Ben imkan vermiyorum zira böyle bir açık noktamız olsa fırsatı kaçırmazlar piyasa affetmez
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Ben imkan vermiyorum zira böyle bir açık noktamız olsa fırsatı kaçırmazlar piyasa affetmez
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Böyle birşeye pek olanak vermiyorum. Dolarize olan milletin kendini teselli etmesi gibi geldi.
Doların düşüşüne bakarsak:
Faizler yükselir dolar düşer, ortalama faiz 11,80 oldu cuma günü. 12,25 e kadar tavan belirlendi. Önümüzdeki hafta yapılacak olan fed toplantısında faiz artırım kararı çıkarsa doları dizginlemek için marj bırakıldı anlamına geliyor.
Şu anki faiz artırımları TL yi dolar karşısında reel olarak yüzde 7 civarında değerlendirdi. Doların birde kendi özünde değer kaybıyla 3,94 tepesinden 3,55 e düşmüş oldu.
CDS 285'lerden 208'e düştü. Mayıs 2015 değerine indik. Daha ucuza kredi bulabiliriz demek. Haliyle borç döndürmede sıkıntının azalması beklenir.
Bunda varlık fonunun payının büyük olduğunu düşünüyorum.
Ama gel gelelim 3 tane yatırım yapılamaz yani spekülatif görünümümüz var. Bu kredi derecelendirme kuruluşlarına göre stabil değiliz, böyle olunca olumlu durumlar bir kaç saat içinde dahi negatife doğru değişebilir. İşin yatırım yapılamaz yani spekülatif denilmesi yönü budur. Risk çok.
Bunun dışında şöyle bir durum olabilir: Dolar yukarı çıkıyor, yüksekten bozulan dolarlar borsaya, borsadan çıkacak olan para faize girecek ve dolar yeteri kadar düştükten sonra faizden çıkan para tekrar dolara.
Döngünün zamanlamasını tutturan parasını ikiye katlayabilir.
Yukarıda da yazdım, borsa çıkarken merkez bankası rezervleri erimeye devam ediyor, aslında tam tersi olması gerekirdi.
Yukarıda dedikodu olduğunu belirttim ama gerçek ise pekte şaşırmam, çünkü KATAR'a ha bire bir şeyler satılıyor veya rehin veriliyor, bunlar neyin karşılığı olabilir?
merkez bankası reeskont kredilerinin geri ödemesinin TL olarak yapılabilmesine izin verdi, kur 3.53 olarak.. rezervlerdeki erimenin sebebi budur.. merkez bunu yapmamış olsaydı, reeskontların geri ödemesi için piyasada 15-20 milyar dolarlık talep oluşacaktı..
tabii, 3.53 altına gelirse kur, o vakit dolar olarak ödemek karlı hale gelecek ve rezerv erimesi sona erecek..
bir uzlaşmadan söz edeceksek, daha yüksek boyutta olması gerekir- mesela tayyip erdoğan ve yahudi lobisi arasında..
son beş yılda yaşananlardan sonra, artık reis'in abd-israil-ingiltere kampıyla uzlaşma arayacağını düşünüyorum.. yoksa ekonomi idare edilebilirlikten çıkacak, bu da 2019 seçimini kaybedecek olduğu anlamına gelir.. son günlerde parti içinde çıkan tartışmanın da bununla ilgisi var- islamcılar tasfiye edilecek demek, israil karşıtları tasfiye edilecek demek olur.. eğer bu teori doğruysa, bir kaç ay içinde AB ile ilişkiler düzelecek, ohal kaldırılacak, israil'le gaz anlaşması imzalanacak, küresel medyada süregelen erdoğan'ı şeytanlaştırma operasyonu sona erecek, tr ekonomik potansiyeli birdenbire yeniden keşfedilecek vs..
ve dolar düşecek :)