Matematikte bölünen, ekonomide kar payı anlamı var. Kar payı için bazı kaynaklarda temettü bazılarında da dividant terimleri kullanılır.
Printable View
Son bi iki seneye kadar BDDK çok kati ve tedbirli davranıyordu. Bankaların tabiri caizse iflahıni söküyordu. Ancak özellikle başkan degisikliginden zamanlarda oldukça gevşek, rahat davranmaya başladı.
Eskiden sadece bankaların sağlam olmasına yönelik düzenlemeler yaparken - biraz da siyasilere hoş görünme niyetiyle belki - piyasaya hoş gelecek adımlar atıyor vs.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
1 yıl kadar önce sormuştum, ama tatmin edici bir cevap alamamıştım..ya da verilen cevabı anlayamamıştım...tekrar sorayım belki konu netleşir.
i-) üzerinde gece kondusu olan birinden, kondunun olduğu arsanın bir kısmını satın aldım (hisse satışı).-2015
ii-) bu arsanın da olduğu parsel kentsel dönüşüm karşılığında müteahhide verildi, sözleşmeler imzanaldı.-2017
iii-) müteaahid gerekli ruhsat vs işleri tamamlayarak 2018 de inşaata başladı ve 2020 de kat irtifak tapularını çıkardı...kimin hangi daireyi aldığı vs belli oldu--2020
şimdi ben kat irtifak tapusu çıktıktan sonra 2020 de bu daireyi 500 bine sattım...bu durumda iktisap tarihi 2020 mi sayılacak? diğer sorular?
i-) 2020 yılı içinde satılırsa, gelir vergisi çıkar mı?
ii-) bir yıl sonra 500 bine satılırsa, 5 yıl dolmadığı için gelir vergisi nasıl çıkacak....100 m2 brüt alan için belediyenin belirlediği rayiç bedel 200K ise 500-200-yeniden değerleme= kalan miktar için gelir vergisi hesabı mı yapılaca?
iii-) herhalde 500k nın tümü için bir vergi hesabı yapılmaz.
nette bir sürü yorum okudum, çok detay var..vergi kanunları da enteresan...mesela bir yorumda iktisap tarihi olarak arsanın satın alındığı tarih geçerli olur diyor, bir diğerinde cins değişimi olduğu için daireye dönüşüm tarihi iktisap tarihidir diyor...bir başka yorumda dairenin tapusunun alındığı yıl satılırsa daire değer artış kazancı oluşmaz, dolayısıyla vergi çıkmaz deniyor.
vsvs...mevzuata hakim bir arkadaş sabredip güel güzel yazarsa çok sevineceğim...kendimi amerikalının sorularını soruyor gibi hissettim:)
Bildiğim,
Tapuyu aldığınız tarih başlangıç tarihidir .
Belediye değeri de maliyetiniz .
Yaa efem nerden nereye .. geçmişte imf vardı bu kuruluş görevini tamamladı ve bitti ozamanlar. sadece bizde bitmedi yani ozamanlar tüm fakir ülkere kredi vererel sömüyordu Tr dahil. misyonunu tamamladı ve bitti. onun yerini başka birşey aldı mesela hükümetin rocfeller ailesi ile en son nezaman görüştüktüklerini googledan bulabilirsiniz. (ip ucu darbeden sonra )
bir ülkede bankaların sağlam olması ekonominin iyi gittiğini göstermez bu bir saçmalık bankalar özel şirketler ve çoğu yabacının bu bir. ikincisi bunlar aynı tüpraş vs gibi özel şirketler yani dediğiniz şuna benziyor bizim tüpraşımız var taş gibi mali yapısı çok sağlam o halde ekonomi çok iyi bize birşey olmaz.
10 sene öncesine kadar ya amerikanın tonla borcu var deniliyordu batık amerika deniyordu vs. :))) amerika nerdeeeen nereye dimi şimdi ;)
memur maaşlarına değinmişken bu ülkede açlık sınırı 3 bin küsür diye bliyorum yoksulluk sınırıda 4,500 tl falan. buda iki.
o kadar komik bir tartışma yapıyorsunuz kive öyle bir ekonomimiz varki . asgari ücretlinin maaşı günde 2 paket sigara.
memur maaşı ise 3 paket sigara üstüne çayla simit ye.
geçtiğimiz sayfada şuan dünyanın en berbat ekonomisi sıralamasında 5 ciliğe yükseldiğimizi hatırlatırım. o kadar uzun uzun yazmaya gerek yok özetlemişler kısacası.
bankaların falan bir önemi yok türkiye vergisini topladığı sürece batmaz. ve yabancılar varken özelikle. banka vs özel kuruluşlar hikaye.
türkiyenin cumhuriyetten bu yana kaderini çörcıl özetlemiş. hala devam ediyor. durum.
kısaldıkça sula uzadıkça buda.
durum bu
Bu Amerikali, hala fransiz kalmis.
Hukuk yok.
Bunu anlayamiyor.
Bir anda tutuklaniyorsun, nedenini bilmeden, senelerce ne davan goruluyor ne kimse soruyor, yatiyorsun.
Bir dava konusu olmasi da gerekmiyor.
Ergenekon davalarinda hayali bir dava yaratip, kuvvet komutanlarini 3 sene 8 ay hapiste tuttular, cami kirik hucrelerde.
Bi dusun, bu komutanlara bunu yapabilen sana neler yapmaz.
Simdi sorsan Feto'culer yapti der, yersen.
Gelinen Nokta.
Bin TL Tahakkuk Bin TL Tahsilat % Yıl
Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi 21,556,790 16,793,065 77.9 2007
Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi 48,883,160 31,572,064 64.6 2012
Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi 103,734,720 53,985,980 52.0 2016
Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi 76,409,240 22,262,198 29.1 2017
Geçen yıl %52, 5 yıl önce %64.6, 10 yıl önce %77.9 olan katma değer vergisindeki tahsilat/tahakkuk oranı bu yıl Mayıs sonu itibarıyla %29.1'e kadar düşmüş,yani iş yerleri sattıkları mal veya hizmetin ,ödemekle mükellef oldukları KDV'sini dahi ödeyemiyorlar,bu tablo ülke ekonomisinin geldiği noktada çok büyük bir sıkıntı olduğunu özellikle küçük ve orta boy işletmelerin varlıklarını sürdürmekte büyük güçlük içerisinde olduğunu bize anlatıyor.
dolaylı yoldan alınan okadar çokvergi varki. artık bunu ödeyemiyoruz.
o nedenle patır patır vergi afları geliyor. :)
hayır kat irtifak tapusunu edindiğin tarih baz alınır
ama vergileme kısmı biraz karışık, normal almış satmış 5 yıl beklemiş kuralından farklı olarak, kat karşılığı edindiğin mülklerde yıldan bir defa işlem yaptıysan ekstra bir şey yok, ama kat karşılığı edindiklerinden bir yılda birden fazla işlem yaparsan- yada iki işlemin arasında 2 sene zaman farkı yoksa- o zaman sen bu işin ticaretini yapıyorsun kardeşim' demek olur ve ekstra bir vergileme ortaya çıkar..
yani tek bir tapuyla ilgili işlemin varsa başka bir vergi çıkmaz sana, ama 2-3 tapu sattıysan bi mali müşavire danış..
cauti rayic bedel esastır senin arsa ile bir işin yok artık. rayic bedel üzerinden sattığın fiyata göre gelir kazancı çıkar.
ekstra birşey çıkmaz ise budur yani. ama yinede baya karışıkmış. peki senin hisseli tapun varken nasıl olduda senden izinsiz kat karşılığı verildi orasını anlamadım. döner vergiyi şunu bunu müteahhitle konuşulacak pazarlık konular bunlar çünkü.
demek bankaların bir önemi yok :) birader git bi araştır- cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizi olan 2001 krizi nedir, niyedir falan diye..
direkt hortumlama (düz hırsızlık) ve döviz açık poz. ile alınan TL pozisyonlar kur yükselişiyle patlayınca, banka sisteminde GDP'nin %30 kadarına eşit bir sermaye açığı ortaya çıktı (bugünkü parayla 250 milyar dolar).. yani halkın bankalardaki parası buhar olmuştu, devlet garanti etmiş olduğu için bunları ödedi- 2013 yılına kadar sürdü ödemeler.. 10 yıldan fazla eğitime sağlığa yatırıma teknolojiye harcayacak olduğun paralar, o borçların ödenmesine gitti.. kısacası, finans sistemi önemlidir, çok önemlidir- dünyanın her ülkesinde ve her zaman çok önemlidir..
Küçük düşündüğün için böyle kemalcim :)
150 milyon doları olan bir iş adamı sence tr bankasında parasını tutarmı ? tutmaz.
devletin garanti ettiği tutar ne ? komik rakamlar.
abd de oldu bu dediklerin ne oldu abd battı yandı bitti kül oldu gittimi. yok hala number one.
demek istediğim şu özetle. şuanki mevcut durumdaki bankaların mali yapısı 10 kat daha güçlü olsun. bu ülkenin genel ekonomisinin iyi olduğunun bir sonucunu çıkaramazssın.
ekonomi = banka o halde? :)
dediğiniz oraya geliyor.
hele hele şu durumda artık hiç bir önemi yok.
devlet şunu diyebilir mesela. banane kardeşim bankaya para yatırırken bana mı sordun diyebilir.
risk sıfır :)
kdv ödeme durumu ortaya çıkıyor bu durumda...karışık dediğim kısım burasıydı...işin komik yanı başka bir arkadaşın %50 daire hissesi de bende...hem onu, hem kendiminkini satarsam kdv vs karışcak iş.
sanki şunu da okumuştum...eğer kat irtifak tapusunu aldığın sene içinde satış yaparsan, arsan konuta dönüşüyor diye, gelir vergisi çıkmıyor...sonraki yıllarda, 5 yıl dolmadan satarsan çıkıyor.
dediğim oraya gelmiyor.. ekonomi konuşuyorsak, en önemli başlıklardan birisi (belki birincisi) bankacılık sisteminin sağlıklı olup olmadığıdır.. dediğim bu.. abd'de şöyle oldu böyle oldu demen gülünç, o dünya finans sisteminin sahibi, sen basit bir paryasın.. daha 2 yıl evvel, güney kıbrıs bankalarındaki 100 bin eur üstündeki mevduatlar buharlaştı, onu hatırla
2001 krizinde 50 bin liralık sigorta kapsamında kalan hesaplar toplamın dörtte birinden daha azdı.. devlet 150 milyon dolarlık hesaplar dahil tmsf'ye devredilen 22 bankadaki her kuruşu tahakkuk etmişi faiziyle birlikte ödedi..
şuanda da ödemedi mesela. fetö ye dünya kadar uzak olanların parası asyabankta buharlaştı . bir ödeme yapıldımı yapılmadı.
şu durumda hangi panka olursa olsun devletin yapacağının bir garantisi yok.
devir değişti kemal sende değiş ;) sırf eft ücteti vermeyim diye bank asyada hesap açan ateist arkadaşın parası battı. 1 kuruşta devlet ödemedi mesela.
biz basit bir parya isek dünya ile kıyaslamayacaksın ozaman. uganda vs kıyaslıcaksın.
en berbat ekonomi 5 te o da var :)
ben mesela ipek holdingin koza falan ve asya bankı fetö ile alakasını inanın operasyondan sonra örendim burda şubeleri bile yok çünkü. en çok kozaya şaşırdım. ki borsacıyız diye geçiniyoruz sözde :)
bu nedenle parası batan çok kişi olmalı. asyabankta. tv de reklamları falan baya dönüyordu geçmişte çünkü.
söylediklerimde ciddiyim özelikle kozaya acayip şaşırmıştım. konu başlığına uygun değil ama konu buharlaşan hesaplara geldiği için belirtmek istedim.
250 nin kaynağı nedir?
Taş çatlasa 20 dir diye düşünüyorum...
😂😂😂[emoji106] [emoji106] [emoji106]
ben tüm siyasetçilere güvenmiyorum ve siyasi ortamdan mümkün olduğnca çaktırmadan uzaklaşmaya çalışyıorum yani partiler falan nedense ömrü hayatımda hiç ilgimi çekmedi .
17/25 olayları patladığında bira içerken stv izliyordum vaybe ne hale geldik diye küfür etmiştim. :kahkah:
Bankacılık önemli. Kesinikle burda hem fikiriz...
Bankacılık sistemi bir canlının dolaşım sistemi gibidir. Tıkanırsa kriz olur..
Ben 50 bin üstü dahil tüm mevduatların ödendiği bilgisine takıldim.
Ha bir de şu var. TMSF banka ortaklarının donuna kadar el koydu o dönemde. Bi ara koçtan sabancıdan büyük bi holding gibiydi... Satıp satıp bunları öderdi. Belki el koyduğu varlıklar 50 bin üstündekileri de karşılıyorsa ödemiş olabilir. Ama böyle bir zorunluluk, teamül vs yok. Bunun ödendiğini de ilk kez duydum.
herneyse çok yazdım
türkiyeyi boşuna ve haksız yere yeriyorsun diyen olabilir. ama kendimizi dev aynasında görmenin bir anlamıda yok.
ilk 5 ekonomisi sağlam olan ülke konumunda olsaydık ozaman ilk 5 teyiz derdik. demek istediğim bu.
boş yere övmeninde boş yere yermeninde bir anlamı yok.
dediklerin dogruda
ete sute tatliya dokunmazsan kimsede sana dokunmaz
Bodrum ve Marmarise haftaasonlari gidebilen kafasina estiginde Yunan adalarina gidebilen insan ne zengindir ne mutludur hemde ne ermistir bir bilsen
ha sorsan aglar parasizliktan
Ama esas hayatini yasayan onlar
Bugün ülkede laik bir evlat yetiştirmenin bedeli olmuş 1milyon TL.Ben gitmeyem de ben ney edem?
https://eksisozluk.com/entry/69537797
Zamanında bedava iken bu fırsattan yararlanmış nesildenim Allah'tan:evil:
Adam açık açık ne dedi?
"Bitaraf ( tarafsız) olan bertaraf olur"
Hiç bişeyden haberiniz yok.
valla facebook a bakiyorum twitter instagram
Turkiyedeki cevrem hep Yunan adalarinda
Oglum 15 temmuz yuzunden sala okunuyormus diyorum adamlar "burada sabaha kadar parti var gel Mykonos'a " diyorlar
Siz hangi Turkiyede yasiyorsunuz? Hayatinizi yasayin. Yunan adalari dibinizde ve kolon konserine care yok :)
Bilmem anlatabildimmi? zamana birakin
1. Genç nüfüs fazlalığın nesi iyi dışarda çokça rakibim var demektir:) genç isszde çok yazık insanlara...
Diğerlerinin bana ne faydası var? ben zenginleştiğimi hissetmiyorum...
Sıradan bir vatandaş olarak yılda 45-48K doğrudan + dolaylı vergi veriyorum.
Bu ülkeye maliyetim yıllık 500tl ya var ya yok ben cari fazla vermesini beklerim;) [emoji848]
Bizim durum tam şu hikâyedeki gibi....
"Gece yarısı evine dönen genç adam evlerine girmeye çalışan hırsızı yakalamış.
Bir zaman süren boğuşmadan sonra genç adam içeriye seslenmiş nefes nefese;
**- Babaaaaa, hırsız yakaladım.
İçeriden babanın sesi duyulmuş;
*** - Getir oğlum.
** - Gelmiyor.
*** - Bırak gitsin o zaman.
** - Gitmiyor.
*** - Allah Allah, sen gel bari.
** - Beni de bırakmıyor"
Not: Bu hikayedeki "hırsız" ile herhangi bir kişi kastedilmemiştir..