Düz mantık kullanıyorum. Doların yükseleceğini bildiğini düşünelim. Bu durumda TL borçlanıp swap enstrumanı ile dolar yaratması daha mantıklı olmaz mı?. Sonuçta banka dolar almıyor, sizden dolar borçlanıyor.
Printable View
ikinci söylediğin doğru,
bankaların TL çevirmesi çok kolay çünkü sınırsız MB parası var. ama çevirmek zorunda oldukları dolar borcu için sınırsız bir kaynak yok ve bu kaynak sürekli azalıyor. Yurtdışına olan yükümlülükler ne pahasına olursa olsun ödenmek zorunda. fantastik olacak ama bir gün dolar ve TL faizi eşitlenebilir. Bu yıl sonu %7 civarı dolar faizi bekliyorum.
Akbank usd 4.5% miktar 1.500.000
Para benim değil yanda telefonla konuşurken duydum.
Merkez bankası % 11den sınırsız bankalara para veriyor net rakam ..mevduatcıya banka %13 vercekki neti 11 e gelsin bir munzam karşılığı ayırmak zorunda dolayısıyla bürüt faizi 13-14 vermesi gerekir ki başabaş olsun aysıca operasyonel maliyette devar bir de müşteri kaprisi cekecek...o nedenle merkez bankasından net % 11 le borçlanıyor ...dolayısıyla mevduatcılara net % 11 veremez verirse zarareder gider merkez bankasından alır ne yapsın yüksek maliyetle tl yi...merkez bankası faizler artmasın diye sınırsız 11 den para veriyor..anacak dolar kıt ve az ayrıca kısa vadeli dolar borcumuz var bir de cari açık bu nedenle amerika dolar faizini yükselttikce dolar bulmamız zorlaşacak ve dolar faizi çok yüksek seviyeleri görecek...kısaca dolar çok yükselmeden tl mevduat faizinin arması mümkün değil..tl faizi artarsada ekenomi tamamen duracak..o nedenle tl de yüksek faiz mümkün değil....şahsi görüşümdür..yatırım tavsiyesi değildir..
Betoncuları hafife almayın, düşük TL faizi için her çılgınlığı yaparlar gerekirse MB'ye beton dökerler. çok tehlikeli milyonlarca üyesi olan bir menfaat birliği bu. 2003 ten beri akmış olan sıcak paranın çoğunluğu şimdi bunların cebinde, bu ayrıcalığı kaybetmek istemezler.