Mahalli seçimlerinden sonra dövizde ya da hissede olmak TL mevduat faizinden daha çok kazandırabilir.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Merhaba.
Bu forumda istatistiksel arbitraj fonları konusu geçti demin.
Sormak istediğim şu:
Bu fonlar Bist50-BIST100 hisseleri ile mi yapıyor işlemi, yoksa irili ufaklı çok hisse ile mi?
Tek gördüğüm risk arbitraj yapılan hissenin iflas etmesi.
Sormak istediği budur. Acaba ufak şirketlerle de yapılıyor mu?
Sadece viopu olan hisselerde işlem yapar
https://www.kap.org.tr/tr/ek-indir/4...8c3f56f70f2828
Teşekkür ederim sayın Yuji.
Günlük bakarsanız ppf gibi değil. Eksi getirdiği günler olabilir.
Ama aylık vadelerde oldukça güvenlidir.
Mantığını da bir kaç sayfa önce anlatmıştım.
Dandik hisselerle yapılamaz zaten viopları yok çünkü.
Bu arada daha yeni bir arbitraj fonu onaylandı perşembe günü. Özel fon mu bilmiyorum ama yakalamak lazım
edit : sanırım en büyük sıkıntı rallilerde oluyor. Viopta satıcı olduğu için teminat tamamlaması gerekecektir. Ama sabit teminattan, oranlı teminata geçildiği için o konu da artık çok büyük sıkıntı olmasa gerek
Bu fonun al -satı PPF ler kadar çabuk yani ayni yanı gün olmasa bile PPF lere kıyasla 4.yada 5. günden itibaren T+2 den kaynaklı 1 yada 2 gün boşa bekleme kaybını telafi edebileceğini düşünüyorum. Tabi ki bunu yöneten ekibin uzman olması da önemli bir husus..
Çok iyi bir pozisyon yönetimi-(viop, spot takibi ve teminat ve kaldıraç yönetimi) gerekiyor olmalı.
Yukarıda sözü geçen fonu , herhangi bir aracı kurumdan alabiliyormuyuz ?
Asıl merakım ise şu . Eğer herhangi bir aracı kurumdan alabilir isek , hissede olmayan boştaki TL ile sistem otomatik olarak bu fon da değerlendirsin TL yi , bunu sağlayabilirmiyiz veya böyle bi aracı kurum var mı?
Hda fonu Serbest fon olduğu için öncelikle nitelikli yatırımcı olmanız gerekiyor. Bunun için hesabınızın olduğu aracı kurumdan bir beyanname doldurmanız gerekebilir. Nitelikli yatırımcı olunca tefas vasıtasıyla istediğiniz aracıdan alabilirsiniz..
Boştaki para ile otomatik olarak bu fonun alımı hususunda ise bilgim yok ancak bu husus aracı kuruma sorularak öğrenilebilir tahminimce. yada net bilen biri varsa aydınlatabilir bu kısmını..
eyvallah tşk
Çok başarılı bir seminer. Ekonomi ile uğraşan ve parasını iyi yönetmek isteyen herkes mutlaka izlesin.
Herkes İçin Türkiye Ekonomisi Seminerleri: Refet Gürkaynak ve Hakan Kara.
Bilkent Üniversitesi
https://youtu.be/yAqaKFpM5YY
6 milyon TL den fazla bir rakam için 3 farklı bankadan 92 gün %48 oran aldım, 48 geçen olmadı.
Akbank 500k-10m 92 günlük 48
32-91 gün 47 10m.kadar.
Mobilyacılar: ürünlere ocakta en az yüzde 40 zam gelecek
Kaynak :fox
Sayın arkadaşlar,
%0.11 günlük getiren bir para piyasası fonunun yıllık bileşik getirisi (resmi ve bayram tatilleri bileşiğe katıldı, hafta sonları katılmadı) %49.67'dir. Mevduat eşleniği ise %52.28'dir.
Tek dez avantaj, bu fonlarda getiri sabit değil ve ay içinde oynuyor.
Bu sebeple ben mevduat yapmaya karar kıldım. %48-50 arası yakalarsam.
Devir mevduat devri. Bu faizle ne borsa ne dolar gider bir süre. Bu sebeple mevduat, yoksa çok sevdiğim bir enstrüman değil.
faiz artıyor enflasyon düşmüyor çünkü mali politikadan destek yok mb başkanının son açıklamaları aslında bunu anlatıyor sadık abi inanmıyor enflasyonun düştüğüne diyerek ! izin verilen faiz artışının da sonuna gelindi ocakta yine zamlar havada uçacak hangi faiz bu fışkırtma ile başa çıkabilir?
Gerçek enflasyon ne kadar?
2024 sonu için gerçek enflasyon ne olur?
Bu enflasyonu yenebilecek enstrüman ne?
Muhtemelen mevduat geride kalacak. %10-20 artık neyse mevduatta birikimler yok olacak.
Bırak para kazanmayı parayı korumak bile zor.
Onu da al sat yapıp saklayacak güvenli ve denetlenen bir borsa yok maalesef.
Bir kripto hesabı açayım diyorum, denetimi yapılan hiç bir kripto aracısı/borsası bulamadım.
Olanlar toptan güvencesiz, denetimsiz.
Kriptonun bir yasası çıkmalı, şirketlere BBDK yada SPK gibi bir denetim gelmeli artık.
Bu arada İstanbul da deprem oldu...Hafif bir sarsıntı oldu...Merkezi neresi haberlerde merkezi hakkında birşey yok...
2024 gerçekten çok ilginç olacak. Özel bir hastanede, tanınmışlarından, çalışan bir hemşirenin 15.000 TL net ücret aldığını duydum. Bu maalesef gerçek.
Devlette hemşire minimum 22.000 TL kazanıyor,
özel hastanelerde gözle görülür bir tıbbi kalite düşüşünden de bahsetti, 20-25% oranında eksik kadro çalışıyor. böyle oldu mu kendinizi sevdiklerinizi nasıl emanet edersiniz?
2024 başında devlet tarafında 40-50% civarı bir artış olacak, özel hastenelerin bunu yapabilme olanağı olsa da aradaki miktarsal fark ciddi artmış olacak. Bazı özeller kadrolarına lojman veriyor, ama vermeyenler de oldukça fazla.
Biraz da sağlık tarafındaki aksaklıklardan konuşmak istedim.
herkese iyi haftalar
Özellikle özel okullarda çalışan öğretmenler ve özel hastahaneler de çalışan (çağrı merkezi temsilcileri, hemşire,hasta kayıt yetkilisi,banko görevlileri vs) bildiğimiz kölelik koşullarında çalışıyorlar ve dediğiniz gibi çok düşük ücretlerle.Tek bir mr çekiliyorsun en düşüğü 10-15 bin tl mr ücreti.Mr çeken teknisyenin aylık ücreti de 15 bin tl.Spartaküs m.ö yaşadı sonrasında binlerce yıl geçti insanlık tarihinden değişen hiç birşey yok.Spartaküs zamanında arenaya çıkarıp zevk için köleleri dövüştürerek ölümlerini izliyorlardı şimdi aynı şeyleri performas notları,işyerlerinde personeller arasında inanılmaz korkunç rekabetlerle,çalışanları hırslandırıp şartlandırıp psikolojilerini bozarak ve her an çalışanlara mobing uygulayarak yapıyorlar.
kesinlikle katılıyorum yazdıklarınıza. İşin dramatik tarafı şu, A+ gelir seviyesinde olanlara hitap eden hastanelerde hemşireler bunlar. Ameliyat sonrası hasta bakım ve hizmetleri sağlayanlar bunlar, doktor vermiyor serumunu, ilaçları vb. sıfır motivasyonla çalışanlar veriyor, bu yüzden kritik iş yapanlara bu geliri verirseniz çok büyükler riskleri de beraberinizde almış oluyorsunuz
İlginç
emekçinin alın teri maaşına yapılan alım gücü güncellemesi emisyon hacmini artırıyor da.
ballı kaymak yiyen faiz ile geçinenin %45 ve üzeri faiz alanın kazandığı para emisyon hacmini düşürüyor sanki.
geçmiş dönem KKM ve DDKKM ile yüksek faiz alanların ağızı kulaklarında hala.
İşçi
memur
ve emeklinin
üç kuruş maaşı enflasyon artırıyor demek insafsızlıkla bağdaşır.
FİBA
DDKKM yüzde 25 TL ye dönersen 58 faiz..1.5 dolar primi..(3 aylık net)
Yüzde 40 dönersen 59 faiz..yüzde 2 dolar primi (3 aylık net)
DDKKM faizi 35..
Normal TL faizi 45.