Evet, tümüyle katılıyorum Sn. Tradestop
Printable View
Sn hellistheothers, Fon yöneticisinin farkı sürekli söylediğiniz gibi böyle zamanlarda ortaya çıkıyor demek ki. Özellikle de aktif yönetilen, kıstasını geçmeyi kendine hedef koyan fonlarda.
Endeks fonlarında yöneticilerin çok rolü yok. Ama aktif yönetildiği, baz aldığı kıstas'ı geçme hedefi olan fonlarda, fon yöneticisi iyi analiz edilmeli. Süreyi uzatmadan periyodik olarak bu durumda değişiklik olup olmadığı kontrol edilmeli, özellikle de aynı kategorideki aynı tip fonlardan performans farklılaşması olduğunda bu konu üzerine daha da yoğunlaşılmalı. Endeksi uzun vadede yenebilen fon yöneticisi sayısının azınlıkta olduğu tüm dünyada kabul edilen bir gerçek.
Kesinlikle. Yurtdışındaki mutual fonlarda da kendi endeksleri geçebilenler çok az %5'ler civarında, hatta daha az ve inanılmaz ücretlerle transfer oluyorlar kurumdan kuruma. Bizde fon sayısının az olması, başarılı fon sayısını da çok minumuma indiriyor maalesef, bir elin parmağını geçmiyorlar.
Bizim fonlarla, yurtdışı fonların arasındaki en belirgin fark ise, yurtdışında performansın direk portföy büyüklüğünü etkilemesi. Bizde portföy büyüklüğü ile fon başarısı arasında henüz korelasyon yok diyebiliriz. Fon seçimi hala, hisse seçer gibi trende girme coşkusu ile yapılıyor. Fon mantalitesi çok anlaşılmış değil. Uzun perspektifli yatırım yok. Büyük özel bankaların fonlarına ilgi var sadece, muazzam başarısızlıklarına rağmen.
Ayrıca dediğiniz gibi, herkesin taşıdığı fonun KAP'tan yöneticilerini kaydedip, periyodik aralıklarla kontrol etmesinde büyük yarar var. Ben böyle yapıyorum en azından. Çünkü olası başarılar, kurumsal kimlik, ekip vs. den değil, pratikte aslında başarılı , öngörülü tek bir yöneticiden kaynaklanıyor çoğu zaman. Kulağa hoş gelmiyor ama böyle.
Kurum, ancak lojistik ve imkanlar ile bunu parlatabiliyor.
Merhabalar, konuyu bölmek istemem ama 12:40 civarı NNF satış talimatı verdim. Bugünkü kapanış fiyatından pazartesi mi elime geçer para? Ve saat kaçta geçer? Çok teşekkürler.
üstadlar aft gbc yay beni ters köşe yaptı. kötü zamanda girdiğim için muhtemelen. bu fonlar la devam edeyimmi satayımmı kararsız kaldım.