Kapanışta alırlar merak edecek bir şey yok ortaklar !..
Para bu şekilde dans eder !..
Printable View
Kapanışta alırlar merak edecek bir şey yok ortaklar !..
Para bu şekilde dans eder !..
Ek Açıklamalar
Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 29.05.2024 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 01.07.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 105,70 TL - 102,90 TL (ağırlıklı ortalama 104,29 TL) fiyat aralığından toplam 191.750 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır.
Bu işlemle birlikte Şirketimizin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 6.378.190 TL'ye ulaşmış olup bu payların sermayeye oranı % 1,466'dır.
Kamuoyuna duyurulur.
104.86 TL geçilince rahatlar !..
Elektrik zammı beklentinin altında kaldı hoş %100 bile yapılsa götürmek istemedikten sonra yine götürmezlerdi. Bugün 48 bin lot daha geri alım yapılmış geriye alım yapılacak 3.5 milyon lot kaldı. Nasıl olsa aceleleri yok haftada 300-400 bin lot civarı aheste aheste en erken 2 aya bitirirler.
Ortalama 33885 Lot/Gün alıyor bu durumda 118 Günde 4 000 000 lot biter.
Her ay 20 mesai günü ise 5 Ay sürecektir. Alımlar artarak devam eder ise
Yaklaşık 3 Ay sürer gibi.
https://i.hizliresim.com/betnvbq.jpg
Ek Açıklamalar
Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 29.05.2024 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 05.07.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 108,20 TL - 107,60 TL (ağırlıklı ortalama 108,05 TL) fiyat aralığından toplam 46.270 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır.
Bu işlemle birlikte Şirketimizin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 6.472.480 TL'ye ulaşmış olup bu payların sermayeye oranı % 1,488'dir.
Kamuoyuna duyurulur.
Alırsa da fena olmaz !..
Merak ettiğim bir husus var. Bu Kazakistan da ki otoyol ile ilgili gelişmeler ne alemde ? Bizim otoyollar para basıyor. Oradaki otoyolların getirisi nasıl ve ne zaman olacak ? Bu getirinin boyutları nedir ? Hiç bu konuda çalışan bilgi sahibi olan var mı ? Bu getirinin 6 aylık bilançoya etkisi olacak mı ? Düzenli bir getiri midir ?
BYD elektrikli otomobil yatırımı yapacak ulkemizde..
Alarko da malum ulkemizde batarya uretimi yapacak G.koreli ortak la..
Umit nuri bey daha çok enerji depolama işi icin demişti batarya işini ama BYD işinde Alarko olarak yer alabilirmiyiz acaba..
Ne olacak ki Fabrikaya iki üç hat daha kurariz pilli otomobiller icin..
Bu iş den Alarko lehine bi spekulasyon bekliyorum piyasada
Sosyal Medya Adaleti
"@sosyaladaletara
·
1h
#fnt bravo çocuklar #alark rezilliğine son verdiğiniz için.
@alarkoholding
halen ceo yu yönetimi değişmemekte ısrar edin siz. bu çocukları şirkete karşı küstürdünüz be. ah ceo ah. yatacak yerin yok. verdin gazı toplantılarda. iki kurucu aile de izledi tüm yaşananları. helal yunus"
acaba yakın mı bazı şeyler... ne dersiniz?
çoğunlukla fonlar çıkmadan hareket başlamaz. gerçi Türkiyede artık fonlar büyük oranlarda hisse taşımaktalar. bir noktada iyi spekülatif hareketlere izin vermezler, diğer yandan demoklesin kılıcı gibi sallanır yükselişlere izin vermezler.
fonların olduğu hisselerde temel analizler dışında ya da nedensiz hareketler olmayacaktır. bilanço ve diğer etkenler dışında 30 hisselerine ya da temeli sağlam olan hisselerde fonlar denge unsuru olacaklardır. ama ALARK gibi henüz büyük hareketini yapmamış hisselerde aşırı miktarda fon saklaması hisse sahipleri tarafından istemeyecektir...
belki de ALARK hareketini yaptı da biz kabul etmek istemiyoruzdur. Eğer bu yatırımlardan tarımdaki hedeflerde orta halli bir gerçekleşme olsa fiyat 10 Eurolardan ( acaba 20 mi demişti şimdi emin olamadım) aşağı olmaz diye belirtmişti Kadirhan Öztürk... Borsa sabır işi olduğu kadar hesap işidir de...
YTD
"Burgan Yatırım
@BurganYatirim
·
9m
�� Alarko Holding A.Ş. (#ALARK) Santrallerinin #elektrik üretim verileri"
Burgan yatırım bilgileri vermiş ( ALARKOdaki düşüş % 12,7) ama bir şekilde geçen yılın yağışları ile bu yılın yağışlarını değerlendirmek aklına gelmemiş analistin. kimbilir belki de barajların kendiliğinden dolduğunu düşünüyorlardır... nitekim AKENERjinin üretimi de % 58 düşmüş ( o neredeyse tamamına yakını hidroelektrikten üretim yapmakta).
CENALdeki % 10,76 lık düşüş ise bakımların uzun sürmesinden olduğu gibi PTFlerin aşırı düşüklüğünden dolayı üretimin azalmasından olabilir. zaten birileri de 2022- 2023 karşılaştırmasında ve 2023 ün ilk çeyreği ciro karşılaştırmasında PTF leri hiç hesaba katmadan cirolar düşmüş temel rasyolar yamulmuş feveranlarına girmişlerdi...
ayrıca bu cirolar düşmese de elektrik kullanma miktarı düşeceği için boş hayaller görmemeliyiz bence...
Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 29.05.2024 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 08.07.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 108,60 TL - 107,40 TL (ağırlıklı ortalama 108,10 TL) fiyat aralığından toplam 46.300 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır.
Bu işlemle birlikte Şirketimizin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 6.518.780 TL'ye ulaşmış olup bu payların sermayeye oranı % 1,499'dur.
Kamuoyuna duyurulur.
https://i.hizliresim.com/buuli82.jpeg
Deniz Yatırım, %50 getiri potansiyelli Alark'ı model portföyünden çıkarırken
%32 getiri potansiyeli ile Gwind'i model portföylerine eklemiş.
Gerekçe?
Gerek sergilenen zayıf rölatif performans gerek geçen süre içerisindeki ortak
satışlarına ait haber akışının hisse senedi üzerinde kurduğu baskı ve gerekse
enflasyon muhasebesi sürecinde izlenen zayıf finansallar, söz konusu kararı
almamızda etkili olan unsurlardır.
Koca kurum, hisse değerlemesinden bir haber. Cık Cık Cık
Beklemek isteyenler için uzun vadede beğeniyorlarmış ama
Diğer yandan, Alarko Holding'i turizm alanındaki yeni otel yatırımları ve tarım
& gıda alanındaki yeni faaliyetleri ile enerji depolama ve havacılık alanındaki
yeni yatırım planlarına ek olarak solo nakit pozisyonu dolayısıyla uzun vadede
beğenmeye devam ediyoruz.
Özgür bunu beğenmedi.
Bir değer vardı, onu tabana yayacaklardı.
https://i.hizliresim.com/h4s9kme.jpeg
sn schichinin
bütün paylaşımlarınıza kısaca göz gezdirdim. bir kaç şirket için sanırım 10 u geçmez mesajınız var ve diğer mesajlarınız 2023 den beri ALARK ile ilgili. ALARK ile ilgili mesajlarınızın hiç birisi olumlu değil. son zamanlarda dalga geçen mesajlarınız artmış...
Burası forum kimse kimseye neden yazdığını sormaz forum kuralları içinde her şey yazılabilir. bunu belirterek şunu sormak istiyorum? belki de şunları?
Acaba ALARK hakkında yazmanızın amacı küçük yatırımcıyı uyarmak mı?
Bu hisse ile bir bağınız var mı?
Aldığınız ya da sattığınız bir zaman var mı?
sürekli eleştiriniz benim gibi bazılarını rahatsız etse de acaba bu şirketin olumlu yönü hiç mi yok?
defalarca açıkladım. Ben ALARK yatırımcısıyım ve borsadaki bütün yatırımım ALARKta. Daha önce ALCARda kol kesmiş ve yükseliş öncesi sanırım 40lardan epey bir zararla boşaltmıştım. bir müddet takip ettim ama illa eleştirecek modda olmadım hiç bir zaman. kazık yedim mi evet ama sürekli girip eleştirmek gerçekten sadece beni yaralayacak. yatırımımı korumak isterim ama ALARK kötü olsa satıp çıkarım ve kalanların kazanmasını isterim. kağıdı kötülemekte neden iştigal edeyim...
Gerçekten paylaşımlarınızın bir hedefi var mı?
kusura bakmayın haddim değil ama ben bir küçük yatırımcı olarak sürekli olumsuzluk paylaşımlarınızı merak ediyorum, sanırım bir çok yatırımcı da merak ediyor... Lütfedip cevaplandırmanız ümidiyle
Sayın tovbekar,
Yaklaşık 9 yıldır Alark taşıyorum. 2022 yılı sonu itibari ile başlayan süreçte olumsuz
olduğunu düşündüğüm her haberde azaltarak geldim ancak eski günlerin hatırına
hala elimde bir miktar var. Paylaşımlarımın amacı şirketi kötülemek değildir.
Haddime de değil zaten. Dikkat ederseniz spekülasyon üzerinden bilgi paylaşmam.
Genelde veri paylaşıyorum. Haklısınız bunlar olumsuz veriler ancak asıl anlatmak
istediğim bu olumsuz verilerin altında yatan sebeplerdir. 2022 Ekim ayı itibari ile
başlayan bir süreç var. O günden bugüne, gerek profesyonel yöneticilerin gerekse
patronların söylemlerinin ve işlemlerinin şirketin borsadaki performansını getirdiği
durum ortada. Büyük fonların ellerindeki Alark hisselerini satmalarının, zaten iki-üç
aracı kurumun model portföyünde olan hissenin model portföylerden çıkarılmasının
bir sebebi olmalı değil mi? Kaç tane Aracı kurumun takip listesindeki holding
başlığının altında Alark'a rastladınız?
Şirketin olumlu yanları yok mu? Elbette var ancak bunlar sizce de yeterince
paylaşılmıyor mu? Benim eleştirim şirkete değil. Yönetim ve patron kadrosuna.
Sizce de yatırımcılarıyla dalga geçmiyorlar mı? Bir tanesi çıkıp, şirketin neredeyse
%10 unu tekrar halka arz etmelerini değeri tabana yaymak olarak açıklıyor.
Bir diğeri çıkıp, bu aklı patronlara kendisi verdiğini söylüyor. Hisseleri yabancı
yatırımcıya sattık diye açıklama yapıyorlar, aynı yabancı yatırımcı nedense
aldığı hisseleri zararına satıyor. Sizin dalga geçme olarak değerlendirdiğiniz
aslında benim onlara yatırımcılar ile kurdukları iletişim dilinden cevap vermemdir.
Elimde Alark hissesi olmasa, yatırımcısı olmadığım bir şirket için gelip forumda
yorum yapmayı doğru bulmam. Bu gidişle yakın zamanda elimde hisse kalmayacak
zaten.
Paylaşımlarımdan rahatsız olduğunuzu anlıyorum. Amacım sizi rahatsız etmek değil.
Tarımda dünya ligine girme hedefi olan bir şirket hissesinin dolar bazlı fiyatının
neden hala Eylül 2022 seviyelerinde olduğunu anlamak isteyen olursa, cevaplarını
burada bulabilir.
sn schichinin,
cevabınız için teşekkür ederim...
ALATONzadeler ile ilgili ve Garihzade olan hususunda duygularımız pek farklı değil. daha önce satışlar, holding kurmalar, diğer yatırımlarda çuvalladıkları ve iyi kazık yedikleri için şirketin anasını ağlattılar ve ağlatmaya devam ediyorlar. ve o süreçte kendilerini SPK ya şikayet ettiğim için şirket teyit etmeden benimle bilgi paylaşmıyor... Bahsettiğiniz aklı veren hususunda ise sanırım ancak onu bulmuşlar. İyiniyetli gibi görünse de pek ehliyetli değil ya da bazı kompleksleri aşamamış...
Alpaslan Bey hakkında özgeçmişine baktığımda sadece söyleminin yanlış anlaşıldığını düşündüm. teknik olarak güzel olması sosyal açılardan zayıf olmasını engellemese de 2023 te söylediği şeyler biraz yanlış anlaşıldı biraz da kullanıldı diye düşündüm diyelim...
CEO bence işini güzel yapıyor. her şeye yetişmesi mümkün olmadığı için bazı hususlarda geri kalması normal. ama şirketin son atılımları ve enerji dışında yatırımları bir tarafa geçen yıl karın kullanımı bile güzeldi. Eğer kömür fiyatının 2022 de sabitlenmesi ve 2023 yılında hibrit modele geçilmesi kimin fikri ise şirket/leri ( malum cenal ortak) 5 yıllık borçtan kurtardı ve bu durum fiyatlanmadı bile... bu süreçte paramı başka bir şirket yerine ALARKta tutmam aslında şirketin nakit yönetimini bilmek açısından tek neden bile olabilir.
Evet şirket fiyatlanmıyor... bence bu durum ilerisi için karamsar olmak yerine biriktirim için ideal bir durum. Geçmişte 20 centlerde 5 dolara kadar çıkan şirket içinde ben vardım. muhtemelen bir zaman gelecek fiyat 10-15 dolar olduğunda da ben olacağım. piyasaya bakmıyor muyum elbette bakıyorum. üzülmüyor muyum evet üzülüyorum. hissenin şu sıralar 8 dolarlar civarında seyretmesi ve yatırımların gerçekleşmesine göre katlaması gerekiyordu. bir el ya da eller sıkıyor mu herkes benim gördüğümü görmüyor mu bilmem ama hatırlatırım Naci Ağbal istifasında bu şirket 200 milyon dolara satılıyordu ve o zaman 200 milyon dolar kar potansiyeli olan şirket 200 milyon dolara satılamaz demiştim ve bazı arkadaşlar o sürecin sonucunda teşekkür etmişlerdi. şirket 1,7 liralarda satılırken çağdaş yüzünden daha fazla alım yapmaya korkmuştuk. o kadar negatif hava estirmişti ki bilenler bile elleri varmadı alım tuşuna basmaya. o dönemde de sonra da piyasa eğer görmüyor ise ben bundan gocunmam
sık verdiğim bir örnek var:
Söke Un 2022 de 680 milyon TL ye tamamı satıldı. 2023 Ocak ayında % 20 si yani 1/5 i 650 milyon civarına halka arz edildi. şirket aynı yıl 5 misli değer kazandı mıydı bilmem. halka arzdan sonra 5 katına çıktı. yani 680 milyonluk şirket 1 yıl sonr değer olarak 13 milyara çıkıyor ise ben bu piyasadan çekinirim. isteyen istediğini görür ama ben bildiğimi yaparım.
Elbet bir gün ALARK fiyatlanacaktır. o zaman ben bu şirkette olmayı ümit ediyorum. tabii sizin ve bazılarının hissenetteki eleştirilerine, sosyal medyadaki bazı sapıkların küfürlerine inanıp satmayacaksam...
son zamanlarda borsada epey yatırımcı artışı oldu... özellikle halka arzlarda epey bir yatırımcı kitlesi kazandı İMKB... bunların çoğu üstadlaşmışlardı... şaka mı alıyorsun halka arzdan 10 tavan sonra 2 misline ya da bekleyip 5 misline satıyorsun. ayda 3-5 halka arz oluyor ve bir şekilde 5000 lira koysan 10-15 000 lira oluyor. bu para başka nerede var bilmem yok herhalde...
bu insanların sanırım bir kısmı aldılar ve çıktılar. karlarıyla cep telefonu falan aldılar. bir kısmı ise bu parayı katlamayı çok sevdi. etraflarında da bilinir olmaya başladılar. yürüyüşleri değişti. kolay mı 20 000 liraları 50-60 000 lira olmuştu. o zaman ne yapalım bütün birikimleri kaydıralım. birikim yok, borç alalım. altın döviz ne buldularsa aldılar. güzel gidiyor kredi çekelim, kredi kartlarının limitleriyle alalım ... işler bazen kötü gidebilir bir şekilde geçer, şu arabayı satayım nasıl olsa daha iyisini alırım, ev alacaktık zaten. 1-2 yılda toparlarım o parayı... evi satalım daha iyi yerden alırız, üçe beşe bakmayalım...
abi savunma sanayi çok iyi gidiyor... abi filanca şirketin CEOsu hisse 300 lira olacak demiş. ben duyduğumda 200 liraydı şimdi 240 lira ( şimdi bu hisse 90 liralarda ve bunu söyleyen kişi maalesef bu hisseden mi yoksa başkalarından mı sanırım psikolojisi bozuldu) peki genç bu fiyatı eder mi abi CEO demiş... ya bizim aldığımız gitmiyor ama sosyal medyada her gün 3000- 4000 dolar kazandıklarını yazıyorlar. filan grupta filan üstad çok iyi imiş. ama gruplar paralı imiş, ya da gruplarda hisse pazarlanıyormuş olur mu canım. adam dediğinde hisse 50 liraydı 60 liraya çıktı. zaten biz her şeyi ile 300 liraya çıkacak diye bastık oraya. ama şanssızlık oldu şimdi kağıt 22 liraya düştü. elbet 300 olacak. grup ne oldu abi artık telefonlarımızı açmıyorlar...
Eğer hisse alıyorsanız inceleyin... neden aldığınızı bilin ve hisse bu fiyatı eder mi araştırın... eğer kaybedebileceğiniz çok miktar var ise ya da geçmişte biriktirebildiğiniz bütün parayı riske atmamak istiyorsanız bu piyasada yem olmayın... sizin 3-5 kuruşunuz bu ağalar açısından değerli değil. unutmayın Nasrullah Ayan gibileri bile öğüttü bu piyasa ve patronlar...
Alarkonun sikintisi belli oldu: Domates fiyatlari!!! Iste bu her seyi degistirir...
https://www.hortidaily.com/article/9...oint-in-april/
Nisan ayi itibariyle malesef domates fiyatlari tarihi ortalamalarinin altinda seyrediyor.
Guvendigimiz Avrupa evine domates goturemiyor su hale bak...
Ama surekli guncellenen su tabloya gore ise fiyatlar bugun itibariyle cok iyi gorunuyor: https://www.numbeo.com/cost-of-livin...116®ion=150
Listedeki kabaca ilk 40 siranin ortalamasini alsak 4.5 $ yapar, fena fiyat degil. Bizim patronun verdigi guidance kacti hatirlayan var mi?
ne çektin be ALARK...
oduncular kömürcüler diye tempo tutanların ardından bakakaldın... arkasından patates soğancılar da demişti galiba büyük insanmış bu günleri önceden görmüş...
bu kömür fiyatlarıyla artık kar edemezler, DGÇS ler en iyisidir diye başka sayfalardan kaçıp burada sürekli seni kötüleyenler nerede şimdi?
biz dahil kömür fiyatlarını fixlemek ne kadar akıl karı bunun altında bir şey aramalı mı diyenler, ertesi yıl kömür fiyatları düşecek diye hibrit modele geçtiklerinde bunlar salak diyenler hala burada mı acep?
PTF fiyatları elektrik fiyatları ne zaman yükselecek derken yükseldiğinde hiç bir olumlu yükselişin olmadığını görenler belki buradadır...
yıllarca RİVA ile yatıp kalktık, Tuzla arazisisnden gelecek para çok miktardı şaka mı 25 milyon dolar şimdi çekirdek parasıymış meğer diye düşünenlerden mi olduk...
neyse şimdi de düşüşlerin bahanesi domates fiyatları ise daha kolay... salça düştü vurun abalıya, biber fiyatları düştü demek ki domates de düşecek vurun abalıya, bu domates fiyatları yükselince kimse alamaz hayda satışlar düşecek deriz vurun abalıya...
biz bu sürecin her tarafından olumsuz bir şey çıkartma potansiyelindeyiz. henüz doğru dürüst üretim olmadığı halde ciroda % 1 olan -belki de olmayan- bir sebzenin düşüşü fiyatları bu kadar etkiliyorsa ben tez elden olumlu haberler bulayım ya da satıp gideyim herkes kurtulsun :) :) :)
demek ki epey bir çelişki belki de gülümseten çelişkiler oluşmuş burada domates fiyatlarını eklemeyi unutmuşuz. sn FT-' duyarsa ya da çağdaş versiyonları hemen kullanacaklardır...
sn whisperer yukarıda yazdığım mesaj şahsınızla ilgili değil. sizin yazılarınızdaki tutarlılık bazen öyle anlaşılmasa da :) ve fikirler her zaman kabulümüzdür. sabah sabah biraz eğlenelim diye bir önceki mesajı yazdım. biline :)
Ben de biraz eglenelim diye yazmistim :)
Karamsar bakanlar bir yolunu bulurlar, yapacak bir sey yok :)
haber domates haberi mi değil çünkü biz elektrik değil domates fiyatına endexliyiz ( ona da değiliz şimdi onu kullanıyoruz bahane olarak)
https://www.tamindir.com/haber/turki...campaign=89271
PTF ler ne diyor
dün yani 9 temmuz PTF ortalaması
2575 Gün öncesi piyasa gerçek piyasa ne
eğer AA nın haberi doğruysa yani "AA tarafından paylaşılan habere göre, Türkiye'de dün 1 milyon 147 bin 848​​​​​​​ megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek elektrik tüketim seviyesine ulaşıldı. Önceki rekor 17 Ağustos 2023 tarihinde 1 milyon 132 bin 567 megavatsaatle kırılmıştı." PTFler de tavandan olmalıydı öğle saatlerinde bile neredeyse tavan olmayan PTFlerde dengesizlik var. bir yerlerde bir yanlışlık var ama ne?
bu işi bilen birileri izah eder mi?
Ek Açıklamalar
Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 29.05.2024 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 10.07.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 105,60 TL - 104,90 TL (ağırlıklı ortalama 105,27 TL) fiyat aralığından toplam 47.490 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır.
Bu işlemle birlikte Şirketimizin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 6.566.270 TL'ye ulaşmış olup bu payların sermayeye oranı % 1,509'dur.
Kamuoyuna duyurulur.
Alarko holdingde bir PR çalışmasıdır gidiyor. Yönetim beceriksizlikleri ve patronların açgözlülüğü
sonucu holding değerlemesini getirdikleri yeri düzeltmeye çalışıyorlar ancak nafile. Bunu ben değil
fiyatlama söylüyor. Bu satırları yazarken XU030 endeksinde negatif ayrışan 4 hisse var. PGSUS,
ASELS, PETKM ve ALARK. Alark dışındakilerin son 1 haftada neredeyse %10 a varan primleri
söz konusu. Alark ise malum.
Bugün, Ekonomim gazetesinde Vahap Munyar'ın Ümit Nuri Yıldız röportajı yayınlandı. Röportaj
metnini aşağıda paylaşıyorum. Yeni 1 adet bilgi yok. Hep aynı bilgiler. Daha önce televizyonda
defalarca kez anlattığı hikayeler. Bu özelliğiyle, ısmarlama bir röportaj havasında doğal olarak.
Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ümit Nuri Yıldız, hesap uzmanlığı, SSK Genel Müdür
Yardımcılığı görevleri sonrası 24 yıl çalıştığı Alarko Şirketler Topluluğu’nda, 2021 yılında
CEO’luk görevine atandığında durumu gözden geçirdi:
- Alarko Şirketler Topluluğu’na ilk başladığımda taahhüt grubunun payı yüzde 50-60
dolayındaydı. Şu anda yüzde 7 civarına indi. Ama bu sefer de enerjinin payı çok arttı,
yüzde 85-90’ları buldu. Yatırımları çeşitlendirmekte yarar var.
Topluluk CEO’su olarak ilk aldığı kararlardan biri “Strateji Başkanlığı†kurmaktı:
- Durumumuzu inceleyelim, gerekirse danışmanlardan görüş alalım. Belki 2-3 yeni
sektöre girmemiz gerekebilir.
Bu arayış sırasında grubun ortakları Garih ve Alaton ailelerinin de onayıyla, Hillside
markasıyla bulundukları turizm tesisi yatırımına odaklanma kararı alındı:
- Turizm grubumuz yüksek performansını koruyor. Her yıl bir öncekine göre daha iyi
performans gösteriyor. Bodrum Gündoğan’da ikinci Hillside’ı açalım. Haziran 2025’te
bitirmeyi planlayalım.
Hillside markasını yurtdışına taşıma konusuna da bakıldı:
- Maldivler’de renovasyona bile ihtiyaç duyulmayacak bir tesis var. Onu satın alabiliriz.
Söz konusu iki yatırımın maliyeti hesaplandı:
- Maldivler’deki tesis 120-130 milyon dolara mal olabilir. Bodrum Gündoğan’da da eski
bir otel var. O bize uyacak gibi görünüyor. 90 milyon dolarlık yatırımla oteli neredeyse
tamamen yıkıp yeniden yaparız. Ülkemiz turizmine kazandırırız.
Geçenlerde Alarko Holding’in İstanbul’daki merkezine gittim, CEO Ümit Nuri Yıldız’la
sohbet ettim. Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih de, selamlaşmak
üzere yanımıza uğradı, sonra biz Ümit Nuri Yıldız’la sohbeti sürdürdük. Yıldız, turizmle
ilgili planlarını anlatıp sürdürdü:
- Turizmde hedefimiz 2030 yılına kadar Hillside’ı 5 veya 6 otellik bir zincir haline getirmek.
Yurtdışı ve yurtiçi karışık yol almak istiyoruz. Sonraki 2-3 otelin biri yurtdışı, 2’si yurtiçi
olacak şekilde düşünüyoruz. Tabi, pazara göre fikir değişebilir.
Pandeminin de etkisiyle tarıma yönelme kararı aldıklarını bildirdi:
- Daha çok kontrollü, modern sera tarımına girmek istedik. Tarıma kurumsal yatırım
yapanlar vardı ama yan iş gibi giriliyordu. 40-50 dönüm, 100 dönüm gibi. Biz daha
iddialı hedefle yola çıktık, 2030 yılına kadar ülkemizde 5 bin dönüm modern sera
kurmayı planladık.
İnovatif iş modelleriyle, yapay zeka kullanarak, Türkiye’nin avantajlarını da dikkate
alarak, Hollanda benzeri adımlar atmayı hedeflediklerini kaydetti:
- Bu hedeflerimiz doğrultusunda yol aldık. Jeotermal işletme ve arama ruhsatlarımızı
da tamamladık. Türkiye’nin en büyük modern seracısı haline şimdiden geldik.
Seraların bulunduğu yeri sordum, anlattı:
- Seralarımız Afyonkarahisar merkez, Sandıklı, Eskişehir ve Denizli’de. Afyonkarahisar
ve Denizli merkezde büyük sera komplekslerimizin inşa süreçleri devam ediyor.
Üretime başladıkları seraların büyüklüğünü merak ettim, paylaştı:
- Şu an 700 dönümü bulan seralarda üretim yapıyoruz. Bu yılın sonunda seralarımızın
büyüklüğü 1500-2 bin dönüme çıkacak.
Sera yatırımlarıyla ilgili planlarını 2 yıl öne çektiklerini kaydetti:
- Ülkemizde 5 bin dönümlük sera yatırımının 600-650 milyon dolara mal olmasını
bekliyoruz.
Başladıkları sera yatırımlarının Kazakistan Hükümeti’nin dikkatini çektiğine işaret etti:
- Biz Kazakistan’da taahhüt işlerimizle 30 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Bizim tarım
projelerimizi duyunca Kazakistan Başbakanı bizimle görüştü. Benzer projeyi
Kazakistan’da yapmamızı istedi. Yakın zamanda bir yatırım için anlaştık. Bize
1800 dönüm arazi tahsis ettiler.
Kazakistan’da seraların iklimlendirmesi için ucuz gaz ve elektrik garantisi verildiğini
aktardı:
- Kazakistan’da bu ay ilk 400 dönümlük sera yatırımına başlayacağız. 2025 sonuna
kadar 2 bin dönüme ulaşabiliriz. Kazakistan’da da 5 bin dönüme ulaşacağız. Orada
bir de organomineral gübre fabrikası kurma planımız var, atıkları değerlendirmek için.
Kazakistan’daki yatırım büyüklüğü planlarını da sordum, anlattı:
- Kazakistan’da da 550-600 milyon dolarlık yatırım söz konusu olacak.
Ardından ekledi:
- Türkiye ve Kazakistan’daki toplam tarım-sera yatırımlarımız 2028-2030’a kadar
1.2 milyar dolara ulaşacak.
Dünyada en çok tüketilen ürünün domates olduğunun altını çizdi:
- Seralarımızda yoğun olarak domates ve yanı sıra biber yetiştirme planıyla kolları
sıvadık. Öncelikle domatesle başladık. Bu arada bir de tohum şirketi satın aldık ve
yatırım yaptık. Kendi tohumlarımızı üretir hale geldik. 3 domates, 1 biber tohumu
tescil ettirdik.
Türkiye’de 5 bin dönümlük seraya ulaştıklarında ciddi tarımsal atığın gündeme
geleceğini kaydetti:
- Tarımsal atıkları değerlendirmek üzere organomineral gübre projesi geliştirdik.
Böylece hem sıfır atık hedefine ulaşacağız, hem de sürdürülebilirliğe katkımız
olacak. Organomineral gübre için 20 milyon dolarlık yatırım yapacağız.
Yeni çizilen yol haritası, Alarko Holding’in 4-6 yıl içinde Türkiye’nin önemli tarım
oyuncuları arasına girmesini sağlayacak.
MEDAŞ, 6 ilde 2.5 milyon aboneye elektrik dağıtıyor
Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ümit Nuri Yıldız, 70’inci yılını kutlayan grubun
enerji işlerinin iyi gittiğini bildirdi:
- Merkezi Konya’da olan elektrik dağıtım şirketimiz MEDAŞâ€™la, 6 ilde, 80 bin
kilometrekarelik alanda 2.5 milyon aboneye hizmet veriyoruz.
Bölgedeki kayıp-kaçak oranını sordum, yanıtladı:
- MEDAŞâ€™ı biz devraldığımızda kayıp-kaçak oranı yüzde 11-12’ydi. Şu an yüzde
5.5 seviyesine düşmüş durumda. Tahsilat oranları da oldukça yüksek.
Ardından ekledi:
- MEDAŞ, yıllık 140-150 milyon dolarlık yatırımı kendi kaynaklarıyla yapabiliyor.
Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ümit Nuri Yıldız, enerji depolama konusunda
uzun süredir birçok Avrupalı ve Çinli şirketle görüştüklerini bildirdi:
- Özellikle “şebeke ölçeğinde†denilen ölçekte büyük kapasiteli enerji depolama
sistemleri, ticari ve konutlara yönelik enerji depolama sistemlerini belirledik.
Burada ortaklık için birincil koşul Türkiye’ye know-how ve teknoloji transferiydi.
Çinli Gotion Grup ile mutabakat sağladıklarını belirtti:
- Yüzde 60 bizde, yüzde 40 pay onlarda olmak üzere ortaklık kurduk. Şimdi
montaj fabrikasını kuracağız. 2025 yılının ilk çeyreği sonunda ürün çıkarmayı
hedefliyoruz.
Ardından ekledi:
- Daha sonra pazardaki talebin gidişatına göre, lityum iyon pil hücresi fabrikasının
kurulumu dahil tüm prosesi Türkiye’de yapacağız.
Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ümit Nuri Yıldız, yeni girdikleri alanlardan birinin
de havacılık olduğunu bildirdi:
- Pandemi ile birlikte e-ticaret çok arttı, kargo uçaklarına talep de beraberinde arttı.
Dünyada çok ciddi kargo uçağı açığı var. O çerçevede biz de bir proje geliştirdik.
Eski yolcu uçaklarını kargo uçağına dönüştürme işine girme kararı aldıklarını kaydetti:
- EASA ile görüştük, olumlu yaklaştı. İngiliz bir firma ile sözleşme yaptık. EASA’da
lisans çalışmalarımız sürüyor. Önce Airbus ile başlayacağız, sonra Boeing’e geçeceğiz.
“International Loading†sistemi kuracaklarını vurguladı:
- Uçağın bütünlüğünü bozmadan içini boşaltıp kargoya uygun hale getireceğiz.
Dünyada “ILS, International Loading Systemâ€i ilk biz kurmuş olacağız.
İlk aşamada projeyi Portekiz’de başlatacaklarını ifade etti:
- Amacımız bu işi Türkiye’de yapmak. Bu iş için uygun havaalanı ve hangar gerekiyor.
Hangar yapımı da 1.5-2 yılı buluyor. O yüzden ilk uçakları Portekiz’de yapacağız.
Tahmin ediyorum 2 yıl içinde işi Türkiye’ye getiririz. Yılda 10-15 uçak dönüştürme hedefimiz var.
Günlerdir ekonomi televizyonlarında dönen alakasız Alarko Holding reklamlarından
örnekler. Domates reklamı değil, klima reklamı değil, elektrik reklamı değil, bozulan
algıyı düzeltme çabasında holding reklamı. Son karedeki Değerin Yeni Tanımı
ibaresi çok kıymetli. Patronların tanımladığı ve tabana yaymak adına şirketin
%10 unu sattıkları yeni oluşum. Bakalım bu söylemi de aynı arkadaş sahiplenecek mi?
https://i.hizliresim.com/kfsfuuk.jpg
https://i.hizliresim.com/p81a71x.jpg
https://i.hizliresim.com/r4pn461.jpg
https://i.hizliresim.com/q0ycdyy.jpg
Son olarak, üzüntüsünü paylaştığım bir gruptan bahsetmek istiyorum. Çok kıymetli
patronların 12 milyon lot hisseyi 112 TL den sattığı bir takım yabancı yatırımcılar
son bir buçuk ayda 9 milyon lotunu zararına sattılar ve satmaya da devam ediyorlar.
Akılalmaz bir yatırımcılık örneği. Bu alış işlemine onay veren yabancı kurum yöneticisinin işine son verildiğini düşünmek hayalperestlik olmaz.
https://i.hizliresim.com/exd8amp.jpg
Ek Açıklamalar
Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 29.05.2024 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 16.07.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 105,40 TL - 105,00 TL (ağırlıklı ortalama 105,18 TL) fiyat aralığından toplam 47.500 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır.
Bu işlemle birlikte Şirketimizin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 6.613.770 TL'ye ulaşmış olup bu payların sermayeye oranı % 1,520'dur.
Kamuoyuna duyurulur.
sn 101,
bir ek açıklama da benim için yapın da şu paslı çividen aktif çivi çekiç işlerine dönelim...
ALARK tarihinin CENALden sonraki en isabetli yatırımını yapıyor... hem enerji ile ilgili GOTİOn anlaşması, hem uçak dönüşüm işi gerçekten stratejik yatırımlar ama en stratejik olanı maalesef seracılık...
neden maalesef diyorum çünkü ülkemiz maalesef çölleşiyor, belki de çölleşme denmeyebilir ama tarlalar işlevini yitiriyor... Eskiden sadece Antalya civarında yazın ekim yapılmazdı, çünkü ürün yanardı bir şekilde. şimdilerde benim bulunduğum yerde ürün yetirştirmek için eskiden 2 birim su gerekiyor iken şimdi 5 birim su yetmiyor. ve biliyor musunuz bilmem ama Isparta Eğridir Gölü ve Burdur gölü kuruyor. diğer göletleri saymıyorum bile. bir şekilde iklim değişiklikleri de gündeme girdiğinde buralar eski ANtalya havasına girecek ya da girebilir. buralar böyle olursa varın ülkenin tarım alanlarını siz hesaplayın...aydın, manisa, izmir,balıkesir, bursa aşırı sıcaklardan ürün üretemez hale gelir.
işte bu yüzden maalesef örtü altı üretim ve topraksız tarıma geçiliyor. bu durum ALARK gibi şirketleri abad etse de köylümüzün büyük çoğunluğunu hiç bir şey yapamaz hale getirecek...
bu kağıdın derdi ne Leyla ne dalia, bu kağıdın derdi bu. 2022 yılı gibi bir süreçte hızlı girdi ve borçsuz haliyle işin en iyilerini alarak, en iyilere danışarak bir şekilde stratejik yatırımlarını yaptı. kötü dönemdi çünkü alvimedia yüzünden satış gerekiyordu. yapıldı ve bir yerlerden kredi vs bulup geri alınması gerek... ya da başka yerden toplanması. şirket için toplanan miktar fena değil ama bu yatırımlar ile paslı çivileri daha da uyandırmadan toplanması gerek, ya da benim gibilerin satması...
işte bilmiyorum belki de aç tavuk darı ambarındadır ya rüyasında sanki bu kağıdın tek derdi bu yatırımların getirisini başkalarına yedirmemek. x fonu, y fonu bir yana küçük yatırımcıların da bıktırılıp sattırılması için her türlü dalevere çevrilmekte. sabreden muhtemelen kazanacak ama çatlaması da mümkün sabır taşlarının... bu taşları çatlatmak için her şey yapılıyor. tabii ki benim düşünceme göre...
zinhar yatırım tavsiyeşi değildir...
yorumsuz.....Alıntı:
Ek Açıklamalar
Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 29.05.2024 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 17.07.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 104,10 TL - 103,70 TL (ağırlıklı ortalama 103,92 TL) fiyat aralığından toplam 48.000 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır.
Bu işlemle birlikte Şirketimizin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 6.661.770 TL'ye ulaşmış olup bu payların sermayeye oranı % 1,531'dİr.
Kamuoyuna duyurulur.
4.350.000 - 1.061.000
sn 101 cevap vermedi ben de yüzsüzlük yapıp devam edeyim...
Aldığım hisse senedinden emin miyim?
yani ben bu hisse senedini neden aldım? Ben bu hisse senedini trade için almadım. alış sebeplerim bozulmadı devam ediyor. o zaman problem ne?
zengin olmak zengin hissetmek insanı rahatlatıyor...bazen hisse senedinin overallının yüksek olması kullanmasanız da insanı mutlu etmekte. bu sebepten ALARK yatırımcılarını üzmekte...
bilanço bozuk mu? hayır... nedir o zaman koparılan bu fırtına. kim bilir belki enflasyon muhasebesinin anlaşılmamasıdır. belki yapılanların ( bu holdingin yatırımları ve yaptığı işler olarak algılansın) tasvip edilmemesidir. şirketin işlerinde bozulma var mı o kadar da değil galiba. biraz yavaşlama var; şimdi bu yavaşlama gerçekten ne zamana göre. efendim 2022 yılına göre. oğlum o zaman piyango gibi bir şey çarptı şirkete. normal fizibilitesi için mesala CENAL kuruluş yıllarındaki hedeflere bakın... yatırım borçları ödenmiş erken ödenmiş. o döneme göre yeni yatırımlar yapılmakta. yanlış yatırımlar mı hayır doğru yatırımlar olduğunu düşünmekteyiz...CENAL hala karlı... MERAM karlı. şirketin diğer iş kolları da karlı. o zaman ne var cevaplanmayan...
Çağdaş insanların psikolojisine oynadı... aşağıladı ve inandırdı insanların yatırım değil de batırım yaptığına. ve bir çoğumuz el çektik hisseden. benim hedefim 100 000 lot alabilmek idi ( ulaşamadım). hisse başına 50 kuruş temettü verse benim gibi bir emekli için yeter diyordum... şimdi 50 kuruştan fazla vermekte ama beğenemiyorum nedense. ben de hisse başı 2 dolar kazanç 1 dolar temettü demeye başladım ( yarısını da verse sesimi çıkarmam söz :) :) :) ) . o potansiyel var mı evet var...
efendim sahipler satıyor. Daliayı bilmem ama ALATONlar satmak zorundalar. onlar yatırım için Holding dışında macera aradılar ve çuvalladılar. aynısını Dalia ablamın da yaptığına dair notlar var diye hatırlıyorum... şirkette imtiyaz yok biraz daha satsınlar görün o zaman ne olacağını... siz olsanız borcunuzu ödemek için ne yaparsınız...
efendim şirket yatırım yapıyor... ne güzel. inşaAllah güzel yatırımlardır. benim gibi birinin dün yazdığı son bir kaç gündür farkedebildiğini şirket daha önce farketmiş ve yatırıma dönüştürmüş. benden bir kaç yıl önce. bunu gördüğümde bir müddet paylaşıp paylaşmamak arasında terddütte kaldım. ama bu şirketten korkulur. peki ne oldu da bunlar DGÇS ve Karakuzda ( kısmen) çuvalladılar. CEO nun hani istifa etsin denen CE;O dediği çok net. her zaman kar değil nakit açısı çok önemlidir söylemi şimdi biraz daha öngörülebilir değil mi?
efendim sürüye uyacaksın... uymak isteyen buyursun fenomenlerden, arzlardan kapışsın hisseleri... ben almayayım kalsın. sürüden ayrı olmak çoğu zaman iyidir. lütfen hisse ile ilgili olumsuzlukları yazın, yazın ki aydınlanalım. hisseye olan aşkım körelsin. ama 2023 te ciro düşmüş diyecekseniz dayak yemeye hazırlanın... şirket kendi hisselerini satıyor diyenler var... çüüşşşş... yatırım yaparken şirketi tanıyın. şirketin parasının hakim de olsa ortak parasından ayrı olduğunu bilin...
zinhar yatırım tavsiyesi değildir. not kirazlarım henüz bitmedi. ihraç kirazlardan kazanda, kiraz odunlarının ateşinde şuruplar yapıyorum. bugün öğleden sonra tekrar toplamaya başlayacağım ki bir haftada kazanı doldurabileyim. bu kış ya da yaz farketmiyor sürekli kiraz şurubundan içecekler yapacağım. denenmiş değil ama denedim. hem pekmezi hem de şurubu güzel. ama şurup biraz daha cazip tat olarak. sosyal medyada arattırın ve sıraya girin. yakında halka açılacak bir işletme de kurabilirim :) . şaka bir yana kolon kanserine iyi gelmesi, şeker hastaları için alternatif olması bile çok güzel bir şey ama bir kötülüğü var... biraz maliyet olarak yüksek. sanırım bu yüzden yapılmamış daha önce... ALARK bence bu işi de düşünsün... en azından benim şuruplara müşteri bulsun :) ...
not 2- bakalım hisse değerlendirmelerim ses getirmiyor ama şuruplardan ses çıkacak mı?
Sayin Tovbekarin davetiyle Alarkonun olumsuz yanlarini yazmamam icin bir neden kalmadi diye dusunuyorum:
1. Sirket yeni alanlara ayni anda girdi. Domatescilik ve Airbus A350 donusumlerinin bir kac ay sonra ayni toplantida tartisilacak olmasi is ciddiyetini saglamak acisindan zorlayici olacaktir. A350 nin kargo ucagina donusmesindeki son derece teknik konular, aksama Isvicreye yola cikacak domatislerin heyecaniyla birlesince YK uyelerinin dikkati dagilacaktir.
2. AC elektrigin depolanmasi sehirlesme megatrendiyle birlesince, mahallemizdeki marketlerin bile 5-10 yil sonra karbon notr olmaya calismasi gibi garip durumlari getirebilir.
3. Sirket kasasindaki nakitleri yeni yatirimlarin finansmaninda %50 ye varan oranlarda kullanmaktadir. Kasada atil duran paralar hangimizi mutlu etmezdi ki? Halbuki diger sirketler gibi borc almak zorunda kalsa iyi olmaz miydi? Yigit borc ile buyurmus derler.
4. Holdingin iki aile kulturune dayali olmasi, gecmisten gelen bir otokontrol mekanizmasi olusturuyor. Tek aile olsaydi belki kontrol mekanizmasi olusmaz ve ucan kacan her ihaleye teklif atardik. Burda sanki yabanci ortakli Koc sirketi gibi kontrollu ve defansif bir finansal durus olusuyor malesef.
5. Otelcilik gibi ulkemizdeki her muteahhitin girebildigi bir iste 1.5 yildir Gundogani bitiremediler. Halbuki niye idealist takiliyosun, boya badana 3 ayda acacaksin oteli.
6. Domatesteki pazarimiz euro endeksli oldugu icin, Turkiye gibi son derece ciddi merkez bankasinin ve ekonomi yonetiminin oldugu ulkede ihracat yapmak gercekten akil kari bir is degil.
7. Enflasyonu dusurmek icin ekonomi yonetiminin dusuk ptf tavan fiyati uygulamasiyla Cenal ve Medas sirketleri, enerji iskolundan ziyade hayir hasenat vakfi gibi calisiyor. Ama aldigimiz hayir dualari ileride yolumuzu acacaktir diye dusunuyorum.
8. Portfoy cesitlendirmesi her zaman ortalama bir getiri sunacaktir. 1 en fazla 2 iskoluyla daha buyuk bir vurgun yapilabilirdi. Dengeli holding portfoyu, malesef guvensizlik sinyalliyor.
Fikirler sadece beni ve belki bir kac pasli civiyi baglar, yatirim tavsiyesi degildir.