Gelirler düşüyor, insanlar fakirleşiyor.
Ev fiyatları sürekli artıyor.
İnsanlar nasıl ev alacak bundan sonra?
Printable View
İyi bir semtin kenar mahallesinde orta halli oturulacak bir aile evi 3 milyonu geçmişse durum düşünmek lazım bu evleri kim alıyor diye
Yabancı gurbetçi vs mi ana hedef .’
Bir tanesi mütaahiti biliyorum tanıyorum 2 sene önce bitti yapılırken 750 bin istiyordu bittiğinde 950 bin idi
Şimdi 3.5 istiyor aynı eve .
2019 başında 750 bin yani 150 bin dolar iken şimdi 350 bin dolar ediyor
Misal 3.5 milyona aldım bu evi kaç paraya kiraya vermek lazım .
10000 TL olsa bile öyle sağlam kiracı bulmakta zor gerçi 350 ay olur çarpan 30 sene
Vergiyi vs de hiç hesaplayıp düşmedim
Ev fiyatlarının piyasadaki diğer şeylerden kopuk olduğunu sanmıyorum.
20-25 Yıl önce falan, bayramda sohbet konusu taksi plakasından açılınca, bizim kuzen o anki oturduğu daireyi tam plaka fiyatına aldığını söylemişti.
Bugün plaka iki buçuk milyon desek, ortaköyde o tür bir daire de şimdi iki buçuktur muhtemelen.
Malı malla karşılaştırınca ev fiyatlarında bir anormallik görünmüyor.
Ha "vatandaş nasıl alacak" derseniz, ortaköydeki o daire zaten 20 yıl önce de her önüne gelenin alabileceği bir şey değildi.
Bence anormal olan "tek maaşla hem geçineyim, hem tatile gideyim, hem arabam olsun, hem de merkezden ev alabileyim" beklentisi.
Ev alınır aslında. Alınmaz değil. Yeter ki insan ayağını yorganına göre uzatmayı bilsin.
Bizim binaya merdiven silmeye gelen kadın bile para biriktirip sıfır daire aldı.
Miras falan almadan, tamamen çalışıp biriktirerek.
Valla mevcut durumda en ucuz şey borsa sanırım.pek çok kağıda bakıyorum.dolar bazında rakamlara inanamıyorum.ama gavur almıyor.cidden inanılmaz bir piyasa var .gelecek yıl ev fiatlari katlar deseniz de inanırım yarıya düşer deseniz de.altin gumus ve borsa için de aynı şey geçerli.tek istisna var d olar tl karşısında kesinlikle düşmez yönü hep yukarı .
Bu ev fiyatlarına bakınca aklıma hep great reset geliyor.hani hic bir şeyiniz olmayacak her şeyi kiralayacaksınız ama mutlu olacaksınız mottosu.belki de biz bir şeyler satın alma şansına sahip son nesilizdir.her türlü yatırımın fiyatlarına bakın alim gücünün azalisina bakın artan vergilere bakın dünya bambaşka bir yöne evriliyor.yeni bir cağın arefesindeyiz. Bizim aklımız belki de ermiyordur
--başlığa şu şekilde değiştirmek gerek bence...:
''şu anda ev satmamak ne kadar doğru bir yatırım?''...
--mal alıcıya verilir, ileride mal alacak bulunmayabilir...ben şimdi de olduğunu sanmıyorum
Bizde genelde olaylar hep devletin yönlendirmesi ile olur.dolari aşağı baş faizi düşür birleşik kaplar teorisi para emlaga borsaya kaçar.faizi düşür kurun üzerindeki baskıyı kaldır kur patlar para gidecek bir mecra bulur para emlaktan başka bir adres bulur.bunlar 90 larda yaşandı.kur her gün artardı emlak da makul seyrederdi.hukumet kur üzerinde ve faiz üzerinde baskı kurdu mu suni fiyatlar olusuyor
Önceden bunun propagandasını yapmaları manipülasyon amaçlı.
Aşı konusunda sizinle aynı fikirde olmadığımız için bana katılmayabilirsiniz ama, ben onların korku propagandasına direnerek aşı olmayıp tuzaklarına düşmediğimi düşünüyorum.
Aynı şekilde küresel ısınma palavrasıyla yine korku pompalanıyor ve bunu desteklemek için de kasıtlı olarak ormanlar yakılıyor (ve kasıtlı olarak söndürülmüyor da)
Aynı şekilde "kıtlık olacak, aha geliyor, aha bazı yerlerde kıtlık oldu bile" şeklinde bir propaganda daha var.
Gerçekten kıtlık yaşarsak işin arka planında yine o yamyamlar olacak.
Ve tabi ki son olarak mülksüz ve mutlu olacakmışız. Bill Gates hariç. O tüm dünyayı satın alınca mutlu oluyormuş. :)
Valla açıkçası yaklaşan cisim ne olursa olsun ben kendi çapımda direnmeyi düşünüyorum.
Bizim millet biraz "uysal" ama, avrupanın direniş konusunda maşallahı var.
Yamyamların işi pek kolay olmayacak.
Sn djoz elbet aynı fikirde olmayalım yoksa nasıl fikir teaattisi olacak ki.direnme konusunda sonuna kadar hemfikirim.bu şeytana tapanlar kadar insanlık düşmanı bir şey yoktur.ama realiteye bakarsak adamlar dediklerini yapıyorlar.1900 lı yılların basında imparatorlukları parçalayıp ulus devletleri kurdular.simdi de ulus devletleri yıkıp başka bir sistem kurmayı planlıyorlar.elbet salgın da bunun bir parçası. Ama gene de kesinlikle tavsiyem asi olmanız yönünde.salgin çakma değil baya baya gerçek ve asi da cidden koruyor.
Adamlar önceden sinyalini verdikleri her şeyi yaptılar
Bence great reset de olur da arada baya bir kaos olacaktır.benim tarafım elbet belli.cehennemin dibi ne kadar yolları var.
Bunlar ne yapmamı istiyorlarsa tam tersini yapmaya çalışıyorum.ama asi buna dahil değil.belki de asi antipropogandasini masus yaygınlaştırıp ölen sayısı artsin istiyorlardır.seyta 'na tapandan her şey beklenir
Kim bunlar? Uzaylılar mı? Sanırım büyük kurumsal bir firma tecrübeniz yok.
Andrew jackson uzaylılara karşı mı direniyordu.Adı en az bilinen medyadan ısrarla kaçırılan gerçek başkan bu adamdı.Kurumsal firmaların sahipleri bu bilgileri mi anlatacak bana.
Bu sermayeye en büyük direnişi gösteren 2 başkan kenedy ve jackson du .İkisi de suikaste uğradı kenedy öldü,jackson kurtuldu.
Ama isteyen oswald kenedy i öldürdü masalına da inanabilir.Aklı az bişi olan eğer oswald vurmadıysa koca amerikan başkanını tüm dünyanın gözü önünde kim öldürtdü ve bu işi örtbas etti diye düşünür .Kenedy i vurduğu iddia edilen oswaldı ruby adında bir mafya elemanı vurdu,ruby i de hapiste biri vurdu.Yani üçüncü zincirdeki zanlı bile öldürüldü.Sonra oswald ın cıa adına çalıştığı falan çıktı:)))))))
Bunlar kurumsal firmalarda konuşulan konular değil elbet
Emlak topiğini konusundan saptırmak istemem ama x kuşağı çok garip. Neden sonuç ilişkisini hep karıştırıyor.
İmparatorlukları yıkmışlar, ulus devleti kurmuşlarda. Şimdide ulus devleti yıkıp başka sistem kuracaklarmış. Ama ne kuracaklarını kimse bilmiyor :) kurulunca büyük resmi görenler çözer :)
Ben söyleyim ne kurulacak. Artık sınırlar kalkıyor. Global yaşam başladı. Bugün antalya konya altından geldim. Yüzde %70 yabancı. Çoğunun işi online ingilizce öğretmenliği. Tek ucak bileti ile buraya gelip yaşayabiliyorlar. Yanlarında hiçbirşey getirmelerine gerek yok. Herşeyi kredi kartıyla yapabilirler. Tarihin hiçbir döneminde böyle birşey yoktu. Olamazdıda. Çünkü insanlık ve teknoloji uygun değildi.
Kimse bu sınırsız dünya anlayışının önünde duramaz. Artık tek bir uçak biletiyle heryere gidebilirsin ve düşman değilsin. Aksine getirisin. Bu sistemi kimse istediği gibi planlayamaz yada önünde duramaz.ancak dünya savaşı çıkarması lazım.
Kennedy süikasti oldu diye herşey komplo olacağı anlamına gelmez. Ki kennedy süikastini herkes her yönüyle konuşuyor. Kahvedeki dayı bile biliyor :) ama yeni dünya düzeni geleceğini herkes biliyor ama ne olacağını kimse bilmiyor :)
Sanırım X kuşağının sorunu Ay a ilk adımı canlı görememiş olması :)
Şehir devletleri olacak .
Daha küçük devletçikler
Hey allahım adamlar great reset diye zaten ne yapacaklarını açıklıyorlar.Great reset nedir adamlar ne söylüyor ne planlıyor incelediniz mi.Zaten ne yapacaklarını saklamıyorlar ki.Ne kuracaklarını ben biliyorum sır falan değil , araştırırsanız siz de öğrenirsiniz.Şimdi uzun uzun anlatmaya cidden üşeniyorum,merakınızı celbederse az bişi internet araştırması bu işe yeter.
Misal kenedy konusunu herkes biliyorsa siz de biliyorsunuzdur.Kenedy i kim öldürdü neden öldürdü,sizin fikriniz ne.
Önemli olan sınırların kalkması değil,elbet kalkacak,yeni sınırsız sistemi ve toplumu kim yönetecek nasıl yönetecek.Ama bu soruları düşünmeyenlerin kesinlikle yönetilen olacağından eminim.Maalesef şimdiki gençliğimiz soru sormayı bilmiyor,kimbilir belki de bizim hatamız analitik düşünce sistematiği nasıl olur onu anlatamamıştır bizim nesil,belki de suç bizdedir o başka konu tabi.
Bu arada emlak konusunda yazayım. Konyaaltını inanılmaz beğendim. İstanbula göre bence çok ucuz ve yabancılar keşfetmiş. Sahil planlaması çok güzel. İstten 3 m e daire alacağına 3 tane konyaaltından almak daha mantıklı. 2+1 eşyalı rahat 5000 e kiraya verilir.
Cidden mi ,bu kadar önemli bir olay nasıl olmuş bunun arkasındaki akıl ve güç kim olabilir,bu güç şu anda ne aşamadadır umrunuzda değil öyle mi.Kimbilir belki de twitter ın sahibidir,sizin tweet ler ona bilgi akışı sağlıyordur.Kendi elinizle en önemli bilgilerinizi o güce veriyorsunuzdur.Sahi tweetter,facebook,instagram,whatsup falan neden bedava hiç düşündünüz mü.
Neyse kimbilir belki de ben yanılıyorumdur,her şey tesadüftür. herkese iyi geceler,topik emlak topiği fazla meşgul etmiyeyim.
Şuan Tr yi yada dünyanın birçok yerini boomer yada X kuşağı yönetiyor. Siz şuandan memnunsunuz galiba. İleride bundan çok farklı olacağını düşünmüyorum. Hatta seyahat rahatlığıyla beğendiğimiz bir ülke yada şehirde yaşayabiliriz.
Önemli olan kendini geliştirmek. Yönetene etkimiz kısıtlı. O kısmı çok düşünmemek lazım. En azından bir kralın hırsı uğruna ölmüyoruz.
Bu arada bir sır vereyim. Eve sakın robot süpürge alma. En mahrem bilgilerin big boss ın eline düşebilir.
Yani telefonlar güvenli robot süpürge şüpheli öyle mi,tamam o zaman robot süpürgeden uzak dururum,tavsiye için teşekkürler.
Eve sakın robot süpürge almayın. Özellikle kameralısından.
Konuyu hemen emlağa cevireyim. Gelecekte robot süpürgeler sayesinde mahallede yada belli bir alandaki nüfüs yoğunluğu yada kaç kişi yaşayabilir konusu daha fazla netleşecektir. Konut planlaması yapılarak verimlilik artacaktır.
O kısmı çok düşünmemek lazım tavsiyeniz de baya rahatlatıcı tabi de elbet sizin için,ben o düşünce ile rahatlıyamam,ben huylandığım sıkıntı çekeceğim şeylerin nedenini hep araştırırım.
Hakikaten merak ettim robot süpürgeler kameralı akıllı telefonlardan daha sakıncalı olarak ne gibi bir işlev görüyor.Sizin bu konuda bilginiz var mı.
Wifi ye bağlandığı için tüm cookie leri topluyor. Evi tarıyor. Nerde ne var biliyor. Muhtemelen evde kaç kişi yaşadığı, cinsiyetlerini vb şeyleri analiz edebilir durumdadır yada gelecektir. Toplanan pislik miktarı ve yeriyle ilgilide analizler yapılabılabilir
Edit:kameralı olanlarla zaten herşeyin qnalizi yapılabilir.
İnsanlar işin gırgırında sayın hakem. Boşverin.
Ben çok zeki insanlara bile bazı şeyleri aktaramıyorum. Olayları değerlendirme tarzları çok farklı.
Zeka da tek tip bir şey değil zaten.
Ada filmini izlediniz mi bilmiyorum.
Bir matematikçinin genetik klonu vardı. Çok zeki bir adam. Sayıları tarihleri falan çarpıyor bölüyor bir şeyler yapıyor, ada çekilişinde o akşam kendisinin çıkacağı sonucuna ulaşıyor falan. Ama içinde yaşadığı sistemi sorgulamıyor.
Sorgulayan kişi başkası.
Yani insanlar çok zeki olabilir ama zekasını sistemi sorgulamak için kullanmıyorsa yapacak bir şey yok.
Emlaktan bir örnek vereyim.
2012 yılında karşımıza yapılan inşaattan biri daire aldı.
Ömür boyu kirada yaşamış ve nihayet kiradan kurtulmanın mutluluğunu yaşayan bir aile.
Neyse birkaç yıl geçti, baktık adam daireyi satmış. Hayırdır abi niye sattın falan dedik.
Adam dedi ki "kısa sürede fiyatı çok iyi arttı. Satıp kiraya çıkıyorum"
O zaman çok şaşırmıştım ama adam sistemi çözmüş meğer.
Bunu yapan da ilokul mezunu "cahil" biri.
Cahil mahil ama televizyona ekonomist diye çıkartılan masterli doktoralı tiplerden bile daha kurnaz çıktı.
Dedim ya, zeka farklı farklıdır. Ve geleceğe dair öngörüler de..
Hazıra dağ dayanmaz. Enflasyon oranının üstünde arttıramazsa kenardaki parasını birkaç sene içinde aklı başına gelir yine ev almaya çalışır.
Sattı kiraya geçti de parayı ne yapacak, vadeliye koyacaksa geçmiş olsun :)
Öyle kendini kurnaz zanneden ne yiğitler telef oldu bu piyasada.
Venezuela stili bir hiperenflasyon vurursa ve emlak fiyatları kibrit kutusu fiyatına inerse o zaman başka tabi. Madalyasını takabilir.
Kira çarpanı çok arttı. Venezuella style resmi rakamlarda olmasa da gayri resmi rakamlarda birebir diye düşünüyorum. :whistling: