Originally Posted by
jah
Bence asil soru, enflasyonun beklentilerinin yuksek sesle dile getirildigi ve hemen hemen her emtianin arttigi bir zamanda altin niye artmaz? Simdilik benim alti cizili tespitim tam gercegi yansitmasa bile, 6 ay sonra daha goze batar bir sekilde gerceklesebilir. Yani altin / diger emtialar (gumus, platin, bakir, petrol: istediginiz kisitli miktarda bulunan maddeyi yazin buraya) orani altin aleyhine devam ederse (son zamanlarda oldugu gibi) bu bir tarihi trend kirilmasi anlamina mi gelir? Yoksa sadece accik daha beklesek oranlar/rasyolar tarihi yerlerine doner mi? (Altin artar mi, yada oburleri azalir mi?) Simdilik kirilma tehlikesinin baskin oldugu rakamlar yok. Altin/gumus tarihi kanalinda.
Peki benim sikintim ne? Altinci olarak ben altindan para kazanmayi beklemiyorum (net kar), enflasyona beni ezdirmeme ve hedging beklentim var. Altindan net zarar etme ihtimalim, yani benim sikintim, eger insanoglunun (kimi kafasi calisan buyuk ekonomistlerin dedigi gibi) altinla PARA OLARAK isi bittiyse ve sadece emtia /mal / sey olarak isi kaldiysa. Eger ben buna inaniyorsam gelecegi parlak olan, kullanimi (dolayisiyla tuketimi) artacak ve bulunmasi zorlasacak (degerlenecek) metallere /mallara /seylere yatirim yapmam lazim. Altinda ne isim var, kullanim alani kisitli, erimiyo/yok olmuyo/azalmiyo. Gec gumuse, bugdaya, platine vs.
Kafamda ozetle bole sorular. Ne zaman biraz netlesir cevaplar?, onun cevabini ariyorum aslinda. 1 yil daha altin diger SEYler artarken yerinde sayar hatta azalirsa? Iki yil? Altin/Gumus 40'in altina duserse?
Ornegin dolarin dunya ticaretindeki yeri 50% dustu ve bolgesel, altindan bagimsiz (tamamen FIAT veya bilmemki ne????) PARAlar yayginlasmaya basladi. Neyse o gunleri gormeye omur yetmez, bosa yer isgal etmiim. Buda bole.