Zp6da dolarla giriş dolar çıkış oluyor mu
Printable View
Zp6da dolarla giriş dolar çıkış oluyor mu
DAS ONS PAL OJB FBI NBZ ve KDL hepsi aynı getiriye sahip. Herhangi birini alabilirsin. Hepsi yaklaşık %4 brüt getiriyor dolar üstüne, az eksik az fazla. Standart dolar reposu getirisi. Ek bir faydası yok hiçbirinin. Çok kısa park etmek dışında küllü zarar edersin. Bunların getirileri aynı. Getiri olarak eğer illa da dövizde kalacaksan olabilir. Ama uzun vadede paran erir. YANARSIN. Çünkü ABD de enflasyon %5-6-7 arası gidip geliyor. Dolar bazında hedefin ABD deki enflasyonu geçmek olmalı.
Ancak senin sorunun başka. Sen nitelikli formunu sisteme girmemiş olabilirler. Serbest fon alamazsın. Şubeye uğra ve doldurup imzala.
rik hda fonları bu ay cok kötu yönetim ücreti 3.5 para bağlamayın
Fonları kendi izahnamesinde koyduğu benchmark değerlerine göre kıyaslayan bir web sitesi veya bağlantı var mı? Şu anda bu konuda büyük bir açık var. Böyle bir site olsa ve paralı servis satsa eminim alacak kişi çoktur bu hizmeti.
En baba karşılaştırma sorusu? Fon son 1 senedir kendi benchmark değerine göre nasıl getiri sağladı? Bunun cevabını ancak tek tek içine girip bakıp manuel olarak hesaplama ile bulabiliyoruz.
Yok mu bunun kolay kestirme bir yolu?
Benchmark değerini geçemeyen fon en fazla %0.5 yönetim ücreti talep edebilmeli. Yoksa bizde kesinlikle sermaye piyasaları gelişmez. Parayı gören yabancı ETF lere yönelir. Yönetim ücreti çok düşük olan yabancı ETF ler var. Bizimkiler %2 %3 %4 ten aşağı düşmüyorlar nedense.
Rık 0,374%
rpd 0,733%
Kimse kişisel algılamasın ama genel olarak bu başlıkta gördüğüm, bir fon belirli bir dönem eksi yazınca, ya da hız kesince hemen umut kesiliyor.
Sonuçta her fonun bir stratejisi var, stratejinin çalıştığı, çalışmadığı zaman oluyor; fonun en yüksek oranlı yatırım kalemi eksi yazıyorsa, fonun toparlaması, plan değiştirmesi kolay olmuyor. Sonuçta onlarca milyonluk hantal yapılar bunlar.
Bir ara RPD son 1 aylık oranı tefasta 1.xx lere düşmüştü. Yarın muhtemelen %5 yazıyor olacak orada.
RIK ve HDA için de benzer düşünüyorum. Şahsen ben hemen umudu kesmiyorum
Para Piyasası Fonları / Dolar Analizleri
30 Ocak 2024 - 29 Aralık 2023 arası takip ettiğim bazı para piyasası fonlarının ve doların 32 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği
Para Piyasası Fonları
BGP 46.29%
Dolar (T.C.M.B. saat 15:30 Döviz Alış Kurlarına göre)
USDTL 36.25%
Çok doğru söylemişsiniz.
Serbest (döviz) fonlarının ana fiyatlandırması döviz cinsinden yapılır.
Tefasta tl fiyatlandırma yapılırken bir gün önceki T.C.M.B. döviz alış kuruyla çarpılarak tl fiyatı açıklanır.
Bu fonları döviz cinsinden değilde tl cinsinden alırsanız, sadece fonun değer artışından elde ettiğiniz gelirin yanında, bir de kur artış geliri için de 10% stopaj ödersiniz.
Bence yeterli fon büyüklüğüne ulaşınca fona yeteri kadar özen gösterilmiyor.
genel olarak haklısınız. en az 3 aylık vadeli bakmak gerekiyor. fakat pe-pie fonları kısa vadeli mevduat üstü getiri iddiasından geçen yılın son çeyreği vazgeçti zaten. bu yakınmaları geçen yıl yaptık şimdi tekrarlamanın anlamı yok. rık alan uzun vadeli almalı. ve bir de rık dolar getirisi vaadederek çıktı piyasaya. şu an doların aylık getirisini sağlamış yani çok da suçlanamaz. tüm parayı bu fona bağlamak ise akıl işi değil dolarda bir düşüş olursa anapara da gider. burası türkiye olmaz diye birşey yok.
HDA Fonuna yeni bir alternatif daha geldi.
BHI Fonu. Yeni bir fon olduğundan izlemekte fayda var.
Bu gece yayınlanan döviz zorunlu karşılıklarının artırılması kararından sonra DAS, FBI benzeri fonların getirileri düşecektir.
Adamlar, suyun başında oturmuşlar insanlar hangi yöne giderse anında set çekiyorlar. Adeta kendi istedikleri yöne gitmemiz için baskı kuruyorlar. Serbest piyasa dedikleri ekonomi buysa......
Mevduat faizi ayda ortalama %4 ise fonlardan ayda %4 ü geçmek bence başarıdır ilk etapta..İkinci etap enflasyon 68 ise aylık %5,6 yı bulmak lazım..
Cuma günü iki ayrı fona satış talimatı verdim. Birisi stopaj kesintisi olan ve kar ile sattığım. Diğeri stopaj kesintisi yok zarar ile sattığım. Stopaj kesintisi iadesi hemen mi yoksa daha sonra mı oluyor?
HDA dün - 0.5602% zarar yazdı.
Yani 100 liranız oldu 99.4398 lira.
Eski değeri olan 100 liraya dönmesi için takip eden günlerde (hiç zarar gelmeyeceğini varsayarsak) en az 0.5634% kar elde etmesi lazım.
Bugün 0.2553% getiri elde etti.
Kaldı geriye 1.005634 ÷ 1.002553 = 0.3073%
DAS Deniz Portföy Onikinci Serbest (Döviz) Fon
PAL Ak Portföy Altıncı Serbest (Döviz) Fon
OJB QNB Finans Portföy Beşinci Serbest (Döviz) Fon
ILH İş Portföy Birinci Serbest (TL) Fon
BGP Ak Portföy Üçüncü Para Piyasası (TL) Fonu
Son 1 hafta en fazla para girişi olan fonlar ilk 5..
hakikaten inanılır gibi değil. arkadaş istatistiksel arbitraj fonu zaten karı vade sonu beklentisi ile kitleyip pozisyona giriyor... hakikaten neyi gün gün hesaplıyorsunuz kara geçmesi için şu kadar gerekir falan diye. ka ç kez burada başka yurt paydaşları da ben de yazdım bu konuyu halen aynı düşünce ile istatistiksel arbitraj fonlarını yorumluyorsunuz. pes yahu
boşa yazıyoruz herhalde bi anlamı yok yani burada bilgi vermenin o zaman
mastar eklerinde kaldı bütün fiiller ... ? ha
Sayın Lucky Player, bir yanlış anlaşılma oldu sanırım.
Ben HDA fonu getirisi berbat denince, bu haftaki hareketlerinden yola çıkarak zararın çok büyük olmadığını, olsa bile fon getirisinin bunu rahatlıkla kapatabileceğini göstermek için o işlemleri yaptım.
Yoksa HDA fonu iki aydır bende de var. Nasıl işlediğini, nasıl çalıştığını, nasil bir getiri elde ettiğini gayet iyi biliyorum.
iyi peki. ...
hda'da 12 aylık vadede % 60 üzeri net getiri ümidim var. 70 i geçerse bravo deriz. tekgüllerin ergün kurcalıyor fonun ayarlarını zaten. bence başarır.
Anlatamazsın, kontratların ay sonu kapandığını anlamazlar...
Sütbıyık şeyini yani elini çıkardı masaya vurdu.
Arkadaşlar,
Sonunu tatlıya bağlayalım, HDA gibi fonlarda (arbitraj) "alayım 1-2 haftada karımı alır kaçarım" diyorsanız, böyle volatil bir güne denk gelebilirsiniz, canınız sıkılabilir.
Ama aylar ölçeğinde zarar etmeniz mümkün değildir. Başınıza gelebilecek en kötü senaryo, getirinin ppf altında kalması olacaktır.
Bu arada kendim manuel arbitraj yatırımı yaparken de en zorlandığım zamanlar piyasanın yukarı yönlü hele ki ralli olduğu zamanlardı. Teminat vioptan hisseye akıyor, teminat tamamlamak için ek nakit yaratmak gerekiyordu. Son haftaki nispi düşük performansın böyle bir anlamı olabilir, sesli düşündüm.