%33 favok marjı olan başka şirketmi var bistte ya elbet ederine gidecek..
Printable View
Vizyonsuz philipcapital 1 haftada 400 bin lot satarak kagıdı baskılıyor bitsede malı kurtulsak baskısından
Suudi Arabistan Gıda ve İlaç İdaresi (SFDA)'ni temsilen Türkiye'yi ziyaret eden heyetin, süt ürünleri sektöründe 5 firmaya verdiği ihracat vizesine istinaden; Şirketimiz Suudi Arabistan ile süt ve süt ürünleri ihracatı yapmaya başlayacak
------------------------------------------
Bu haber sonrası Petun ve P.süt.e talep geldi ve tavan kapattılar.
Talep eden , Arabistan Gıda ve İlaç idaresi olduğuna göre acaba hissede bu haberden etkilenmiş olabilirmi.?--ytd..
Devanın uluslararası pazarlarına baktıgımızda 2022 yıl sonu faaliyet raporunda
Okyanusya %1
Afrika %16
Balkanlar %8
BDT %12 (bagımsız devletler toplulugu Rusya Ukrayna Belarus)
Avrupa %37
Uzakdoğu %2
Amerika%3
Ortadoğu%21 (suudi arabistan bunun içinde türkiye ile ilişkileri daha önce kötüydü şuan düzeltiyorlar devanın satışlarına olumlu yansıyacaktır bence)
https://www.cphi-online.com/46/resou...0List-June.pdf
Çok önemsediğim bir liste. haziran 2023 tarihli .. fırsatım olduğunda molekül bazında detaylı inceleyeceğim.. liste, deva'nın Avrupa ürün standartlarına uygun olarak geliştirdiği ve Avrupa'da satışa sunduğu veya hazırladığı yeni ve eski ürünleri içeriyor. burdaki kritik bilgi, "yeni ürünler" kısmıdır. eski ürünleri zaten biliyorduk..
1-diyabet alanında pek de hacmi olmayan az sayıda ürünümüz vardı. görüyoruz ki diyabet alanında çok milyar dolar global ciroları ürünleri geliştirmiş durumdayız.. yeni bir tedavi alanına anlamlı ciro potansiyeli ile giriş yapmaktadır.. tebrikler devargeye..
2-en alt sayfada, Amerika FDA sunduğu yeni dosyalar var. uzun zamandır ABDde yeni ruhsat alamıyorduk. çünkü GMP denetim engeli vardı (4 yıl evvelki uyarı mektubu). Yakın zamanda yapılan FDA denetimiyle o engeli sıfır eleştiri ile geçmişlerdi (KAP yayınlayarak bildirmişlerdi). bu tablonun dibinde de AFDde hangi ruhsatları başvuru aşamasında olduğunu görüyoruz. Amerika pazarı tek başına büyük fark yaratacak bir pazardır: Dünya nüfusunun sadece %4ü ile, ilaç pazarının %35ten fazlasını oluşturuyor.
fırsat bulduğumda "yeni ürünleri" ürün bazında inceleyeceğim.
BİST fiyatlaması ise 2 dolar civarı bir seviyle başka kanaldan yayın yapmaya devam ediyor.. bakalım bu anlamsız fiyat ve ticari performans/potansiyel ayrışması ne kadar devam edecek?!..
son takas durumunda 800k lot var, PC de...dün-bugün de 400k sattı..yani normal şartlarda 400k lotu kalmış olmalı.
ama ben PC nin kağıt üzerinde baskılayıcı bir unsur olduğunu düşünmüyorum...çünkü hep kağıdı yukarı doğru trade etti, yani piyasa alırken satmaya, satarken almaya çalıştı...bir nevi piyasa yapıcı rolündeydi.
gerçi birileri onu bypass edip kağıdı götürmek istediyse, belki bu "engel" ortadan kalktığında daha hızlı hareket ederler.
Bu arada pazar verileri dün açıklandı...%4 kutu bazlı büyüme, temmuz zammı öncesi, Haziran için iyi rakam...Ama ciro büyümesi %75 lerde kalmış..bu biraz düşük kalmış..inş ihracat tarafında işler iyi gidiyordur..son aylarda ihracat verileri gayet iyi geliyor.
Sayın Maslak1,
Çok güzel yazıyorsunuz. Verdiğiniz değerli bilgiler için de ayrıca başlık adına da, kendi adıma da teşekkür ederim. Lâkin hepimizin gözden kaçırdığımız ya da üzerine çok düşünmediğimiz nokta var olan global potansiyellerin gerçekten satışlara dönüşüp dönüşmeyeceği. Evet orada mümbit bir saha var. Ama aynı sahaya hücum eden küresel oyuncular da var. O pazardan şimdiye kadar çok da nasiplenebildiğimiz söylenemez. Bundan sonrası olur mu bilemiyorum. Umarım hayallerin bir kısmı gerçek olur. (Hayal etmeden de hiç bir işe girilmeyeceği de başka bir vakıa.)
Değerli bilgiler için tekrar çok teşekkürler.
Sayın Maslak1 bu değerli bilgiler için şahsım adına teşekkür ediyorum. Yeni bir deva yatırımcısı olarak 2022 yılından beri geçmiş yazdıklarınızı okuyup şirket hakkında bilgi sahibi olmaya çalıştım. kıymetli bilgileriniz için çok teşekkürler her şey gönlünüzce olsun. Keşke şirkette kap atıp avrupa pazarına yeni ilaçlar sunduk diye acıklama yapsada tüm piyasa nasıl bir cevher olduğunu görse. Takılmışlar 1 olumsuzluğa imtiyaz başka bir şeyine bakmıyorlar.
Benim hesaplamalarıma göre 448 milyon TL civarı kambiyo kârı oluşma potansiyeli var (tabii ki rakamlar 1. çeyrek bilançolarındaki gibi kaldıysa). Döviz kuru etkisi olmasa idi 385-400 milyon tl arası 2. çeyreklik net kârı gelirdi diye bekliyorum. Geçmişte 2Ç net kâr rakamlarının genelde 1Ç net kâr rakamlarına göre azaldığını görerek böyle bir tahminde bulunuyorum.
Bu durumda küçük olanı baz alırsam 385 + 448 (kambiyo kârı) = 833 Milyon TL civarı 2. çeyrek kârı gelebilir. Bunlara önceki 3 çeyreği ilave edersek 833 + 445 + 376 + 325 = 1.979 Milyon TL civarı Yıllıklandırılmış Net Kâr oluşabilir. Bu da yıllıklandırılmış net kârda daha önceki zirve rakamı olan 1.611 Milyon TL'lik rakamı geçmiş olur, ve yeni zirve pozitif etki yapabilir.
An itibariyle Piyasa Değeri 12.581 Milyon TL. Fiyat aynı kalırsa bu yıllıklandırılmış net kâra göre f/k 6,36 civarı oluşuyor.
Pandemi döneminde genelde 8 f/k ile 12 f/k arası hareket ediyordu. Sonrasında ekstrem sapmalarını hariç tutarsak 4.50-8.50 f/k arasında fiyatlanmaya devam etti. Pandemi döneminde çok iyi bilançolar ve çok iyi büyüme rakamları getirecek beklentileri biraz daha makul fiyatlanmasını sağlıyordu. Sonrasında bu beklentiler boşa çıktı bir nevi. Bilançolar iyi olsa da büyüme rakamları düşmüştü.
Şimdi yine 'iyi bilançolar ve iyi büyüme serisi başlayacak' beklentisi hakim olursa 12 aylık dönem sonuna doğru 8-12 f/k'lı fiyatlanma bölgelerine atak yapabilir, Bist'in de gazıyla. Bu durumda sene sonuna doğru 3'lü rakamlar görme potansiyelimiz var. Yok gelecek rakamlar o hissi/beklentiyi oluşturmazsa, fiyat kendini o banda atamayabilir ve Ocak ayı ortalarına kadar 55-85 TL fiyatlar arası bir süre salınabiliriz.
Kişisel beklentim bu yönde. Öngörülerim hatalı olabilir, bu sebeple yatırım tavsiyesi değildir.
Tabii bu hesaplamalarımda Deprem Vergisi olayını dikkate almadan bir hesaplama yapmışım. 1Ç Net Kâr değerlerinde buradaki arkadaşların da belirttiği üzere bu verginin tamamı mahsup edilmiş ise ve bundan dolayı 1Ç rakamları Deprem Vergisi etkisi olmasaydı durumuna göre 154 Milyon TL civarı olması gerekenden az gelmiş ise, 2Ç net kar rakamları da kambiyo karı etkisi hariç bir 100-105 milyon daha fazla gelebilir benim kullandığım minimum rakama yani 385 yerine 485-490 Milyon TL + 448 Milyon (kambiyo kârı) TL, toplamda yuvarlak 915 milyon TL civarında çeyreklik net kâr üretme potansiyeli var. Bu durumda da yıllıklandırılmış net kâr 2.090-2.095 milyon TL civarı gelebilir ve mevcut fiyat ile de 6,00-6,05 arası bir f/k değeri oluşur.
Potansiyel/Tahmini değerlerdir, buna göre hareket etmeyiniz.
merhabalar kambiyo karını hesaplarkae finansal yatırımlarda bir eurobond var birde kur korumalı var sanırım bir tanesini hesaplamaya dahil etmemişsiniz son bilançoda şirketin döviz varlıkları şu şekilde idi bank mevduat 700 milyon kkm 524 milyon usd bond 420 milyon 1,65 milyar civarı bir döviz varlığı vardı 575 milyon civarı bir kambiyo karı olacaktır kkm dönem sonu nasıl değerleniyor onu bilmiyorum reelde oluşan bu
Istermisin katar piyangosu buna vursun:he:
Sayın Deva-i Dert,
ABD ihracatının durumu hk yorum yapıyorsunuz sanırım. şöyledir:
Devanın, ABDde uzun yıllar sadece 3 molekülde 8 tane ruhsatı vardı (search by aplicant adlı kısımdan Deva Holding ismi ile bakabilirsiniz):
https://www.accessdata.fda.gov/scrip...r/ob/index.cfm
her ne hikmetse eski moleküllerle eski tarihlerde pek bir ruhsat biriktirmedi (tahminim: Çİnden zaten bolcana ve ucuza gelen hammadde grubu ile girmeyi karlı görmedi) )..
yeni molekülleri TR lanse etmeye başladığında ise ABDde patent engellerini bekleme durumu vardı (TRde patent süreleri daha erken doluyor)..
Buna kısmen paralel ama önemli ölçüde sonraki zamanda ise, bu sefer FDAden aldığı "warning letter"e takıldı. kasıtlı değil ama eksik bilgiden dolayı, firma, değişen GMP kurallarına göre üretim sürecini ABDnin yeni GMP kurallarına uyumlulaştırmadna FDAden GMP denetimine geliyorlar ve warning letter alıyorlar (bkz 3-4 yıl evvel bu sayfalkarda yazmıştım).. FDA, warning letter verdiği firmanın yeni ruhsatlarını bekletiyor.. GMP geçilmeden ruhsat verilmez.. şimdi ise (önceki yazımda belirttiğim üzere) yenilenen FDA denetiminden kusursuz bir şekilde geçiyor. artık söz konusu hattan ruhsat çıkmasının önünde engel yoktur.
öte yandan; FDAın warning letter ile bloklamadığı hatları da varsa, ordan olan ruhsatları muhtemelen "kulak çekmek" için bloke etmiş de olabilir. bu son 2 cümle benim tahminimdir. firma yeterli bilgi vermediği için tahminle anlamaya çalışıyor. kesin olan şudur: GMP denetimini geçememiş üretim tesisinden çıkan ürüne ruhsat verilmez..
belirttiğim gibi; devanın konu hakkında kasıtlı ya da konuya değer vermemekten kaynaklanan bir kusuru olmamıştır. bunu firma açıkladı. sebep şuydu;. ilgili mevzuat değişiyor ama devanın bundna haberi olmuyor ki ona gre üretim sürecinin işleyişini revize etsin..
şimdi ise çok sayıda molekülle tescilde bekleyen başvurusu var.. restasis (ilk jenerilk olamk için mğücadele etmişti ama mylan almıştı), rivelime (celgenye hukuki bildirimi yapmış; ptent konusunda haberlkeşiyorlar.. kaynak: web) gibi pahalı ürünleri lanse etmeye çalışıyor.. her halükarda, kendi beyanı ile görüyoruz ki az olmayan sayıda molekkülle incelemesi devam eden başvurusu var. ayrıca, bkz linkedin DEVA ÇALIŞANLARI CVlerde "... FDA ANDA application/submission..." tecrübresinden bahsedenler.. konu hakkında artık aktifler yani.. umarım baskı ile CVlerin içeriği değiştirtilmez..:)
o nedenle uzun yıllardır, ABDnin ihracattaki payı %2lerdedir..
önünde şöyle de bir fırsat vardır; Trump zamaında beri, Çİdnen kaçış: "China +1".. jenerik ilaç o alanlardan biridir. Deva gibi Çin dışı kaynaklar daha önemli hale gelmiştir.
eğer bu ortamda da artık yeni ruhsatlar alamazsa, firma kendini ve ABDdeki yöneticilerini sorgulamalıdır..
keşke firmanın bizzat kendisi yatırımcıya bu konularda bilgi verse..
Bilanço dipnotlarında yer alan toplam Hedge Dahil Net Yabancı Varlıkları baz aldım. Dediğiniz buna dahildir. Finansal Rapor sayfa 72'de Hedge Dahil Net yabancı Varlık Değeri 1.284.010.890 TL'dir. Bu rakamı İş Yatırım'ın aşağıda verdiğim linkinde de aynı şekilde görebilirsiniz.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...spx?hisse=DEVA
Bu linkten mali tabloları tıklayıp bilançonun sonuna doğru inerseniz Hedge Dahil Net YP pozisyonu orada da aynı rakamdır.
2 bilanço kapanış tarihi arasındaki döviz kuru farkı yaklaşık % 34,94'tür. 1.284.010.890 TL'nin % 34,94'ü 448.633.405 TL'dir.
Ben yuvarlarken 448 milyon olarak vermişim rakamı. Yani bir yanlışlık söz konusu değil.
Not: Şirketin net döviz pozisyonu olarak baz aldığımız rakamlar 1Ç bilançosunda yer alan rakamlar. Elbette bu rakamlar sabit kalan, değişmeyen rakamlar değil ve 2. çeyrek içerisinde aşağı ya da yukarı yönlü değişime mutlaka uğramıştır. (Yukarı yönlü olması muhtemeldir, bu sebeple 448 milyon TL'lik kambiyo kârı asgari beklentimdir.)
Genilaç yönetimi bloomberg htde konuşma yapıyor sedef ilacı için çalışmamız var diyor almanyaya sene sonunda ihracat yapacagız diyor yatırımcıyı bilgilendiriyor ne güzel. Ah deva yönetimi ah sizde cıkıp şirketinizi tanıtsanız ne olur sanki yatırımcı dostu olsanız. Maslak1 olmasa dünyadan bir haber yaşayacagız.
Zaten bu şirketin temel sıkıntısı burada.. Elimde 12-15 arası değişen sayıda şirket var, çoğunluk kısmı paydaşlarını şirketle ilgili haberlerle (yatırımlarda, ihalelerde, yeni iş ilişkilerinde, dönem beklentilerinde) bilgilendiriyor. Bir kaç tanesi ise sadece pas geçemeyeceğin, paylaşmazsan SPK'dan ceza yiyebileceğin haberleri filan paylaşıyor. DEVA da bunlardan birisi maalesef. Şirkette neler olup bittiği ile ilgili hiç bir tanıtım, hiç bir PR çalışması, hiç bir kamuyu bilgilendirme yok. Sanki öcü var, yiyecek şirketi.
üzücü gerçekten altın madeninden daha değerli ama sürünüyor işte. Biyoteknolojiyi inceledikte büyüleniyorum derin duygular besliyorum devaya 2 3 seneye (2018de argesine başladıgını hesap ederek 8senelik bir arge sürecinden bahsedilmiş röportajlarda.) seri üretime geçer umarım süreç zorlu ve uzun biyoteknolojik ilaçları üretmiyorken bile böyle karlı ve ucuz birde onları üretmeye başlasa nasıl bir şirkete evrilecek heycan uyandırıcı.
Bu arada 2018de başladı diye bir sey yok yanlış yönlendirme olmasin ilgili röportaj i buldum 2014yilina aitmis paylaşayım biyoteknoloji calismalarimiz var diye burda bahsediyor devlet desteği olmasi lazim diyor tubitaktan desteğide almış 2014 yilindaki röportaj i birakiyorum buraya https://www.google.com/amp/s/www.san.../haber/amp/965
Bugün bir arkadaşımız sayılı illerden birinde çocuğuna antibiyotik bulamamış. Böyle bir durum sair yerlerde gözlemleyen var mıdır? Sebebi zam gelecek olması mıdır? Nedir?
Deva holding 31.03.2023 tarihli bilanço detayları
31 Mart 31 Aralık
2023 2022
Kasa 271.241 352.089
Bankadaki nakit 724.686.957 600.319.230
Vadesiz mevduatlar 325.659.687 242.894.246
Vadesi üç aydan kısa vadeli mevduatlar 399.027.270 357.424.984
FİNANSAL YATIRIMLAR
31 Mart 31 Aralık 31 Mart 31 Aralık
2023 2022 2023 2022
Gerçeğe uygun değer farkı kar veya zarara
yansıtılan finansal varlıklar
Kur Korumalı Mevduat 524.044.711 498.847.629 - -
Diğer Menkul Kıymetler 33.153.778 5.301.510 - -
557.198.489 504.149.139
İtfa edilmiş maliyetinden gösterilen
finansal varlıklar
Usdbondlar 420.389.245 230.465.918 290.696.329 432.107.872
420.389.245 230.465.918 290.696.329 432.107.872
iş yatırımın raporunu okumadım kapta yayınlanan devanın 31.03.2023 tarihli bilançosundaki rakamlar bunlardır aradaki farktan anladığım kadarı ile kur korumalı mevduatı sanki döviz varlığına dahil etmemiş gibi görünüyor yine de bir teyit edeyim diye yatırımcı ilişkilerini aradım gülseren hanım yokmuş emrah beyle görüştüm onlarda mağlum yoğunlar pazartesi teyit edeyim dedi son 3-4 çeyrekti döviz varlığında bir değişim olmadı bankadaki nakitten usd bonda ve kur korumalı mevduata bir kayış oldu
Birde sesli düşünelim 2014 yılında kendi imkanlarıyla bioteknoloji yatırımlarına başlamış sonraki yıllarda devlet teşviki ilede yatırımları hızlandırmış 2023 4. ayında yeni binaya geçiş ile beraber biyoteknoloji birimini buraya kaydırmış artık son aşamalarda olabilirmiyiz biyoteknolojik ilaç olmadan ciro 2 milyar tl ilk ceyrekte o eklenince farklı bir şekle evrilecek diye düşünüyorum sürec uzun tabiki ilacı bugun bulsa pazarlaması falan uzun süreçler çok sabır gerektiriyor.
8-9 yıldır bioteche arge yatırımı yapılıyor bazı ürünlerin hazır olduğu ruhsat beklediğini daha önce duymuştuk diğer ilaç şirketlerininde bu konuda bakanlıktan ruhsatlandırmaların hızlandırılmasını ilişkin talepleri haberlere yansımıştı. devanın bio ilaç olarak hangi moloküller hangi ilaçlar hazır tabi bilmiyoruz geliştirilmekte olan ürünleride tabi bilmiyoruz sanırım ürünler çıkıp satışları gelir olarak bilançoya yansıdığında göreceğiz. Tabiki hisse fiyatına yansıyan bir yönü de yok nasıl yansısın piyasa neyi yansıtacak bilgilendirme yapılmadığı için bay piyasada haklı bilmediği bir şeyi fiyatlayamıyor. bakanlığın ruhsatları geciktirmesindeki sebep muhtemelen bio ilaçların diğerlerine göre çok daha pahalı oluşudur diye düşünüyorum. Fakat burada şöyle bir durum var içeride sağlık bakanlığının onaylamadığı ve ruhsat vermediği bir ilaca yurt dışında ruhsat alabiliyorlar mı bu konu hakkında hiç bir fikrim yok.
benim bilgime göre de sona yaklaştı; başlarda değiliz.. 8-9 yıl süre tamamlandı.. tesis de aktife alındı.. bilgime göre en az 3 endikasyonda ürün var.. belki de daha çok. Firmanın doğrudan bilgi vermesi yatırımcı açısından yükske seviyede haber değeri taşır.. bu segment ilaçlarda; rekabet az, fiyatlar orijinalle aynı (%40 düşüş yok), konvansiyol ilaçtan çok daha hızlı büyüyor vb vb .. webde konu hakkında çok bilgi var.
sürecin yavaşlamasına yol açan konulardan biri (emin değilim ama öyle yorumluyorum) TİTCK (ki bu bizim FDAnın teknik kadrosu oluyor) Faz 3 yani insan üzerinden ilacın denenmesini ve sonuçların izlenmesini istemesidir. bu da AB normu ile uyumludur ki böylelikle ürün TRde çıktığıjnda da AB açısından uygun standartta çıksın.. bu benim bilgiyi okumam ve yorumumdur.. konuya tam hakim olmayabilirim.. firmadan da sorulabilir..
bkz no 8: https://www.ieis.org.tr/ieis/assets/...ik_ilaclar.pdf
doğru bilgi için firmaya müracaat edilebilir..
Ey Deva,
1-elinize kaç tane gelişim aşamasında olan (ar-ge aşamasında olan) biyobenzer ürün var?
2-kaçı faz 1 ve kaçı faz 3tedir?
3-tahmini pazara çıkış zamanınız hangi yıllardır?
4-söz konusu ürünlerde ar-ge'de (ar-gesi devam eden) olan bu ürünlerin mevcut pazar büyüklükleri Türkiyede 2022de kaç tldir?
bu şekilde sorulabilir.
bunların hiçbirinin ticari sır olduğunu değerlendirmiyorum.
Konu ile ilgili Op. Dr. Sami TÜRKOĞLU – TİSD Türkiye İlaç Sanayi Derneği Genel Sekreteri nin 2021 yılındaki yazısı merak edenlerin okuması için paylaşıyorum.
https://cleanroomnews.org/ulkemizde-...yapilmaktadir-
Bu biyoteknoloji ile ilgili tüm okuduklarımda çok büyük bir potansiyel oldugunu herkesin çok önem verdiğini görüyorum 400 kişilik ar-ge ekibi ilede devanın cok önem verdiğinin farkındayım. şirkete mail atmıştım ne aşamada olduğumuzu geri dönüş alamadım
bizim tahta yapıcı bugünde aynı hareketleri yapıyor denizden satıyor tacirden alıyor tacirden satıyor infodan alıyor arada yapıkredi osmanlı her gün böyle işlemler sadece philip kapiltale odaklanmayın iş yatırımdan toplayan da bu arkadaştı her gün böyle böyle 2-3 milyon lot hacim yaptırıyor amacı şirketi tekrar bist 100 e sokmak galiba bist yüz dışına çıkartınca şirketi emeklilik fonları yatırım fonlarının ve yabancının malını indirgandi yapmıştı 40 lı 50 li fiyatlardan toplayarak daha öncede yazmıştım 5-6 milyon lot olan yabancı takasını 1 milyona indirdi 5 milyon olan yatırım fonu takasını 3,5 milyona indirdi 3,5 milyon olan emeklilik fonu sıfır takasa indirdi hepsini topladı tahtada temettücü zaten yok orta ve büyük ölçekli yatırımcıyı da kaçıralı çok oldu malın alayı bunda kendi çalıyor kendi oynuyor diğer kurumlara bakmayın yabancı ile yatırım fonunu toplayın gerisi bu arkadaşın oyun alanı daha dibini mi sıyıracak nereyi sıyıracak dibi de kalmadı 900 bin lot yabancı var sıyıracak bir yeri yok daha önceki zirvelerinde 60-70 zirvesinde malı yabacı ile yatırım fonu emeklilik fonlarına satmıştı tabi o zaman şirket bist 100 içindeydi bist 100 dışına çıkınca tekrar geri topladı 40-55 aralığından
Net Yabancı Para Varlıklar Hesaplaması Toplam Yabancı Para Varlıklardan Yabancı Para Borçlar düşülüp yapılıyor ve sonrasında o dönemki kurla karşılığı TL olarak yazılıyor. (Tabii ki hedge varsa, o da denkleme dahil ediliyor) Siz hesabınızı nasıl yapıyorsunuz?
Mart ortası gibi bazı düşük fiyatlı ilaçlarda bir fiyat artışı olmuştu (oranı hatırlamıyorum) Deva'nın ilaçları nispeten fiyatı düşük ilaçlar, bu açıdan hasılat ve brüt kara olumlu etkisi fazla olur diye düşünüyorum. Ayrıca 2.Ç'te ihracat rakamı döviz bazında 1.Ç üzerinde olacağını düşünüyorum. İlk çeyrekteki tek seferlik deprem vergisi etkisini de hesap edersek (yeni bir vergi sürprizi olmazsa) 2.Ç'te 1milyar civarı yada biraz üzeri net kar olabilir. Yanılma ihtimali olacağından yatırım tavsiyesi olarak algılanmasın.
557 Milyon TL kur korumalı
mevduatın muhasebeleştirilmesi
konusunda açıklık gerekir
yabancı para % 20 değer kaybında kur koruma değer kaybetmiyor ve de
anlaşılan faizi elde ediyor.
yani finansal veri tablosunda
yabancı para pozisyonunda
kur koruma miktarı bulunmuyor
diye düşünülebilir
burada oluşan TL değer artışı
tablolara nasıl yansıtılıyor ?
1.284 milyon + kur koruma
benim anladığım
Finansal Rapor sayfa 72'yi incelemenizi tekrar rica edeceğim.
https://i.hizliresim.com/5rkqop8.jpg
https://i.hizliresim.com/56e60qy.jpg
Bakın 2. tabloda da döviz kurlarının % 20 değer kazanması halinde oluşacak fark yazıyor. O da 256.802.178 TL'lik bir fark eder. Döviz kuru artışı yuvarlak % 35 civarında iki bilanço kapanışı arasında. % 20'si bu edenin % 35'i ne eder?
256.802.178 TL / 0,20 X 0,35 = 449.403.811 TL
Şirketin kendi bilançosu ve kendi kur tabloları ve % 20 artarsa ne olur senaryosu.. % 35 artarsa ne oluru da ben ekledim.
Kur varlıklarının durumu değişmediği sürece sonuç bu olur. Ben şirketin kendi rakamları ile yorum yapıyorum.
Yani illaki sizin dediğiniz gibi olacaksa benim açımdan çok daha iyi, yatırımcısı olduğum şirketin net kârı benim hesapladığımdan daha yüksek gelmiş olur, bu da beni ancak sevindirir. :)
Kıymetli arkadaşlar firma tekrar yüksek kâr açıklayacak fakat bunun hisse fiyatına etkisini ne zaman göreceğiz? Enflasyon ateşi paramızı çok hızlı eritiyor.