaldı çünki malını alan kenara çekliyor beklemeye geçiyor diye düşünüyorum
sayın keko sizi taaa 2016 trabzon topiğinden beri izlerim ara sıra aynı hisse de buluşuyoruz geçen aylarda netaş ta yazdıklarınız ve şu an sanırım doas ta ve klmsn da yazıyoruznuz temek analiziniz çok zaman tutuyor size teşekür ederim umarım hep beraber kazanırız lakin ben trabzonda 6 sene bekledim güzel kar ile ayrıldım 15 temmuz olmasa idi belki o zaman 4 5 tl olacak gibi gidiyordu trabzon sonra da bulaşmadım pek fazla daha temel sağlam bacalı şirketleri tercih ediyorum tenik te biraz öğreniyorum temel de kafa lazım o kadar bende yok iyi akşamlar
https://i.hizliresim.com/Z5blXZ.png
Bolinger bantları birbirine paralel olduğu zaman, fiyatın başladığı banttan diğer banda hareket gözlemlenir(Genelde). Kahverengi çizgi hem direnç hem destek.
Önceki paralel bantlarda hisse hareketini görüyorsunuz (Kırmızı yuvarlaklar.)
Benim tahminim alt banda hareket yönünde, alt banda yaklaştıktan sonra ise yatay ya da yukarı hareket bekliyorum.
Grafikte zaten her şey görünüyor. Ytd.
Alt banda çok yaklaşmayacağını düşünüyorum, çünkü 50 günlük ortalama 17.00 civarında.
Minimum 16.50-16.60 seviyeleri olmalı bizim dibimiz. 3. daire beklediğim en düşük seviyeler bunlar.
En iyi mal toplama yöntemi
Ralli piyasasinda finansallari iyi olan kağıda eksili rakamlar göstermektir :)
Kendimden biliyorum bugüne kadar tek zarar ettiğim kâğıt bagfs oldu. 13 14 lira civarindayken bütün endeks rallide, bu ekside idi. Ee bende 14 lerden girince, lanet ettim verdim gitti zararına
Bir gün sonra yüzde 5 6 yaptı
Simdi fiyati klimasanida geçti 19 lira civar :kahkah:
Rasyolari iyi olan kağıdı öyle ya da böyle eninde sonunda götürüyorlar ama trende az kişi istiyorlar :) Ytd.
çok doğru hatırlıyorsunuz...sanırım bir kaç yıl önce idi..o vakitler trabzon 1,20 dibinden çıkışa geçmiş ve ralliye geçmiş idi..bir kaç ayda 3,50 civarlarına çıktığını hatırlıyorum..o vakit o rallinin tümünden faydalanamamıştım ama çok güzel de bir kar etmiştim bir kaç ay içinde..
o vakitlerde spor hisseleri ile ilgileniyordum..trabzondan sonra beşiktaştan da az bir kar yapıp spor hissesi maceramı kapattım...çünkü spor hisseleri yatırımcısına temettü vermiyorlar..bir çeşit para öğütme makinası gibi çalışıyorlar..sürekli bedelli yapıp yatırımcısını sömürüyorlardı...bende bu durumu gördüm ve bir daha da almadım...
Klımasan acıların kağıdı oldu....Zamanında yaptıgı primi yıllarca kullanıyorlar....Oysa ciro artıyor kar artıyor özkaynak artıyor pazar payı artıyor..Kuresel ısınma artıyor...Birtek.... yor....